chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

No Woman's Land: probleme in cuplu, suferinta tuturor membrilor familiei

În Dragoste & Sex 3 oct 2009
"O familie compusa din tata - 35 de ani, mama - 35 de ani si o fetita de 4 ani. Ambii parinti lucreaza, mama - profesoara, tata - economist intr-o firma internationala. De aproape un an, sotul lipseste mult de acasa si se plange de dificultati la locul de munca. Vine seara tarziu, pleaca in multe delegati in tara si in strainatate si acasa se arata obosit, stresat si lipsit de chef. Mama nu stie ce sa-i rapunda fetitei care intreaba tot ma des despre tatal ei si refuza sa se culce seara iar peste noapte se trezeste plangand si spunand ca a visat urat. Mama crede ca "adevarata" problema este o alta femeie, colega de serviciu cu sotul ei si nicidecum greutatile despre care acesta ii spune ca le are in compania in care lucreaza. Ea se simte neglijata si se gandeste la divort. El crede ca si-a asumat raspunderi prea mari carora nu le mai poate face fata si este "la capatul puterilor". Dintr-un om timid a incercat sa devina foarte indraznet considerand ca aceasta este calea pentru a avansa in cariera. A incercat in toate modurile sa se integreze in grupul de la serviciu, dar adesea se simte exclus de catre colegii sai."
Din punct de vedere profesional, in aceasta situatie accentual cade pe serviciul tatalui. Despre el aflam ceva legat de exterior (pleaca in multe delegatii, sta mult la serviciu) si ceva despre interiorul sau, despre trairi (ca se simte depasit, exclus, ca a incercat sa se integreze in grup, ca este timid si ca a vrut sa devina indraznet).

Asadar putem privi din acest unghi si vedem un barbat care a depus si depune eforturi foarte mari daca nu cumva "prea" mari. Ne intrebam care este scopul lui, ce vrea sa obtina. Ce inseamna oare pentru el aceasta cariera in care vrea sa avanseze? Este o sursa de bani, un castig material ca orice munca, dar este si o alta satisfactie, cea a reusitei, legata de o ambitie, de niste planuri, niste dorinte despre care nu stim nimic concret. Este la mijloc imaginea pe care el o are despre o meserie, despre o cariera, asa cum si-a imaginat-o de-a lungul timpului, cu toate influentele din partea parintilor, profesorilor, celor care i-au fost modele.

Pe de alta parte, ne referim la aspectul emotional, la "timiditatea" de care a incercat sa scape, transformand-o in ceva opus – indrazneala. A considerat ca a fi indraznet (nu stim exact ce inseamna pentru el asta) este cheia reusitei in cariera. Cum a trait el timiditatea lui si prin ce mecanism a ajuns la concluzia ca este nevoie sa devina indraznet? Este o intrebare foarte importanta pentru ca la prima vedere pare ca si-a ales o meserie nepotrivita cu felul lui de a fi. Este drept ca in multe domenii, sunt solicitate astfel de caracteristici, printre care indrazneala, buna comunicare, deschiderea, simtul umorului etc. Oare am aceste calitati cerute de post? – se intreaba toti condidatii care si-l doresc. Daca nu le am, pot sa le dobandesc? In exemplul nostru, intalnim un barbat care a incercat sa schimbe timiditatea in indrazneala. Cum a facut el? A inceput prin a-i imita pe cei indrazneti? A incercat sa se convinga de dezavantajele timiditatii sis a renunte la ea? Si daca da, cum se produce aceasta transformare in interiorul psihicului?

Lucrurile n-au mers insa conform planului caci in momentul de fata se simte exclus din grup si depasit de sarcinile si responsabilitatile pe care si le-a luat. Asta inseamna ca a incercat prea mult, ca a incercat ceva ce nu vrea de fapt sa faca, adica este intr-un conflict psihic. O parte din el nazuieste ceva, o alta parte se opune. Din acest conflict interior, apare oboseala, confuzia, imposibilitatea de a vorbi despre ce i se intampla (cu sotia lui, de exemplu) si chiar poate de a se gandi la ce nu merge, la a se apropia de starea in care se afla.

O prima parte dintr-o posibila solutie ar fi sa sesizeze impasul in care se afla si sa doreasca sa se cunoasca pe el insusi, sa afle ce reprezinta pentru el aceasta cariera si cum a ajuns acolo unde se afla in prezent. O alta parte ar fi o analiza grupala, caci el lucreaza intr-un grup in companie, grup in care a incercat sa se integreze si simte ca nu a reusit. Aceasta traire de excluziune apare intotdeauna cand este vorba de grup si fiecare membru are mecanisme proprii de a-i face fata.

Acesta este modul in care eu am vazut din punct de vedere profesional aceasta situatie. Exista multe alte moduri, cu atat mai mult cu cat avem destul de putine informatii. Cu siguranta, voi sesizati si alte aspecte sau aveti ale pareri, poate chiar exemple apropiate de acesta. De asemenea, am pus de-a lungul acestor paragrafe cateva intrebari pe care le-am simtit importante pentru a formula o problema si nu neaparat pentru a gasi un raspuns. Cu toate acestea, puteti incerca sa oferiti diferite raspunsuri la ele, intregind astfel imaginea acestei situatii. Astept parerile si ideile voastre dupa care putem incepe o discutie impreuna.
Psihanaliza Grupurilor Institutionale

Psiholog Anca Munteanu
[email protected]
Pentru formare in Terapie Familiala Psihanalitica –
[email protected]

Daca analizam situatia din punct de vedere al familiei vedem o dificultate a legaturii lor. Poate ca la serviciu amandoi au succese importante, poate ca fetita este o realizare a legaturii lor insa exista ceva care ne arata ca latura profesionala nu este suficienta – aceasta dificultate a legaturii lor, suspiciunea importanta dintre ei. El s-a interesat de cariera, ea simte ca exista un pericol reprezentata de "colega" lor. Legatura lor pare sa fie dificila. Fiica resimte aceste dificultati, nu le intelege asa cum sunt ci si le traduce in felul ei – spune de absenta tatalui si, mai ales, de visele urate. Starile fetitei nu sunt foarte grave, nu sunt dificultati majore in evolutia ei, a familiei dar sunt semnale de alarma in cadrul familiei. Fetita joaca aici rolul unei portavoce care preia tensiunea, starea de suferinta a membrilor familiei si le transforma in cuvinte. Suferinta mamei, suferinta tatalui sunt "exprimate" de aceasta portavoce a familei.

Fiecare membru al familei incearca sa fuga de aceasta suferinta refugiindu-se intr-o activitate profesionala intensa (tatal), intr-o gelozie si gand de divort (mama) sau in intrebari fara raspuns si vise tensionate (fetita).

Vorbim de o familie care resimte "difractia", care pare a se imprastia si incearca o modalitate de a ramane impreuna. Starea de tensiune a familiei pare sa fie un raspuns de genul – "desigur cariera", dar o familie care ar integra starea aceasta de imprastiere, de pierdere, de distrugere a "corpului familial" ar transforma activitatea profesionala intr-o continuare fireasca.

Am putea spune ca atat timp cat exista suferinta familiala problema se pune sub forma cariera sau familie, iar daca aceasta suferinta este adusa ca modalitate de lucru ar fi vorba despre "familie si cariera". Sansa lor o constituie o terapie de familie. Pentru aceasta este suficient sa plece de la simptomul fetitei, de la starea fetitei si de la dificultatea de a i se raspunde la intrebari.

Psihoterapeut Claudiu Ganciu
0722 453 906
[email protected]
www.centrupsihologie.ro
Pentru formare in Terapie Familiala Psihanalitica –
[email protected]

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar