nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Revolutia femeilor libere: 20 de ani degeaba?

De în Monden 22 dec 2009
Zilele acestea se implinesc 20 de ani de la Revolutie. Democratia romaneasca, nascuta dupa un travaliu secret, lung si dureros si care in urma cu doi ani si-a serbat majoratul, ar fi trebuit sa se transforme in acest timp dintr-o domnisoara sfioasa intr-o femeie puternica si hotarata. Complexele adunate in timp i-au incetinit insa cresterea si i-au intarziat maturizarea: paternitatea disputata pe rand de partidele politice care s-au succedat la conducere, mutarile dintr-un orfelinat in altul au debusolat-o complet si i-au rasturnat valorile. In loc sa paseasca hotarata pe tocuri, democratia noastra se ascunde copilareste dupa fustele occidentale ale mamei, speriata de amintirea unui tata adoptiv intunecat, cu barba aspra si mirosind a vodka.

La 20 de ani de la Revolutie ni se pare ca avem un deja-vu: iesim din nou in strada pentru a protesta impotriva comunistilor (care comunisti? cei declarati sau cei camuflati in sistem?), ezitam atunci cand trebuie sa punem stampila pe buletinul de vot pentru ca avem doar doua optiuni si din pacate niciuna suficient de buna (inainte de '89 aveam doar una singura, dictata "de la centru"), tinem degetele incrucisate ca sa nu ramanem fara 10% din salariu si ne bucuram ca niste copii ca nici luna aceasta nu am ramas fara job.

Televiziunea Romana reia in fiecare an imagini de colectie cu procesul sotilor Ceausescu sau cu revoltele spontane din marile orase, sociologi si comentatori politici se ingramadesc sa ne explice ce si cum a fost (cand totul depinde din ce tabara faci parte si din ce unghi privesti) insa absolut nimeni nu poate sa ne dea un raspuns cert: cine a scos oamenii in strada? Ce asteptau, ce sperau cei care s-au aruncat de bunavoie sub rotile tancurilor?

Ceva s-a schimbat totusi : femeile nu mai poarta batic si salopeta si nu mai slavesc realizarile sistemului de sus, de pe tractoare, ci au propriile afaceri. Dar oare aceste schimbari nu s-ar fi putut realiza fara toata aceasta varsare de sange? Privind retrospectiv, a meritat scarificiul? Si cat la suta din ce ne-am dorit atunci s-a realizat in anii care au trecut?

Am stat de vorba cu doua femei de varste diferite, care la revolutie aveau sapte respectiv 26 de ani. Am vrut sa aflam de la ele cu ce ganduri si sentimente au trait acele zile de foc, ce au sperat sa se schimbe in timp si daca acum, la 20 de ani de la revolutie, sunt multumite de modul in care au evoluat lucrurile. Iata ce ne-au spus ele:

"Victimele de atunci nu-si cunosc nici acum calaii"


"La Revolutie aveam aproape 7 ani", povesteste Andreea care aduga: "O varsta prea mica pentru a intelege mare lucru, mai ales ca in Curtea de Arges, acolo unde locuiesc eu, evenimentele din decembrie 89 nu s-au desfasurat cu o asa de mare amploare cum avea sa se intampla in marile orase. Stiam de Ceausescu, era imposibil sa nu fi stiut, pentru ca toate cartile si ziarele era impanzite cu poze cu el si cu consoarta acestuia. Cei doi isi construisera un cult al personalitatii care trebuia slavit cu fiecare prilej. Despre acele zile imi aduc aminte de starea de tensiune pe care o vedeam la parintii si rudele mele, discutiile despre ceea ce s-a intamplat la Timisoara si mai apoi la Bucuresti", povesteste Andreea.

"Circulau tot felul de zvonuri, ca se planuieste dinamitarea Barajului Vidraru, ca teroristii au otravit apa si alte scenarii sumbre de care nu-mi mai amintesc cu exactitate. Ascultau cu urechile ciulite la radio date despre ceea ce se intampla in tara. Imi aduc aminte ca vestea fugii lui Ceausesc si apoi cea in care se spune despre prinderea lor a fost primita cu bucurie in familia mea", povesteste Andreea.

"Nu mai stiu care  au fost gandurile de atunci, insa stiu ca la mine la tara, unde am crescut, s-a vorbit mult despre "nenorocirile" care urmeaza sa se abata asupra poporului nostru din cauza faptului ca cei doi dictatori au fost executati in ziua de Craciun. Oamenii de acolo pastreaza o anume frica de Dumnezeu, care stiu ca atunci, desi eram foarte mica, a reusit sa ma inspaimante si pe mine.Toata lumea se bucura ca a scapat de cei doi, insa au dezaprobat felul in care s-a facut acest lucru.
 
Acum, la 20 de ani de atunci, privesc cu dezamagire timpul scurs fara ca victimele acelor zile sa-si fi aflat calaii. Regimul condus de Ion Iliescu nu a facut altceva decat sa acopere adevaratii vinovati. Au fost gratiati oameni care aveau in spate fapte grele infaptuite in acele zile, au fost ascunse dovezi ale implicarii unor personalitati importante in faptele de atunci. Intr-un cuvant, comunistii si securistii de pe vremea lui Ceausescu au ajuns la putere si conduc tara si in acest moment.
 
S-au deschis granitele insa valorile societatii capitaliste au patruns haotic, nefiltrate de specificul local, de valorile spirituale ale poporului roman. Am ajuns sa traim intr-o societate globalizata si globalizanta. Sa bajbaim in ceata, speriati ca nu vom vedea niciodata lumina de la captatul tunelului. Muncim uneori si 12 ore pe zi, ne luam mai multe job-uri, copiii ne cresc in fata calcultatoarelor si a televizoarelor si ne vad 1, 2 ore pe zi. Suntem stresati, speriati de ziua de maine, de credite si de criza...", este de parere Andreea.

"Generatiile urmatoare vor aduce adevarata schimbare"

"La Revolutie aveam 26 de ani", isi aminteste Irina. " Auzisem cu cateva zile inainte de miscarile din Timisoara si stiam ca urma sa se intample ceva decisiv. Oricum, de ceva vreme circulau zvonuri ca regimul este pe cale sa se prabuseasca, dar nimeni nu indraznea sa marturiseasca asta cu voce tare, de teama securistilor. Stiu ca in seara de 21 spre 22 eram acasa, la tara, la parinti, impreuna cu sotul meu. Pe 22 am urmarit cu sufletul la gura ce se intampla in Bucuresti si ma gandeam cat de norocoasa sunt ca ma aflu in siguranta, departe de haosul din capitala. Tin minte ca in ziua de 22 decembrie TVR-ul intrerupea constant programul din cauza ca se tragea asupra cladirii. Acestea erau momentele in care oamenii ieseau pe la porti si discutau. Era ciudat sa-i vezi pe toti stransi laolalta, speriati de ce urma sa se intample dar si transfigurati. Nu le venea sa creada ca in sfarsit sunt liberi sa vorbeasca, sa ameninte, sa huiduiasca si chiar sa injure regimul.

Cand m-am intors in oras, dupa sarbatorile de iarna, am vazut urme de gloante pe zidul cladirilor din centru. Se trasese si la noi, dar mai putin decat in alte orase. Nici acum nu stim cu certitudine ce s-a intamplat atunci, dar stiu sigur ca este mai bine. La Revolutie nu eram nici foarte in varsta, ca sa traiesc ulterior "nostalgiile post-decembriste" nici foarte tanara incat sa nu inteleg macar partial ce se intampla. Cred asadar ca punctul meu de vedere este unul obiectiv: trebuia sa scapam de acest regim, lucrurile au evoluat zic eu in bine in ultimii ani, numai ca foarte lent. Sper insa in adevarata schimbare pe care o vor aduce generatiile prezente si viitoare", crede Irina.

Tu ce crezi? 20 de ani au trecut...degeaba?

 

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr