8 lucruri care scot Estonia în evidenţă

De în Calatorii 17 iul 2018

Estonia este o țară cu deschidere la Marea Baltică și populație de 1.3 milioane de oameni, dar în ciuda faptului că este mică, ea poate fi numită una dintre cele mai inovatoare din lume.

Datorită acestor 8 lucruri exemplare, Estonia este o adevărată țară a viitorului.

1. Programare în școala elementară

În 2012, Estonia a lansat un proiect pilot prin care copiii din clasele 1-12 învățau programare. La acest proiect au participat 20 de școli, cu copii de vârste începând de la 6 ani, care învățau matematică și logică, pe care să le implementeze pe calculator.

2. Buletine electronice

Încă din anul 2002, Estonia a început să producă buletine electronice. Acestea arată precum un card și verifică identitatea individului atât în realitate cât și în mediul electronic. Ele au un cip care conține informații despre cetățean, semnătura electronică și când cineva călătorește în alte țări ale Uniunii Europene, acesta funcționează și pe post de pașaport.

3. Cetățenii votează fără să plece de acasă

Începând cu anul 2005, când au avut loc alegeri municipale în Estonia, cetățenii acestei țări au putut vota pe internet, prin verificarea identității cu ajutorul semnăturii electronice, de pe cardul de identitate. Estonia a fost astfel prima țară care a avut un sistem de vot electronic la alegerile parlamentare din 2007. În timpul acelor alegeri, 31% din estonieni au votat în acest mod.

4. Transport public gratuit

În 2013, Tallinn a deveit primul oraș din lume care a oferit transport public gratuit pentru toată lumea. Autoritățile au venit cu această idee ca să mai decongestioneze traficul prin facilitarea accesului la autobuze și troleibuze și renunțarea la mașinile personale. Înainte de a elimina taxele de transport s-a ținut un referendum la care 3/4 din persoanele rezidente a votat pentru transport public gratuit. Un an mai târziu, autoritățile din Tallinn au anunțat că traficul a fost redus semnificativ.

5. Țara start-up-urilor

Potrivit celor mai recente date, Estonia este pe locul 3 în Europa în ceea ce privește numărul de afaceri noi și există 31 start-up-uri la 100000 de rezidenți, deoarece această țară a creat condițiile perfecte pentru așa ceva. De exemplu, înregistrarea unei noi afaceri, durează doar 15 minute.

6. Internetul este disponibil peste tot

În Estonia te poți conecta la Internet din mijlocul pădurii și ai Wi-Fi în majoritatea hotelurilor, parcurilor, aleilor, cafenelelor, restaurantelor, stațiilor de metrou, aeroporturilor și chiar la plajă.

7. Oricine poate deveni rezident

Oricine poate deveni e-rezident în Estonia fără prea mult efort, ceea ce oferă oamenilor și mai multe posibilități de a-și deschide afaceri noi aici, fără a vizita efectiv țara. Astfel poți să-ți conduci propria companie fără a călători, poți semna documente în lipsă sau poți face de la distanță declarații de avere. Tot ceea ce trebuie să faci este să aplici online. E-rezidența este convenabilă mai ales pentru oamenii de afaceri, care trebuie să plătească taxe doar pentru bunurile scoase din țară.

8. Datorită tehnologiei este economisit foarte mult timp

La ora actuală sunt disponibile electronic 4000 tipuri de servicii publice, iar în 20 de minute orice estonian își poate deschide o afacere doar cu buletinul și nu mai e nevoie să aștepte la cozi interminabile sau să strângă teancuri de documente cu semnături și ștampile.

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 ian