nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Gripa porcina. Eu m-am vaccinat! Tu?

De în Sanatate 11 ian 2010
Gripa porcina, vaccin, pandemie, morti: faptele vorbesc, vorbele plutesc...poate ca si acestea pe care le astern aici sunt "alte cuvinte, aceeasi problema". Poate ca asa si e, dar incerc sa mizez pe fapte, care completeaza vorbele, si nu pe vorbe, asteptand faptele.Pandemia injecteaza Romania...cu vaccin sau pesimism. Eu am facut simple calcule cost-beneficiu si am facut o alegere; logica, si zic eu - rationala! Tu ce alegi?

Am facut o investigatie destul de atenta unei probleme de actualitatate, care ma priveste si mai ales, ma afecteaza. Nu am facut-o neaparat intr-un mod jurnalistic, ci mai degraba ca o persoana care avea nevoie sa se informeze inainte de a lua o decizie in privinta vaccinului, constatand in final ca aceasta este ultima solutie in lupta cu eradicarea acestei pandemii si cea mai sigura.

Asadar, intre a face si a nu face vaccin, am ales sa ma protejez de una dintre bolile care "viziteaza" de ceva timp tot Globul si care nu prea pare sa lase armele jos, ba dimpotriva. Ca Toni Tecuceanu a murit sau nu de gripa porcina, ca alta ar fi fost cauza mortii lui, ca unele simptome apar sau nu, ca analizele arata sau nu din prima prezenta virusului,  ca este posibil sa nu o iei niciodata daca nu te vaccinezi, un lucru este cert: gripa porcina exista si nu putem face abstractie de ea, ci doar sa jonglam intr-un fel sau altul cu puterea ei. Cum? Dupa cum dicteaza Liberul Arbitru fiecaruia.

Notorietatea mortii - "injectia" de credibilitate in randul populatiei - "Fenomenul Tecuceanu"


Zeci de oameni au murit din cauza acestui virus, insa populatia nu a reactionat pana la moartea „carcotasului” Toni Tecuceanu, din cauza acestei boli. Din ziua urmatoare decesului, centrele de vaccinare au imunizat la foc continuu o masa extrem de mare a populatiei intr-un timp foarte scurt: 13.000 de bucuresteni s-au vaccinat in weekend, in conditiile in care, inainte de moartea actorului, abia se prezentau cativa oameni pentru a se imuniza.

In mod cert, isteria s-a declansat dupa aceasta intamplare,  fara a fi controlata sau prevazuta intr-un fel: a fost ca o „injectie” de credibilitate, sau altfel spus, o victorie a fricii in fata mortii. Am citit blogul fratelui actorului Toni Tecuceanu, Paul, si despre regretul pe care il are pentru faptul ca moartea fratelui sau a devenit un „instrument” de manipulare a populatiei: „Acum, dupa moartea lui Toni, toti romanii dau navala la spitale pentru a se vaccina. Se vorbeste de “Fenomenul Tecuceanu”…Oare e un fenomen sau doar o manipulare fara scrupule? Nu stiu…”, spune acesta pe blog.

Eu cred ca nici nu se putea evita acest lucru: autoritatile nu au scos la inaintare doar acest caz, zi de zi stirile curgand in privinta deceselor urmate infestarii cu virusul gripei noi, insa nimeni nu a bagat in seama o moarte...necunoscuta, o statistica, un numar fara sens si semnificatie...pana ce totul nu a aparut limpede pe tv si in ziare. Deodata aveam un nume, o imagine, adica un caz concret, prezentat integral in media. Iesim astfel deodata de sub valul ignorantei si privim cu ochii mintii asupra realului pericol ce ne paste, prin regretata moarte a acestui om  Un deces al gripei porcine iese astfel de sub anonimat, de sub etichtea unei statistici impersonale, si trece in realitate, in concret...ni se arata clar si fara echivoc in fata ochilor, cat mai transparent cu putinta. Nu sistemul sanitar sau medicii au transformat regretata moarte a actorului intr-un „fenomen”, ci oamenii simpli, care au inteles ca ii paste un pericol, dupa ce au vazut exact ce se poate intampla, si nu doar citi stiri de genul "2 decese astazi, 3 decese maine"; nu impresioneaza pe nimeni, decat pe moment cifrele, insa cazul real a aprins beculetele in constiinta tuturor.

Pandemia injecteaza Romania...cu vaccin sau pesimism. Eu ce aleg?

Dupa ce gripa porcina a patruns pe teritoriul Romaniei, imediat s-a luat decizia realizarii unui vaccin contra acesteia, pentru a se evita efecte dezastruoase si raspangirea agresiva a bolii. Asa a luat nastere Cantagrip, vaccinul romanesc impotriva virusului AH1N1, creat de Institutul Cantacuzino, dupa o reteta veche de 30 de ani, spune profesor dr. Streinu-Cercel, fiind aproximativ la fel cu cel impotriva gripei sezoniere, dar cu o tulpina de virus, evident, diferita.

Specialistul sustine ca nu are efecte adverse, decat minore, care trec rapid, dar ceea ce garanteaza este mai important: prevenirea infectarii cu virusul AH1N1. Mai mult chiar, este singura metoda de prevenire sigura si eficienta. Totul parea a fi clar si fara ambiguitati, dar nu, ca asa-i romanul, nu poate asculta frumos de specialistii care studiaza epidemiologia si vaccinologie de zeci de ani si care stiu exact care sunt efectele lui, ci trebuie sa cada ei intr-o teorie a conspiratiei.

Din motive politice, religioase sau personale, se gasesc oameni care sa promoveze o campanie anti-vaccin, pe ce motive, nici ei nu stiu, spun doar ca "omoara" sau "are reactii adverse extrem de grave". De unde stiu si ce se bazeaza? Pe ce i-a zis x si y, carora le-au zis alte personaje mai mult sau mai putin avizate, si uite-asa este impanzit internetul si nu numai, de astfel de opinii. Dar ajungem la o problema intr-adevar grava, din aceasta perspectiva: medicii care-si declara, public reticenta fata de vaccin, si de aici, indoiala multor alte persoane.

Nu vreau sa par partinitoare, chiar daca numai gestul de a ma vaccina spune totul, insa nu am reusit sa deduc informatii stiintifice clare, studii, oameni specializati in vaccinologie, argumente, care sa-mi demonteze eficienta vaccinului si siguranta lui. Si sa nu credeti ca nu le-am cautat, insa tot ce am gasit au fost vorbe-n vant, fara vreun temei stiintific. Intre o siguranta stiintifica si o banuiala insamantata prin diverse medii de propagare a informatiei, am ales rational, zic eu.

Unii medicii - marul discordiei in "cazul" Vaccinul

Pana la urma este si normala reactia oamenilor, daca este sa luam in considerare aceasta "buba" pe care Ministerul Sanatatii nu a reusit sa o gestioneze; de fapt, cred ca nici nu a prevazut-o. Atunci cand seful Unitatii de Primiri Urgente de la spitalul de Urgenta Iasi - dr. Tudor Ciuhodaru sustine ca nu s-a vaccinat, dar ca nu poate spune ca vaccinul este bun sau rau, denota in mod cert o reticenta fata de administrarea vaccinului. Nici nu mai este vorbesc. O prima samanta de indoiala a fost deja plantata si vine..din interior.

Si nu este singurul care s-a aratat reticent fata de acest vaccin, o multime de alte persoane plangandu-se pe forum-urile diferitelor site-uri, despre cum medicii de familie in fata carora s-au prezentat le-au spus direct si fara rezerve sa nu faca vaccinul, pentru ca se aude ca SE PARE ca provoaca reactii adverse severe asupra organismului, iar oamenii nu au nicio vina d efaptul ca au dat ascultare unei autoritati in domeniu, ignorand eforturile Ministerului Sanatatii de a promova vaccinul ca unica solutie in fata tematorului virus,

Si atunci cum sa mai functioneze lucrurile, cand lucrurile s-au stricat din interiorul sistemului sanitar, ba chiar incep sa miroasa. Cum sa mai fac vaccin, cand unii medici spun ca e bine, altii ca nu? De unde stiu cine are dreptate si cine nu?

Eu am ales: m-am vaccinat! Cum am ales in acest context ambiguu si incetosat al sistemului? Bazandu-ma pe niste fapte graitoare, si pe vorbele unui specialist in domeniu: prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Am ascultat, am procesat si am actionat:

- am facut un simplu calcul cost-beneficiu si am eliminat ceea ce ma costa mai mult: moartea.  in fiecare zi mor oameni de gripa porcina, iar altii se imbolnavesc, in timp ce peste 300.000 de oameni nu prezinta nici macar reactii adverse care sa ma trimita la medic din cauza vaccinului..
-chiar daca in momentul in care ma vaccinez am virusul in corp, fara a se fi declansat, sau il contactez in cele 10-14 zile ulterioare administrarii lui, voi face o forma usoara de boala, iar decesul iese din discutie,
- nu este un vaccin nou, netestat, este  reteta unui vaccin care se face de 30 de ani in Romania, iar efectele sunt aceleasi ca la cel sezonier. (de aceea nu inteleg reticenta unora care il fac pe cel sezonier si il contesta pe acesta, aceleasi efecte asteptandu-i si pe ei, la fel ca pe mine)

 - am luat metodele de preventie prin eliminare si singurul rezonabil si intr-un procent satisfacator a fost vaccinuk: mastile - pentru mine nu par o solutie eficienta, pentru faptul ca protejeaza doar in proportie de 60%; igiena personala este necesara, dar cea mai slaba metoda de protectie in opinia mea; intarirea sistemului imunitar este un lucru foarte bun pe care il pot face, insa niciun om nu este imun de la natura la acest tip de gripa; mai-noul test care detecteaza gripa prin analiza secretiilor nazale - ok, asta ar insemna sa fac mai intai aceasta gripa, pentru a-mi da seama daca este ea sau nu, ceea ce nu mi se pare o metoda de preventie, ci de diagnosticare; vaccinul - o metoda sigura, eficienta care ma imunizeaza complet impotriva acestui virus...o mai fi greu de ales?

! - si inca ceva despre studiile si mesajele de la medici straini despre vaccin si ce contine el, si despre pericolul lui iminent: Din cate stiu, unele tari si-au facut propriul vaccin, dupa reteta proprie, asa cum e si cazul Romaniei, iar criticile englezilor, americanilor si ale altor natii, nu ne privesc...ma veti convinge cand veti avea un studiu targetat pe vaccinul romanesc, analizat in detaliu...il astept cu interes.

Lista spitalelor aflate in subordinea Primariei Muncipiului Bucuresti unde s-au deschis centre de vaccinare:

- in privinta vaccinarii, trebuie sa stii ca atunci cand ajungi in fata medicului trebuie sa spui toate grijile pe care le ai sau indoielile legate de vaccin. Se stie ca daca esti alergica la ou sau la puf de gaina nu poti face vaccinul, insa nu strica sa intrebi si in privinta altor aspecte medicale cu care ai de-a face:

Sectorul 1

Spitalul de Stomatologie – Calea Plevnei  nr 19
Spitalul Filantropia  - B-dul Ion Mihalache    nr 11
Spitalul Clinic Grivita (Sfanta Maria) – B-dul Ion Mihalache 37-39
Spitalul de Nefrologie Carol Davila – Calea Grivitei nr. 4

Sectorul 2


Spitalul Colentina – Calea Stefan cel Mare nr 21
Spitalul Clinic N. Malaxa – Sos. Vergului nr 12
Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor – B-dul Ferdinand nr 35
Spitalul de Reumatologie Dr. Ion Stoia - Str. Thomas Masaryk nr. 5
Spitalul de Pneumoftiziologie – sos. Stefan cel Mare nr 11
Spitalul Clinic Dr. Cantacuzino – str. Ion Movila nr 57

Sectorul 3

Spitalul Clinic Caritas – str. Traian nr  29
Spitalul de copii Victor Gomoiu – b-dul Basarabia nr. 21
Spitalul Coltea – b-dul I.C. Bratianu nr 1

Sector 4


Spitalul Sfantul Luca - Sos. Berceni nr. 12
Spitalul de dermatologie Scarlat Longhin- str. Serban Voda nr. 216
Spitalul Vitor Babes – Sos. Mihai Bravu 281

Sector 5


Spitalul Clinic de Urologie  Prof. Dr. Theodor Burghele – sos. Panduri nr. 20

Sectorul 6


Spitalul de Obstretica Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu (Giulesti) -  Calea Giulesti nr. 5

Cum alegi sa te protejezi? Spune-mi mai multe pe forum!

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr