Fa-ti un aliat din inteligenta emotionala!

În Familie 17 mar 2010
Inteligenta emotionala se refera la "abilitatile in baza carora un individ poate discrimina si monitoriza emotiile proprii si ale celorlalti, precum si la capacitatea acestuia de a utiliza informatiile detinute, pentru a-si ghida propria gandire si actiune". (Salovey & Mayer, 1990).
Termenul de inteligenta emotionala a fost utilizat prima oara in anul 1985, de catre Wayne Leon Payne in teza sa de doctorat cu sensul de abilitate ce implica o relationare creativa cu starile de teama, durere si dorinta.

Daniel Goleman (1995) considera ca “inteligenta emotionala desemneaza o capacitate de control si autocontrol al stresului si al emotiilor negative; o meta-abilitate, care determina si influenteaza modul si eficienta cu care ne putem folosi celelalte capacitati si abilitati pe care le posedam, inclusiv inteligenta educationala”.

Numeroase studii au evidentiat importanta inteligentei emotionale in succesul personal. Coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta este relativ acelasi pe parcursul vietii, ceea ce nu poate explica cum  persoane cu un QI mediu sau relativ scazut au cunoscut un mare succes. Pe de alta parte, ce ii face oare pe altii, cu un QI ridicat, sa aiba esecuri, sa stagneze in cariera? Raspunsul la acest aparent paradox este modul in care fiecare dintre ei isi utilizeaza inteligenta emotionala.

Inteligenta emotionala este unul dintre factorii care determina aptitudinea unei persoane de a reusi sa se adapteze la cerintele mediului, influenteaza de asemenea direct bunastarea psihologica generala, adica starea mentala prezenta sau nivelul general de sanatate emotionala.

Reuven Bar-On defineste inteligenta emotionala drept ''un grup de capacitati, competente si deprinderi non-cognitive care influenteaza aptitudinea persoanei de a se adapta la cerintele si presiunile mediului''.
Dupa 1995, Daniel Goleman a schimbat practic coordonatele conceptului in „reusita in viata", a dezvaluit maniera in care relationam cu noi insine si cu ceilalti. Inteligenta emotionala garanteaza intr-o mai mare masura reusita in viata decât acumularea de titluri si diplome.

Profilul psihologic al persoanelor in raport cu nivelul inteligentei lor emotionale se polarizeaza, dupa Daniel Goleman, in doua tipologii afective limitative distincte: pasionatul, ale carui reactii emotionale sunt exagerate si indiferentul, care tinde sa ignore complet gravitatea unei probleme, persoanele de sex feminin fiind in general capabile de atingerea unor limite plasate intr-un câmp mult mai larg de variatie comparativ cu cele  de sex masculin.

Putem concluziona astfel ca de multe ori, succesul personal nu isi are originea numai intr-un IQ superior , ci se datoreaza mai ales nivelului inteligentei emotionale al persoanei in cauza, modului in care aceasta stie sa-si gestioneze propriile emotii.
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina brusture (15.11.2010, 22:16)
Inteligenta emotionala este unul dintre factorii care determina aptitudinea unei persoane de a reusi sa se adapteze la cerintele mediului, influenteaza starea mentala sau nivelul general de sanatate emotionala.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 dec