Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Cand destinul tau este aventura: Lectii de viata de la Amelia Earhart

De în Sanatate 11 noi 2010
"Uneori o femeie poate face chiar si ceea ce un barbat nu a facut inca", este crezul cu care Amelia a pornit la drum si a invins toate prejudecatile societatii in care traia. A crezut in visul ei, a muncit si a murit pentru el, pentru ca astazi Amelia Earhart sa fie un exemplu pentru femeile din lumea intreaga si una dintre femeile celebre care ne inspira.

In timp ce femeile abia isi castigau dreptul la vot, o  tanara temerara  visa sa zboare in jurul lumii. Era inceputul anilor  '30 iar Amelia  Earthar se pregatea sa darame tabuurile, sa-si depaseasca limitele si sa-si urmeze pasiunea pentru zbor cu orice pret pentru ca, spunea ea, "o viata linistita si derulata dupa legile dictate de obisnuinta  este o viata pe jumatate pierduta".

Fiica juristului Samuel Stanton Earhart  si a lui Amy Otis, Amelia si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in casa bunicilor, deoarece tatal ei era alcoolic. Inca din vremea copilariei, Amelia se comporta diferit de toate celelalte fete de varsta ei. In locul papusilor si a jocurilor specifice fetelor, Amelia se catara in copaci, vana sobolani si manuia mai bine decat oricine arma. Erau semnele care prevesteau o viata plina de aventura si condusa de un curaj nebun pentru urmarea pasiunilor.

In 1915 Amelia Earhart a absolvit liceul, iar doi ani mai tarziu s-a angajat in Boston ca sora medicala. In 1919 a inceput sa studieze medicina la "Columbia University" din New York, insa dupa  numai un an si-a intrerupt studiile si s-a reintors acasa.

Credea cu putere ca "aventura este valoroasa prin ea insasi" si a facut din aventura un tel  pe care sa-l urmeze de pe bancile scolii si pana la moarte.

Anul 1920 avea sa fie cel care i-a schimbat viata. Atunci Amalia Earthar a reusit sa zboare pentru prima oara cu avionul, iar dorinta care se cuibarise de mai multa vreme in sufletul ei, aceea de a deveni pilot, avea sa se transforme in certitudine. Isi gasise drumul. Costul orelor de zbor era insa de aproximativ 1000 de dolari, iar parintii au refuzat finantarea cursului de pilot. Asta nu a facut-o sa renunte la visul ei...

"Femeile trebuie sa incerce sa faca lucruri pe care si barbatii au incercat sa le faca. Cand nu reusesc, esecul lor trebuie sa fie o provocare pentru altii.", avea sa spuna cativa ani mai tarziu, cand visul ei deja se implinise... Dar cu ce pret?  Ei bine, Amelia a muncit din greu pentru ca dorinta ei cea mai mare, aceea de a deveni pilot sa se materializeze.

A practicat circa 28 de profesii pana ce, in anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook.  Dorinta ei de a deveni pilot era atat de mare incat, dupa sese luni, cu ultimii bani pe care ii avea si-a cumparat un avion "Kinner Airster".

Zborul nu a fost doar un hobby. Acesta a fost dublat de dorinta de a-si depasi cu orice pret limitele. Asa ca, foarte curand, a ajuns sa stabileasca record dupa record la bordul avionului sau si a stabilit recodrul de inatime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 metri.

Lectii de viata de la Amelia Earhart

Amelia Earhart  nu era doar o tanara pasionata de zbor, era si o femeie extrem de frumoasa. Dupa ce a fost prima femeie care a traversat ca pasagera Oceanul Atlantic la bordul unui avion, Amelia a fost declarata "femeia anului 1928". A devenit un simbol in America, o femeie exemplu pentru femeile care vroiau sa-si ia soarta in maini si sa-si croiasca singure drumul catre fericire.
In 1931, cand avrea 34 de ani a fost ceruta in casatorie de George P. Putnam, mentorul si admiratorul ei.  Desi se temea ca o familie ii va limita posibilitatea de a zbura, Amelia A acceptat cererea in casatorie, dar si sa-si urmeze visul.

In toate aparitiile sale in presa vremii, Amelia subliniaza faptul ca femeile nu sunt cu nimic mai prejos decat barbatii. A lupta in fiecare zi pentru a demonstra asta. A oferit exemplul personal si le-a ajutat pe femeile calauzite de  aceleasi credinte sa reuseasca. In 1929 a contribuit la infiintarea clubului pilotilor feminini "Ninety Nines", cu scopul sprijinirii femeilor care vor sa zboare cu avionul.

Amelia a fost singura femeia care a traversat de doua ori Atlanticul si a primit de la presedintele american " Herbert C. Hoover" medalia de aur "National Geographic Society".  Au urmat o serie de zboruri peste Pacific, intre Honolulu (Hawaii) si Oakland (California), sau intre  Mexico City  si Newark (New Jersey).  Nu s-a rezumat insa doar la zbor... Un citat pentru care a ramas celebra spune ca "femeia care isi va crea propriul  job este o femeie care va avea faima si avere", si-a facut propriul job din a se angaja in lupta pentru drepturile femeii si recunoasterea pozitiei acesteia in societatea americana.

"Exista doua tipuri de pietre, cele pe care le stie toata lumea si cele care se rostogolesc", spunea Amelia, femeia care a decis sa rostogoleasca aceste pietre pentru a demonstra nu numai ca se poate, ci ca si o femeie poate sa faca asta.

La scurt timp dupa ce a traversat Atlanticul, Amelia Earhart a decis sa faca inconjurul lumii in propriul ei avion.  Dupa ce si-a inceput calatoria, a disparut fara absolut niciun indiciu, iar misterul disparitiei lor nici acum nu a fost elucidat. Cu toate astea,  Amelia continua sa ne inspire.

Amelia ramane un simbol al curajului de a face ceea ce-ti doresti, indiferent de ceea ce cred ceilalti, indiferent de barierele pe care le intampini si de prejudecatile existente la un anumit moment in societate.

Nu trebuie sa  pilotam avioane pentru a fi la inaltime. A-ti urma pasiunile, a fi ceea ce tu iti doresti sa fii si nu ceea ce altii vor sa fii, a face  in viata acele lucruri care te fac fericita fara sa cauti retetele altora de fericire, a pasi pe drumuri neumblate si a reusi sa ajungi acolo unde iti doresti sa fii in ciuda tuturor  obstacolelor care iti stau in cale, a te ridica cand ai fost doborata la pamant, a nu te teme de nou,  a munci pentru pasiunea ta, a pretui curajul si aventura  sunt lectii de viata ramase peste vreme de la Amelia Earthar.  Pana la urma totul se rezuma la a ne acorda noua dreptul la fericire si, mai ales, a avea curajul sa fim fericite... 

Lectii de viata de la Amelia Earhart

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr