armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Viata curtezanelor venetiene, secrete de stil si seductie

De în Dragoste & Sex 23 feb 2011
Citeste si descopera povestile fascinante ale celor mai celebre curtezane, Veronica Franco si Tullia de Aragon, secretele frumusetii si ale puterii lor de seductie, dar si aspectele mai putin cunoscute ale vietii acestora!

Curtezanele din vremea Renasterii italiene erau unele dintre cele mai frumoase si mai celebre femei, cantate de poeti si iubite de oamenii puternici ai momentului. Si, mai presus de toate,  cele mai alese dintre ele – nu intamplator si cele mai educate – erau si femeile cele mai libere din intreaga Italie.

In cazul curtezanelor trebuie facute cateva delimitari importante: existau curtezanele de jos, cele de mijloc si cele oneste. Celor de mijloc li se spunea si "de candela" (cortigiana di lume) – poate pentru ca locuiau de obicei la negustorii de lumanari, explica J. Lucas Dubreton in cartea sa "Viata de fiecare zi la Florenta in vremea familiei de Medici" – si, pe treapta cea mai de sus, curtezana "onesta" (cortigiana onesta), onorata, singura care joaca cu adevarat un rol in societate. Si, cu toate ca ar putea parea o exagerare, ele erau unele dintre precursoarele femeilor independente din zilele noastre: femei inteligente care isi castigau singure traiul si care erau stapanele propriei vieti.

Cele mai faimoase curtezane: Veronica Franco si Tullia de Aragon

Una dintre cele mai celebre curtezane venetiene se numea Veronica Franco. Fiica unei foste curtezane oneste pe nume Paola Fracassa si a lui Francesco Franco, Veronica s-a nascut la Venetia. Nu trebuie sa va inchipuiti ca ea a vrut sa paseasca pe urmele mamei sale, pentru ca dovezile istorice sustin contrariul. Maritata atunci cand era foarte tanara, ea a incercat sa scape dintr-o casatorie lipsita de sentimente si s-a refugiat la parintii sai. In Venetia acelor vremuri femeile puteau obtine divortul, existau insa slabe sanse ca ele sa isi recuperez dota. In cazul Veronicai, ai carei parinti abia putusera strange banii pentru dota, ea nu a putut recupera suma. Si, pusa in fata situatiei in care a trebuit sa isi intretina un copil mic si familia, se pare ca nu a avut de ales. A devenit curtezana cea mai celebra a epocii si exista acte care atesta faptul ca mama sa era cea careia ii erau platite taxele si cea care intermedia fiecare intalnire cu fiica sa.

Nevestele din acea vreme erau persoane prea putin educate, dependente financiar de sotii lor si a caror intreaga viata se invartea in jurul casei, a sotului si a copiilor. Curtezanele, de cealalta parte, nu aveau ingradit accesul la educatie, aveau posibilitatea de a avea si de a-si castiga propria avere si, mai important, erau libere sa cunoasca artisti si oameni importanti si sa participe la viata literara, politica si intelectuala. Si, dupa cum exemplul Veronicai Franco ne arata, puteau chiar sa-si publice propriile opere.

In ciuda tuturor piedicilor, Veronica Franco a avut extrem de mult succes literar in epoca. Astfel, intre 1570 si 1580 a reusit sa editeze operele a mai multi autori si a publicat si cateva volume cu poeziile sale si un volum de opere epistolare.  A fost extrem de preocupata – poate si din pricina faptului ca si-a petrecut o mare parte din viata incercand sa isi recupereze dota de la primul sau sot – de calvarul tinerelor femei care nu aveau dota si, conform celor care s-au documentat despre viata sa, scrisorile sale vorbesc deseori despre acest calvar si in testamentul sau a lasat bani pentru acestea.

Tullia de Aragon era fiica unei alte celebre curtezane originare din Roma pe nume Giulia Ferrarese. Fara a se incadra in canoanele frumusetii din acele vremuri – erau pretuite frumusetile blonde, micute de statura si cu corpul plin, in timp ce Tullia era inalta, lipsita de rotunjimi, cu buze subtiri si un nas usor coroiat- ea era, se pare, atat de fermecatoare si de inteligenta incat barbatii cei mai puternici ai vremii sau cei mai faimosi s-au indragostit pe rand de ea. Iar daca mama sa era cunoscuta drept cea mai frumoasa din vremea sa, Tullia s-a facut cunoscuta drept una dintre cele mai inteligente femei ale vremii, avandu-i ca iubiti pe Bernardo Tasso (cel mai faimos poet din acea epoca), magnatul bancar Filippo Strozzi si multi alti artisti si oameni importanti.

Iar cand Tullia s-a mutat la Florenta si acolo a fost pusa in aplicare o decizie a marelui duce care obliga curtezanele sa poarte un val galben pentru a se deosebi de femeile cinstite, admiratorii sai intervin la inaltele foruri si ea nu este supusa acestei umilinte.

A publicat numeroase volume de versuri, poeme epice si esee asupra sentimentelor de dragoste feminine.
 
Tullia, la fel ca multe alte curtezane oneste, si-a sfarsit zilele onorabil casatorindu-se legitim si avand doi copii. Evident, curtezanele se puteau casatori si o si faceau, de cele mai multe ori, cu barbati care ocupau pozitii inferioare patronilor acestora.

Curtezane venetiene

Viata de zi cu zi si secretele frumusetii lor

O curtezana onorata isi descrie astfel garderoba, citata de Lucas Dubreton: "Rochiile mele sunt de catifea si de matase tesute cu fir de aur, perle si pietre pretioase; am peste o suta de camasi de matase cu ciucuri de aur, si escarpeni, si ghete, papuci cu droaia; la gat port un colan care face cel putin doua sute de ducati de aur; am rufaria alba ca zapada si atat de multa, incat cine o vede ramane uluit; este imbibata de miresme rare si mie insami imi place sa fiu parfumata. Unde ma aflu eu nu se pot raspandi nici miasme vatamatoare si nici molipsiri, intr-atata raspandesc in juru-mi mirosuri suave."

Cum reusea o curtezana onesta sa capteze atentia unei persoane importante si, mai important inca, sa pastreze aceasta atentie? Ele aveau nevoie sa proiecteze o imagine care sa ii convinga pe acei barbati de faptul ca merita sa fie considerata egala lor si, deci, demna de a ocupa un rol important in viata lor. Reusea sa isi atinga acest scop folosindu-se de multele sale talente si de inteligenta sa.

Viata unei astfel de curtezane era una sofisticata si se baza foarte mult pe imaginea pe care aceasta reusea sa si-o creeze. E adevarat, ele se ofereau barbatilor – inclusiv sexual – dar accentul era pus pe faptul ca erau destul de inteligente si talentate artistic pentru a-i intretine pe acestia.  Iar aceste curtezane pretindeau o taxa pentru a petrece timpul cu ele, dar si una pentru conversatie.  In schimbul acestei taxe oamenii celebri care le vizitau pretindeau ca ele sa fie foarte inteligente si instruite. Printre admiratorii lor se numarau: Lorenzo de Medici, Michel de Montaigne, Rafael, Titian, unii dintre cei mai de vaza nobili, cardinali, duci si chiar si Regele Henric al III-lea, cucerit de catre Veronica Franco. Si chiar daca relatiile de dragoste dintre cele doua persoane se rupeau,  barbatii ramaneau vizitatori fideli, pentru inteligenta conversatiilor si pentru talentele curtezanelor de a compune muzica, a canta si a scrie poezii.

Si, chiar daca totul poate parea o poveste frumoasa in care curtezanele, femei educate si inteligente, se inconjurau de artisti, de oameni puternici si erau iubite si admirate, viata unor astfel de femei era si foarte periculoasa.  Conform cartii lui Margaret Rosenthal, ele erau expuse atacurilor violente din partea iubitilor gelosi, bolilor, umilintelor publice si chiar concedierilor si furturilor din partea servitorilor. Iar cei mai mari dusmani ai lor erau curtezanii cu care erau in competitie directa pentru banii si favorurile patronilor. Unii dintre cei mai duri adversari ai acestora erau Lorenzo si Maffio – pare un nume predestinat, nu-i asa? – nepotii patronului bogat al Veronicai Franco, Domenico Venier si Pietro Aretino. Acestia scriau versuri  - fie obscene, fie satirice – la adresa diferitelor curtezane si puteau chiar sa-i afecteze cariera. Si in timp ce Aretino arata o oarecare compasiune pentru acestea in versurile sale – se crede ca el era fiul unei curtezane, versurile lui Lorenzo si Maffio sunt obscene si chiar revoltatoare, scrie Rosenthal.  Defaimarea nu era singurul pericol pentru curtezane, pentru ca daca suparau  un barbat care nu trebuia suparat (de exemplu daca nu cereau voie patronului lor sa primeasca vizita unui alt barbat) ele erau rapite si pedepsite prin viol – existau doua posibile astfel de pedepse, fie "trentuno", in care curtezanele erau violate de treizeci si unu de barbati, fie "trentuno reale" pedepsa la care participau 79 de barbati, dupa cum scrie Georgina Masson in cartea sa "Tullia de Aragon, curtezana intelectuala". Oricum ar fi fost, taxele femeii scadeau, la fel si popularitatea sa si exista chiar si obiceiul ca fostii iubiti – sau barbatii respinsi – sa se razbune desfigurandu-le.

Unde au disparut curtezanele?

Celebra carte "The Honest Courtesan" – inspirata din viata Veronicai Franco  si scrisa de Margaret F. Rosenthal– a fost ecranizata cu un uluitor succes cu titlul "Dangerous Beauty", avandu-i in rolurile principale pe Catherine McCormack in rolul Veronicai si pe Rufus Sewell in rolul iubitului sau Marco Venier. Cartea a provocat atat de multa valva incat exista femei - educate – care au decis ca isi doresc sa se "joace" de-a curtezanele venetiene. Astfel, doua femei si-au fondat un site Bella Donna Courtesans (www.belladonnacourtesans.com), care incearca sa readuca la viata o parte dintre obiceiurile si moda acelor vremuri, dar si o companie de teatru specializata in texte ale autorilor din acea epoca.

Nu degeaba se spunea, in acele vremuri, "daca italiencele nu le intrec pe frantuzoaice in ceea ce priveste frumusetea formelor, farmecul face din ele reginele lumii".

Curtezane venetiene

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Stan (05.03.2011, 10:28)
foarte interesant articolul..sotiile au ceva de invatat de la aceste curtezane...
Răspunde-i
Camelia-Mia Ursu (24.02.2011, 09:31)
Curtezanele venetiene erau cautate...e, nu chiar toate, eu ma refer la cele "onesta". Vin acum cu intrebarea: de ce nu suntem de acord cu legiferarea prostitutiei? Oare de ce politicienii nostri nu inteleg n lucru banal: prostitutia, indiferent a e onesta sau mai putin onesta, a fost, este si va fi prezenta in viata noastra. Sa fim seriosi, este chiar o meserie pentru unele femei, chiar daca o fac pe "varianta" sau intr-un hotel de lux. Unele dintre oi femeile nu privesc bine acest lucru, dar nu inteleg, in acelasi timp, faptul ca barbatul de langa ele, daca a ales sa caute o prostituata, "tanjeste" dupa un "ceva".. De multe ori, asa cum spune o vorba romaneasca, te saturi numai de fasole, mai vrei si o friptura, sau invers, nu mai stiu, oricum e valabila in ambele variante...Fiecae femeie are acest "ceva al ei.. Unele stiu sa profite foarte bine dupa urma lui atele nu-l vor afla nici ele insele toata viata.. Asa ca, stimate doamne, nu fiti geloase pe cele care isi ofera placerile; sunt cele care "imbunatatesc" viata barbatilor vostri, iar voi, stimati domni, stiati ca fiecare femeie e o...prostituata?
Răspunde-i
bianca curalea (23.02.2011, 14:04)
interesant articol. am apreciat intotdeauna femeile destepte si puternice. cele care sunt in stare sa se intretina singure si sa faca ce vor. acele femei care isi permit luxul sa invite un barbat in oras fara sa isi puna intrebarea cine plateste nota. din pacate sunt putine astfel de femei. si asta din cauza ca la noi e mentalitatea ca femeia trebuie sa primeasca si barbatul sa ofere. si mai sunt si " specimenele" care se agata de barbati si nu fac nimic in viata. cele care nu lucreaza niciodata,dar se duc toata ziua la coafor, cele care stau cu barbati in varsta dar bogati. ele spun intotdeauna ca fericirea este atunci cand el iti aduce cadouri scumpe si te plimba pe unde vrei. si eu sunt femeie si imi place sa priesc cadouri, dar sa stiu ca merit acel lucru. oare cate dintre aceste femei " molii" ar mai sta cu barbatii lor daca acestia ar saraci?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr