Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Submissive woman

De în Tu si El. 22 apr 2010
Adica femeia supusa, docila, cuminte, care accepta orice vine din partea oricui si, mai ales, a barbatului. Asta era modelul de femeie dinainte. Inainte de miscarea feminista, inainte ca femeia sa vrea sa fie egala in drepturi cu barbatul. Din nefericire, modelul respectiv s-a transmis, chiar daca in diferite forme, cu mici variatiuni.

Si de cate ori femeia nu lasa de la ea, doar pentru a avea liniste in casa! Daca are “tupeul” sa ceara ajutor la treburile casnice, el le face de mantuiala, doar doar sa o enerveze si sa fie dat la o parte si sa se scuze cu: “Daca tot le faci tu mai bine, de ce ma pui pe mine?” Oricat ai incerca sa insisti, sa ii spui ca ce poti face tu (fiind doar o femeie!), poate face si el, un barbat care e puternic si le stie pe toate. Poti sa continui, aratandu-i cum se face, iar si iar, si asteptand de la el un mic efort. N-ai sa vezi rezultatul mult dorit. Atitudinea lui nu iti spune decat ca nu are chef, nu e de acord si nu vrea sa faca ce il pui tu sa faca. Si atunci nu iti ramane decat sa accepti lucrurile facute de mantuiala ori sa te resemnezi si sa le faci tu. Trist, nu-i asa?!?

Mi s-a intamplat o data sa fiu in preajma unui cuplu. Nu mai stiu care era problema lor, cert e ca el a jignit-o pe ea de fata cu mine si ceilalti, fara sa se gandeasca o clipa la situatia in care o pune pe sotia lui. Nu stiu nici cum s-au desfasurat lucrurile intre ei dupa incident, cum si-au rezolvat ei acea problema, cert e ca ea a pus capul in jos, a inghitit ce voia sa spuna si si-a inghitit si lacrimile.

In general, ne gandim ca forta e apanajul barbatului si, pentru ca femeia e mai slaba, arma ei e cuvantul. Si tinzi sa crezi ca ea e cea care se va folosi de cuvant cu mai multa usurinta, chiar daca intr-o maniera neplacuta. Dar barbatilor se pare ca le vine mai usor sa jigneasca, sa loveasca, chiar si in public. Faptul ca ea a accepta situatia ne-ar duce cu gandul la ideea ca se simte inferioara lui, supusa si poate chiar ii e frica de el. Si e foarte posibil ca asa sa stea lucrurile.

Atitudinea aceasta, supusa, o observam si in micile detalii ale zilei. Cum vrea el ceva sau are nevoie de ceva, femeia sare imediat sa ii aduca la indemana, sa il asiste sau chiar sa il ajute; eventual sa faca in locul lui ce voia el. De ce se poarta astfel? Pentru ca asa a preluat din familie, asa a fost invatata si obisnuita. Astea sunt modelele pe care le-a vazut si in jur, cu care a crescut si pe care si le-a insusit.

Oare el nu e capabil si singur sa isi ia desuurile si hainele din dulap? Sa isi puna mancarea in farfurie si macar farfuria in chiuveta sau in masina de spalat vase? Nu e suficient ca tu sortezi rufele, le speli, le intinzi, le calci, le impachetezi si le pui in dulap? Ca te duci la cumparaturi si pregatesti mancarea? Scuza aceea ca face dezordine in dulap si de-aia ii pui tu hainele la indemana, pe pat si mancarea in farfurie, strangand apoi masa dupa el, pentru ca el nu se descurca sau nu se ocupa, nu te avantajeaza prea mult pe tine.

 El poate sa aiba un hobby care ii consuma o zi din week-end, perioada din saptamana in care speri ca ii poti preda putin stafeta, gandind ca se va ocupa macar de copii si cumparaturi. Tu, in cele 5 zile nu ai timp nici sa iti aduci aminte cum te cheama, iar asta a inceput sa ti se para ok, pentru ca te-ai obisnuit asa.

Tu cand ai dreptul sa fii tu? Tie cand iti vine randul sa spui ce gandesti fara sa te temi, sa faci ce ai tot amanat, fara sa ai constiinta incarcata, sa ai curaj sa iesi, sa te bucuri de viata, sa nu mai faci nici pe dadaca, nici pe mamica…lui?

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Elena B (26.04.2010, 18:59)
O sa va dau un mic exemplu (cu toate ca o sa intru si in alt subiect delicat)ca sa vedeti unde ne poate duce viata daca nu stim sa spunem stop atunci cand trebuie.Am avut o prietena care la 22-23 de ani era terminata fizic si psihic din cauza unui barbat caruia i-a oferit pana si viata ei.A fost sclava lui ani de zile,ea facea tot ce se poate face intr-o casa si mai aducea si bani pe langa caci el era un domn si nu muncea,de parca asta nu ar fi fost de ajuns bataile au fost la ordinea zilei,nu era saptamana sa nu fie plina de vanatai.Daca ii spunea sa isi spele farfuria o arunca pe fereastra si dupa ii aplica o corectie pe cinste.Nu a plecat de frica si a suportat eroic ani la rand pana cand intr-o zi doctorul i-a spus ca pe sistem nervos i s-a declansat cancer de piele si mai are cateva luni de trait.Atunci a lasat-o el sa plece pentru ca nu mai avea nevoie de ea.
Răspunde-i
nikoleta 1970 (26.04.2010, 07:37)
sincer am vazut asa ceva si in oras la femeie intelectuala el crescut la oras iar ea la tara ,ea o femeie intelectuala el cu liceul ,in casa ea este servitoate adevarata.el nici nu se oboseste sa isi incalzeasaca mancarea pana nu vine sotia sa i puna in fafurie. iar ceea ce a spus doru este f f adevarat.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (25.04.2010, 23:52)
Da Petruta, numai ca vezi tu, increderea aia mai mare in sine se capata muncind pentru ea. Din pacate, multe dinre femei se pleaca inca foarte usor si raspuns submissiv atunci cand primesc o critica, o vorba urata, orice o poate demoraliza si destabiliza. Aici e nevoie sa se schimbe o mentalitate inradacinata adanc, in mare parte de barbati.

Ana, crede-ma ca stiu o multime de femei care se poarta astfel si stau in capitala sau in orase mari. Si nu au plecat neparat de la tara.
Da, chiar, de ce sa stam pe loc? Pe locul pe care am fost puse? Locul acela umil, in care noi suntem considerate slabe de inger, nu foarte destepte, suficient de incapabile si nedescurcarete.
Răspunde-i
Ana (25.04.2010, 12:43)
Nu am mai vazut femei de acest gen. Poate doar in mediul rural, acolo unde parerea comunitatii cantareste greu in fata individului.

Femeile care stau in astfel de relatii, e clar ca se tem de ceva: singuratate, faptul ca e greu sa pornesti de la zero incercand alta relatie (aici mai intervine si varsta), pesimismul, etc. Oricare ar fi motivul, e bine sa facem intotdeauna un update al starilor de spirit, sa ne revizuim comportamentul si atitudinea. Lucrurile sunt in permanenta schimbare. De ce sa stam pe loc?
Răspunde-i
(24.04.2010, 12:42)
Fotografia e extrem de sugestiva vizavi de "cantitatea" de supunere pe care femeile au luat-o cu ele de-a lungul secolelor si epocilor. Aducand-o chiar si in prezent.
Sub diverse forme, exact cum spuneai tu, Cristina!

Prima conditie ca "povara" aceasta sa dispara e INCREDEREA MULT MAI MARE in sine si
in propria valoare/propriile valori...

Pup, Cristina!

Weekend minunat tuturor!

Petruta
Răspunde-i
Cristina Marioglou (24.04.2010, 10:39)
Barbie, asa se intampla de foarte multe ori. Ea vrea "sa fie bine" si se da peste cap, le face pe toate, dupa care...oboseste.
Tu nu vezi care ar fi problema sa "presteze" si ei. Ei insa, in proportie de cel putin 80% vad ca ar fi o problema;sau chiar mai multe. De orgoliu si de lene. Si apoi, daca tot e femeia in preajma, de ce sa mai faca si el.
Desi n-ar recunoaste pe fata, multi vad femeia si ca pe o servitoare. Iar de asta iti dai seama de cum intri in casa cuiva si vezi mecanica dintre soti.
Răspunde-i
Barbie29 (24.04.2010, 10:17)
Poate daca nu i-ar mai invata asa de la inceput nu ar mai avea de ce sa se planga,dar multe incearca sa se de-a peste cap sa le intre in gratii si sa arate ca sunt femei de casa si dupa se mira de ce el nu face nimic.Daca lucrurile sunt foarte clare de la inceput nu te mai lovesti de probleme de genul asta.Sunt si barbati care fac treburile casnice mai bine decat o femeie deci SE POATE asa ca nu vad de ce nu ar presta si el!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (23.04.2010, 22:46)
Iata ca avem si o parere de barbat, foarte pertinenta si la obiect. Eu zic ca are mare dreptate Doru. Incercati sa luati in calcul spusele lui.
Răspunde-i
Doru (23.04.2010, 22:07)
Multe sotii fac greseala de a fi ele "mama ranitilor" sotului. Aceasta este marea greseala.Dar si barbatii smecheri, cat timp sunt prieteni, sunt cei mai buni.Nu beau, nu se uita la meciuri, nu merg la pescuit, fac cadouri, aduc flori etc. O fata isteata, trebuie sa mearga in familia viitorului sot si sa vada relatiile dintre parintii lui.Daca in acea casa femeia este sluga, risca sa fie si ea, in cea mai mare masura ca viitoare sotie.Exista intr-adevar si neveste, care nu permit sotului sa faca treburile in casa, ca cica nu e treaba de barbat.Este de o mare importanta, mediul in care au trait viitorii soti. Daca barbatul este unul din rasa homo sapiens, va sti ca s-a casatorit, nu pentru ca ia fost rusine sa mearga la sexi-shop sa-si ia gonflabila, sau ca nu are bani de menajera. Dar nu trebuie uitat.Capul face, capul trage.Si cum pe majoritatea fetelor le intereseaza "masculul" nu viitorul sot, asa le trebuie.Chiar mai rau.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr