nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Cand pot deveni unele boli rusinoase si periculoase la birou?

De în Sanatate 7 noi 2009
Sa nu crezi ca atunci cand lucrezi intr-o companie, si practic locuiesti mai mult de 8 ore pe zi in ea, alaturi de o masa de oameni, doar machiajul, hainele si parfumul conteaza! Uneori imaginea de "sub" toate acestea arata ingrozitor, dar nici asta nu ar fi o problema...e corpul ei, igiena ei, problema ei. Dar cand aceste lucruri lasa de dorit si raspandesc intreaga suprafata , problema incepe sa devina nu a unei persoane, ci a unei colectivitati...Cum reactionezi, ce faci si mai ales cum te feresti, afla de la un testimonial extrem de interesant si descopera si alte boli care pot imprastia rusinea ta in fata celorlalti si reactii negative din partea lor. Doar in cele ce urmeaza!
Mi s-a parut elocvent pentru veridicitatea articolului sa expun in prima parte povestea unei femei care a trecut printr-o experienta cumplita si care s-a ales cu frica de a nu  i se declansa TBC-ul, al carui bacil l-a contactat in urma unei gestionari proaste a managementului companiei in care a lucrat si in care cativa oameni s-au imbolnavit de-a lungul timpului de aceasta boala cumplita. O poveste nefericita care poate da de gandit multor oameni. Ea nu a vrut sa dea nici numele companiei si de asemenea, a preferat sa ramana sub anonimat, iar noi ii respectam dorinta:

"Acum cativa ani de zile lucram intr-o agentie de publicitate. La un moment dat, s-a zvonit ca unul dintre colegii nostri de la Client Service s-a imbolnavit de TBC. Atunci cei mai vechi in agentie au inceput sa povesteasca: cu un an in urma se mai imbolnavise cineva, cu doi ani in urma de asemenea. Ambele persoane care se imbolnavisera au ales sa nu se mai intoarca in agentie dupa anul petrecut in spital si acasa.

Cei care s-au imbolnavit dusi au fost, dupa cum spuneam. Insa cand s-a imbolnavit a patra persoana, lumea chiar a inceput sa se agite si si-au pus problema, pentru prima oara, de ce se imbolnavesc oamenii periodic de TBC in acel loc.

Trebuie sa recunosc ca am fost complet dezamagita de planul de criza implementat de managementul companiei de comunicare: au adus un medic care ne-a vorbit despre ce inseamna TBC-ul si care este raspandirea lui in lume. Nu avea nicio relevanta pentru situatia in care ne aflam. si, intr-adevar s-a mai facut ceva:

- cine vroia facea un test, despre care se stie ca e absolut inutil, prin care poti afla daca ai bacilul koch sau nu. Irelevant. 80% din populatie are bacilul, care se transmite prin aer. Il poti lua din autobuz.

- cine vroia, facea un control (medicina muncii) si i se recomanda sau nu sa faca o radiografie

Atat.

Asadar, intr-o companie de comunicare in care s-au imbolnavit 5 oameni in 3 ani, s-a aplicat un set minim de solutii, nu s-a explicat ce s-a intamplat, nu s-au propus schimbari care sa demonstreze ca se va schimba ceva: ca sistemul de ventilatie, foarte vechi, va fi schimbat, ca se va face ceva astfel incat sa putem deschide geamurile pentru a aerisi corect incaperile (mari, cu multi oameni) in care ne petreceream zilele, cei care s-au imbolnavit au luat salariul de pe cartea de munca (asa cum obliga legea), insa nu si restul de bani, platiti la negru etc.

Consecinta este ca oamenii nu au invatat ce inseamna responsabilitatea imbolnavirii celor din jur, iar compania s-a mutat ulterior din acel sediu.
 
In ceea ce ma priveste pe mine, m-am ales cu niste cicatrici pe plamani. In momentul in care m-am angajat in companie tocmai se imbolnavise cineva, asa ca mi-am facut radiografie: era ok. Cand s-a imbolnavit urmatoarea persoana, mi-am facut din nou radiografie si medicul radiolog mi-a explicat ca am mai multe cicatrici pe plamani, semn ca am bacilul, ca boala a incercat sa se manifeste, insa aveam un sistem imunitar puternic si nu s-a intamplat nimic. Mi s-a recomandat sa fac tratamentul TBC, preventiv. Tratamentul nu poate fi luat decat de la spitalul de care apartii. medicul de la spitalul de pneumoftiziologie Marius Nasta de care apartin nu a fost de acord: se pare ca, in cazul in care m-as fi imbolnavit, tratamentul nu si-ar mai fi facut efectul. Astfel incat am facut radiografii din 3 in 3 luni timp de un an, fara sa se observe nici o schimbare si am incercat sa urmez sfatul medicului - sa nu obosesc, sa mananc bine, etc. Si mai departe, Dumnezeu cu mila!"


SIDA


Sida in campul muncii este mai mult decat o boala (cu transmitere sexuala sau nu), parerea mea. Este ca un "virus" de care toti se feresc si refuza sa auda despre o astfel de persoana: prieteni nu isi pot face, de cele mai multe ori li se gasesc nod in papura la locul de munca atunci cand se afla si sunt concediati, evident nu pe motivul ca ar avea aceasta boala, ci din cu totul alte motive. Colegii se feresc sa puna mana uneori chiar si pe un pix pe care respectiva persoana l-a atins. Si atunci cum sa supravietuiesti in campul muncii cu o astfel de povara ce-ti distruge viata pe zi ce trece izolandu-te si facandu-te sa traiesti intr-un univers propriu, trist...

Persoanele cu astfel de probleme refuza sa spuna multor oameni aceasta problema pentru a nu-i indeparta. Insa atunci cand se afla, jena si stanjeneala sunt mici reactii pe langa nepasarea celorlalti si nebagarea in seama. Intre "birou" intr-o multinationala si "Sida" nu exista cale de mijloc: se exclud din start una pe cealalta! Din pacate...

Raie

Unele boli, chiar si contagioase nu mi se par chiar atat de rusinoase, desi, dupa cum o sa vezi, se pot crea niste scenarii nu tocmai placute cand esti pusa in fata anumitor situatii...insa raia le depaseste pe toate. Ati mai pomenit raie/scabie in anul 2009. Da!! Sa nu credeti ca a fost complet eradicata, mai ales ca ea ia nastere dintr-o igiena extrem de precara si din lipsa interesului pentru propria persoana, ceea ce este foarte rusinos in vremurile noastre. Sa se afle ca ai raie, care mai e si contagioasa nu este deloc un scenariu care sa te faca sa te mai intorci vreodata in firma aceea. Exilare scrie pe o astfel de persoana, chiar daca ea a luat-o din alta parte, nefiind certata cu igiena. Primul gand al colegilor nu va fi ca ai contactat-o din alta parte, ci ca ai facut-o chiar tu! De, asa sunt oamenii!

Paduchi


Pai sa vedem: cred ca daca lucrezi intr-o multinationala sau intr-o companie serioasa, nu te angaja nimeni daca aveai o coafura care dadea de banuit cuiva sau daca igiena ta corporala nu prezenta un oarecare standard de bun-simt, ca sa nu mai spun ca trebuie sa fie impecabila. Sau mai stii? Oricum, zic eu, probabilitatea ca in anul 2009 sa mai "produci" tu acesti monstri, ci scenariul cel mai plauzibil este cel in care i-ai preluat fie de la copilul tau care frecventeaza gradinita, fie de la alta persoana care gazduia acesti chiriasi. Ok, ajungi la birou si in od inevitabil incepi sa te scarpini in cap, rolul acestor mici monstri nefiind altul decat sa te aduca la exasperare de mancarimi. Diagnostic: paduchi! Mai e nevoie de ate comentarii pentru a-ti da seama care este comportamentul colegilor fata de o astfel de persoana? Nu cred!

Unele boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt o problema extrem de intima si de delicata. Nu se spun in stanga si in dreapta, ba mai mult chiar fiecare incearca sa le ascunda cat mai mult de toata lumea, cu exceptia partenerului care de cele mai multe ori trebuie atentionat pentru a se trata si el odata cu tine. De ce a zis unele boli? Pentru ca sunt unele care se manifesta atat de agresiv incat este imposibil ca cei din jurul tau sa nu observe: paduchii lati sau matreata sau alte astfel de afectiuni care-ti creeaza senzatia de mancarime ce te aduce la disperare. Te ascunzi cat te ascunzi, dar este imposibil la un moment dat sa nu te dai de gol si atunci, vei intra in pamant de rusine! Nu se transmit pe cale virala, dar a afa intregul colectiv de "mica" ta problema nu este prea placut. De fapt, despre niciuna dintre bolile sexuale nu este confortabil sa se vorbeasca pe la colturi, pentru ca ceilalti nu vor ezita sa comenteze, dar mai ales sa creeze scenarii pe seama modului de contactare.

Boli de piele

Sa ai o intoxicatie alimentara nu este o tragedie si nicio rusine, sa suferi de o alergie care-si lasa amprente pe pielea ta iarasi nu este o drama, insa exista cateva situatii in care ti-ar veni sa intri in pamant cand asa ceva iti da batai de cap: de exemplu o sedinta importanta cu sefii la care sa te scarpini incontinuu sau mai rau, sa iti apara cateva buboaie imense pe fata, exact la o intalnire importanta cu niste clienti! e rusinos

Hiperhidroza

Transpiratia in exces este o adevarata boala, dar cati o privesc asa atunci cand au parte vizual de ea la unul dintre colegi. Tu la ce te gandesti atunci cand vezi o colega transpirata toata, cu bluza uda, la axile uda, transpirata pe fata si asa mai departe? Ca e foarte cald stiu! Dar nu iti ofera un tablou minunat si uneori nici un simt olfactiv placut. Iar pentru persoana in cauza este si mai rau, ea simtindu-se jenata de aceste reactii si de imaginea pe care o ofera! Nu este o boala grava, pentru care sa se ia masuri majore, dar este jenanta, mai ales ca toate testimonialele de pe forumurile noastre spun acelasi lucru: ca vor sa scape de aceasta povara care ii face sa se simta jenati si nu au ce face impotriva ei, in sens decisiv!

Nu rata articolul saptamanii!

Ai o luna la dispozitie pentru a intra in decembrie cu o silueta din ce in ce mai bine conturata. Noi iti facem planul saptamana cu saptamana pentru rezultate incredibile!  Asadar, "Pregateste-ti silueta pentru sarbatori: plan de bataie pe o luna!"

 

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr