Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Azi, un simplu "Multumesc" instaureaza de multe ori paralizia sociala. Incotro ne indreptam?

Am fost de curand la un eveniment de promovare a unui produs care venea in intampinarea noastra cu semnificatia si continutul unui mesaj pe care nu il analizam zilnic si caruia nu ii constientizam latura interioara, de profunzime a simplei lui aduceri la viata, desi unii dintre noi o facem de mai multe ori intr-o zi. E vorba despre simpla expresie "Iti multumesc". Sa fie oare retrogradata la stadiul de "simpla expresie"? Astazi, din pacate, da! Stai si te intrebi ce ar fi de spus despre un asemenea gest in afara faptului ca rasplatesti gestul cuiva care ti-a facut o favoare sau ti-a oferit un ajutor; in afara faptului ca e un automatism ce survine inconstient cand oamenii au cei "7 ani de acasa" sau sunt scaldati intr-o caldari de bun simt? Personal, mi se pare ca azi sunt mai multe de spus despre aceasta expresie, decat atunci cand a fost ea initiata in societate ca "moneda verbala" de schimb intre gesturi, comportamente, relatii. Astazi, semnificatia lui a suferit mutatii importante, unele mai placute, altele mai putin placute, despre care mi-ar placea sa discut in cele ce urmeaza, din experienta si observatie proprii.

Demult uitaram vorbe ca "iti multumesc", "cu placere", "o zi buna" ,"imi cer scuze", "incantata de...". De foarte mult timp am inecat in negura amara a vremurilor uzul cuvintelor gentilete, cordialitate, amabilitate, politete. Ce mai sunt ele si pe cine mai intereseaza astazi cand singurele cuvinte de pe buzele tuturor sunt bani, pilitica, guvern, masuri de austeritate, pensii, instinct de autoconservare. Mi s-a intamplat adesea sa aud si sa vad totodata exprimata pe fata multora insemnatatea unei fraze ca "scuzele nu imi tin de foame" sau la locul de munca "daca  seful imi spune 'multumesc pentru efortul depus', acest lucru nu imi plateste chiria"...si toate acestea pentru ca astazi totul se cantareste in recompense materiale, pe cand "iti multumesc" este un "capital social", asa cum spune dna Liiceanu, ce are ca "remuneratie" castigarea poate a increderii, poate a unei cunostinte, poate chiar a unei amicitii sau a unei relatii de lunga durata.

Insa am avut placerea sa le redescopar la o sueta intre fete, in care coordonatorul principal, adica dirijorul subtil al discutiilor a fost nimeni alta decat Aurora Liiceanu, o prezenta atat de placuta care probeaza fiecare cuvintel spus prin prisma experientei proprii, ceea ce face lucrurile si mai interesante.

"Va multumesc"  si un zambet usor - si starea de paralizie apare..."ce? de ce? pentru ce? cine e? ce vrea?"


Cam asa se traduce astazi acest gest pentru oameni care se regasesc, din ce in ce mai rar, in ipostaza unor asemenea mici recompense imateriale care chiar iti pot face o zi mai buna. Pe de-o parte sunt cei care le primesc, dar nu le valorizeaza, pe de alta parte sunt cei care tanjesc dupa ele si nu le primesc. Am observat, ca multi altii inaintea mea, reactiile vanzatoarelor si ale altor comercianti cu care intru in contact atunci cand ii solicit. Nu mereu disponibili in a-ti oferi cele mai bune servicii, poate si coplesiti de probleme diverse, unii dintre ei chiar paralizeaza cand vine o persoana si ii roaga frumos sa ii ajute intr-o problema, iar la sfarsit daca mai si multumesti frumos, completand cu un zambet sincer si o urare de zi buna, deja se buimacesc si nu stiu cum sa reactioneze. Am dat nas in nas deseori cu situatii in care "cu placere, o zi buna" sunt resurse rare, pe care ei nu le ofera adesea. Poate ca pentru ca nici nu primesc la randul lor prea des un multumesc la sfarsitul unui serviciu prestat, ca de exemplu acela de a te servi cu 2 paini sa zicem, mai mult chiar, nici macar nu se mai asteapta sa primeasca aceasta recompensa sociala. "Ii inteleg pe oameni: sunt tristi, abatuti, impovarati cu probleme, nu le mai arde sa se gandeasca si la asta". Ciudat, caci credeam ca este un automatism, pe care chiar daca nu il incarcam de fiecare data cu semnificatie, il transformam intr-un gest uzual, ca de exemplu, simplul "alo" la telefon.

Asadar, eu, care nu ezit nicio clipa sa multumesc de cate ori am ocazia, m-am lovit de instaurarea paraliziei si de un moment oarecum al uitarii; eu zic zambind (ce-i drept nu zambesc mereu, de data asta insa am facut-o) "va multumesc frumos. o zi buna sa aveti", iar ea, cu ochii mari, usor confuza, ramane stana de piatra si ca un copil care parca a uitat poezia, asa ca sta cateva secunde sa isi aminteasca ce trebuie sa spuna, balbaie oarecum rusinata "cu placere. si dvs la fel", si pana sa ies pe usa, am vazut schitandu-se un usor zambet. Poate nu valoreaza mult, dar e un zambet si ar trebui sa il pretuiasca ca atare, decat grimase reci, triste, ar trebui sa prefere zambetele unor momente confortabile, placute, atat de simple!!!!

"Un cuvant spus cu bunavointa naste incredere"....si nu falsitate, cum se crede astazi!

Si trec astfel la o alta perceptie gresita a majoritatii oamenilor: si anume, ca daca spui de prea multe ori aceste sintagme, daca mai si zambesti, daca nu eziti sa zici "sanatate" unui stranut, chiar si de zeci de ori in aceeasi zi, esti o persoana falsa, care o face dinadins, "sa dea bine", si nu din suflet. Dar de ce oare sunt romanii atat de suspiciosi pana si in privinta gesturilor frumoase, gratuite, din care spre nefericirea lor poate, nu au nimic de castigat? De ce trebuie sa gasim partea negativa in orice? Oricum ar fi, si poate nedemonstrabil, mi-as dori sa vad o Romanie care stie sa zambeasca, care emana prin fiecare gest cordialitatea de care vorbeam mai sus, care exprima fara ezitare politetea, care nu se chinuie sa fie amabila, si totusi barfita ca fiind o tara falsa in care oamenii nu fac altceva decat sa...fie amabili. Oauu, ce vis frumos!

Vorba dulce, mult aduce!

Desi unii cauta o bogatie materiala in aceasta zicala, adevarata "aducere" vine catre propria persoana intr-un scop spiritual. Cam ce ai vrea sa aduca o vorba buna, am intrebat cateva persoane, iar raspunsurile lor categorice au fost: "mai multi bani", "oportunitati", "o alinare", "o bucurie", "multa iubire" etc. - au trecut prin toate fazele: de la bani, la cariera, la iubire, familie si pana la alinarea sufletului, poate ranit si atacat din mai multe parti.

Dar trebuie sa stii sa savurezi cu propria simtire ceea ce aduce o vorba dulce: fara sa relatezi, ci doar sa exprimi prin comportamentul tau, prin starea ta de spirit. Un simplu "iti multumesc" poate avea acelasi efect asupra ta ca atunci cand cineva ti-ar spune "esti atat de frumoasa astazi", "ai reusit! ai incheiat acest contract mare!" sau ca atunci cand jumatatea iti face o propunere pentru intreaga viata "vrei sa fii sotia mea?". Imagineaza-ti cum te simti in astfel de situatii si gandeste-te si ca cel caruia ii multumesti frumos pentru ceva se simte ca si cand te-ar fi fi fost util, a avut on contributie, a meritat. Ma simt bine cand cineva imi multumeste pentru ca stiu ca nu o face gratuit, pentru ca stiu ca am contribuit cu ceva la binele lui, oricare ar fi acela...ma simt excelent si cand multumesc cuiva ca mi-a facut un bine, ca am ajutat...

"Iti multumesc" inseamna pana la urma o stare de bine, pe care o poti institui atat de usor si gratuit, fara efort, dar de care ne instrainam din ce in ce mai tare. De ce suntem atat de zgarciti cu gesturile si cu vorbele bune care aduc atat de multe beneficii?

Azi, in vremuri de alienare, cred ca ar trebui ca la un "iti multumesc" sa raspundem cu acelasi "iti multumesc"!

Tocmai de aceea, prin prisma relatarilor, ajung la ceea ce vroiam sa subliniez inca de la inceputul materialului. Gandindu-ma la aceasta expresie, la cum internediaza relatii, cum ofera incredere, cum deschide usi, nu cred ca mai putem raspunde unui gest cu o insemnatate asa mare doar cu "cu placere". E prea putin, intr-o lume atat de zgarcita cu astfel de vorbe si cu valoarea din spatele lor!

Astazi, cand cineva iti spune "iti multumesc", ar trebui sa ii raspunzi cu aceeasi moneda, cu acelasi "multumesc si eu". De ce? Gandeste-te bine cui ii multumesti zilnic si pentru ce, gandeste-te bine pentru ce multumesti si o sa-ti dai seama ca tu ar trebui sa le multumesti celor care isi manifesta multumirea fata de tine, pentru ca exista, pentru ca sunt alaturi de tine (chiar si cei cu care ai poate o relatie informala), ca te ajuta, ca te respecta, ca isi deschid propria persoana in fata ta (chiar daca unii nu la modul cel mai intim)...in ultima instanta, astazi, in vremuri de rastriste morala si spirituala trebuie sa multumim pentru ca avem cui sa multumim - fie ca e iubit, mama, tata, sora, colaborator, partener, sef, coleg, amic, vanzator sau doar un om pasager care, trecand pe langa tine ti-a implinit viata printr-un gest care ti-a facilitat accederea chiar si la cel mai banal gest hedonic, acela de a te rasfata de gustul unei ciocaletele cumparate de la magazinul din colt. Daca nu era acel vanzator care sa te serveasca cu ravnitul produs, cum iti mai satisfaceai pofta? Probabil ca la alt magazin, nu-i asa? Doar ca problema este universal valabila...vanzatorul fiind un simbol al tuturor negustorilor posibili...cum ar fi sa nu mai simti niciodata gustul ciocolatei?

Uneori, multumim si nonverbal, prin gesturi, e adevarat! Dar astazi, mai mult ca oricand, simtim nevoia cuvintelor in viata noastra! Asa ca sa spunem mai des si mai tare "iti multumesc"! Sa descoperim noi sensuri ale multumirii, sa le cream noi si sa le inradacinam in randul copiilor inca de mici, explicandu-le exact insemnatatea acestui gest! I-ai multumit vreodata copilului tau? Mai mult chiar, ti-ai cerut iertare vreodata in fata lui? Le-ai implementat in relatia ta cu copilul, chiar si in sensul invers: de la parinte la copil? Cate veti descoperi facand aceste gesturi, dar mai ales intelegandu-le si revarsandu-le asupra lor ...dar aceasta este alta discutie, ce ocoleste subiectul meu...dar e o tema de gandire, "pentru acasa" ce si-a deschis portile tocmai la acea sueta intre fete cu doamna Liiceanu...poate cu alta ocazie o vom dezbate pe indelete...

Va multumesc,:)

Asadar, tu cui i-ai multumi astazi si de ce ai mai face-o?

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (27.05.2010, 11:46)
;;)...Va multumuesc si eu mult de tot pentru aprecieri..si ma bucur tare mult ca nasc reactii cu un asemenea material..si ca nu doar mie mi se pare ca suntem putin prea posaci si abatuti in viata de zi cu zi si ca lucrurile marunte nu mai au putere sa aduca zambetul pe buze...desi nu este asa, doar ca nu acordam atentia necesara!

Ma bucur ca am "puterea" sa imprastii aceasta chemare la bun simt, cordialitate, politete in randul tuturor prin intermediul blogului meu, ca nasc semne de intrebare, ca reaprind in mintile voastre acest spectacol minunat care este bunavointa, starea de bine, bucuria interumana....sa nu ne mai uram atat unii pe altii si sa ne bucuram de prezenta semenilor langa noi (inca, cat ii mai avem, ca nu se stie ce se va intampla)....

Multumesc tare mult si sa fiti sigura ca prin zambetele dvs.. ajutorl pe care il oferiti si bunavointa de care dati dovada faceti din aceasta lume una mai buna..pentru ca eu sunt de parere ca da, cu o floare chiar se face primavara....;)
Răspunde-i
magdalena (27.05.2010, 00:05)
Am citit fara rasuflare acest articol care este exceptional si sincer va spun aveti dreptate.
Eu lucrez in comert si pot spune cu drag ca intotdeauna cand un client ma roaga sa il ajut o fac cu cea mai mare placere,pentru ca nu imi place sa vad oameni dezorientati pe raionul pe care eu lucrez,imi place sa ii bag in seama atunci ca nu gasesc ceva ,chiar daca vad ca le este rusine sa ma intrebe,este placerea mea de aface omul sa se simta pretuit si observ ca si ei raspund cu aceeasi moneda si imi creste inima de bucurie.
Poate par o persoana ciudata dar a spune "multumesc" cuiva cred ca este un cadou care te incalzeste sufleteste,caci dac e sa o luam cu partea sociala nu cred ca sta cineva foarte bine,toti avem rate la banci ,stres maxim zi de zi,dar trebuie sa mai si zambi si sa multumim tuturor pentru ceea ce fac pentru noi si noi pt ei,sa ne iubim ca si asa viata este scurta .
Acest articol il voi printa si il voi duce maine la munca si il voi da tuturor sa il citeasca si sper ca sa isi deschida sufletul si sa inteleaga sensul expresie "iti multumesc" si sa raspunda cu acelasi "multumesc" sau "cu placere"
Te felicit din toata inima si "iti multumesc" ca prin acest articol ai reusit sa deschizi sufletul altor persoane ,esti o scumpica .
Te pup dulce.
Răspunde-i
Daniela Ganciu (25.05.2010, 12:04)
Multumesc mult pentru aprecieri, esti o draguta, stateam si ma gandeam ca poate e un subiect un pic scos din contextul (sau mai degraba din constiinta) epocii actuale care ne impovareaza cu o multime de alte probleme pecuniare, ce coboara un pic discutia (despre acest subiect) intr-un oarecare subsol nereabilitat. Stau si ma intreb daca oamenii nu se minuneaza zicand "uite ce probleme are si fata asta - noi nu avem cu ce ne intretine copiii si ea vorbeste despre a multumi" - si m-am gandit la o celebra zicala, apoi m-a bufnit rasul : "tara arde si baba se piaptana" si apoi am completat "ok, dar sa se pieptene politicos, civilizat, amabil"...macar atat!

Apropo de ce ziceai tu, e adevarat ca nici eu nu sunt de cele mai multe ori in cea mai buna forma pentru a rasplati gestul multor apropiati si printr-un zambet adaugit multumirii (uneori e prea mult, suntem si noi oameni), dar nu uit niciodata sa spun "multumesc" oricat de posaca as fi...si asa cum am zis in finalul materialului, uneori multumim si prin gesturi, nu este nevoie sa o spunem tare si raspicat...cine ne cunoaste, stie!...dar simt ca traim vremuri in care trebuie sa resuscitam un pic intrumentul comunicarii si sa nu il mai lasam undeva in "subintelegere"...poate ne-om mai bucura putin...de simtit mai bine, oricum ne simtim cand cineva ne multumeste, nu?
Răspunde-i
Oana - Mihaela Serbescu (25.05.2010, 01:16)
Eu am citit cu mare atentie articolul tau si m-am intrebat cati or sa procedeze similar. Cu toate ca ma consider o persoana in general afabila, politicoasa, peste medie, am simtit RUSINE, o rusine intensa - o dovada, din nefericire, ca nici eu nu ma regasesc intru totul in categoria celor care spun "multumesc" atunci cand ar fi intr-adevar necesar.

Mi se pare un gest frumos sa tragi un semnal de alarma asupra unor aspecte aparent nesemnificative, care insa au impact in viata noastra. Drept este ca in Romania vezi mai mult figuri posace - cum eu sunt mai mereu cu zambetul pe buze, indiferent de probleme, imi este cu atat mai evident contrastul. Am experimentat si eu acel multumesc adresat celorlalti, fie ei comercianti sau nu, primit de catre unii cu atat de multa surprindere, incat parca ar fi un cuvant dintr-o limba straina, iar de catre altii, cu suspiciune, ca si cum s-ar urmari obtinerea cine stie carui avantaj si nu in ultimul rand, de catre altii, cu jena, de parca nu l-ar merita.
Eu cred ca acest "multumesc" este in mare (daca nu chiar in directa) legatura cu modul cum stiu oamenii sa iubeasca - poate, mai mult, sa se iubeasca. Nu este deloc un adevar gol ca atunci cand nu te poti iubi pe tine, esti incapabil sa faci asta cu ceilalti. Pentru ca modul cum cineva recepteaza amabilitatea celor din jur spune multe despre cum se priveste pe sine. Astfel, afisarea bunavointei, ca atare (nu cu alte conotatii mascate si difuze) este o forma expresiva de manifestare a sinelui, apt sa ofere si sa daruiasca - atunci cand este astfel.
As mai asocia de asemenea acest multumesc, cu "darul". "Multumesc" nu este doar un simplu cuvant cu valoare sociala, el are o puternica incarcatura emotionala si, intocmai ca un dar (privit de obicei drept simbol material), obliga. Poate de aceea, oamenii fug de el?
Lucrurile nu se pot rezuma numai la atat. Un multumesc, rostit cu un zambet pe buze si multa recunostinta, fara emfaza sau intentii ipocrite, este perceput ca un gest de seductie. Iar uneori, aceasta induce celuilalt o senzatie de nesiguranta, reprezinta un pericol.

Un articol excelent care ar trebui sa ridice tuturor multe semne de intrebare.

Te felicit si... iti multumesc! :)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Trairi in negru pe alb
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar