Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Libertatea in era retelelor sociale!

De în Monden 1 oct 2009
Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, LinkedIn... Esti in retea? Oamenii sunt adusi impreuna pentru a-si impartasi idei, planuri de viitor, nazuite sau sentimente dintre care mai diverse. Ai posibilitatea sa iti regasesti prieteni sa mentii legaturi la distanta si sa iti creezi noi contacte fie in interes personal sau profesional. Dar pe langa aceste aspecte retelele sociale sunt o baza importanta de stocare de informatii despre utilizatorii sai si, din ce in ce mai des, se pune o problema etica: Cat de liberi mai suntem in era retelelor de socializare?

Nu esti in retea? Inseamna ca ai grave probleme de comunicare!

La inceput au fost grupurile de discutii, mai apoi printre distractiile pe care tinerii au inceput sa le gaseasca pe internet au aparut forumurile, pentru ca astazi sa domine blogurile si retelele sociale. Numarul utlizatorilor de retele sociale a inceput sa fie atat de mare incat, in multe grupuri daca nu ai blog sau nu apartii unei retele sociale, inseamna ca ai probleme de comunicare.

Timpul petrecut de americani in retelele sociale si pe bloguri s-a ridicat, in august 2009, la 17% din totalul timpului petrecut de acestia online, aproape de trei ori mai mult decat in urma cu un an, potrivit estimarilor facut de cercatatorii de la The Nielsen Company. "Aceasta crestere sugereaza o mare schimbare in felul cum este folosit Internetul. In timp ce continutul text si video raman elemente centrale ale experientei web, dorinta consumatorilor de a se conecta, de a comunica si de a impartasi informatie reprezinta un motor tot mai puternic al cresterii acestui mediu", declara Jon Gibs, vicepresedinte in cadrul diviziei online a Nielsen.

De unde toata aceasta isterie pentru comunitati si siteuri de acest gen? Raspunsul pare a fi unul simplu. Omul este o fiinta sociala si este scris in genele sale sa interactioneze si sa impartaseasca experiente comune cu oameni care au aceleasi pasiuni ca si el, iar tehnica moderna ii perminte mai mult ca oricand sa faca asta. Dar pana unde merge aceasta interactiune si cat suntem dispusi sa impartasim cu ceilalti? Care este limita intre viata privata si online-socializarea?

Confidentialitate este greu de gasit in aceste zile, in special pe internet, in cazul in care de fiecare data cand accesam Google ceva din dorintele noaste sunt inregistrate pentru posteritate sau, in orice caz, pentru agentii de publicitate.

Companiile de cautare de pe internet spun ca protejeaza intimitatea clientilor lor "prin criptarea de informatii cu caracter personal si prin utilizarea numerelor in loc de nume pentru a da anonimat utilizatorilor". Problema este ca anonimizarea indivizilor, nu este intotdeauna eficienta si au existat numeroase cazuri in care identitatea unii dintre utilizatorii anonimi ai internetului au fost descoperite.

In 2006 AOL, o companie americana furnizoare de serivicii globale de internet detinuta de concernul Time Warner a decis sa publice lista a 20 de milioane de cautari web, incluzand si pe cea a 657.000 de utilizatori. Reporterii au reusit sa identifice o vaduva de 62 de ani din Liburn, analizand continutul cautarilor ei. Plictisita de viata pe care o ducea Thelma Arnold nu a fost prea suparata ca i-a fost deconspirata identitatea, insa cati dintre noi ar putea sa accepte ca toate click-urile lui sunt vazute si de altii?

Desi retelele sociale sunt un adevarat fenomen sunt putini cei care inteleg si consecintele utilizarii acestor retele. Cati dintre pustii de liceu, sau chiar mai mici stiu ca o data ce si-au pus pozele si datele pe Hi5, e posibil sa le copieze si altii? Dincolo de a fi "cool" si "misto" o retea sociala poate sa te faca peste noapte vedeta vara voia ta furnizand informatii despre tine, pe care uneori nu ai vrea sa le stie chiar toata lumea.

"Am evitat sa ma inscriu pe Facebook foarte mult timp insa a fost imposibil. Daca vrei sa pastrezi contactul cu cei de varsta ta, fie ca sunt rude, colegi sau prieteni, o astfel de retea este cea care te tine la curent cu activitatile lor, cu prietenii care si-i fac sau cu ceea ce gandesc- si pentru asta Facebook este cel mai bun mod", ne spune Mihai care nu crede ca libertatea sa este limitata prin folosirea unor astfel de retele. "De fiecare data cand cineva imi trimite cate un quiz sau orice alt linck ciudat il blochez. Nu cred ca retele sociale sunt vinovate pentru incalcarea libertatii oamenilor, ci cei care nu stiu sa le foloseasca. Daca iti dai datele pe toate site-urile si postezi informatii intime despre tine, poze deocheate sau filmulete cu ultima iubita este doar vina ta, nu o incalcare a vietii private", incheie acesta.

De la Classmates.com la isteria pentru Twitter

Prima retea sociala cunoscuta a fost Classmates.com aparuta in 1995 care te ajuta sa iti gasesti fosti colegi de scoala, care a ajuns sa aiba peste 40.000.000 membrii de pe tot globul. Au aparut apoi Friendster (acum cu peste 29.000.000), si altele retele menite sa tina diverse grupruri de oameni in legatura. Astazi Facebook, BookCrossing, Flickr, MySpace, Hi5, LinkedIn si multe altele ne tin ocupati cu socilizarea online. Lansat in 2006, Twitter a devenit cea de-a treia retea de socializare online din lume, dupa Facebook si MySpace, aceasta dublandu-si numarul de utilizatori in 2009 fata de 2008. Vedem ce fac prietenii nostri, suntem pusi la curent cu ultimele evenimente exprimam prin statusuri sau mesaje ce simtitm, care au fost ultimile noastre activitati si ce planuri avem. Activitatea noastra zilnica, gandurile sunt la indemana zecilor sau sutelor de followers, sau prieteni noi, multi dintre ei necunoscuti.

La conferinta cu privire la securitatea sistemelor informationale directorul general al uneia din corporatii a afirmat ca talhariile inarmate, care au loc in lume, nu constituie nimic in comparatie cu jefuirile "electronice", cu ajutorul carora miliarde de dolari se vireaza de pe un cont pe altul si dintr-o tara in alta... "Specialistul in informatica este omul cu o minte foarte dezvoltata si daca el se dovedeste a fi stapanit de o oarecare idee, el e capabil sa savarseasca asemenea lucruri, care sa fie demne cu adevarat de Machiavelli". De exemplu retele sociale s-au dovedit in timp adevarate surse de informatii nu doar pentru potentiali angajatori, pentru cei ce lucreaza in marketing sau vanzari ci si pentru hoti, criminali, violatori, rapitori si autoritati ale statului precum politie sau servicii speciale. 

Pozele de pe Facebook si Hi5 - sursa de informatii pentru hoti

Intervievati, anumiti hoti si rapitori spun ca au intrat pe diferite retele sociale unde au vazut portretele, casa,  masinile, poze de calatorie situatia sociala si economica si nivelul la care traiesc persoanele pe care le-au atacat.

Unul dintre acestia au declarat pentru ziarul milenio.com ca inainte, pierdea mult timp inainte de a actiona pentru a identifica candidatii pentru rapire, dar acum cu Facebook si informatiile pe care oamenii le pun de bunavoie in retea, nu mai sunt confuzii sau dificultati in a investiga modul in care ei traiesc, sau cum se deplaseaza copiii la scoala  si care sunt parintii lor, fratii si prietenii.

Retelele sociale, amenintare pentru imaginea ta publica

Ceea ce multi utilizatori nu stiu este ca, in conformitate cu termenii contractului, oferi retelele sociale dreptul de proprietate asupra imaginii tale publice. Facand clic pe rubrica "accept", oferi Facebook exclusiv si perpetuu drept de proprietate asupra tuturor  informatiilor si imaginii tale publice. Utilizatorii care accepta aceste conditii pe Facebook, autorizeaza automat utilizarea de catre retea, perpetuu si transferabil, impreuna cu drepturile de distributie publicului si toate atasamentele de pe site-ul lor. Conditiile de  utilizare arata ca Facebook isi rezerva dreptul de a acorda si sublicentiere cu tot "continutul paginii web a utilizatorului",  pentru alte afaceri.

Chiar si atunci cand utilizatorul anuleaza  statutul de membru,  fotografiile si informatiile raman la bord, in conformitate  cu Facebook, pentru cazul ca decide a-si reactiva contul, utilizatorul ne fiind indepartat nici chiar atunci cand moare.

In retea, pana la moarte si dupa

De exemplu, in cazul in care esti inscris in anumite retele sociale in conformitate cu "termenii de utilizare," urmasii nu pot legalmente sa-i oblige sa stearga de pe Facebook de exemplu, date si imagini ale rudelor lor, pentru ca atunci cand a acceptat clauzele contractului utilizatorul a dat dreptul de a mentine starea activa, in cadrul unui  comemorari speciale, pentru o perioada de timp, pentru a permite altor utilizatori sa posteze comentarii si note asupra decedatului.

Daca nu putem trai fara aceste retele sociale trebuie totusi sa tinem cont de cateva reguli atunci cand ne inscriem pe astfel de portaluri si cand ne dam numele, cand postam fotografii sau mesaje. Evita sa postezi poze, imagini video sau mesaje compromitatoare, protejeaza-ti albumele, foloseste doar lista de prieteni, nu-ti face publice datele de contact si incearca sa citesti cu atentie datele unui contract inainte de fi de acord cu acestea.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr