Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Provocari ale femeii urbane

De în Sanatate 6 ian 2009
Sa locuiesti intr-un oras mare este o adevarata provocare pentru oricine din multe puncte de vedere, dar pentru femei cu atat mai mult. Trafic, poluare, monotonie, stres, fast-food, toate acestea sunt dusmanii de moarte care se interpun in calea bunastarii si sanatatii mentale a oricarei femei. Ne "slabesc" emotional, ne epuizeaza energia si entuziasmul. Afla care sunt cele mai apasatoare influente nocive cotidiene si descopera cum poti sa le depasesti cu ajutorul psihologului Cristina Calarasanu.

Sunt femeie si zi de zi este o provocare care ma posteaza involuntar fata in fata cu multiple impedimente pe care sunt obligata sa le depasesc, pentru ca la sfarsitul zilei sa ma simt din nou femeie. Dar oare fac fata zi de zi? Oare sunt atat de puternica incat sa ma lupt cu toate odata? Ma gandesc sincer ca este nedrept si ca exista un dezechilibru numeric care favorizeaza toate aceste aspecte si nebuloase carora trebuie sa le fac fata. Nu este corect, dar cate lucruri sunt drepte pe lumea asta? Trebuie sa fiu o invingatoare si sa demonstrez ca femeile sunt puternice si nu se lasa invinse chiar si atunci cand obstacolele dau navala asupra lor. Cum? Cu ajutorul unui psiholog, Cristina Calarasanu de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, care sa ma ajute sa imi pastrez zambetul pe buze si bunadispozitie la sfarsitul unei zile nu tocmai usoare.

Cand ma gandesc la provocari „feminine", imi apare in minte un personaj dintr-un film celebru, Carrie Bradshaw, din Sex and the City si toate impedimentele care ii ieseau in cale odata cu iesirea pe usa casei sale: odata tocul pantofului iti da de furca, altadata iti pierzi cercelul, masinile din jur te stropesc cu apa din cap pana in picioare exact cand trebuie sa ajungi la o intalnire importanta, esti atat de grabita incat alergi sa prinzi mijloacele de transport si vezi cum parul tau devine victima ploii sau a vantului de afara, si asa mai departe. Sunt provocari de care numai femeile au parte si pe care trebuie sa le infrunti periodic.

Desi aceste patanii pe care le-am insirat mai sus sunt obositoare, ele sunt o nimica toata pe langa marile provocari urbane de care avem parte odata cu alegerea unui stil viata orasenesc, adica presupus „civilizat".  Poluarea, aglomeratia, traficul, zgomotul, timpul, sufocarea intre cei patru pereti ai casei, toate acestea actioneaza mai mult sau mai putin simultan si ne „bombardeaza" din toate partile, ne spune Cristina Calarasanu. Ele nu ne aleg pe rand, pe zile sau pe ore, in fiecare zi aceleasi probleme apasa asupra tonusului nostru. Psihologul spune ca actiunea acestor „monstrii citadini", fiind simultana, creeaza fenomenul de supraincarcare si in acel moment ne simtim coplesite, stresate, iscand reactii impulsive, neadecvate.

Poluarea – toxic la superlativ!

Un aspect asupra caruia nu trebuie sa cugeti prea mult, este evident si ne iese prin toti porii. Un subiect banal si totodata de o importanta cruciala, o problema care pare fara rezolvare, desi o multime de oameni lupta si militeaza impotriva ei. Ne-a napadit si o alimentam zi de zi prin actiunile pe care le intreprindem. Nici nu mai este nevoie sa enumar factorii poluanti ai marilor orase, este mai mult decat clar si nu ar face altceva decat sa ne deprime si mai mult. Important este ca aceasta problema este de o reala importanta asupra vietii noastre, a femeilor si ne afecteaza incet, dar sigur, atat fizic cat si mental.

Oboseala, nervozitatea, lipsa de pofta de viata, dar si afectiunile medicale pe termen lung ne afecteaza. Din pacate suntem prea mici si prea putini cei care tinem cont de aceste aspecte si care facem ceva concret in acest sens. Cultura „eco" este mult prea slab inradacinata in tara noastra pentru a face fata acestui val mortal de toxine.

Este normal ca poluarea provocata de noxe, de aglomeratie, de masini, precum si cea fonica sa se reverse asupra psihicului tau. Demersul catre o calitate scazuta a vietii este urmatorul, ne spune Cristina Calarasanu: toate fenomenele petrecute in exterior, enumerate mai sus determina o presiune si o apasare la interior care genereaza rapid starea de iritare, depresia, apatia.

Implicarea in proiecte „eco", care militeaza impotriva poluarii, ajuta, iti ofera un confort psihic si vei simti ca faci bine, ca esti inca un om care ajuta ca orasul tau sa fie mai curat si oxigenat.

Timpul fara rabdare!

Timpul este un alt subiect banal, si totusi atat de important si prezent, care ne da de furca zi de zi si care ne provoaca sa recurgem la actiuni care nu au un final tocmai fericit, pentru noi femeile. Vrem sa facem multe lucruri deodata sau sa le „inghesuim" in asa fel incat sa „incapa" toate intr-o zi. In final, dezastru: nu am reusit sa facem nici jumatate din ce ne-am propus, ba mai mult chiar, unele dintre „planurile" de azi s-au dovedit a fi nefaste sau accidente minore datorate grabei de care dam dovada s-au demonstrat a fi mai puternice. Timpul citadin se scurge mai repede decat in alte locatii si decat in alte epoci si imi vin in cap graitoarele vorbe ale lui Marin Preda, care a prezis odinioara graba timpului in epoca contemporana: „acum... parca timpul nu mai are rabdare cu noi".

Ne amagim viata si iesim intotdeauna „sifonate" in lupta cu timpul. Cum sa ii dam de cap? Care este arma secreta a unui „timp" care sa devina aliatul tau? Psihologul ne aminteste un lucru clar si fara echivoc: „timpul este relativ" si prin aceasta trebuie sa intelegem ca timpul este un instrument pe care poti sa-l folosesti dupa bunul plac. Nu lasa timpul sa devina stapanul tau! Presiunea care se exercita la nivel mental si emotional datorata timpului, este de fapt data de lipsa de organizare si prioritizare.

Te confrunti simultan cu mai multe actiuni, dead-line-uri si solicitari exterioare carora trebuie sa faci fata, dar si cu presiuni de ordin interior: incapacitatea de a a te relaxa, de a te opri, de a lua o pauza, de a face si ceea ce iti place, in concluzie de a te bucura de timpul tau si nu doar de a alerga dupa el, ne spune specialistul.

Trafic... infernal!


Traficul a devenit in ultimul timp dintr-o problema zgomotoasa, nervoasa si furioasa, o chestiune delicata as spune eu. Ne amagim, ne plangem, tipam, aducem injurii fondate sau nu celorlalti, deci nu facem altceva decat sa ne raportam la ce este in jurul nostru.

Aglomeratia urbana este obositoare si exercita presiuni diferite care conduc inevitabil la cresterea nivelului de stres din organism. Dar nu este o tragedie si nici o problema fara rezolvare. Totul depinde de tine si de reactia ta la astfel de stimuli, care nu fac altceva decat sa te necajeasca. Exista cai de iesire din astfel de situatii conflictuale.

Deunazi, citeam un articol intr-o revista cu pretentii din presa romaneasca, pe tema traficului, aglomeratiei si a nervilor tociti pe strazile cenusii ale Bucurestiului. Un „manifest" as putea spune, despre metode de evadare din interiorul „conflictului" strazilor la ore de maxima circulatie. Un articol foarte interesant care iti dadea senzatia ca autoarea rade copios la adresa oamenilor care se enerveaza in trafic, care ii injura necontenit pe „tovarasii" de drum, care se streseaza neincetat atunci cand pun mana pe volan, ea soferita fiind. A reusit si a depasit aceasta provocare zilnica a orasului prin metode proprii si eficace care au determinat-o sa fie printre putinii soferi care spun ca nu se enerveaza cand e aglomeratie sau cand sirul interminabil de masini creste continuu.

Asa ne spune si psihologul, si anume ca metode de evadare din acel cadru sumbru in care fumul incepe sa se ridice deasupra tuturor inainte ca focul sa fie aprins exista si ca depinde de tine si de nevoile tale, de placerile si pasiunile pe care le ai pentru a depasi astfel de momente.

Daca drumul tau pana la serviciu sau in orice alta locatie, a ajuns sa dureze o ora in loc de 15 minute cat faceai de obicei, nu irosi acele 45 de minute pentru a administra si mai mult stres in organismul tau si pentru a-ti incepe ziua cu un car de nervi in spate. Poti in timpul acesta sa te gandesti la ceva, sa asculti muzica ta preferata, sa citesti revista care iti place, sa asculti o emisiune de radio si sa faci haz de necaz de cei care nu mai contenesc sa se enerveze in trafic. Valorifica-ti timpul facand ceva util.

Monotonia sau viata "trasa la indigo" in fiecare zi!

O viata agitata ai crede ca este in contrast cu ceea ce inseamna monotonia. Si poate ca in sens literal asa este. Dar poti da forma monotoniei in viata ta, ducand o viata in care ziua si activitatile par sa nu se mai termine pentru tine, fiind tot timpul in priza. Pentru ca astazi monotonia in actiuni si intreprinderi se descrie astfel: a repeta la nesfarsit acelasi scenariu de viata in fiecare zi: casa, munca, iar casa, iar munca, a lua masa in aceleasi locuri zi de zi (fast-food-urile sau semi-preparatele devenind felul tau principal si totodata mancarea preferata), locatiile pe care le frecventezi sunt aceleasi de fiecare data, intr-un cuvant duci o viata pe care o copiezi la indigo zi de zi.

Cristina Calarasanu ne indeamna la varietate, aceasta putand fi salvarea in multe alte probleme de ordin psihologic cand vine vorba de depresie sau plictiseala. Nu frecventa aceleasi locuri zilnic, schimba traseul mereu, nu te duce nici la serviciu pe acelasi drum, schimba peisajul, schimba dispozitia. Mananci la un anumit fast-food pentru ca e in drum spre casa sau spre serviciu? Documenteaza-te! Sunt sigura ca vei gasi si alte locatii mult mai interesante care sa te atraga; descopera toate restaurantele din orasul tau in pauza de masa de la serviciu! Faci shopping la primul hypermarket care-ti iese in cale? Gandeste-te la o locatie pentru cumparaturi pe care inca nu ai frecventat-o sau pe care ti-ai dorit de mult timp sa o „vizitezi" si du-te fara retinere. Variaza-ti activitatile pentru ca viata ta sa capete alta forma si pentru ca monotonia care inlantuie viata de oras sa dispara complet din viata ta.

Viata intre patru pereti - deprimanta!


Din pacate la oras sunt mult mai putine sanse sa stai intr-o casa cu gradina care sa te „oblige" sa evadezi din interiorul ei fie ca vrei fie ca nu! Duci o viata urbana pe care o „consumi" intre 4 pereti „reci" ai unui apartament de bloc. Ai conditii, ai confort, dar parca nu ai libertate deplina, simti ca te sufoci si ca peretii intre care te afli vor cu tot dinadinsul sa te izoleze de mediul natural. E o provocare cu care ne luptam in orasele mari si care ne blocheaza accesul la aer liber, la flori, gradini, copaci si alte lucruri benefice pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Citadinii ravnesc neincetat la o casuta in care gradina cu flori si livada cu pomi fructiferi sa fie nelipsite, in care sa aiba spatiu suficient de miscare si sa traiasca o viata sanatoasa.

Psihologul ne indeamna sa incercam sa facem tot ce putem in conditiile pe care le avem: adica intr-un apartament, sa ne umplem casa cu flori atat in ghiveci, cat si in vaza, care ne ofera acel mediu natural la care ravnim, si sa stam cat mai mult in afara apartamentului in diverse locatii, varietatea fiind si in acest caz prioritara pentru a face fata vietii la oras. Incearca sa mergi in diverse locuri: muzee, teatre, filme, concerte noi de ultima ora care se anunta, rupe monotonia si bucura-te de viata la intensitate maxima.

Tu cu ce fel de provocari urbane te confrunti?
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr