Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Gandurile ascunse ale barbatilor

De în Cariera 6 iul 2009
Haideti sa vorbim despre...barbati! Lucram cu ei in fiecare zi, unii dintre ei ne sunt sefi si altii subordonati. Dar ce gandesc ei oare despre noi, in fiecare din aceste ipostaze? Mihaela Costea, specialist in Resurse Umane, ne ajuta sa intram "in mintea lor"!
Suntem inconjurate de barbati si, de cele mai multe ori, nu ne dam deloc seama care sunt adevaratele lor ganduri in ceea ce ne priveste. Am invatat sa ii citim, in timp, pe cei care ne stau alaturi si pe prietenii apropiati, dar ne lipsesc capacitatile paranormale pentru a putea intui cu certitudine felul in care suntem percepute de catre ei.

Mihaela Costea, managerul de Resurse Umane al companiei Gemisa este cea care ne explica felul in care putem fi percepute de catre barbati, din perspectiva subordonatei, a colegei si a sefei.

Preamaritul: ce crede seful despre tine?

Ti-e sef direct si atunci parerea sa despre tine conteaza mult mai mult decat ar conta in cazul in care ar fi vorba de parerea colegului cu care iti imparti biroul. Uneori, nu reusim sa le aratam sefilor "adevarata noastra fata" si sa ne demonstram profesionalismul in fata lor.

Mihaela Costea: "Depinde si de noi, si de ei cum ne percep. De noi, pentru ca asa cum ne comportam, in mare parte asa vom fi percepute. Daca avem o atitudine ce denota profesionalism si ne desfasuram activitatile cu spirit de raspundere, pana si cel mai misogin sef ne va recunoaste valoarea. Daca, insa, avem mai mare grija de coafura, machiaj, pauze de cafea, decat de sarcinile trasate de superior, sa nu ne miram daca vom fi percepute ca atare. Daca mai avem si o atitudine ce lasa de inteles deschiderea catre alte activitati decat cele profesionale, atunci eticheta e gata. Si nu e o eticheta care sa ne faca prea mare cinste."

O categorie de barbati care are parte de tot interesul nostru il constituie seful! Superiorul barbat ... ei, da, marea majoritate a barbatilor se considera superiori ... nu toti, e foarte adevarat, dar marea majoritate asa se considera – superiori – fie ca ne sunt sefi sau nu, crede Mihaela Costea. Trebuie sa recunoastem cu toatele ca sunt si sefi foarte ok – adevarati leaderi, stiu sa comunice clar si la obiect care sunt sarcinile pe care ni le traseaza, profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. Pentru asemenea superiori de drag sa tot muncim. Dar cum nici o padure nu e fara uscaturi, asa nici categoria barbatilor sefi nu este lipsita de uscaturile sale – cei care isi privesc subalternele de sus, care fac observatii de dragul de a le face, de a-si dovedi in primul rand lor insisi ce grozavi sunt. Si sa nu va asteptati sa gasiti astfel de sefi doar in randul managerilor romani. Ei bine nu, desi procentul este mult mai mic fata de managerii autohtoni de acest tip, sa stiti ca si strainii beneficiaza de astfel de specimene.

Specialistul in Resurse Umane ne aminteste despre una din experientele sale cu un superior de sex masculin care facea parte, cu siguranta, din categoria "uscaturilor". "In perioada de inceput a activitatii mele profesionale, pe cand eram asistenta unui astfel de sef plin de "calitati" – misogin, plin de sine si cu ceva ore lipsite la ortografia limbii romane – sotia acestuia i-a auzit tonul folosit in timp ce-mi lasa un mesaj cu o sarcina de indeplinit a doua zi. Reactia spontana a fost – "Daca eu as fi asistenta ta, iar tu mi-ai vorbi pe acest ton, n-as mai ramane nici macar o zi in postul acesta". Intamplarea mi-a povestit-o chiar el, pentru ca, desi avea un comportament ce lasa loc la foarte multe schimbari in bine, in sinea lui munca mi-o aprecia. I-am multumit atunci in gand sotiei sale, pentru ca, pe termen scurt (dar foarte scurt) atitudinea s-a schimbat. Am continuat sa-mi fac treaba cu spirit de raspundere, iar ca lectie pe termen lung atitudinea acelui sef chiar m-a ajutat, m-a intarit. Iar asta, fetelor, depinde de fiecare dintre noi. Hai sa ne gandim asa – eu stiu ca sunt capabila, sunt desteapta, imi fac treaba cu spirit de raspundere, asa ca mai devreme sau mai tarziu si seful meu va observa ca sunt utila companiei. Evident ca trebuie sa ne bazam pe actiuni concrete din categoria sunt desteapta, capabila, frumoasa si devreme acasa, nu doar pe vorbe. Eu stiu sigur ca sunteti asa!"
Cum ne percep colegii de sex masculin?

E clar ca si ei vorbesc despre noi, la fel cum si pentru noi ei sunt subiecte de discutie sau de barfa intre colege. Fie ca te tii la distanta, fie ca incerci sau chiar reusesti sa le fii camarada, te preocupa -macar intr-o mica masura- ce ar putea crede ei despre tine. Dar au o imagine corecta si reala despre noi, femeile cu care ei lucreaza?

Relatiile colegiale cu un barbat. Cum te vede el si cum ar trebui sa te vada? "Cum lasam sa fim vazute, asa ne vor si vedea ... in foarte mare parte. Se spune ca femeile sunt barfitoare. Sa fim serioase! Ati asistat vreodata la disecarea unei femei in discutiile dintre barbati? Ne intrec de departe! Marea diferenta dintre noi – femei versus barbati – este ca noi, din pacate, suntem mai rele decat ei. Avem niste coate ascutite ... Dar daca vorbim strict de barfa barbatilor despre femei, putem sta linistite, pierdem detasat. Au un remarcabil talent de a lua la puricat orice nimic.", apreciaza specialistul companiei Gemisa.

Din experienta profesionala de pana acum, explica specialistul, am remarcat ca in relatiile ierarhice pe orizontala dintre femei si barbati (nu mustaciti, nu la acea "orizontala" ma refer, aceea nu are ce cauta la birou) tonul relatiei este dat mai mult de femeie decat de barbat. Ne sta in putere sa modelam relatiile colegiale cu barbatii exact pana unde vrem sa asezam bariera. Dar aceasta trebuie sa fie asezata foarte ferm. Putem sa fim pisicoase, putem sa ne alintam, exista o limita dincolo de care, daca noi nu vrem, colegii nu pot sa treaca. Iar marea majoritate dintre ei inteleg si respecta aceasta limita. Trebuie sa avem grija, insa, lasand la o parte pisiceala, ca sarcinile de serviciu trebuie indeplinite la nivel maxim. Daca ne facem treaba cu spirit de raspundere, dar stim sa fim pe alocuri si alintate si feminine, marea majoritate a barbatilor ne vor percepe ca pe niste colege profesioniste, care stiu sa fie si feminine. Atitudinea soldateasco-masculina nu ne sta bine. Daca vrem sa fim percepute femei, trebuie sa ne comportam ca atare. Limbajul vulgar, injuraturile la birou, vorbitul tare si fara rost nu ne vor transforma in mai bune colege, din contra ne vor aduce doar deservicii. Asa ca, fetelor, suntem frumoase, destepte, capabile, fermecatoare, feminine! Daca acesta este mesajul pe care il vom transmite, cu siguranta asa vom fi percepute.

Femeia deasupra - cum isi percep barbatii sefele


Ce gandesc in secret barbatii despre femeile care le sunt superiori ierarhici? Cum vorbesc ei despre noi atunci cand raman singuri?

Ne raspunde managerul de Resurse Umane al Companiei Gemisa, Mihaela Costea:

"Ati auzit vorba din batrani – „mana de fier in manusa de catifea”? Ei bine, dragele mele, exact asa putem fi ca sefe. Putem fi ferme fara sa ridicam vreodata tonul. Chiar ar fi de preferat sa nu-l ridicam, istericalele nu au ce cauta la o sefa. Cum ne vad barbatii ca sefe si ce gandesc despre noi? Tare mult as vrea sa stiu si eu. Pana la urma cred ca, asa cum vrem sa fim percepute ca superiori ierarhici, asa se va si intampla. Vrem sa ne vada ca pe niste persoane integre, care doresc sa obtina de la echipa rezultate maxime? E nevoie de foarte multa munca, dar da, putem reusi sa fim percepute astfel. Ca uneori se vor supara pe noi ... ca alteori ne vor face scorpii ... ca se vor mai duce la pauze de tigare si ne vor ciurui din vorbe ... da, cu siguranta se va intampla. Noi trebuie sa avem in permanenta in minte liniile directoare importante – indepinirea obiectivelor departamentului pe care il coordonam prin indrumarea eficienta a echipei. Daca vom sti sa tinem la echipa noastra, sa fim solidari in orice situatie, chiar daca unul dintre subalterni este vinovat de a fi facut o greseala, in timp acestia ne vor percepe la justa valoare si vor gandi ca atare. Pana la urma ceea ce dam, aceea vom primi."
Tu avansezi - ei te vad altfel?

Atunci cand hotaram sa facem parte dintr-o echipa pornim, toate, cu ganduri si vise mari. Nu de putine ori, visele de avansare profesionala ne sunt implinite. Atunci puteam avea surpriza ca unul dintre colegii cu care ieseam la tigara sa devina, brusc, ocupat si sa intelegem ca perceptia lor s-a schimbat.

Se schimba atitudinea lor pe masura ce femeia avanseaza? Specialistul in Resurse Umane ne raspunde: "Da, cu siguranta da. Sunt unii dintre ei care chiar nu pot accepta aceasta schimbare, nu se pot acomoda cu ideea de a fi condusi de o femeie. In mediul de lucru privat o asemenea situatie se intampla mai rar, dar in domeniul public, in special in cel eminamente masculin este o situatie foarte plauzibila.

Pana la urma tot de noi depinde daca situatia este acceptata sau nu de fostii colegi, actualii subalterni si in ce masura ea este resimtita ca o povara sau ca o situatie fireasca. Atata timp cat dovedim ca suntem capabile si meritam o promovare, dar nu uitam locul de unde am plecat si nu incep sa ne apara "fumuri de sefa", atitudinea colegilor fata de noi n-ar avea nici un motiv sa se schimbe, nu-i asa?"

In loc de concluzie - conteaza ce gandesc despre noi, dar noi contam cel mai mult!

Mihaela Costea: "In concluzie, dragele mele, vedeti, cam de noi depinde cum suntem percepute in mediul profesional, fie ca suntem subalterne, colege sau sefe. Atata timp cat vom sti sa ne pastram feminitatea, sa ne dezvoltam calitatile profesionale si cunostintele in domeniul in care ne desfasuram activitatea, cu siguranta vom avea foarte multe de castigat. Iar de aici pana la includerea in clasamentul "Top 100 femei de succes" nu mai e decat un pas. Asa ca nu-mi ramane decat sa va urez "Succes, fetelor, si sa ne regasim in top!""

Ce cresc ca gandesc barbatii cu care lucrezi despre tine?
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr