armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Psihicul - un tratament ascuns?!

De în Sanatate 11 feb 2009
Cand o boala este foarte aproape de a-ti taia calea sau cand te doare ceva, poate ca nici o pastila nu este mai de folos decat psihicul. Acesta este un "leac" nestiut de multi si pe care din pacate nu stim cum sa-l manevram in favoarea noastra. Preferam sa vizitam cat mai des medicii, sa dam o multime de bani pe medicamente, fara sa avem habar ca exista un tratament gratuit si inerent corpului nostru. Afla daca componenta mentala a fiintei poate fi cu adevarat vindecatoare.
Este interesant ca abordez astazi acest subiect, mai ales ca in ultimele zile mi-a tot taiat calea problematica psihicului si caile ascunse ale lui. Mi-am dat seama, din intamplarile persoanelor din jurul meu si din cheia solutionarii unor probleme, ca psihicul este mai viclean si mai abil decat ne dam noi toti seama; el este de fapt "corpul" nostru.

Cand vorbim de psihic, ce conturam in mintea noastra? Ce semnificatie capata termenul psihic pentru noi si ce textura, culoare sau forma ii creionam? Unii ii zic creier, altii ii zic minte, alti zic pur si simplu il definesc ganduri. Creierul ar fi singura componenta fizica, palpabila pe care i-am putea-o oferi. Dar daca se numeste creier nu poate sa se numeasca si psihic, nu-i asa? Pentru mine nu este inca bine conturat acest cuvant crucial in buna functionare a vietii oricarui om, fara de care am fi doar niste oase invelite in straturi diverse de carne si piele. Eu o sa-i zic plastic "neant concret " (complicat, dar asa este el). Pana la urma nu poate fi identificat in spatiu si timp, nu poate fi atins, dar il regasim in realitatea zilnica prin actiuni, dorinte, vorbe; fiecare pas pe care il inaintam in viata noastra, este o consecinta a psihicului si a "comenzii" pe care el a dat-o.

In opinia mea, psihicul caracterizeaza 80% din fiinta noastra. Ai nevoie de el in a practica un sport, in a urma o dieta, in a te ridica din pat, a te spala, a manca, a merge...si chiar a te vindeca de o boala sau in a "instala" o durere fizica sau o maladie in corpul tau. De cele mai multe ori, noi suntem cei care declansam o boala in organism si tot noi suntem cei care indepartam o durere din corp. Mie mi se pare cel putin "tricky" componenta noastra psihica: de multe ori actioneaza independent de noi, "isi face de cap" demonstrand superioritate fata de orice si oricine, iar alteori asteapta cumintel ca noi sa-l indrumam spre anumite cai, bune sau rele.

Am vorbit cu un specialist in "descifrarea" psihicului si a problemelor si secretelor lui, pentru a afla lucruri care noua nu ne sunt la indemana, pentru a ne lumina si a indeparta panza de ceata de pe ochii nostri. Am cooptat-o pe Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, si am incercat sa aflu cand psihicul ne este prieten si cand ne este dusman, si daca exista cu adevarat vindecare fizica prin "remediu" psihic:

Psihicul –  "calea" nevazuta a tratarii unor boli


Nu demult s-a constat oficial faptul ca mintea poate avea efecte semnificative asupra ameliorarii anumitor boli, intr-o maniera in care medicina clasica nu va putea niciodata. Dupa cercetari intense, s-a aprofundat ceea ce sustinea acum mii de ani  filosoful Descartes, adica faptul ca exista o legatura stransa intre minte si corp. Psihicul nostru este capabil sa "comande" vindecarea trupului nostru. Evident ca aceasta este o explicatie superficiala, mecanismul nefiind unul atat de plastic, dar aceasta este cu adevarat intelegerea procesului.

Cristina Calarasanu ne atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa fim constienti ca orice boala, afectiune somatica care tine de corp e in stransa legatura cu tot ce inseamna psihic si functionarea acestuia. Fie ca este vorba de o afectiune superficiala, fie ca e vorba de o boala mai complexa, a nu lua in calcul si componenta psihica, reduce drastic capacitatea noastra de a intelege complexitatea bolii si totodata de ne vindeca de ea.

Cu ajutorul psihicului putem trata de la dureri de cap, maini si picioare, pana la maladii mai grave, precum cancerul, bolile cardiace. Cele mai multe boli nu isi gasesc remediul, spune psihologul, pentru ca de obicei in tratarea lor se merge pe schema  afectiune-cauza- medicament, fara a se lua in calcul contextul in care s-a instalat respectiva boala si nu alta (de ce ma doare capul si nu burta sau stomacul, ce a determinat tocmai aceasta durere).

Am intrebat-o pe Cristina Calarasanu, daca intr-adevar ma pot vindeca de durerea de cap,  doar gandindu-ma la acest lucru, insa reactia a fost destul de reticenta. Sa nu credem in miracole si in magie, caci daca ar fi atat de simplu, ne-am vindeca de orice boala. Insa explicatia este mai simpla, si poate fi luata si ca un sfat util pentru o persoana suferinda: aici intervine oarecum efectul placebo (intr-un mod generalizat), astfel ca, daca esti bolnav, trebuie sa ai o atitudine pozitiva fata de respectiva maladie (de cele mai multe ori este foarte greu, dar conteaza atat de mult), sa iti doresti sa traiesti, sa fii bine, sa te vindeci, sa lupti (vezi Anca Parghel), aceste lucruri ajuta la ameliorarea respectivei suferinte  (poate nu la vindecare completa, dar aici depinde de complexitatea afectiunii).Nu credeti? Iata povesti:

Eu sunt cel mai bun exemplu prin care am incercat sa utilizez psihicul in favoarea mea. Nu am avut parte de probleme grave, adica de maladii incurabile, dar iata cum am reusit sa scap de diverse dureri care imi stricau ziua. Am avut ocazia sa stau la masa cu un soi de medium, acum cativa ani, de la care am retinut pana in ziua de azi un lucru important si de ajutor: sa vorbesc cu propriul meu corp. Sa vorbesc cu durerile, cu organele si sa ma "vindec" in acest fel. Pana la urma tot un truc psihologic este. Respectiva femeie imi spunea ca ea foloseste astfel de ponturi pentru a scapa de diverse dureri si chiar ne spunea ceea ce isi impunea: de exemplu, daca o durea capul, vorbea in sinea ei cu capul si incerca sa il faca sa inteleaga ca daca durerea continua, tot el are de suferit, caci este afectat, si nu ea. Mi s-au parut baliverne, mi-am zis in sinea mea ca nu se poate asa ceva, insa a sosit si timpul meu.

Intr-o dimineata m-am trezit cu o jena in partea dreapta, in spate. Diagnostic clar: criza de rinichi. Mi-am adus aminte de vorbele "tamaduitoarei". Nu am luat nici o pastila, am inceput sa vorbesc cu proprii mei rinichi. In sinea mea imi spuneam ca o luasem razna. Le-am impartasit rinichilor mei consecintele pe care le-ar putea suferi in urma acestor dureri, le-am impus sa inceteze si chiar am crezut ca pot sa calmez durerea. Poate si prin autosugestie, durerile au inceput nu sa dispara, dar sa fie mult mai mici dupa ceva timp, ce-i drept! Dar nu am luat nici o pastila. Dupa ce durerile s-au mai diminuat, m-am ocupat de cate ceva prin casa, uitand pur si simplu de durere. Cand mi-am amintit de ea... nu mai exista. Nu este nici magie, nici miracol, este doar "puterea" psihica si atitudinea pe care o iei fata de aceste suferinte, aceasta "comunicare cu trupul" fiind de fapt o metoda de a ma impune in fata durerii si de nu o lasa sa ma cotropeasca, cum sustine psihologul.

Abordarea bolii, atitudinea pozitiva fata de respectiva durere pot constitui chiar si remediul complet.  Uneori, bolile si afectiunile pe care le avem au legatura cu noi, cu circumstantele si situatiile prin care trecem, altfel spus "o durere nu vine niciodata singura". Atunci cand reusesti sa constati sau sa intelegi de ce ti se intampla acest lucru, vei avea o surpriza, vei observa ca incep sa dispara simptomele. In cazuri complexe, de boli cronice, de cele mai multe ori este recomandat apelul la consiliere psihologica de specialitate.

Psihicul – reversul medaliei

Evident ca putem folosi psihicul nostru, uneori involuntar, ca arma indreptata impotriva noastra, nu pentru a remedia anumite probleme, ci pentru a inrautati situatia, sau pentru a declansa anumite boli in organism. Cristina Calarasanu ne atentioneaza ca de cele mai multe ori boala si conditia de boala sunt modalitati prin care corpul isi exprima suferinta.

Pot exemplifica si concretiza spusele psihologului chiar pe o persoana foarte apropiata mie, prietena mea cea mai buna, care a trecut de curand printr-o deceptie sentimentala, lasand in urma 6 ani de relatie. O suferinta cumplita care a disparut parca prin minune, exact a doua zi dupa ce prietenul a pus capat relatiei. Ne intrebam cu totii ce se intampla cu ea: de ce nu tipa, nu plange, nu arunca? De ce nu reactioneaza cumva pentru a se descarca? Parea ca reusise sa treaca cu brio peste acest hop, luase totul de-a gata, isi gasise explicatiile de rigoare pentru despartire, zambetul ii revenise pe buze, iesirile cu prietenii la diverse distractii erau din ce in ce mai dese. Intr-o dimineata insa, a avut un pulseu de tensiune, care a fost urmat de o cadere si de o lovitura destul de grava la un ochi. Nu gasea nici o explicatie, nu ii venea sa creada (ea neavand probleme niciodata cu tensiunea), vizita la doctor a avut un diagnostic logic, medical. Vizita la psihoterapeut a avut un alt soi de diagnostic, explicatia acestei intamplari avand alte radacini: psihologul i-a explicat ca lipsa reactiilor la despartirea de iubit, a renuntarii la orice modalitate de descarcare a suferintei, a avut drept reactie o afectiune fizica.

"Aruncarea sub pres" a suferintelor personale cu care te confrunti si pozarea in eroina, care reuseste sa treaca peste toate greutatile cu fruntea sus, pot avea reactii fiziologice grave, ale caror explicatii de ordin medical nu te multumesc. Corpul devine in acest mod, spune Cristina, "o expresie a suferintei".

De asemenea, prin revers al medaliei, contatam caderea in cealalta parte, a atitudinii negative, a refugierii in conditia de bolnav, depreciindu-se imaginea de sine, respectivul bolnav considerandu-se neputincios in fata bolii si fiind cotropit de ea.

Trebuie sa intelegem psihicul nostru, sa ne eliberam de greutatile care atarna pe umerii nostri in urma unui diagnostic si sa privim viata ca pe o floare care trece printr-un moment sensibil, de rascruce, dar care dupa ce isi ia seva necesara, se contureaza in cea mai frumoasa planta posibila, stralucind de sanatate si vitalitate. Nu vrea sa moara, lupta pentru a creste mare si frumoasa si elimina din calea ei suferintele. A descoperit ca inca mai are puterea sa infloreasca si sa zambeasca in fata raului, in ciuda tuturor avertismentelor pe care "corpul" i le transmite clipa de clipa.  Si nu fantasmeaza, inca mai este conectata in realitate, si spune "afara cu durerea din corpul meu...."!

Tu ai reusit sa folosesti psihicul ca "arma" impotriva bolilor?
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Daniela Ganciu (29.04.2009, 16:59)
Buna Carla, ne bucuram sa avem astfel de testimoniale pe site, pentru ca astfel articolele prind viata si se dovedesc a fi realiste...si eu cred ca aceasta este cheia - sa crezi ca poti! Caci daca nu, nu o sa reusesti...eu am incercat si am fost sceptica si nu am reusit ce imi propusesem, pentru ca nu credeam cu toata taria
Răspunde-i
carla bianca sere (29.04.2009, 14:32)
Buna.Numele meu este Carla.Eu mi-am luat durerea ingrozitoare de cap cu ajutorul psihicului.E adevarat dar trebuie sa crezi si sa te gandesti doar la acea durere.Sa inspiri si cand expiri sa te gandesti si sa iti creezi o imagine cum durerea iese.La mine a functionat!!! Bafta...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr