Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Poti fi o campioana! Zece secrete de la Elisabeta Lipa

De în Monden 22 mai 2009
Personalitate marcanta a sportului mondial, multipla medaliata olimpica, declarata de federatia internationala de specialitate cea mai buna canotoare a secolului 20, Elisabeta Lipa ne-a impartasit intr-un interviu cateva dintre experientele care i-au marcat cariera de exceptie. Cariera hranita cu sudoare, cu zeci de ore de munca pe zi, cu lacrimi de copil care a ajuns aproape sa urasca succesul care i-a rapit mama atunci cand avea poate cea mai mare nevoie de ea.
1.Valorifica-ti talentul

Pentru Elisabeta Lipa sportul de performanta a venit din sportul de masa. Inapoi, pe firul timpului, sportiva povesteste cum de mica i-a placut sa faca miscare. Daca la inceput a fost mai apropiata de atletism si baschet, in liceul a avut loc o selectie nationala la canotaj facuta de Clubul Olimpia. Momentul avea sa fie decisiv pentru sportiva care a urcat de cinci ori pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic.

"Am ajuns la canotaj. Nu stiam cu ce se mananca sportul asta. As miniti daca as spune ca am ales sa fac canotaj pentru ca imi placea. Daca nu stiam ce inseamna, nici nu avea ce sa-mi placa. Dar, o data cu venirea rezultatelor, totul s-a schimbat. Am foast selectionate atunci 50 de fete. Din 50 am ramas ultimul mohican", ne spune Elisabeta.

Ne intrebam insa care a fost resortul  prin care dintre cele 50 de fete selectionate din liceele nationale, si sutele de alte sportive alese in anii care au urmat, Elisabeta Lipa a fost propulsata in elita sportului mondial. Munca, ambitie, ochiul vreunui antrenor? Elisabeta Lipa spune insa ca talentul.

"In orice domeniu doresti sa performezi trebuie sa ai talent pentru ca altfel, te elimini singur. Eu am avut talent pentru asta... Probabil ca a contat apoi seriozitatea, spiritul de invingatoare si faptul ca gustul victoriei a venit foarte repede. Dar, talentul este foarte important. Toate acestea imbinate m-au facut sa particip de sase ori la Jocurile Olimpice si sa ies de cinci ori campioana olimpica si sa practic pentru 24 de ani un sport foarte greu".

2. Pretuieste fiecare victorie

"Toate victoriile sunt mari.  Imi amintesc in detaliu fiecare editie a Jocurilor Olimpice la care am participat. Normal, prima Olimpiada a avut un impact foarte mare asupra mea. Numai cand spun Los Angeles imi aduc aminte cum am ajuns, cum am fost primiti. Am fost tratati regeste. Nici presedintele Statelor Unite nu cred ca a era pazit si tratat asa cum am fost noi atunci... ( Romania a fost singura tara din blocul comunist care nu a boicotat JO de la Los Angeles in 1984 - anul in care tara noastra a obtinut cea mai buna performanta din istoria participarii la Olimpiada, ocupand locul doi dupa SUA, in topul pe medalii). Nu aveam nici 20 de ani la Olimpiada. A fost totul nou pentru mine, insa victoria m-a facut sa-mi doresc sa particip si la a doua Olimpiada, si la a treia, iar, la a sasea a intervenit ambitia. Am avut ambitia sa ajung campioana olimpica la 40 de ani".

3. Stabileste-ti clar obiectivele si mobilizeaza-te pentru realizarea lor


Cum te mobilizezi pentru a obtine ceea ce iti doresti cel mai mult in viata. La ce te gandesti in momentul in care esti atat de aproape ca visul tau cel mai mare sa devina realitate? Elisabeta Lipa spune ca cel mai important lucru este sa-ti stabilsti clar obiectivele.  "Atunci cand esti intr-o competie importanta nu poti sa te gandesti decat la cursa. Chiar daca noi sportivii suntem acuzati de societate ca nu aveam scoala, ca nu stim sa vorbim, ca nu stim multe... nu poti sa iesi campion olimpic, mondial, european fara sa gandesti. In cursa nu poti sa te gandesti la ce datorii ai, la ce te asteapta dupa concurs. Trebuie sa te gandesti numai la cursa, sa ti-o pregatesti inainte. Regula jocului este dificila, toti vor sa castige, si daca nu speculezi fiecare moment este foarte greu sa castigi lupta,  mai ales ca este vorba de adversari de acelasi nivel ca si tine.

4. Invata sa muncesti in echipa

Elisabeta Lipa spune ca avut atatea momente dificile in cariera sa, incat a spus gata de o mie de ori. Totusi de fiecare data a avut resurse sa o ia de la capat, pentru ca stia ca ultima cursa inca nu a venit. De la proba de simplu, canotoarea a trecut dupa sase ani in barca de 8+1, acolo unde avea sa cunoasca nu doar alte succese ci si alte provocari.  

"Am tras sase ani numai in proba de simplu. In simplu e cumplit: singur la antrenament, singur in concurs, nu ai cu cine sa schimbi o vorba. Dupa sase ani, rutina si-a pus amprenta. Cel putin in ultimul an am avut perioade in care imi ziceam mereu. Asta e ultimul si ma las! Castigam, urma o alta cursa, si tot asa. Pana nu am lamurit antrenorul ca daca nu ma schimba din proba de simplu se intampla ceva, si primul cu care iau masuri este el ma tot amagea, cu cate o zi, doua libere si o luam de la capat.

A trecut printr-o selectie, insa ambitioasa canotoare a ajuns in barca de 8+1.  

"Canotajul este un sport individual care se practica in echipa. Iti dau seama ce ar insemna ca noua fete in cursa se se gandeasca fiecare la ce o doare. In cursa sunt noua fete, dar de fapt e una singura. Atunci trebuie concentrare maxima si colaborare perfecta. Totusi nimic nu e mai frumos decat acea unitatea dinamica, cand toate din barca vor acelasi lucru si fiecare lupta pentu un tel comun este ceva extraordinar"

5. Invata sa gestionezi conflictele

Cantonamentele, orele prelungite de antrenament, caldura, distanta de familie si prieteni toate fac uneori de nesuportat pana si cel mai mic gest al celor cu care esti coleg de suferinta. Insa, in sportul de performanta, mai ales daca este vorba de unul de echipa gestionarea conflictelot este una dintre cheile cu care poti sa deschizi usa succesului .

"La antrenamente eram foarte rele. Daca nu esti critic, daca nu tragi de tine si de ceilalti nu poti sa faci performanta. Stateam  si foarte mult timp in cantonamet practic acolo era familia noastra. Ne certam, uneori din orice motiv, mai ales  la antrenamentele din preajma competitiilor unde miza era foarte mare, insa atunci cand eram  "pe uscat, asa cum spunem noi, canotoarele", eram din nou cele mai bune prietene" .

6. Atrage sprijinul familiei

"Familia joaca un rol foarte important  in performanta. Daca nu ai sprijinul familiei este foarte greu sa reusesti", ne spune Elisabeta Lipa.  "Noi, canotoarele am fost si suntem norocoase. Am avut parte de barbati care ne-au inteles nebuniile. Am facut performanta, ne-am retras dupa Olimpiade, am facut copii,  ne-am intors din nou in barca... N-a mai mirat pe nimeni cand am stat si am crescut copilul un an si jumat si dintr-o data i-am spus sotului meu ca plec la Snagov (baza sportiva unde se antreneaza, n.r) Daca asta vrei ce sa fac. Lasa ca ne descurcam noi. Luam o bona. Vedem. .

7. Invata sa faci sacrificii

"-Mama, nu pleci nicaieri, spune copilul, asezat in usa, iar lacrimile ii curg pe obraz.
-Ba da Dragos, mama trebuie sa plece! Tu nu intelegi acum de ce, dar cand o sa fii mai mare o sa intelegi.
- Mami, nu e asa ca tu, chiar daca ai avea 100 de medalii de aur, tot pe mine o sa ma iubesti cel mai mult?
-Da Dragos! Tu esti cea mai pretioasa medalie a mea".

Nu este o scena dintr-un film, ci o scena dramatica din viata sportivei care la 40 de ani devenea pentru a cincea oara campioana olimpica. Departe de ochii presei, in viata de zi cu zi a unora care ne fac sa ne simtim mandri ca suntem romani, gloria se plateste mai scump decat ne imaginam.  

Fiul Elisabetei Lipa, pentru ca despre el este vorba, nu avea nici sapte ani cand mama lui hotara sa participe la cea de-a sasea olimpiada din cariera, Atena 2004.

"In anul acela l-am dat la scoala. Deja intelegea ca plec de acasa, imi simtea lipsa, o vroia pe mama lui langa el. Nu se putea. M-am retras de trei ori si am revenit de tot atatea ori. Mi-a fost foarte greu, dar am stans din dinti si am mers mai departe. Pentru ca eu mi-am dorit sa ies campioana olimpica. Trebuie sa faci sacrificii. Pentru ca daca nu le faci nu ajungi niciodata acolo unde iti doresti".

8. Pune intotdeauna performanta inaintea banilor

Presedintele Federatiei Romane de Canotaj si totodata, presedinte al Clubului Sportiv Dinamo, Elisabeta Lipa spune ca este foarte greu de lucrat cu noile generatii.

"Astazi toti pun banii inaintea performantei. Am facut 24 de ani de sport. Jumatate din performanta mea am dedicat-o congresului si nu m-am ales cu mai nimic din punct de vedere material. Dar, mi-a placut sa castig, mi-a placut sa aud imnul, sa fiu acolo sus pe cea mai inalta treapta a podiumului. Acum sportivul zice : Vin la sport daca  imi dai bani. Ce-mi dai? este primul cuvant. Ce poti sa-i dai daca nu stii ce poate el. Trebuie sa se stie ca e nevoie sa se faca multe sacrificii pentru a ajunge sus. Doar asa poti sa ai succes. Apoi vin si banii. Nu acestia trebuie pusi pe primul loc, nu asta inseamna spiritul sportului, pentru ca acesta nu este un serviciu la care te duci, stai opt ore si te duci acasa. Daca vrei sa fi campion, tu trebuie sa te pui in slujba performantei.

9. Fa sport din placere


Retrasa din activitate de mai bine de cinci ani, Elisabeta Lipa distruge mitul potrivit careia o femei se ingrasa dupa ce renunta la sport. Foarte activa, canotoarea isi propune sa conduca cu acelasi brat de fier atat fraiele clubului din Stefan cel Mare cat si soarta celor care ii calca pe urme. Asta ii consuma destule calorii, iar cateva vizite la sala de fitness o face sa arate la fel de bine ca atunci cand aducea glorie Romaniei urcand tricolorul pe cea mai inalta treapta a podiumului.

"Ma duc la fitness. Fac  sport de placere. Daca vrem sa fim sanatoase, trebuie sa facem miscare. Sport inseamna sanatate. Daca stam si o sa ne uitam doar la televizor la sport e clar ca nu putem sa avem o viata lunga si sanatoasa. Plecam dimineata si ne intoarcem seara, nu mai avem aproape deloc timp, insa nu se poate macar o data, de doua ori pe saptamana sa nu-ti faci timp pentru o ora de miscare.

10. Indruma-ti copilul catre sport


In final, canotoarea le indeamna pe cele care sunt mame sa nu-si lase copiii sa cada victime calculatorului si sedentarismului, asa cum nici noi nu trebuie sa cadem.

" Daca ai un copil care de la o varsta frageda are niste dioptrii care te sperie, si kilograme de rupe scaunul este mai bine? Ii scutim de la orele de sport de parca sportul ar fi omorat pe cineva. Sportul te educa, te disciplineaza, te mentine sanatos. Sportul inseamna sanatate, inseamna viata. Nu uita sa te mentii sanatos".

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

A N (13.05.2012, 23:08)
Felicitari! Prin multa munca se reuseste in viata.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr