Te temi de avortul spontan? Iată care sunt semnele!

De în Sanatate 9 dec 2016

Aproximativ 20% din sarcini se încheie cu un avort spontan şi mai mult de 80% din aceste pierderi se întâmpla până în a douăsprezecea săptămână de sarcină. Acest lucru nu include situaţiile în care se pierde un ovul fertilizat înainte ca sarcina să devină stabilită. Studiile au demonstrat că de la 30 la 50% din cazuri ovulele sunt pierdute înainte sau în timpul procesului de fertilizare.

Unele avorturi spontane sunt suspectate în timpul uneia dintre vizitele prenatale de rutină, atunci când medicul sau moaşa nu pot auzi bătăile inimii copilului său observă că uterul nu este în creştere aşa cum ar trebui. Adesea, embrionul sau fătul îşi opresc dezvoltarea cu câteva săptămâni înainte de a apărea simptomele unui avort, cum ar fi sângerare sau crampe”, explica dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Cauzele unui avort spontan

Multe din cazurile de avorturi spontane din primul trimestru sunt considerate a fi evenimente aleatorii cauzate de anomalii cromozomiale în ovulul fertilizat. Cel mai adesea, acest lucru înseamnă că ovulul sau spermatozoidul a avut numărul greşit de cromozomi şi, ca rezultat, ovulul fertilizat nu se poate dezvolta în mod normal.

Uneori, un avort spontan este cauzat de probleme care apar în timpul procesului delicat al dezvoltării timpurii. Acest lucru ar include un ovul care nu se implantează în mod corespunzător în uter sau un embrion cu defecte structurale care îl împiedică să se dezvolte”, afirma dr. Silviu Iștoc.

Simptome care anunţa avortul

Sângerări neregulate sau pete. Petele sau sângerările vaginale reprezintă, de obicei, primul semn al unui avort spontan. Ţineţi minte, totuşi, că una 1 din 4 femei însărcinate au unele sângerări neregulate sau pete la începutul sarcinii, iar cele mai multe dintre aceste sarcini nu se încheie cu avort spontan. Dacă sângerările sunt însoţite şi de alte simptome, mergeţi urgent la medicul ginecolog.

Crampe. Crampele abdominale ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare că veţi suferi un avort spontan. Mergeţi imediat la control ginecologic, mai ales în cazul în care crampele se simt mai puternice decât cele menstruale, dacă sunt izolate într-o parte sau sunt însoţite de sângerare.

Dureri de spate. Crampele pot lua, de asemenea, forma unor dureri de spate mai mici sau moderate în intensitate. În cazul în care durerile de spate sunt însoţite de sângerare, apelaţi la consultul unui obstetrician.

Secreţii vaginale. Dacă observaţi secreţii vaginale neobişnuite, inclusiv cheaguri de sânge sau chiar o hemoragie, ar putea fi un semn că pierdeţi sarcina. De asemenea, dacă acestea sunt urât mirositoare sau provoacă iritaţia vaginală, aveţi un motiv de îngrijorare.

Schimbarea bruscă a stării. Dacă vă simţiţi bine brusc după săptămâni de greaţă, de obicei, înseamnă doar că nivelul hormonilor s-a uniformizat, dar acest lucru poate indica, de asemenea, un avort spontan, mai ales atunci când este însoţită de alte simptome. Această situaţie nu trebuie să vă îngrijoreze, dar dacă aveţi şi alte simptome de avort spontan, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Test de sarcină negativ după unul pozitiv. Temerile de avort spontan le fac pe unele femei să repete testul de sarcină după o perioadă, chiar dacă au avut deja unul pozitiv, doar pentru a se linişti. Dacă acest ultim test iese negativ, pentru a fi sigură, mergeţi la medicul ginecolog.

Durere abdominală. Durerile abdominale încep, de obicei, după ce apar sângerările vaginale. Se pot simţi la o intensitate scăzută sau pot fi persistente, uşoare sau ascuţite, însă pot fi sub forma unei presiuni pelviene care crează disconfort.

Factori de risc

Cu toate că orice femeie poate suferi un avort spontan, există factori de risc care pot cauza apariţia acestuia: vârsta înaintată, antecedente în familie, probleme de sănătate:  diabet, afecţiuni autoimune, probleme cervicale sau uterine, probleme genetice, infecţii, consumul de alcool, ţigări, droguri, consumul excesiv de medicamente, mediu toxic, obezitate.

Ce poţi face pentru preîntâmpinarea avortului?

Un stil de viaţă sănătos înainte şi în timpul sarcinii este foarte important şi poate ajuta la prevenirea unui posibil avort spontan. Femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, înainte de această decizie, ar trebui să meargă la medicul ginecolog pentru a sta de vorbă cu acesta în vederea metodelor de preîntâmpinare a complicaţiilor şi, mai ales, a unui avort spontan.

O dietă sănătoasă, bine echilibrată, suplimente naturale pentru susţinerea organismului şi pregătirea sa, mişcarea fizică moderată, limitarea cantităţii de cafea consumată, evitarea fumatului, gestionarea stresului şi controlul periodic sunt factorii esenţiali care duc la o sarcină sănătoasă, lipsită de probleme sau de riscul apariţiei unui avort spontan”, explica dr. Silviu Iștoc.

Galerie foto
Tag-uri: , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 noi