armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Salveaza-ti afacerea pe timp de criza!

De în Cariera 28 oct 2008
Buletinele de stiri ma ingrijoreaza: citesc toate publicatiile financiare in fiecare zi, si fiecare noutate anunta o veste proasta pentru economie. Printre prietenii mei apropiati se numara un tanar cuplu, patronii unei mici fabrici de confectii din Ardeal. Cu gandul la ei, care isi pun problema felului in care aceasta criza ii va afecta si daca vor reusi sa isi mentina afacerea in continuare, dar si a celor care trec prin aceeasi situatie, am vrut sa aflu ce ar trebui sa faca patronii si cum pot ei "evita" loviturile crizei financiare. Adrian Negrescu, editor la Daily Business.ro, ne ajuta sa intelegem fenomenul si ne ofera solutii.
Criza financiara e tot mai aproape de Romania, iar greutatile cu care se confrunta Statele Unite ne ingrijoreaza pe toti. Nici unul dintre noi nu isi doreste sa ramana fara un loc de munca, sau ca patronul sau angajatorul sa ajunga in situatia de a nu mai plati salariile. Acest moment de dezechilibru economic este resimtit mai puternic de companii, atat de cele mari – Petrom, BRD - care se vad de la o zi la alta cu valoarea companiei injumatatita, cat si de cele mici, care depind in mai mica sau mai mare masura de companiile mari si care sunt nevoite sa isi regandeasca strategiile.

Adrian Negrescu, editor pe domeniul Companii la Daily Business, ne spune care ar trebui sa fie atitudinea unui patron care are, de exemplu, o mica fabrica de confectii – cazul prietenilor mei - in aceasta perioada: "Acel patron ar trebui, in primul rand, sa isi faca un bilant serios al afacerii, de la furnizori, la clienti, de la surse de finantare la incasari. Criza financiara afecteaza deja Romania si se manifesta in principal printr-o criza de lichiditate. Asta inseamna ca platile se fac mai greu, finantarea bancara a devenit mai scumpa si mai dificil de obtinut, iar cum fara bani, falimentul sta la usa, cel mai bine ar trebui sa se uite in balanta financiara. In vremuri de criza, este fundamental sa iti asiguri un capital de lucru substantial, care sa iti permita sa rezisti cat mai mult timp in conditiile in care partenerii tai au dificultati. Criza economica inseamna, pe de alta parte, o reducere a cererii, iar asta inseamna ca trebuie sa iti regandesti productia, sa o adaptezi la noile realitati din piata."

Prietenii mei, patronii micutei fabrici de confectii, cei care nu au mai mult de 40 de angajati permanenti, vor trebui sa isi analizeze cu mare atentie comenzile si contractele si vor trebui sa vina cu o noua strategie: sa vada care din produsele pe care ei le confectionau are cerere mai mare, in conditiile lipsei de lichiditati si a scaderii puterii de cumparare.

"Valoarea unei companii este data de activele sale, de rezultatele sale financiare. Exista foarte multe exemple de companii care functioneaza intr-un apartament, dar care fac afaceri de miliarde. De ce? Pentru ca fac un produs sau ofera un serviciu cerut de piata, ce se vinde bine. In cazul Petrom sau BRD, atunci cand vorbim de scaderea valorii acestora la jumatate, ne referim la capitalizarea bursiera, adica la valoarea actiunilor lor. Dupa cum spuneam, intr-o economie de piata, activitatile sunt corelate. Daca, de pilda, Petrom, care este cea mai mare companie romaneasca, are probleme, isi va reduce costurile pentru a reveni pe profit, fapt ce va afecta furnizorii, care la randul lor au alti furnizori care fac alte afaceri si astfel, pe lantul economic, impactul se va resimti in toata economia. In contextul crizei economice, intr-un fel sau altul, orice business este afectat, fie ca vorbim de accesul la finantare, la vanzari sau la costurile de productie", ne spune Negrescu.

Cum e afectata o afacere mica, nelistata la bursa, de caderile repetate ale bursei?

Sa luam exemplul BRD, ne spune editorul Daily Business.ro, a doua mare banca romaneasca, listata la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalizarea bancii a scazut, din noiembrie anul trecut si pana in prezent, de aproape trei ori. Asta inseamna ca actiunile bancii se vand acum la 7,1 lei fata de 26 de lei cat valorau in noiembrie anul trecut. Devalorizarea actiunilor a venit pe fondul crizei financiare mondiale. Investitorii nu s-au mai aratat interesate de ele, percepandu-le ca fiind riscante, desi rezultatele bancii sunt foarte bune. BRD este o banca profitabila. Perceptia investitorilor, temerile lor, devin, in astfel de perioade de criza, mult mai importante decat asa-numitele "date fundamentale", precum cifra de afaceri si profitul. Aceasta neincredere se transmite in mediul economic, iar clientii se gandesc de doua ori inainte de a face afaceri cu banca. "Daca da faliment? Daca ce se intampla cu actiunile lor arata ca au probleme?" Pe lantul economic, o astfel de firma listata la bursa, nu este cazul BRD, ajunge sa faca afaceri din ce in ce mai greu, pe fondul neincrederii partenerilor de afaceri. Aici intervine si legatura cu afacerea mica. Orice afacere are nevoie de clienti si furnizori si de finantare. Daca banca da mai putini bani si cu o dobanda mai mare, toti sunt afectati, inclusiv afacerea mica de care vorbim. Si asta pentru ca exemplul BRD poate fi multiplicat la nivelul intregii economii.

Principala prioritate a micului intreprinzator: incasarea facturilor

Ce poate face proprietarul unei firme mici? Adrian Negrescu: "In primul rand sa se uite in conturile firmei si sa se asigure ca isi va incasa la timp facturile. Apoi, sa se uite in piata si sa isi coreleze productia, serviciile, cu noile realitati din piata. Nu poti sa produci pantofi de lux, de pilda, daca lumea nu mai cumpara asa ceva, pentru ca un mai are asa multi bani ca inainte. Astfel devine extrem de important, daca nu decisiv, sa iti adaptezi planul de afaceri la noile realitati. Asta inseamna o reducere a costurilor, cheltuieli mai putine. Important este, pe de alta parte, sa incerci sa produci si sa vinzi eficient. Decat sa produci mult, fara a avea garantia ca iti vei recupera banii, mai bine produci putin, dar cu riscuri mai mici."

Nu renunta la oamenii tai

Pentru a produce profit trebuie sa "tai unele lucruri de pe lista". Asta poate insemna orice, de la a reduce strategiile de marketing la a reduce costurile de productie. Adrian Negrescu ne spune: " Multi specialisti spun ca oamenii reprezinta cel mai important capital al unei companii. Cu cat afacerea ta are nevoie mai multa de salariati specializati, cu atat e mai bine sa incerci sa ii pastrezi in firma. Mai cu seama ca criza de personal in Romania este foarte mare. Asa ca, este cel mai bine, in primul rand, sa iti eficientizezi costurile de productie, cheltuielile. Apoi, daca e nevoie sa renunti la oameni, trimite-i in concediu, redu programul de lucru, incearca sa ii reprofilezi in asa fel incat sa nu ii pierzi. Vei regreta cu siguranta mai tarziu plecarea unui om bun, mai cu seama ca ai investit in specializarea lui."

Regandeste-ti strategia

Cum ar trebui regandita strategia pentru ca o companie sa nu regreseze si sa reuseasca sa creasca, chiar in perioada crizei financiare?

Un plan de afaceri adaptat crizei este fundamental. Revenind la exemplul cu firma de pantofi de lux, trebuie sa te gandesti, in primul rand, unde iti vei mai putea vinde produsele si cat te va costa sa faci asta pentru ca, in vremuri de criza, multi dintre furnizorii tai vor incerca sa isi acopere pierderile in preturile la care iti vand materialele. Trebuie sa iei in calcul si pretul produselor tale, in conditiile in care cererea este in scadere, iar consumatorii au tendinta, in astfel de perioade, sa cheltuiasca mai putin, sa aleaga produse mai ieftine. Ca investitor, trebuie sa fii foarte atent la balanta financiara, pentru ca te poti trezi cu facturi neincasate, cu credite mai mari, cu cheltuieli suplimentare. In concluzie, e nevoie sa iti eficientizezi activitatea la maxim.

Tag-uri: , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr