Meryl streep 2

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish anunţă turneul mondial „Hit Me Hard and Soft”

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care...

Citeste mai mult»
charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»

Pe mainile cui ne lasam copiii?

De în Monden 30 iul 2009
Incidentul cu micutii batuti de bona a ridicat semne serioase de intrebare in ceea ce priveste siguranta copiilor lasati sub supravegherea unor persoane din afara familiei: pe mainile cui ne lasam copiii? Ii crestem noi, indiferent de sacrificii? Ii ducem la cresa? Ii lasam in grija unei bone? Aceasta pare de departe cea mai buna solutie, insa foarte putini parinti se gandesc ca, in spatele mastii zambitoare si a "bunelor intentii" declarate, se poate ascunde un monstru uman, intretinut chiar din banii familiei.
Monstrul din dulap a devenit monstrul din apartament

In utimele zile, pe blogurile celor mai citite mamici din online a circulat un filmulet cutremurator: o bona angajata de o mamica tanara din Bucuresti a fost filmata in timp ce batea si injura copii pe care ii avea in grija, un baietel de patru ani si o fetita de doi ani. Se pare ca micutii erau terorizati de bona de mai bine de un an, insa mamica si-a dat seama ca ceva nu este in regula abia in momentul in care baietelul a devenit foarte agitat. Mai mult, acesta isi ridica instinctiv mainile deasupra capului in momentul in care o persoana straina se apropia de el. Contrariata de comportamentul copilului, femeia a inceput sa suspecteze bona in varsta de 55 sub supravegherea careia isi lasa copiii cat timp era plecata la serviciu.Ca sa inlature orice banuieli, femeia a montat o camera ascunsa in apartament si nu mica i-a fost mirarea cand a urmarit inregistrarea: femeia in care avea atata incredere a fost surprinsa de mai multe ori agresandu-i pe cei doi micuti atat verbal cat si fizic. In urma acestui incident femeia a depus plangere la politie.

"Bataia e rupta din rai!"


Declaratia femeii a aparut astazi in paginile ziarului Libertatea, care s-a ocupat pe larg de aceasta caz. "In noaptea in care am vazut imaginile, m-am abtinut cu greu sa nu o bat pe bona. Am stat insa, m-am calmat si m-am gandit sa urmez partea legala, sa depun plangere la politie... Acum ea ar putea scapa aproape nepedepsita...", a declarat Gabriela pentru Libertatea. Cu toate acestea, nu se stie inca daca bona va fi obligata sa plateasca daune, din contra, exista foarte multe sanse ca aceasta sa scape destul de usor. Dupa incident, Gabriela si-a inscris micutii la sedinte de consiliere, insa reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au declarat ca deocamdata nu ii vor chestiona pe micuti despre bataile pe care le-au primit de la bona, pentru a nu-i influenta.

Mai interesante sunt insa opiniile mamicilor care au comentat subiectul, dintre care unele sustin ca bataia nu numai ca nu dauneaza echilibrului emotional al copiilor, din contra ii ajuta pe acestia sa-si formeze o imagine clara despre ce este bine sa faca si ce nu, despre cum ar trebui sa se comporte in prezenta unor persoane din afara familiei.

Subiectul a impartit comunitatea femeilor in doua tabere: cele care tin partea bonei, aducand ca argument faptul ca in general copiii provenind din familii cu stare materiala buna vad in bona nu o a doua mama ci o femeie de serviciu, pregatita mereu sa stranga dupa copil si sa traga ponoasele, versus tabara mamicilor care considera gestul bonei inadmisibil, indiferent de considerentele care au detreminat-o sa reactioneze atat de violent.

"Voi stiti cum sunt copii astia de bani gata?Nu respecta pe nimeni (nici chiar pe parinti) sunt obraznici si sunt invatati de parinti sa trateze angajatii ca pe niste robi. Parintii lor cred ca daca le-au angajat o bona nu trebuie sa-i mai educe, ci doar sa le satisfaca toate poftele", este de parere o mamica, iar alt comentator subscrie: "Cum se va comporta mai tarziu un copil care, acum la 3 ani, arunca toate gunoaiele pe strada iar daca este atentionat raspunde: vine menajera si curata? Asta a vazut, asa a fost invatat. Bona este servitoare, menajera este servitoare, lui i se permite orice. NU scuz comportamentul bonei, NU trebuia sa bata si sa umileasca copiii. Este evident ca nu-i iubea."

O alta mamica sustine ca parintii sunt vinovati pentru faptul ca au sesizat atat de tarziu tulburari in comportamentul copiilor: "Nu copilul este vinovat ci doar parintele sau. Si, da, poate face diferenta pentru ca asa a fost educat de catre parinte. Menajera strange tot, deci el poate arunca orice, oriunde. Bona poate fi lovita cu mainile si picioare pentru ca altfel mama este geloasa. Nu-i explica nimeni (copilului) ca bona si menajera trebuie respectate. Dimpotriva, baia facuta de bona si nu de mama este doar o pedeapsa. Citez: "vei face baie cu bona pentru ca nu ai fost cuminte" Ce fel de mama este asta? O mama care isi manipuleaza psihic copilul in defavoarea lui. Copiii mici pot face diferenta pentru ca aud si vad discutiile si comportamentul parintilor fata de personalul angajat. Si imita."

In timp ce o alta mamica combate cele spuse mai inainte: "Cum sa taca din gura acel sugar cand il bate incontinuu? Pe un copil trebuie sa il iubesti, sa il alinti, sa fii calma cu el deoarece daca tu esti stresat si el simte acelasi lucru".

"Il cresc eu, il dau la gradi sau ii angajez bona?"

Iata problema cu care se confrunta toate mamicile salariate aflate la final de concediu post-maternal. Fiecare situatie prezinta avantajele si dezavantajele ei: mamica isi poate prelungi concediul sau poate renunta la job, insa familia trebuie sa supravietuiasca doar cu un singur salariu, plus alocatia copilului. O alta problema ar fi varsta: de cele mai multe ori parintii se gandesc la copilul lor ca fiind prea mic pentru a fi inscris la o gradinita particulara, iar in conditiile oferite de crese nu prea au incredere, date fiind toate experientele nefericite cu micuti care au suferit toxiinfectii alimentare sau alte accidente.

Prin urmare, cea mai buna solutie pare a fi de departe bona: parintii dau un anunt la ziar sau urmaresc chiar ei oferte de job-uri si angajeaza prima persoana care inspira cat de cat incredere si care nu are nici pretentii financiare exagerate. Cei care isi lasa copii pe mana oricui mizand pe faptul ca nu li se poate intampla nimic rau, pierd din vedere un aspect: nu toate bonele sunt la fel de tinere si bune la suflet ca Mary Poppins!

Alegerea bonei:agentie de babysitting vs mijloace proprii

Antoaneta Istrate, manager la "Antoanette Services", o agentie de baby-sitting de renume, ne vorbeste despre avantajele si dezavantajele babysitting-ului, aducand totodata in discutie cateva aspecte importante de care trebuie sa tina cont o mamica atunci cand decide sa apeleze la serviciile unei bone.

"Vedem in ultimul timp tot felul de incidentete cu bone, carora din pacate le cad victime copiii. O mamica ce si-a omorat bebelusul si era urmarita general de catre politie isi cauta prin anunturi in ziar post de bona!Am auzit despre bone angajate la recomandarea unor prieteni, care s-au dovedit a fi extrem de agresive cu cei mici".

Antoaneta Istrate ne explica de ce de s-a ajuns la astfel de situatii: "Criza economica si somajul au determinat o crestere a numarului de personae care cauta un loc de munca, care ar face "orice" numai sa castige un ban. Ele isi posteaza anunturi pe net, in ziare, le gasesti prin parcuri aratandu-si disponibilitatea de a deveni bone. In aceasta situatie, mamica care cauta o bona pentru copil are de ales intre a merge la o agentie de recrutare, unde ar trebui sa plateasca un comision, sau a cauta bona singura, prin mijloace proprii. Insa fiecare varianta isi are avantajele si, bineinteles,  dezavantaje ei".

Avantajul serviciilor unei agentiii de babysitting

Iata ce spune Antoaneta Istrate: "Agentia va promova oferta de munca luand in considerare profilul bonei solicitate, va face selectia de rigoare, va intocmi un dosar ce cuprinde evaluare psiholgica a candidatei, date despre mediul din care provine, starea de sanatate a respectivei persoane si cazierul. Agentia va organiza interviul cu famlia si potentialele bone la sediul agentiei, protejand intimitatea  familiei si asigurand siguranta acesteia. Insa toata acesta munca costa, parintii trebuind sa achite un comision agentiei."

Avantajul recrutarii prin mijloace proprii

Economie de bani, bone ieftine. Antoaneta Istrate atrage insa atentia asupra eventualelor probleme care pot aparea de aici: "Selectia o va face mamica, care nu este psiholog ca sa poata evalua bona. Doritoarele unui astfel de job nu au abilitati in lucrul cu copiii sau experienta. Mamica nu poate verifica potentiala bona din punct de vedere moral si al starii de sanatate, si, in plus, isi expune casa si familia unor persoane necunoscute. Insa, in definitiv, mamica horaraste unde face econoie si in favoare sau defavoarea cui".

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
07 mai