chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Top 10 teste medicale pentru femei

De în Sanatate 10 mar 2011
Fiecare dintre noi ar trebui sa acorde o mare importanta sanatatii proprii si sa mearga la control cel putin o data pe an. Este singura modalitate prin care putem sa ne ferim de numeroasele afectiuni.

Afla care sunt testele pe care fiecare femeie ar trebui sa le faca, indiferent de varsta.

1. Mamografia

Mamografia este o examinare importanta pentru depistarea unui posibil cancer la san. In proportie de 97% din femeile care sunt diagnosticate cu cancer in stadiu incipient reusesc sa invinga aceasta boala.

Incepand cu varsta de 20 de ani ar trebui sa mergi la control, unde un doctor sa-ti examineze sanii, iar mai apoi, incepand cu varsta de 40 de ani, ar trebui sa faci cate o mamografie pe an.

Daca la mamografie, reiese o anomalie, cum ar fi un nodul, atunci doctorul iti va cere sa faci un test cu ultrasunete sau un test IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica). In functie de rezultatul obtinut, depinde apoi daca este necesara o biopsie.

2. Testul Papanicolau

Acest test este metoda cea mai sigura de  a descoperi la timp un posibil cancer de col uterin. In ultimii 50 de ani, rata mortalitatii cauzata de aceasta boala a scazut cu mai mult de 74%, si asta datorita acestui test.

Iti poti face un test control incepand cu varsta de 21 de ani, si chiar daca rezultatul a fost unul negativ, trebuie sa continui sa faci testul in fiecare an. In cazul persoanelor fumatoare sau in cazul celor  infectate cu virusul HIV, este recomandat ca acest test sa fie facut de cel putin o data pe an.

Daca in urma testului doctorul sesizeaza o anomalie a celulelor cervicale, ti se va cere sa faci un test HPV (Virusul Papiloma Uman). Daca rezultatul este pozitiv vei face o colposcopie, in urma careia se hotaraste daca vei avea nevoie mai departe si de o biopsie.

3. Examinarea alunitelor

Aceasta examinare este importanta pentru depistarea cancerului de piele, considerat a fi printre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite in cazul femeilor de peste 30 de ani. Depistat  insa la timp, acest tip de cancer poate fi vindecat 100%.

Este recomandat sa faci acest test o data pe an, incepand cu varsta de 30 de ani, sau chiar si mai devreme daca obisnuiesti sa te expui la soare perioade indelungate de timp. Este obligatoriu de doua ori pe an in cazul persoanelor cu un risc ridicat, cum ar fi persoanele cu multe alunite pe corp, persoanelor roscate sau blonde, cu pistrui si pielea alba, sau persoanele cu antecedente in familie.

Daca in urma controlului de rutina, medicul observa anumite alunite care au un aspect neobisnuit, va preleva o cantitate mica de tesut pe care o va trimite la laborator. Apoi in functie de rezultate, se poate opta pentru inlaturarea alunitei respective si se urmeaza un tratament.

4. Analiza lipidelor

Una dintre metodelele cele mai sigure de a descoperi posibilele afectiuni de inima, este analiza colesterolului. O cantitate ridicata de colesterol creste sansa unui atac de cord sau infarct.

Ar trebui sa incepi sa iti faci aceste analize incepand cu varsta de 20 de ani, indiferent daca suferi sau nu de inima, sau daca ai antecedente in familie. Daca rezultatele sunt normale atunci poti merge la control o data la cinci ani pana la varsta de 45 de ani. Incepand cu aceasta varsta trebuie sa mergi la control anual.

In cazul persoanelor care sufera de inima si care au valoarea colesterolului de peste 200, este recomandat sa mearga in fiecare an la control.

Daca in urma analizelor, reiese ca ai o cantitate ridicata de colesterol, ar trebui sa faci cateva schimbari in ceea ce priveste dieta si sa faci mai multe exercitii fizice.

5. Teste pentru inima

Este important sa faci aceste teste, pentru a te asigura ca nu suferi de nicio afectiune a  inimii, principala cauza a decesului la femei. 64% din femei isi pierd viata in urma unui stop cardiac, fara niciun simptom resimtit inainte.

Ar trebui sa faci aceste teste incepand cu varsta de 20 de ani. Sunt foarte importante mai ales in cazul in care ai in familie persoane care sufera de hipertensiune, daca ai in jur de 45 de ani sau mai mult, daca esti o persoana supraponderala sau daca fumezi.

Este recomandat sa faci un control in fiecare an, pentru ca medicul sa iti verifice tensiunea si sa te consulte pentru a depista, daca este cazul, bataile neregulate ale inimii. Daca ai probleme cu respiratia si simti cum te sufoci, sau simti o durere in piept, trebuie sa te adresezi cat mai repede unui medic cardiolog.

6. Control oftalmologic

Este recomandat sa mergi la un control oftalmologic pentru a evita posibilele afectiuni si tulburari ale vederii, cum ar fi cataracta sau glaucomul. Cel din urma este si cel mai dificil de tratat, duce la pierderea vederii, insa in cazul in care este depistat la timp, poate fi tratat si tinut sub control.

Chiar daca nu ai avut pana acum probleme cu vederea, ar trebui sa mergi la obisnuitele controale de rutina. Incepand cu varsta de 40 de ani, este necesar  un control o data la doi ani. Sunt obligatorii aceste controale in cazurile in care aveti antecedente in familie, daca suferiti de diabet,  sau daca luati steroizi. In cazul persoanelor care poarta lentile de contact, acestea ar trebui sa mearga la medic cel putin o data pe an.

In urma controlului oftalmologic, daca ai vederea afectata, cu siguranta iti va fi recomandat sa porti ochelari de vedere, sau lentile de contact, iar in cazul in care este depistat un glaucom, iti va fi prescris un tratament cu picaturi. Daca nu sunt observate imbunatatiri, se poate ajunge la operatia cu laser.

7. Control stomatologic

Mersul regulat la dentist este important pentru depistarea la timp a unui posibil cancer oral, unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer si pentru a evita afectiunile ale gingiilor si cariile.

Primul control la dentist ar trebui sa inceapa inca din copilarie, chiar de la varsta de doar 6 luni, cand apar primii dinti de lapte. Un control stomatologic ar trebui facut de doua ori pe an, insotit de un detartraj.  Femeile insarcinate si cele care iau pastile contraceptive sunt predispuse la inflamatii ale gingiilor, iar persoanele fumatoare si consumatoare de alcool, sunt predispuse aparitiei cancerului oral.

In cazul afectiunilor  gingiilor cu siguranta medicul dentist iti va cere sa vii mult mai des la control, sau daca in urma controlului reies anumite anomalii ale tesutului, este recomandat sa faci o biopsie.

8. Audiograma

Este important ca in fiecare an sa iti faci o audiograma, pentru a depista din timp orice afectiune a auzului.

Daca ti se intampla sa ai dificultati in a ii a uzi pe ceilalti, daca iti simti urechile infundate sau daca ai antecedente in familie, nu ar trebui sa mai stai pe ganduri si sa te prezinti cat mai repede la control. Otoscreloza este o afectiune genetica, care presupune aparitia unor modificari osoase la nivelul capsulei otice, blocand articulatia dintre scarita si urechea interna. Aceasta afectiune duce treptat la pierderea auzului si se intalneste in cele mai dese cazuri la femei, in special la femeile insarcinate sau cu varsta cuprinsa intre 15 -30 de ani.

In urma audiogramei, daca aceasta reiese normala, singurul lucru pe care va trebui apoi sa-l faci, va fi sa repeti testul o data la doi ani. Dar daca sunt sesizate anumite anomalii, atunci vei fi nevoita sa ceri ajutorul unui medic specializat.

9. Colonoscopie

Acest test este important in depistarea cancerului de colon chiar inainte de aparitia simptomelor. Descoperita din timp, aceasta afectiune este tratabila si vindecabila.

Potrivit medicilor, varsta potrivita pentru primul test de colonoscopie este in jur de 50 de ani. In cazul in care unul dintre parinti, sau unul dintre frati, sufera de aceasta afectiune, atunci sansele de a suferi si tu de aceasta boala sunt mult mai ridicate. Este bine sa mergi la doctor pentru un control imediat ce ei au fost diagnosticati cu aceasta afectiune.

Daca in urma controlului, sunt depistate malformatii ale tesutului atunci urmatorul pas va fi biopsia, si in functie de rezultat se poate opta daca este cazul, pentru operatie sau doar un control de rutina odata la trei ani.

10. Controlul mineralelor din sistemul osos

Acest test este important pentru a descoperi daca esti predispusa afectiunii numite osteoporoza. Aceasta boala este supranumita si “hotul tacut” pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. Daca la inceput se manifesta doar prin incovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai grave, cum este de exemplu fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila, atat timp cat sunt semnalate simptomele inca de la inceput.

Este recomandat sa faci primul test in jurul varstei de 55 -60 de ani, urmand ca apoi odata la fiecare 5 ani sa repeti testul. Femeile pierd in jur de 30% din masa osoasa in trei, respectiv sapte ani, de la instalarea menopauzei. Este neaparat nevoie sa faci acest test in cazul in care ai fumat, ai suferit anumite fracturi, sau ai antecedente in familie.

In cazul in care in urma analizei, reiese ca suferi de aceasta afectiune si ai o cantitate redusa a mineralelor din sistemul osos, doctorul iti va cere sa consumi in jur de 1000 de mg. de calciu in fiecare zi, fara nicio abatere. Si pe langa tratament iti va fi benefic sa te antrenezi zilnic si sa faci exercitii.

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(21.03.2011, 11:52)
la testul papanicolau nu este vorba de colonoscopie(explorarea endoscopica a colonului) ceea ce se face la proctolog si nu la ginecolog ci de colposcopie(explorarea endoscopica a vaginului si colului uterin,endo si exo cervix)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar