zodii

Horoscop 18 mai 2021: Taurii sunt copleșiți de probleme,...

Citeste mai mult»
Bill Gates și Melinda

Bill Gates, comportament îndoielnic cu mult înainte de...

Citeste mai mult»
Kim Kardashian

Kim Kardashian a cumpărat, în licitaţie, o costumaţie...

Citeste mai mult»
vaccin

A treia doză de vaccin anti-COVID-19, recomandată de...

Citeste mai mult»
fritatta

Frittata cu legume, un preparat delicios, pe care trebuie...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 15 mai 2021: Balanțele își ating țelurile, iar...

Citeste mai mult»
Rona Hartner

Rona Hartner divorțează de soțul ei, după trei ani de...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Prințul Harry și Meghan Markle și-au pierdut locul în...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro s-a rănit în Oklahoma, unde filma cu...

Citeste mai mult»
dieta cu pește

Cum să slăbești cu ajutorul dietei cu pește

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 14 mai 2021: Balanțele primesc stimulente, iar...

Citeste mai mult»
vaccin

Ce se întâmplă în organismul unei persoane dacă primește...

Citeste mai mult»
Gal Gadot

Gal Gadot, aspru criticată de activişti, jurnalişti şi...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 13 mai 2021: Gemenii au probleme în plan amoros,...

Citeste mai mult»
covid-19

Pierderea mirosului şi a gustului pentru o perioadă...

Citeste mai mult»
Bill Gates și Melinda

Bill Gates organiza petreceri nud „nebunești” cu...

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Lovitură dură pentru Ellen DeGeneres. Prezentatoarea TV...

Citeste mai mult»
Monica Anghel

Monica Anghel, primele declarații după moartea fostului...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 12 mai 2021. Berbecii se gândesc să-și schimbe...

Citeste mai mult»
creveti de legume

Creveți cu legume la tigaie, rețeta ideală pentru un prânz

Citeste mai mult»
coronavirus

Răsturnare de situație. Cât durează, de fapt, anticorpii...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a înapoiat toate cele trei Globuri de Aur...

Citeste mai mult»

Cum să slăbești rapid cu ajutorul ceaiurilor

Citeste mai mult»
coronavirus

Noi detalii despre coronavirus. Ce se întâmplă în...

Citeste mai mult»
zodii

Zodii care nu înșală niciodată. Cine sunt nativiii în...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, prima femeie care va primi trofeul Global...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 8 aprilie 2021: Gemenii încep o nouă etapă în...

Citeste mai mult»
vaccin

Vaccinarea anti COVID-19 asociată şi unui număr mai mic...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 7 mai 2021: Taurii au parte de provocări și fac...

Citeste mai mult»
voltaj

Concertul Voltaj de Ziua Europei, anulat după ce un...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și Kate Middleton și-au lansat propriul...

Citeste mai mult»
vaccin

Vești bune! Vaccinul anti-COVID19 de la Moderna, eficient...

Citeste mai mult»
minciuni

Cum îți dai seama că un bărbat te minte. Lucruri pe care...

Citeste mai mult»
sare

Cât de periculos este consumul exagerat de sare pentru...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 6 aprilie 2021: Berbecii sunt în centrul...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears critică drept „ipocrite” documentarele...

Citeste mai mult»
Nick Kamen

Nick Kamen, model şi cântăreţ englez, a murit la vârsta...

Citeste mai mult»
vaccin

Novavax începe testele la vaccinul anti-Covid pentru...

Citeste mai mult»
legume cu frunze

Ce se întâmplă în organismul tău dacă vei mânca legume cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 5 mai 2021: Berbecii au noroc în dragoste, iar...

Citeste mai mult»

8 trucuri pentru a evita factorii care îţi declanşează depresia de Sărbători

De în Sanatate 10 dec 2015

Astăzi vom aborda un subiect destul de delicat - depresia. Aşa că, înainte de toate, pregăteşte-ţi un ghid de "supravieţuire" pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

depresie

Să fim cinstite - chiar dacă nu suferi de depresie, Sărbătorile de iarnă pot fi stresante şi, adeseori, chiar dezamăgitoare. Alergăm şi ne epuizăm în cursa infernală pentru cumpărarea cadourilor, pentru a găti multă mâncare, pentru a decora casa şi grădina şi pentru a ne asigura că prietenii şi familia se distrează.

Aşteptările sunt mari în această perioadă, încât ne spunem că Sărbătorile vor fi o perioadă magică şi perfectă, pe măsură ce încercăm să redobândim acel sentiment de anticipare pe care îl simţeam când eram copii şi îl aşteptam cu emoţie pe Moş Crăciun şi meditam asupra semnificaţiei religioase a Crăciunului.

Atunci când aceste sentimente nu se îndeplinesc automat, suntem dezamăgite. Şi, desigur, ajungem pe o pantă descendentă şi cădem în capcana depresiei. Iar pentru unele persoane, stresul care apare în perioada Sărbătorilor de iarnă este deja prea mult şi aceşti oameni simt că nu mai pot îndura.

Este un mit faptul că sinuciderea este mai comună în jurul Sărbătorilor de iarnă (de fapt, primăvara valul de sinucideri atinge un grad maxim). Dar nici bucuria nu mai este un lucru subînţeles în perioada Crăciunului sau Revelionului.

Aşteptările prea mari, îngrijorările legate de bani şi alte pericole ce pot apărea de Sărbători pot reprezenta probleme pentru orice persoană, dar mai ales pentru oamenii predispuşi la depresie. Însă cu un pic de planificare şi anticipare, Sărăbătorile de iarnă te pot face să te simţi în al nouălea cer, nu "la pământ". Urmează aceste sfaturi pentru a avea parte de Sărbători fericite, încununate de succes.

1. Planifică din timp

Petrece un timp singură şi încearcă să îţi dai seama cum poţi avea grijă de tine în această perioadă, spun psihiatrii americani. Caută rutine şi activităţi care te ajută să îţi restabileşti echilibrul, cum ar fi să citeşti o carte sau să tragi un pui de somn, şi scrie-le pe un calendar. Între shopping şi coacerea prăjiturilor pentru masa de Crăciun, de pildă, asigură-te că aceste rutine nu îţi scapă printre degete.

Important e să îţi dai seama care sunt acele lucruri care te vor ajuta să treci de Sărbătorile de iarnă şi ideal ar fi să faci din aceste activităţi o prioritate.

2. Evită conflictele de familie

Există câteva modalităţi pentru a-ţi salva sănătatea mintală la reuniunile de familie, spun profesorii de psihiatrie. Dacă ştii că vor fi conflicte la masa de Crăciun şi nu numai, pregăteşte-ţi un răspuns neutru, cum ar fi "Hai să vorbim despre asta altă dată" sau "Pot să văd cum te vei simţi în legătură cu acel lucru".

Apoi evadează din încăpere şi mergi la baie, oferă-ţi ajutorul la bucătărie sau mergi şi petrece-ţi timpul cu copiii şi nepoţii din familie. Şi nu uita că întotdeauna poate fi de ajutor să suni un prieten bun dacă ai nevoie de cineva care să te asculte.

depresie sarbatori

3. Uită de perfecţiune

Sunt femei care suferă de ani de zile de depresie, iar perioada Sărbătorilor de iarnă nu face decât să înrăutăţească simptomele. De la decoraţiunile pentru casă şi brad şi până la găsirea cadourilor perfecte, multe femei se simt compleşite în perioada de dinainte de Crăciun.

Sugestia specialiştilor este ca tu să faci o listă cu lucrurile simple care îţi fac familia cu adevărat fericită, iar apoi poţi începe să dai naştere unor noi tradiţii de familie, de pildă, puteţi să ajutaţi persoanele nevoiaşe de la voi din oraş.
"Atunci când îţi iei ochii de la tine şi te concentrezi pe cei care au de departe mai puţine lucruri decât ai tu, nu poţi să fii deprimată", spune o femeie care suferă de depresie, Debbie Thurman, de 57 de ani.

4. Învaţă să jeleşti pe cineva drag

Atunci când eşti în doliu după cineva drag, acum este un moment bun pentru a vorbi despre sentimentele tale sau pentru a căuta grupuri de suport în oraşul tău.

Nu există un mod corect în care să simţi lucrurile, spun specialiştii. Este ceva comun să te simţi furioasă pe persoana pe care ai pierdut-o pentru că te-a lăsat singură sau să te simţi vinovată dacă tu te bucuri şi eşti fericită în perioada Sărbătorilor de iarnă. Toate aceste sentimente sunt un semn că eşti doar o fiinţă umană şi ele reflectă unde anume te afli în procesul tău de vindecare.

5. Programează nişte reprize de somn

Activităţile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot, cu uşurinţă, să interfereze cu programul tău normal de somn. Dar studiile au arătat că există o legătură între depresie şi orele de somn irosite. Aşa că tu va trebui să fii şi mai atentă în această perioadă şi să nu "tai" din orele tale preţioase de somn pentru ca totul să fie pregătit de Crăciun sau Revelion.

Încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi. Evită mesele consistente şi copioase, dar şi activitatea fizică (dansul, de exemplu) în decurs de câteva ore până la momentul în care mergi la culcare. Şi nu uita că dormitorul tău trebuie să fie un sanctuar dedicat somnului, fără televizor sau alte surse care îţi distrag atenţia de la odihnă.

depresie sarbatori

6. Antrenamentele tale trebuie să devină o prioritate

Exerciţiile fizice - una dintre primele activităţi care se pierd în peisajul Sărbătorilor de iarnă - ar trebui plasate în topul listei tale de priorităţi sau lucruri de făcut.

Cu cât suntem supuse unui stres mai mare, cu atât simţim că avem mai puţin timp. Şi prin urmare, cu atât suntem mai iritate şi mai prost dispuse. Tocmai de aceea trebuie să continuăm să facem exerciţii fizice şi să avem o activitate fizică constantă chiar şi în perioada Sărbătorilor de iarnă.

E simplu: ieşi din casă şi fă ceva, aleargă, plimbă-te. Activitatea fizică te ajută să foloseşti acele calorii pe care le-ai "mâncat" din toate acele alimente grase şi dulci de la masa de Crăciun.

Mai mult, exerciţiile fizice, după cum s-a demonstrat, îţi îmbunătăţesc dispoziţia. Fă o plimbare mai alertă timp de 35 de minute, de 5 ori pe săptămână (sau 60 de minute de trei ori pe săptămână), iar acest factor te va ajuta.

7. Ia în considerare expunerea la lumina naturală

Dacă te simţi în mod constant obosită, irascibilă şi te simţi "la pământ" în această perioadă a anului, explicaţia s-ar putea să nu aibă nimic de-a face cu Sărbătorile de iarnă, ci mai degrabă cu lipsa expunerii la soare.

Tulburările afective sezoniere (sau "seasonal affective disorder" - SAD) pot fi tratate prin câteva activităţi simple: plimbări lungi în timpul orelor în care ai parte de lumină naturală, de la soare.

Dacă crezi că suferi de pe urma tulburărilor afective sezoniere, vorbeşte cu medicul tău despre opţiunile pe care le ai în privinţa tratamentului.

8. Concentrează-te pe ceea ce contează

Sărbătorile de iarnă nu ar trebui să se rezume doar la cadouri, dar grijile financiare pot, cu uşurinţă, să te facă să pierzi din vedere acest lucru. Învaţă să stăpâneşti stresul (şi costurile) prin organizarea unui schimb de cadouri cu prietenii sau familia.

De asemenea, poţi să găteşti sau să prepari cadourile (dacă îţi place să petreci timp în bucătărie, în faţa aragaziului) sau instaurează noi tradiţii, cum ar fi să mâncaţi împreună la o masă, iar apoi să vă plimbaţi afară sau să vă jucaţi jocuri de societate ori board games lângă focul din şemineu. Sursa.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 mai