Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus nu mai pleacă în turnee din cauza 'lipsei...

Citeste mai mult»
Albert NBN

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România pe scena...

Citeste mai mult»
Labubu

Nebunia păpuşilor Labubu. Firma chineză care le produce...

Citeste mai mult»
Thierry

Prezentatorul de televiziune și producătorul Thierry...

Citeste mai mult»
tea

Tea Leoni şi Tim Daly s-au căsătorit. Cei doi s-au...

Citeste mai mult»
Beyonce

Melodii nelansate ale artistei Beyonce, furate dintr-o...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Ce relație are Dan Bordeianu cu fiicele sale, după...

Citeste mai mult»
Brigitte Macron

Brigitte Macron, apel în procesul intentat femeilor care...

Citeste mai mult»
jane

Geanta originală creată special pentru Jane Birkin a fost...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a împlinit 91 de ani, își anunță...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Acuzat de agresiune, cântărețul Chris Brown a pledat...

Citeste mai mult»
Violeta Bănică

Violeta Bănică, despre celebritatea părinților și ce...

Citeste mai mult»
Michael Madsen

Cauzele morţii actorului Michael Madsen, dezvăluite

Citeste mai mult»
fiv

Nu aștepta prea mult, alege FIV: Când este momentul să...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu s-au despărțit după...

Citeste mai mult»
barbie

Mattel a prezentat prima sa păpușă Barbie care 'suferă'...

Citeste mai mult»
Elton John

Mick Jagger și Elton John, printre vedetele britanice...

Citeste mai mult»
kel

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în...

Citeste mai mult»
chanel

Colecția haute couture toamnă-iarnă a casei de modă...

Citeste mai mult»
fff

Specialiștii Momirov Cosmetics te învață cum să-ți...

Citeste mai mult»
Irina Fodor

Irina Fodor dezvăluie care este secretul siluetei sale:...

Citeste mai mult»
ney

Neymar şi Bruna Biancardi au devenit din nou părinţi. Ei...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Katy Perry și Orlando Bloom s-au despărțit după nouă ani...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul american A$AP Rocky și-a anulat participarea la...

Citeste mai mult»
michael

Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill...

Citeste mai mult»
irina si irinel columbeanu

Irina Columbeanu consideră că este responsabilitatea ei...

Citeste mai mult»
Kanye West

Australia anulează viza rapperului Kanye West din cauza...

Citeste mai mult»
Richard Gere

Richard Gere promite că va lupta în continuare pentru...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate a dezvăluit că a trebuit să afișeze în...

Citeste mai mult»
Mel Gibson

Mel Gibson a ajuns recent la Muntele Athos şi laudă...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy, achitat de trafic sexual şi asociere de...

Citeste mai mult»
EC

Revoluție: SOLE.ro lansează prima campanie "Beauty ×...

Citeste mai mult»
Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»

Un proiect REVOLUŢIONAR, pus la cale de Stephen Hawking şi Mark Zuckerberg

De în Monden 15 apr 2016

Profesorul Stephen Hawking, alături de miliardarul rus Yuri Milner și de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat lansarea unui ambițios proiect de misiune spațială spre cel mai apropiat sistem stelar de Soare, Alpha Centauri, misiune care propune lansarea unei flotile de sute, poate chiar mii de minisonde spațiale, propulsate de raze laser de pe Terra, care ar trebui să atingă o viteză maximă de 20% din viteza luminii și să ajungă la sistemul Alpha Centauri în 20 de ani, conform SPACE.com și Live Science.

Vizibil pe cerul nopții fără telescop, sistemul Alpha Centauri se află la distanța de 4,3 ani lumină.

"Nu există obiective mai mărețe la care să putem aspira decât stelele", a susținut profesorul Hawking.

Odată ce sondele trimise de pe Pământ vor ajunge la destinație, vor fotografia atât stelele cât și planetele aflate pe orbita acestora, căutând semne ale vieții extraterestre. Astronomii au detectat deja existența unor planete telurice, de tipul Pământului, pe orbite în jurul celor trei stele din sistemul Alpha Centauri. Oamenii de știință speră că măcar una dintre aceste planete să se afle pe o orbită aflată în așa-numita "zonă de aur" pentru viață — la distanța potrivită față de steaua mamă pentru ca apa să poată rămâne în stare lichidă la suprafața planetei (dacă este prea departe, apa îngheață, dacă este prea aproape, se evaporă).

Lansarea etapei inițiale a acestui ambițios proiect denumit "Breakthrough Starshot" a avut loc la 12 aprilie la One World Observatory din New York. Bugetul alocat pentru această etapă de început este de 100 de milioane de dolari.

'Ce-i face pe oameni să fie unici? Există mai multe teorii. Unii spun că limbajul articulat sau folosirea uneltelor, în timp ce alții spun că este vorba de rațiune și de înțelegerea logică a lucrurilor. Devine evident că nu au cunoscut prea mullți oameni", a glumit profesorul Hawking în prezentarea misiunii Starshot. "Eu cred că oamenii sunt unici pentru că au capacitatea de a-și depăși mereu limitele. Gravitația ne țintuiește de pământ, dar eu am ajuns în America în zbor, cu avionul. Mi-am pierdut vocea, dar mă pot face totuși auzit. Cum reușim să depășim astfel de limite aparent insurmontabile? Cu mințile noastre și cu ajutorul mașinăriilor (pe care le construim pentru ca să ne ajute). Un nou obstacol pe care trebuie să-l înfruntăm este uriașul gol care ne desparte de stele. Acum putem depăși și acest gol. Cu ajutorul razelor laser și al celor mai ușoare sonde spațiale construite vreodată putem lansa o misiune spre Alpha Centauri în intervalul de timp al unei generații", a adăugat el.

Această misiune pornește de la construcția celor mai ușoare sonde spațiale din istorie — "nanosonde", care cântăresc mai puțin de 1 gram și care vor fi dotate cu o micuță velă pentru propulsie.

De pe Pământ vor fi proiectate în spațiu, spre Alpha Centauri, numeroase raze laser care se vor uni pentru a forma o undă luminoasă de 100 gigawați care va împinge în vele, propulsând micuța armadă de nanosonde prin sistemul solar și accelerând până la aproximativ 161 de milioane de kilometri pe oră. 

Deși sonda Voyager 1 a ieșit deja din Sistemul Solar, deplasându-se în prezent în spațiul interstelar, nicio altă sondă nu a ajuns până la un alt sistem stelar.

"Întrebarea care se pune este dacă putem ajunge la stele și dacă putem să o facem în timpul vieții noastre", a continuat prezentarea Yuri Milner. "Luna încă reprezintă cel mai îndepărtat loc în care au ajuns oamenii. De atunci am lăsat sarcina de a explora în seama roboților. Voyager 1 a pătruns recent în spațiul interstelar. Oare mai departe de atât nu putem ajunge? Care va fi următorul nostru salt înainte? Dacă Voyager ar fi părăsit Sistemul Solar atunci când primii Homo sapiens au părăsit Africa, acum ar fi ajuns aproape de Alpha Centauri.

Cum să facem să mergem mai repede? A apărut la orizont o tehnologie care să ne ofere viteza de care avem nevoie. De fapt deja folosim unele dintre principiile de bază ale acestei tehnologii: să uităm de combustibili. Înainte nu era posibil, dar este posibil în viitorul apropiat. Dacă această misiune va fi un succes, ne va spune la fel de multe despre noi cum ne va spune și despre Alpha Centauri. Pentru prima oară în istoria omenirii putem să facem mai mult decât să privim spre stele. Putem să ajungem la ele", a susținut miliardarul rus. Sonda Voyager 1 este cel mai rapid obiect construit de om. Ea se îndepărtează în prezent de Soare cu viteza de peste 62.000 km/h (parcurge aproximativ 1,5 milioane de kilometri pe zi).

Raza laser ce va porni de pe Pământ spre Alpha Centauri va fi atât de strălucitoare încât va fi vizibilă de la distanțe mari din Univers, iar echipa care se ocupă de misiune speră că ar putea fi remarcată de o eventuală civilizație extraterestră avansată. "Starshot va răspunde și la întrebarea dacă suntem singuri în Univers", a comentat și Pete Worden, directorul executiv al misiunii Starshot și fost director al Centrului de Cercetare Ames al NASA.

Destinația acestei misiuni, Alpha Centauri, este un sistem stelar compus din trei stele. Proxima Centauri este cel mai puțin strălucitoare dintre cele trei și cea mai apropiată de Pământ. Alpha Centauri A și B, celelalte două stele din sistem, sunt mai strălucitoare și formează un sistem binar, deși nu sunt tocmai apropiate una de cealaltă. Pământul se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri de Soare, în timp ce distanța dintre Alpha Centauri A și B este de aproximativ 23 de ori mai mare — adică puțin mai mare decât distanța de la Soare la Uranus, penultima planetă a sistemului nostru solar, conform NASA.

Proxima Centauri, cea mai apropiată stea din sistemul Alpha Centauri, se află la aproximativ 39.900.000.000.000 km de Pământ, distanță pe care lumina o străbate în 4,22 ani. Astfel, dacă am putea să călătorim spre Proxima Centauri cu viteza luminii, am ajunge acolo după mai bine de 4 ani. Alpha Centauri A și B sunt puțin mai îndepărtate de Pământ, la aproximativ 4,35 ani lumină.Misiunea Starshot va dispune de sonde capabile să călătorească cu 20% din viteza luminii și care vor ajunge la sistemul Alpha Centauri în 20 de ani.

În 2012 o planetă cu volumul și masa apropiate de ale Pământului a fost observată pe orbita stelei Alpha Centauri B. Deși temperaturile pe această planetă denumită Alpha Centauri Bb sunt prea ridicate pentru a putea exista viață, există posibilitatea ca pe orbite mai îndepărtate să se afle planete suficient de reci pentru a putea exista apă lichidă și viață. Această planetă se află pe o orbită la distanța de aproximativ 6 milioane de kilometri de steaua Alpha Centauri B, iar la o distanță atât de mică probabil că are suprafața acoperită în permanență de lavă topită.

Alpha Centauri A este cea de-a patra cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții și este o stea galbenă, din aceeași clasă ca și Soarele, dar cu 25% mai mare. Alpha Centauri B este o stea portocalie și puțin mai mică decât Soarele. 

Cea de-a treia stea din sistem, Proxima Centauri, este o pitică roșie de aproximativ 7 ori mai mică decât Soarele, conform SPACE.com. Acest sistem stelar are vârsta de aproximativ 4,85 miliarde de ani, fiind puțin mai "bătrân" decât Soarele care are 4,6 miliarde de ani vechime.

Sistemul stelar Alpha Centauri nu este vizibil în cea mai mare parte a emisferei de nord a Pământului (nu este vizibil dincolo de 29 de grade latitudine nordică). În schimb, cele trei stele pot fi remarcate cu ușurință din emisfera sudică, în direcția constelației Crucea Sudului, în stânga acesteia.

În urmă cu un an profesorul Hawking și miliardarul Yuri Milner au lansat și un proiect în valoare de 100 de milioane de dolari pentru căutarea eventualelor civilizații extraterestre, iar Milner finanțează și premiul denumit "Breakthrough Message" ce va fi atribuit celui sau celor care vor propune cea mai bună modalitate de a intra în contact cu o astfel de eventuală civilizație.

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 iul