5 sfaturi pentru a crește copii puternici din punct de vedere emoțional

De în Familie 25 iun 2020

Copiii care sunt catalogați adesea drept dificili și încăpățânați sunt educați de către părinți să fie mai ascultători și cooperanți, dar mulți adulți nu înțeleg că personalitățile celor mici îi pot duce departe. Acest tip de copii sunt curajoși și refuză să creadă ceva până nu văd cu ochii lor, deci vor face tot ce le stă în putință pentru a-și atinge obiectivele.

Copiii care ies în evidență se ceartă adesea cu părinții lor, dar responsabilitatea ta este să găsești un mod de a trece cu bine peste orice problemă, pentru a putea crește un copil independent, responsabil, deștept, bun și stabil emoțional. Pentru acest lucru, nu trebuie să consideri că cel mic e obligat să te asculte doar pentru că tu i-ai dat viață. Gândește-te doar că dacă știrpești personalitatea unui copil, riști să devină vulnerabil în fața răutăților celorlalți și să fie doar o umbră a sa.

1. Copiii puternici se bazează pe învățarea prin experimentare

În general, copiii sunt foarte curioși și sunt în stare să întoarcă casa pe dos, parțial pentru că vor să te provoace, dar și pentru că vor să fie ei la comandă și să știe totul. În aces sens, ca să nu-i tentezi, trebuie să-ți asiguri casa, inclusiv ustensilele de bucătărie, iar dacă să zicem că cel mic capătă o obsesie pentru cuțitele tale, atunci acestea vor trebui acoperite și în acest fel îi poți permite să-l ia în mână să-ncerce să taie ceva, dar evident mereu sub supravegherea ta și cu teaca pusă.

2. Alegeri

Copiii încăpățânați urăsc să li se zică ce să facă, așa că în loc să le zici anume, mai bine le dai opțiuni, pentru a-i păcăli că se află încă în control. În acest fel, se va simți consultat în privința a ceea ce trebuie sau nu să facă și va fi mai responsabil.

3. Lasă-l să preia controlul

Dacă vrei să ai un copil puternic din punct de vedere emoțional va trebui să-i oferi spațiul necesar pentru a se dezvolta și cu cât mai devreme îi oferi diverse responsabilități cu atât mai bine pentru el. Nu-l forța să-ți urmeze cu strictețe regulile, dar sugerează-i subtil ce trebuie să facă. Cu toate acestea, e bine să aveți și câteva limite, fără a avea un stil permisiv sau unul autoritar ci găsind calea de mijloc.

4. Află-i părerile și motivele din spatele anumitor acțiuni

Trebuie să-ți asculți mereu copilul, chiar dacă el nu se exprimă la fel de clar precum un adult. Dacă ți se pare ciudat ce face, întreabă-l pur și simplu de ce o face și astfel veți deveni mai apropiați, el având încredere că-ți poate spune orice.

5. Pedeapsa... nu este ruptă din Rai

De multe ori, pedepsele par opțiunea cea mai bună, dar acestea induc o ideea greșită despre moralitate și fapte bune. De exemplu, copilul crește crezând că dacă nu se culcă la o anumită oră, nu are voie să se uite la desene a doua zi, în loc să înțeleagă cât de important este somnul pentru sănătatea lui. Dacă vrei să-l faci să înțeleagă anumite lucruri, mai bine construiești un fel de joc bazat pe regulile tale, decât să-i impui ceva. În plus, nu există soluții universale, dar trebuie să realizezi și faptul că cei mai mulți copiii mici învață prin imitație, deci ce va vedea la tine aia va face.

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian