armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

8 valori de nepretuit desprinse din cosmarul vietii

De în Sanatate 9 oct 2009
Simplu si rapid: cosmarul vietii lor a luat nastere la o vizita la medic; boli cumplite, incurabile si extrem de extenuante psihic le-au invadat linistea. I-au tulburat, dar au invatat din asta. Ce? Sa traiasca autentic! Cum? Prin valori de nepretuit desprinse din acest cosmar al vietii. Pentru ca boala scoate la lumina sufletul, iar sufletul pune pe tava emotii inestimabile! Asadar, ne izbeste inca o data si ne face sa plecam capetele de rusine uneori, faptul ca oamenii cu adevarat bolnavi stiu sa pretuiasca viata mai mult decat noi. Au multe lectii de viata pe care le-au invatat de la boala!

Imi aduc aminte zicala "Tot raul e spre bine" pe care nu de putine ori mi-am auto-impus-o sau am forwardat-o ca fiind cel mai bun sfat pentru o prietena sau un apropiat. Pentru ca trebuie sa fie asa, ma gandesc, dar recunosc ca nu cred in totalitate in ea! A fost de multe ori un suport psihologic de mare ajutor si vorbesc din propria-mi experienta.

De cate ori am avut o dezamagire, o problema, o dilema care mi-a marcat existenta, daca nu mi-am adus-o aminte, a avut cineva grija sa mi-o reaminteasca mereu, reflectand puternic asupra ei si desprinzand de acolo un adevarat sprijin. Nimic nu este intamplator si daca totul are un scop, trebuie sa il descoperim. Cand ne este bine, nu prea ne gandim la scopul existentei noastre pe aceasta planeta si nici nu facem reprize de meditatie indelunga pentru ca hedonismul aparent nu ne lasa sa scoatem la lumina astfel de valori.

Cand ne este rau insa, am observat ca ne umanizam foarte mult, coboram de pe piedestalul pe care am urcat fara voie si in care ne-am asumat o conditie care nu ne apartine si descoperim ce inseamna cu adevarat "sa fii om", trecand cu privirea peste invelisul exterior de cuvinte, imagine, haine, si comportament. E undeva in interiorul nostru si trebuie sa trecem de cele mai multe ori prin rau pentru a-l scoate la iveala.

Cum sa scoatem binele din rau?


Iata cea mai grea intrebare si o dilema pentru multi, exemplificata perfect zic eu de un barbat (bolnav de Hepatita B) care se autointituleaza un "om bolnav si trist" si se ascunde sub pseudonimul Catalin56 pe un forum romanesc. Tot el spune ca "la inceput am fost tare speriat, apoi incet-incet am invatat sa convietuiesc cu boala ca si cu un prieten".

Cum? Ne spune chiar el, si este cu mult mai interesant cu cat vine de la un barbat. Cum l-a schimbat boala sau daca l-a transformat in vreun fel, intr-un testimonial sensibil: "Ce sa iti spun? La inceput am fost tare speriat, apoi incet incet am invatat sa convietuiesc cu boala ca si cu un prieten. Am invatat sa pretuiesc fiecare dimineata cand inca ma mai trezeam, am invatat sa ma bucur de fiecare clipa petrecuta alaturi de familia mea. Am invatat ca nu mai am timp sa ma supar pe oameni pentru ca nu voi mai avea suficient timp sa ma impac... Am invatat sa zambesc desi tot trupul ma doare, pentru ca zambetul meu lumineaza inima sotiei mele... Am invatat ca sunt oamenii cu suferinte mai grele decat a mea si care totusi nu se plang niciodata. Am invatat sa privesc mai des in urma...si sa spun iarta celor pe care i-am suparat. Am invatat ca azi sunt, dar maine... nu e asigurat nimanui. Am invatat sa ma gandesc in fiecare noapte cand pun capul pe perna la cum va fi judecata de apoi, daca maine voi fi dincolo. Toate astea par lucruri inutile pentru un om sanatos...dar pentru un om bolnav devin mod de viata! Dar daca nu as fi avut boala aceasta si as fi murit intr-un stupid accident de masina si nici macar nu m-as fi gandit la tot ce am invatat acum... putin din toate astea sunt eu...un clovn trist... trist pentru ca a trebuit o nenorocita de boala sa ma invete cat de importanta si scurta este viata... dar ramane totusi VIATA MEA."

Si-a gasit resursele pentru a accepta in viata lui aceasta boala, a descoperit de asemenea unde se pozitioneaza el ca om bolnav in raport cu ceilalti. Atentia la mici detalii, aspectele marunte ale vietii si alte astfel de emotii sensibile nu ne acapareaza nicidecum atentia de zi cu zi intr-o viata obisnuita neatinsa de niciun fel de boala; le scoatem la iveala cand "dam de greu" sau cand "avem cutitul la os", cum spune romanul.  E timpul sa ne hranim cu valori reale de viata si la bine si la rau!

Nu sunt vorbe in vant si nici idei absurde: sunt lectii de viata de la oameni care cunosc "simptomele" unor astfel de stari, care au trecut prin boli necrutatoare, care inca mai trec si care traiesc, dar traiesc autentic, descoperind valori esentiale ale vietii, fara a se resemna si decadea intr-o stare de depresie. Sunt oameni care nu au renuntat la ideea de a trai, desi viata parea sa le spuna "adio" mult prea curand. Sunt valori pe care le-au invatat dintr-un cosmar... al vietii lor si oameni de apreciat care mai au puterea sa zambeasca, desi unora trupul le este sfaramat in mii si mii de bucati dureroase si afectate de chinuri.
 
Am desprins din povesti de viata, carora le-am rasfoit "dosarul" vietii, valori inestimabile, impartasite din nevoia lor de a-si povesti pe forumuri, in ziare si pe site-uri de specialitate experienta, in speranta ca vor reusi sa "contamineze" si alte persoane de incredere, vointa, putere si acceptare:

1. Descoperi cu adevarat viata, dincolo de boala!

Majoritatea femeilor care au trecut prin boli cumplite care nu merita mentionate, caci nu au nicio relevanta si nu vrem sa ni se perinde prin ochi asemenea termeni, au spus ca au descoperit cu adevarat viata dupa ce au fost diagnosticate: au descoperit astfel puterea de a alege, independenta; s-au cunoscut mai bine si si-au descoperit "puteri interioare" de a vedea lumea de langa ele si inclusiv pe ele, asa cum nu o mai facusera niciodata.

Stau si ma gandesc ca pentru unele dintre noi este greu si fara boala sa descoperim ce este viata sau sa-i dezlegam misterele, scopurile pentru care suntem aici, si este de admirat sa constati ca exista viata si dupa boala.

Totusi, ar fi bine sa ne gasim aceste resurse in orice situatie, nu numai daca ne confruntam cu o afectiune. Poate asa ne-am transforma intr-o lume mai buna.

2. Carpe Diem

"Stiti vorba aceea: Carpe Diem? Nu este o extrema, este o traire esentiala in viata umana de care trebuie sa te agati cu dintii, deoarece clipa asta o ai, pe cea de mai incolo nu stii daca ti-o mai permiti", spunea o forumita sub pseudonimul "Tristessa". Seamana cu ceva de genul "nu lasa pe maine ce poti face azi", dicton pe care il sustin: fiecare clipa este esentiala si merita sa ai un motiv sa iti amintesti mereu de ea, facand lucruri esentiale si valoroase.

3. Persoana mea este pe primul loc!

Multe persoane bolnave invata in 12-lea ceas ca trebuie intotdeauna ca propria persoana sa primeze in orice moment si abia apoi ceilalti. Nu mai sunt vremuri in care sa il punem pe celalalt pe primul loc, noi avem nevoie de noi insene pentru a face fata timpurilor pe care le traim si avem nevoie sa ne menajam, acordand o atentie maxima starii noastre fizice si emotionale.

4. Sunt mai puternica decat credeam!

Multe femei descopera ca fortele de care dispun pot fi nelimitate cand se afla intr-o situatie extrema, dar niciodata intr-o situatie obisnuita de viata. Este trist ca o boala sa iti deschida ochii, cand la-ndemana ta ai puteri pe care nu le valorifici in niciun fel in probleme si imprejurari mai putin grave. Dar am observat ca majoritatea femeilor care traiesc cu o astfel de boala dau dovada de putere si de forta in lupta cu ele. Nu se lasa invinse nici fizic, iar moral cu atat mai putin.

5. Acceptarea - cale catre echilibru si armonie, catre o viata frumoasa

Ca sa poti sa traiesti cu boala, trebuie sa o accepti ca facand parte din tine; asta spun toti cei afectati de boli cumplite - acelasi lucru spunandu-l si Catalin56 cand a declarat ca pentru a putea convietui cu ea, a trebuit sa si-o faca prietena.

Acceptarea ei deschide portile catre o viata echilibrata, frumoasa si ofera sansa de a trai experiente inedite, valoroase: "cand am aflat de diagnostic (cancer la ficat), am intrat intr-o stare de soc, urmata de o depresie puternica, izolare si refuz de a mai trai. Eram la pamant, nu concepeam, nu intelegeam, nu credeam, refuzam tot; era un mecanism de aparare bine pus la punct. Fac terapie de 4 ani (s-au implinit in mai) iar acum ma simt foarte bine, am invatat sa traiesc cu aceasta boala si sa o fac parte din persoana mea. Am urmat tratamente care au stagnat intr-o mare masura extinderea lui, dar el tot exista acolo asteptand momentul pentru a da navala in corp. Dar nu o sa ii dau aceasta sansa, pentru ca abia acum am invatat ca trebuie sa imi pun visurile in practica si stiu exact ce am de facut; am un plan pe care nu ca vreau, trebuie sa mi-l respect", marturiseste Andutza1980.

Oau, ce stare de spirit, ce optimism si verva, dorinta de a trai, mi-am spus dupa ce a am citit expunerea! Un nou inceput sau o revelatie a ceea ce mai are de facut in viata asta. Sa-si fi gasit ea de fapt scopul in viata de care va povesteam la inceput? Tot ce-i posibil!

6. Aprecierea lucrurilor marunte - o valoare cliseu, dar cam neinsusita

In mod cert atunci cand te afli in situatii de acest gen incepi sa pretuiesti absolut orice, exact cum spuneau si protagonistii de mai sus: un zambet, o clipa, o floare, o dimineata, un rasarit de soare, orice lucru care inainte de acea problema nici nu exista sau era trecut cu vederea.

De ce nu facem acest lucru in fiecare zi? Pentru ca nu ne apasa o problema care sa ne scoata la iveala astfel de aprecieri. Suntem fermecate si mintite de iluzia ca o masina sau o vila, o vacanta exotica sau ultima pereche de incaltaminte aparuta la cel mai in voga designer ne aduc cu adevarat fericirea.

7. Ati auzit de omenie? E o valoare banala dupa unii, dar atat de rara!


Cei care trec prin astfel de experiente sunt persoane carora undeva in creier li se activeaza tasta "omenie", aceasta miscare fiind generata de instalarea bolii, zic eu. Nu am inteles niciodata de ce in ultimul moment sau in ultima clipa alegem sa empatizam cu parteneri de suferinta. Multi se declara si se implica in munca de voluntariat in diverse institutii non-guvernamentale apropiate de obicei de problema de care sufera chiar ei si nu se zgarcesc in a oferi sfaturi si a-i ajuta pe semeni in orice problema.

8. Nevoia de celelalt, nevoia de sprijin!


Fie ca e vorba de familie, de prieteni, medici sau de un psihoteraput unii bolnavi se "lipesc" pur si simplu de ei. Dar nu este de cele mai multe ori valabil acest lucru, multi suferinzi preferand sa se izoleze, sa se retraga intr-o lume a lor si sa se lase macinati de boala, fara acere ajutor.

E important sa stii ca ai nevoie de cineva pe umarul caruia sa plangi, sa te plangi si sa te incurajeze.

Oamenii invata valorile esentiale ale vietii dupa ce dau de greu! Tu cum le-ai descoperit? sau le-ai descoperit? Spune-mi pe forum.

Nu rata articolul saptamanii!

Ai grija la unele semnale emotionale care dau de banuit la 20, 30, 40 +. Psihologul Cristina Calarasanu identifica afectiunile psihice la care sunt predispuse varstele! Ce boli psihice te pandesc la fiecare etapa de varsta?

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr