chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Interviu în premieră! Soţia lui Toma Caragiu vorbeşte după 39 de ani: "Toma a fost un mesager al Universului"

De în Exclusiv 8 mar 2016

55 de secunde… atât a durat ca firele de nisip din clepsidra blestematului luntraș să se scurgă perfid, dar rostogolirea lor în avalul timplui a rămas încă vie. Cutremurul din ’77 a durat mai puțin de un minut, dar a lăsat cicatrici adânci, care mai sângerează încă, chiar și la 4 decenii după tragedie. Elena Caragiu, femeia pe care cu greu îndrăznesc să o numesc “vaduvă”, ci mai degrabă văduvită de cel pe care l-a idolatrizat a acceptat în ceea ce dansa numește “aceasta discuție care aduce lucruri noi și decente în amintirea lui Toma”, un interviu exclusiv cu reporterii feminis.ro. 

Vineri, 4 Martie 2016, s-au împlinit 39 de ani de când regretatul actor Toma Caragiu a trecut în neființă… Aproape 4 decenii în care praful și molozul dezastrului încă nu s-a așezat după tragedie și încă se combină cu lacrimile din ochii celor ce au pierdut un suflet în cutremurul de atunci. Într-o premieră jurnalistică pentru România, după ce distinsă doamnă a fost defăimată în tabloidele de la noi, Elena Caragiu (78 de ani) a binevoit să acorde un interviu în exclusivitate pentru feminis.ro, cel mai îndrăgit site de lifestyle feminin din România.


1. Sunteți o persoană extrem de retrasă, presă din România a scris foarte rar (spre deloc) despre dumneavostră, tocmai pentru că dumneavostră ați insistat să țineți o distanță față de tot ce înseamnă viață personală. Cum motivați acest lucru?


Privind în urmă, totdeauna m-am ferit de un lifestyle de tabloide, am avut un cerc de prieteni buni, dar erau aleși numai pe criteriul calităților lor de inteligență și caracter și mai ales al sincerității lor. Această atitudine a mea a părut multora o "distanțare" care nu m-a făcut prea populară, mai ales în cercurile artistice din teatrul Bucureștean. Cum nu mi-a plăcut să beau, mă plictiseam la cârciumă și preferăm să stau seară acasă cu o carte bună.


2. Tabloidele v-au “vânat” să zic așa și chiar au scris lucruri neadevărate despre dumneavostră (mă refer aici la articolul din Libertatea care va anunța victimă unui asasinat dintr-o cafea din New York). Ați insistat atunci foarte mult să arătați adevărul, să combateți ce s-a publicat…ce sentimente va mai leagă acum față de ce s-a întâmplat?


Această minciună, printre altel multe invenții , a fost o crudă readucere aminte a întâmplărilor de după cutremur. Răutatea și invidia, lăcomia și nerușinarea oamenilor din jurul meu m-au dezgustat ață de tare încât viață mea fără Toma devenise insuportabilă. M-am îmbolnăvit și a trebuit să mă salvez prinț-un act de neconceput pentru mine până atunci: să plec singură în lume, să laș tot și să mă duc în necunoscut. Găsesc că cei câte m-au lovit mi-au făcut de fapt un mare serviciu, fără ei nu ași fi părăsit niciodată țara de care mă legau atâtea lucruri frumoase.

Elena Caragiu


3. Dacă îmi permiteți următoarea întrebare, numele “Toma Caragiu” este un reper chiar și pentru ținerii din ziua de astăzi. Cât de sonor este numele lui Toma în State, acolo unde sunteți stabilită de ani de zile?


Toma a fost un mesager al Universului care ne-a ajutat să rezistăm mizeriei comuniste prin râsul lui amar și aciditatea din ironia lui. Pare incredibil, dar el îmi spunea mereu că trebuie să plec. M-a încurajat să accept propunerea casei de discurii delă Paris, de unde m-am întors de două ori în România, sacrificând proiectul meu artistic pentru slăbiciunea mea sentimentală. Mi-a spus că a fost o mare prostie, dar că voi fi "a late bloom" adică o floare care se vaq deschide târziu. Și văd că predicttiile lui nu au dat gres. Ma bucura de cate ori vad ca Toma  este cunoscut  si iubit de generatia tanara din diaspora. Sunt prietenă cu un cerc de romani tineri, majotitatea profesori , arhitecti, medici, toți il adoră pe Toma si au CD urile lui și cartea mea : "O simplă Vizită" care se traduce acum in engleza si anul viitor in franceza.

Elena Caragiu

4. S-au implinit zilele trecute aproape 40 de ani de la moartea sotului dumneavostra.  Stiu ca inainte de tragedie, absolut intamplator (sau nu), v-a scris urmatoarele versuri : "Ti-aduci aminte de mine? / De veste vreau sa-ti dau cu un minut 'nainte de-a muri / Si jertfa mea de o vei intelege/ De-a pururi umbra mea te va-nsoti.". Cu riscul de a va intrista, va mai insoteste umbra lui si acum?

Credeam ca imi va fi mai usor cu timpul sa uit, dar din pacate e din ce in ce mai greu...Poeziia asta este un simplu mesaj peste timp, dar care uneori devine incredibil de real si de  sfasietor.

5.  Nu vă întreb mai mult de atât…Periș? Doina?

Mi-am pierdut timpul si m-am obosit destul cu penibilul personaj de profitoare nerusinata care-i poarta numele.(n.r se refera aici la fiica adoptiva a alui Toma Caragiu, Doina Toma). Nu mai am acum timpul si rabdarea sa mai incerc sa ma lupt cu morile de vânt ale lacomiei si barbariei Balcanice pe care Doina o reprezinta, mai ajles ca e ajutată  și sprijinită de presa și de avocatii din Ro. Casa Memorială (n.r cea de la Periș unde a locuit cu soțul dânsei) trebuie sa astepte pana imi termin teza de doctorat inceputa in 2011.

6. Cum vede “Helene Cara” Romania de la mii de kilometric distanta? Actrita si sotia (imi este greu sa va numesc văduvă) lui Toma crede ca memoria lui este cinstita asa cum se cuvine la noi?

Toma nu are măcar o stea pe walk of fame din București? Cel mai iubit actor roman? cum va explicati asta? Oare Caramitru si altii isi vad numai de interesele lor si au uitat de declaratiile de   de dragoste? Ministerul Culturii deasemeni mi-a trimis forme descurajante ca sa renuntam la Casa Memoriala. Daca  ma reintorc la anul o vom inalta. Fudatia a fost deja turnata de Primaria peris, gratie generozitatii d-lui primar Albu Anghel din Peris.  Se va numi " Centrul de Comedie Toma Caragiu" si al Festivalului " Soparlita" Peris.

Elena Caragiu

7. De ce plecarea din '77? Ce v-a determinat sa emigrati atunci? A fost vorba despre durerea provocata de tragedie, ati vrut sa fugiti de “umbre”?

Exilul meu a fost singura posibilitate sa supravietuiesc, am stiut ca e un sacrificiu si ca va fi un "point of no return".

8.  Daca Divinitatea stergea din istorie ’77-le, unde credeti ca erati acum?

E greu de spus ce s-ar fi intamplat daca Toma traia inca 40 de ani. Eram probabil amandoi acum la Peris....sau eu  navetista intre Paris si Perise...Loris…

Elena Caragiu

9. Cine sperati sau va doriti sa duca numele “Caragiu” mai departe?

Personalitati ca Toma Caragiu nu au nevoie de copii care sa duca mai departe stafeta. Toma a fost unic, in timp si spatiu. Viata a demonstrat de altfel in mullte cazuri ca urmasii de sange sunt foarte rar la inaltimea unor parinti celebri. Talente ca Toma se nasc poate odata la o suta de ani. Si totusi nu cunosc niciun caz atat de extrem ca fiica lui adoptive, Doina, care este o rusine pentru memoria sa, un exemplu al Romaniei hraparete de azi. Nu am nicio indoiala ca istoria va sterge aceste nimicuri, mici amanunte din viata noastra. Toma va ramane insa pentru totdeauna in cultura romaneasca, impreuna cu Caragiale, un simbol ale comediei de substanta, elevate, inteligente, lipsite de vulgaritatea atat de apreciata azi de public care umple salile si rade la orice.

10. Imprudent de indiscret va intreb de “inchidere”: Cu ce va ocupati in Charlotte?

Cu ce ma ocup acum? Incerc sa multumesc pentru fiecare zi care mi se ofera ca un dar divin.  Am terminat o carte in engleza  "Aki & Paris", initial inspirata de cei doi pets ai nostri, o pisica si un catel. Ii puteti vedea pe FB. Este o carte pentru copii intre 5 si 85 de ani. Apoi lucreaz  la o pasionanta teza doctorala  about " Global Immigrant Entrepreneurship "  to be finished by the end of 2016...Am  obosit, va urez succes!!! Elena

Elena Caragiu

Galerie foto
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Exclusiv
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar