10 lucruri pe care să le faci pentru copilul tău înainte să devină ADOLESCENT

De în Familie 15 apr 2016

Îţi mai aduci aminte cum e să fii adolescent? Erai un neînţeles, aveai impresia că nici familia şi nici prietenii nu te înţeleg. Adolescenţa e o perioadă dificilă atât pentru copii cât şi pentru părinţi, dar asta nu înseamnă că un părinte nu poate fi un model de urmat şi nu poate inspira încredere unui copil care se îndreaptă spre vârsta adolescenţei. Copiii ne copiază comportamentul, aşa că este musai să faci numai bine pe măsură ce copilul creşte. Iată zece lucruri pe care să le faci înainte ca plodul tău să ajungă la pubertate şi să devină un adolescent zvăpăiat şi ursuz:

Nu mai înjura!

Deşi ar fi trebuit să renunţi la acest obicei înainte să se nască copilul, ar trebui să eviţi cât mult să înjuri în prezenţa lui, cel puţin până ajunge la vârsta adolescenţei. Altfel, îl vei expune la cuvinte injurioase prea devreme şi va avea apoi o scuză să le folosească.

Pune-ţi centura de fiecare dată!

E important ca pruncul tău să înveţe că este vital să îţi pui centura de siguranţă şi să respecţi regulile în trafic atunci când circuli cu maşina.

Nu folosi telefonu la volan!

Nu vorbi la telefon în timp ce conduci şi în niciun caz nu scrie mesaje! Nu mai e de glumit cu utilizarea telefonului în maşină, se întâmplă atâtea accidente din această cauză. 

Pune-i întrebări sincere!

Şi ascultă-l când îţi răspunde. Dacă eşti sincer cu copilul tău, comunicarea dintre voi va fi mult mai eficientă şi se va îmbunătăţi pe parcurs. E esenţial să ne ascultăm copiii şi să-i facem să se simtă liberi să împărtăşească orice cu noi.

Serveşte cina la masă, fără gadgeturi!

O masă cu familia, în linişte, fără gadgeturi sau alte device-uri care pot atrage atenţia, îţi oferă prilejul să relaţioneazi mai bine cu copii. Oamenii care mănâncă împreună au de obicei o relaţie sănătoasă de familie. 

Cunoaşte-i prietenii!

Fii un părinte cool, încurajează-l să socializeze şi să clădească relaţii reale cu prietenii. Invită-i prietenii la un grătar sau la un meci, e bine să-i cunoşti pe cei care petrec cel mai mult timp cu copilul tău.

Urmăreşte-l pe reţele de socializare!

Părinţii care au un copil activ pe social media au multe bătăi de cap. Cu atâta tehnologie în jur, e greu să ţii pasul cu el. E bine să-l înveţi câteva noţiuni de bază, înainte să-i dai un smartphone, o tabletă sau să îşi facă cont pe o reţea de socializare. 

Arată că eşti interesat de pasiunile lui!

Ţine pasul cu lucrruile care îi stârnesc interesul, chiar dacă se schimbă de la an la an. Arată că îl sprijini în orice demers. 

Faceţi ceva împreună!

Orice fel de activitate. Că vorbim de drumeţii, pictură sau cumpărături, important e să faceţi ceva plăcut împreună. Va consolida relaţia părinte copil.

Învaţă-l că e ok să greşeşti şi ajută-l să înveţe din greşeli!

Toată lumea face greşeli aşa că e bine să îţi înveţi copilul că nu trebuie să-i fie teamă de greşeli. 

Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian