"The Last of the Sea Women" (Apple TV+) spune povestea convingătoare a comunităţii matriarhale Haenyo, ale cărei membre se întreţin pescuind în largul insulei sud-coreene Jeju, folosind doar costume de neopren, măşti şi labe pentru scufundări, coşuri şi cârlige.
Însă, această comunitate tradiţională străveche, care figurează pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO din 2016, este în pericol, deoarece multe dintre femei au în prezent 60, 70 sau chiar 80 de ani.
"Am căutat poveştile femeilor... Am vrut să vorbesc despre rezilienţă. Iar când Sue mi-a spus despre acest proiect, mi-am zis: 'Este exact ceea ce caut'", a declarat Malala pentru AFP într-un interviu acordat luni alături de regizoarea americană de origine coreeană Sue Kim.
"Când văd poveştile lor, mă inspiră posibilităţile şi capacităţile femeilor, corpurile lor, minţile lor", a explicat activista pakistaneză în vârstă de 27 de ani, una dintre producătoarele filmului.
"Ele m-au inspirat în multe feluri, cu activismul lor şi modul în care colaborează cu natura, modul în care şi-au construit comunităţile", a povestit ea.
În anii '60, 30.000 de femei colectau orice din mare, de la melci de mare la caracatiţe, pentru a-şi întreţine familiile. Astăzi au mai rămas doar 4.000.
Pe lângă imaginile subacvatice superbe, documentarul explică munca lor dificilă, aceste femei fiind nevoite să îşi ţină respiraţia sub apă timp de două minute.
Documentarul explorează modul în care Haenyo încearcă să îşi reînvie cultura prin cursuri de formare şi cu ajutorul reţelelor sociale.
De asemenea, filmul arată modul în care aceste femei colaborează pentru a preveni supra-pescuitul şi analizează ameninţarea pe care o reprezintă, în opinia lor, deversarea în Oceanul Pacific a apelor reziduale de la centrala nucleară japoneză Fukushima.
"Le-am întâlnit pentru prima dată când eram copil şi am fost impresionată de încrederea în propria persoană, de atâta îndrăzneală", a declarat pentru AFP Sue Kim, care îşi face astfel debutul în regia de lungmetraj.
"Sunt agile fizic, abile şi puternice, apără mediul înconjurător şi le pasă de generaţia următoare", a adăugat ea.
În 2012, tânăra Malala Yousafzai, cunoscută pentru lupta sa împotriva talibanilor şi pentru apărarea dreptului femeilor la educaţie, a supravieţuit în mod miraculos unei tentative de asasinat, în timp ce ieşea de la şcoală. Ea a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014, la vârsta de 17 ani.
Malala a semnat un contract cu Apple TV+ în 2021 pentru producţia de conţinut axat pe femei şi şi-a înfiinţat propria companie de producţie.
"Creaţia face parte din activismul meu şi cred că trebuie să creăm platforme şi oportunităţi pentru ca fetele şi femeile să prezinte lumea aşa cum o văd ele", a spus ea.
"Sper să continui să lucrez cu aceste incredibile regizoare şi purtătoare de poveşti, pentru a fi prezentate mai mult pe ecran", a adăugat Malala.