sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»

Sandra Pralong, intoarcerea in Romania si determinarea de a descoperi bunul simt romanesc!

De în Cariera 21 iul 2010
Sandra Pralong este coordonatoarea volumului "De ce m-am intors in Romania", in care isi explica motivatiile intoarcerii nu mai putin de 38 alti co-autori, printre care Printesa Margareta a Romaniei, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Neagu Djuvara, Gheorghe Zamfir, Leonard Doroftei. Descoperiti povestea acestei reintoarceri, dar si lucrurile care o fac pe Sandra Pralong sa iubeasca aceasta tara!
A fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu pe Relatia cu Romanii de Pretutindeni, in prezent presedintele Fundatiei SynergEtica, director de comunicare al saptaminalului american Newsweek, in 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucuresti), iar intre 2002 si 2005 a fost cel mai inalt responsabil de comunicare pentru Europa si CSI in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Asa cum recunoaste, simte ca a trait deja mai multe vieti iar noi am incercat sa aflam cat mai multe despre acestea!

Cum v-a venit ideea cartii? Care a fost motivatia care a stat la baza dorintei de a convinge personalitati importante ale Romaniei sa povesteasca aventura intoarcerii lor acasa in "De ce m-am intors acasa"?

Am simtit ca, intr-o conjunctura in care toata lumea vorbea despre plecare, trebuia spusa si povestea celor care s-au intors. Co-autorii cartii imi sunt prieteni sau cunostinte—am incercat sa echilibraz cartea invitand oameni de diferite varste, cu preocupari diferite, din medii diferite sa-si spuna povestea. Unii sunt cunoscuti marelui public, altii nu—dar toti au ceva de spus care, cred eu, este important, caci vorbesc despre Romania cu multa dragoste, chiar atunci cand sunt critici la adresa ei.

Ne puteti spune cum a fost primita aceasta idee de catre cei care semneaza, alaturi de dumneavoastra, aceasta carte?

De unii cu entuziasm, de altii cu rezerva si, cu toate astea, cu angajament. Cred ca toti simteau nevoia sa-si spuna povestea—este ceva catarctic in faptul de a povesti, cu atat mai mult cu cat este in scris.

Stiu ca ati plecat atunci cand erati foarte tanara. Ne puteti povesti, pe scurt, cum s-a desfasurat viata dumneavoastra dupa ce ati plecat?

Ooh, e o poveste lunga—haideti s-o facem obiectul unui alt interviu caci imi pare ca am trait atatea vieti deja, ca daca am incepe, nu am mai apuca sa vorbim despre carte…

Va amintiti care a fost momentul precis in care v-ati decis sa va intoarceti?

Au fost o serie de momente—mai curand emotionale decat fizice. Fizic m-am intors de trei ori dupa '89: o data in '90 sa pun pe picioare Fundatia Soros, o data in '98 cand am fost Consiliera la Cotroceni si o data in 2005 dupa alegeri cand vroiam sa lucrez in administratie—in loc de asta am creat o fundatie pentru Etica si Civilitate, adresata tinerilor. Dar cred ca am stiut ca aici voi ramane sa imbatranesc in momentul in care m-am mutat in casa mea, acum un an.

Ati fost director de comunicare al saptamanalului Newsweek. Cum a fost experienta aceasta pentru dumneavoastra, care sunt cele mai importante lectii ale acelei perioade, ne puteti povesti?

Cea mai importanta lectie a fost una pe care o povestesc in carte, la inceputul povestii mele despre New York—nu vreau sa va stric placerea lecturii, asa ca va las sa vedeti cat de diferita este abordarea competitiei la noi si in SUA…

Fiecare dintre istoriile personale impartasite in volum au un numitor comun: decizia de a se intoarce si de a da, in diferite feluri, un ajutor reconstructiei Romaniei. Credeti ca exista regrete in privinta acestei decizii?

Aveti dreptate ca aceasta dorinta de a fi de folos tarii se desprinde din toate povestile. Despre eventualele regrete ale altora nu pot vorbi, trebuie sa-i intrebati pe fiecare. Pentru mine, nu cred sa existe zi in care sa nu ma revolte ceva in jur, si deci sa-mi pun intrebarea "ce caut aici". Dar in loc sa ma doboare, adversitatea ma indarjeste si ma face si mai dornica sa fac ceva pentru Romania, acolo unde sunt.

Din volum se desprinde un aer foarte pozitiv, acela al dragostei fata de tara si de oameni cu toate defectele pe care acestia le-ar putea avea. Ce va doriti sa simta cei care citesc volumul coordonat de dumneavoastra?

Exact ceea ce spuneti—ati sesizat foarte bine intentia, chiar daca la inceput ea era doar implicita… M-am bucurat, citind povestile, sa vad ca pana la urma cu totii impartaseam acelasi sentiment…
Care sunt lucrurile la care v-a fost cel mai greu sa va adaptati dupa intoarcerea in Romania?

Degradarea morala, nepasarea fata de oameni, neglijenta fata de lucruri, starea aceasta de asteptare a unei "salvari" miraculoase, un fel de complex al Frumoasei din Padurea Adormita care doarme asteptandu-l pe Print. Intre timp insa, viata trece si ea, fara sa bage de seama, imbatraneste, si nu-si da seama ca traieste doar in vis…

Cat de provocatoare vi se mai pare viata in Romania? Care sunt provocarile zilnice cu care credeti ca avem de-a face si cum ati invatat sa le depasiti?


Mitocania, badarania, lipsa de civilitate si de politete, un fel de "autism" social—fiecare se comporta ca si cum ar fi singur pe lume. Ah, si lipsa de respect fata de regului—asta ne omoara pe toti caci face viata o jungla si un haos! Eu fac presiune constant pe cei care transgreseaza, si ca mine ar trebui sa faca toti—sa cream presiune sociala. De exemplu azi dimineata, o masina de politie mergea pe sens interzis—i-am facut un apel de faruri si, in loc sa-mi dea dreptate, un trecator mi-a spus: "Ce vrei cucoana, sa-i iei carnetul?" In strainatate nu s-ar intampla asa ceva, oamenii ar fi constienti ca Politia trebuie sa fie prima care da exemplul, si oamenii ar fi imediat solidari cu cei care au curajul de a-i sanctiona pe cei care dau un exemplu prost.

Ne puteti spune ce va propuneti in viitor pentru SynergEtica si care sunt realizarile cu care va mandriti cel mai mult? Cat de mult s-a schimbat mentalitatea romanilor in ultimii ani?

Vom lansa Ziua Internationala a Actelor de Bunatate pe 13 noiembrie si in Romania (ea este deja sarbatorita in 20 de tari precum Franta, Belgia, Marea Bruitanie, SUA, Australia, India, Japonia—de unde a inceput, etc.). Cred ca toti colegii de la SynergEtica se mandresc cu campaniile realizate dar poate ca cel mai mult m-a uns pe suflet campania "Misca-ti Bunul-Simt!" de acum doi ani, caci prin ea incurajam copii sa bata obrazul adultilor... Cred ca mentalitatile se schimba incet-incet, pe masura ce oamenii sunt "contaminati" de normalitate atunci cand calatoresc pe alte meleaguri, sau cand merg la tara, unde inca mai exista bun-simt.

Povesteati intr-un interviu mai vechi (2008, Formula As ) ca ati ajuns sa considerati Romania intreaga ca pe familia dumneavoastra. Unde isi are radacinile aceasta dragoste a dumneavoastra pentru tara?


Asa am fost crescuta, "patriotismul" era la mare pret in famile, de generatii. Si pentru ca am circulat atat de mult am avut sansa sa-mi dau seama cat de interdependenti suntem de fapt cu totii pe aceasta lume—suntem cu totii parte din acelasi "tot" deci este necesar sa avem grija unii de altii…

Ati depasit experiente sentimentale dificile, dupa cum povesteati in acelasi interviu. Le puteti spune cateva indemnuri femeilor care, poate, trec prin experiente asemanatoare si care se simt singure?

Mi-am pierdut sotul intr-un accident de masina la 6 luni dupa casatorie, cand aveam doar 24 de ani iar el 25. M-am consolat oarecum abia cand am realizat ca din cuplul nostru a mai ramas totusi ceva: eu! Deci am constientizat ca va trebui sa fac de una singura tot ce ne propusesem sa realizam impreuna, caci asta si-ar fi dorit si Christophe. Am ales asadar sa-i onorez memoria si numele punandu-ma pe treaba…

Cum credeti ca ne putem transforma punctele slabe (ale tarii, ale oamenilor) in puncte tari? 

Buna intrebare: constientizandu-le! Stiti, fiecare defect are in revers o calitate—daca esti constient, limitezi defectul atunci cand esti prezent la el si accentuezi calitatea. De exemplu, creativitatea nostra ne incita sa fim "creativi" si in a contura regulile; in momentul in care ne prindem ca asta nu ne ajuta, pastram creativitatea doar acolo unde este benefica: in afaceri, in expresie personala, etc.

Cum vedeti viitorul Romaniei? Vedeti tot mai multi tineri care nu vor gasi niciun motiv pentru a semna, poate, peste ani, un volum "De ce m-am intors in Romania" sau, dimpotriva, credeti ca se va face simtita dragostea de tara tot mai mult?


Viitorul Romaniei depinde de noi, de cat vom fi de exigenti fata de oamenii politici si de cat vom fi de vigilenti cu banul nostru, incredintat lor. In functie de asta, tinerii de talent se vor intoarce daca au convingerea ca pot face ceva.

In conditiile in care exista un adevarat val al intelectualilor care isi doresc sa isi gaseasca calea in alte tari decat Romania, dumneavoastra le demonstrati cum este sa te intorci. Pe ce va bazati, pe ce argumente, pentru a le spune ca se pot realiza si in Romania?


Pe exemplul personal si al celor 38 de co-autori din carte si a miilor de alti romani care s-au intors si fac ceva. Asta nu inseamna ca este si usor sa te realizezi in Romania, dar cred este cu atat mai interesant cu cat lupta este mai apriga…

Care ar fi un mic "ghid de succes" pentru tineri in contextul Romaniei de azi? Care sunt recomandarile dvs? Ce ar trebui sa faca, cum sa se comporte, concret? (ce ce sa faca exact, gandindu-ne la mediul de afaceri bazat pe spaga, sistem corupt etc).

Interesant ca puneti aceasta intrebare pentru ca acum lucrez cu asistenta mea tocmai la un astfel de "indreptar"—va las sa il decoperiti cand va fi gata…
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 mai