Vezi ce aveai impresia că știi despre medicină

De în Sanatate 17 oct 2018

Corpul uman ca și lumea medicinei, nu încetează niciodată să ne uimească și să ni se descopere de fiecare dată când credeam că știm totul.

Aceste curiozități te vor lumina într-atât încât nu-ți va veni să crezi cât de mult te înșelai până acum.

1. Primul test de sarcină a apărut în Egiptul Antic

Potrivit informațiilor pe care oamenii de știință le au despre Egiptul Antic, medicina la vremea respectivă era surprinzător de bine pus la punct și medicii aveau deja la dispoziție o metodă de a depista sarcinile în stadii incipiente. Conform unui papirus păstrat la Carlsberg Laboratory, în Danemarca, ca să se afle dacă o femeie era însărcinată trebuia să se facă un amestec de grâu și făină integrale cu nisip și curmale, pus în doi saci, care să fie udați zilnic cu urina femeii, iar apariția germenilor încolțiți indica prezența unei sarcini.

2. Inițial, la morgă erau numai oameni vii

În secolul al XVI-lea, morga era locul de expoziție a oamenilor vii și era sectorul dintr-o închisoare, unde gărzile puteau examina noii deținuți ca să le rețină fețele. Mai târziu, spațiile destinate pentru morgă au fost folosite pentru a depozita cadavrele celor care mureau, astfel încât cineva să-i poată recunoaște.

3. Efectul placebo funcționează chiar dacă bolnavul știe ce ia

Conform cercetărilor recent efectuate asupra celor care suferă de anxietate în SUA, starea pacienților care știu că iau pastile placebo se îmbunătățește oricum. Fenomenul se explică prin încrederea pe care o au pacienții în ceea ce privește metoda în sine de vindecare prin luare de pastile.

4. Există conceptul de „culoare imposibilă

Culorile imposibile sau interzise sunt combinații ale spectrelor de lumină ce nu pot fi observate de ochiul uman în condiții normale. Ideea este că există 3 tipuri de receptori de culoare care sunt folosiți pentru a percepe diverse nuanțe, iar creierul nu poate percepe combinațiile de culori opuse, cum sunt roșu cu verde, albastru cu galben.

5. Toți oamenii au ochii albaștri

Deși căprui este culoarea cea mai vizibilă când ne uităm la ochii cuiva, ochii celor mai mulți dintre bebeluși sunt albaștri, numai că doar 17% dintre persoane îi păstrează astfel, deoarece primul strat al irisului nu are la început un pigment, iar până la vârsta de 11 ani acesta nu se definitivează.

6. În retină există o proteină denumită Pikachurin

În 2008, japonezii au descoperit că în retină există o proteină responsabilă de transmiterea semnalelor vizuale de la ochi către creier. Această proteină ce are viteza fulgerului a fost denumită Pikachurin, după abilitățile desenului animat Pikachu, din Pokémon.

7. La transfuzii se folosesc doar anumite părți din sânge

Deși la un moment dat se transfera tot sângele, acum se folosesc doar anumite părți din el, cum ar fi plasma, leucocitele și eritrocitele.

8. Omul are mult mai mult de 5 simțuri

În afară de miros, văz, auz, pipăit și gust, un om obișnuit mai are și simțul echilibrului, al spațiului, abilitatea de a recunoaște un obiect prin atingere cu ochii închiși, simțul atingerii bidimensionale, simțul mușchilor, al localizării și al presiunii.

9. Mica adâncitură din dreptul degetului mare de la mână are propriul nume

Majoritatea oamenilor au la încheietură, chiar la baza degetului mare, o mică adâncitură, care a fost asociată cu obiceiul de a mirosi tabacul, larg răspândit în înalta societate a secolelor 18-19. Tutunul era pus chiar în această adâncitură și tras pe nas, dar deși acest obicei a dispărut, locul și-a păstrat numele de „cutia anatomică pentru mirosit”.

10. Unul dintre motivele inventării stetoscopului a fost țesutul de grăsime a unei doamne

Medicul francez și anatomistul René Laennec a inventat stetoscopul în anul 1816, după ce nu a putut auzi inima unei tinere cu un strat de țesut adipos generos, ceea ce l-a împiedicat să pună un diagnostic corect. În acel moment, doctorul și-a adus aminte că dacă lipești urechea de un buștean poți auzi atingerea unui ac de partea caalaltă și astfel a luat o foaie de hârtie pe care a făcut-o cilindru și a putut ajunge la inima femeii.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 noi