chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Fa cunostinta cu robotii de langa noi!

De în Casa & Gradina 24 mar 2009
Robotii sunt printre noi! Si nu, nu este vorba de titlu unui nou blockbuster cu Will Smith, ci de aparent anosta noastra realitate de toate zilele. Doar in aceasta luna, presa internationala a publicat aproape zece materiale pe tema inteligentei artificiale, incepand cu robo-pestele lansat in apele Thamisei pentru a depista nivelul de poluare din acestea pana la prima probotica programata sa defileze pe catwalk. Lumea e din ce in ce mai plina de robotei, fie ei androzi sau simulatoare, conceputi de catre unele dintre cele mai stralucite minti ale planetei special pentru a ne face viata mai usoara si mai distractiva. Iata cum!
Mini Me: robotelul dupa chipul si asemanarea ta

Fara sa aiba nicio legatura cu Dr. Evil, geniul malefic din seria Austin Powers, robotelul customizat si-a facut debutul la inceputul acestui an, cu ocazia Show-ului anual de Cadouri din Tokyo.

Simpaticele "papusele" sunt echipate cu un mini-PC, utilat cu Windows XP, un hard de 80GB, un webcam si un microfon. Pentru ca, da, nu doar ca pot arata ca tine, dar pot incorpora si vocea ta. Mai mult, robotelul poate fi programat sa citesca cu vocea ta informatii meteo sau stiri primite prin RSS. Pe langa asta, desigur, sunt echipate cu senzori care le ajuta sa-si miste capsorul si sa salute, politicos, din mana.

Papusica creata dupa chipul si asemanarea ta poate fi achizitionata cotra sumei de 1.500 £ de pe site-ul producatorului, comanda - care obligatoriu trebuie sa contina o fotografie cu persoana cu care vrei sa semene - urmand sa fie onorata in sase luni.

Pe meleagurile nipone ea este deja un hit, fiind preferata in special pe post de hostesa, la nunti. Un pic kitchos dar sa nu uitam ca e vorba de aceeasi tara care ni i-a "livrat" pe Hello Kitty si Maneki Neko. Twendy-One: robotul care iti pregateste micul dejun

"Robotelul" cantareste nu mai putin de 100kg si este, cum era de asteptat, tot o inventie a cercetatorilor japonezi de la Universitatea Waseda. Slujba lui: sa pregateasca si sa serveasca micul dejun!

Dotat cu brate aproape umane, Twendy are destula putere cat sa-ti ofere scaunul atunci cand vrei sa te asezi sau ca sa te sprijine atunci cand vrei sa te ridici, dar in acelasi timp destula delicatete si precizie cat sa manuiasca obiecte mici, cum ar fi paiele de plastic, spre exemplu.Intr-o demonstratie recenta a aratat ca este in stare sa apuce o felie de paine fara sa o farimiteze, precum si sa serveasca mancarea si bautura pe o tava, fara sa verse nimic. Asadar, Twendy ar putea fi un companion de nadejde pentru persoanale in varsta, care se deplaseaza greu.

Din pacate, Twendy nu va fi disponibil la scara larga pana in 2015. Wu-25: robotul fermier

Povestea lui Wu Yulu, un fermier chinez in varsta de 46 de ani pasionat de tehnologie si inteligenta artificiala, ar fi demna de o ecranizare premiata la Sundance sau la Cannes.Acesta se poate mandri cu o adevarata armata de androizi, proiectati chiar de el, care sunt gata oricand sa il ajute la treburile din gospodarie. Wu are chiar si o "progenitura" preferata, pe Wu-25, un robot echipat cu salopeta si sombrero, pe care ii place sa-l inhame la risca si sa-l plimbe prin sat.

Ceilalti "fratiori" ai lui Wu-25 sunt, asememeni lui, pot functiona pe baza de baterii pana la 6 ore, fiind capabili, dupa caz, sa se catere pe ziduri, sa serveasca apa, sa aprinda tigari, ba chiar sa scrie caligrafic si sa cante la instrumente traditionale.

Wu Yullu a fost dintotdeauna pasionat de tehnologie si visa sa-si construiasca un robot inca din adolescenta. Primul exemplar dateaza de altfel din 1986. Interesant e ca Wu nu are studii universitare si nici o situatie materiala prea buna. Costurile realizarii robotilor care ii poarta numele l-aui costat cateva mii de dolari, atragand dupa sine nenumarate datorii si necazuri, cu atat mai mult cu cat unul dintre exemplare a reusit la un moment dat sa-i incendieze casa din temelii dupa un scurt-circuit. Poate ca a venit vremea sa-si vanda brevetul unei corporatii? Simroid-ul: robotul-pacient sensibil la dureri stomatologice

Oricat am vrea sa spunem ca, de la distanta, robotica cu pricina arata ca o japoneza in carne si oase, ea ne aminteste mai degraba de eroinele (sau anti-eroinele) din fiulmele de groaza japoneze. Inclin insa sa cred ca fiori ne da doar noua, europenilor, deoqrece conationalii ei, in special cei care studiaza stomatologia, se inghesuie sa faca cunostinta cu ea.

De ce tomai stomatologie? simplu, pentru ca robotica este un pacient-simulator pe care ei sa-si incerce mana. Diferenta dintre acest model si predecesoarele sale este ca Simoroid-ul cu pricina este sensibil la durere, Simroid-ul fiind "echipat" cu un set complet de dinti ceramici, dotati cu senzori pe post de nervi. In cazul in care freza ajunge prea adanc, in apropierea acestora, robotica nu se sfieste sa tipe de durere, rugandu-te sa te opresti.

Creatia doctoritei si inginerei Naotake Shibui de la Universitatea de Stomatologie din Tokyo va fi in scurt disponibila in labboratoarele facultatilor de profil din intreaga Japonie, nu inainte ca aceasta sa sa sufere un upgrade major pentru a putea reactiona si la injectiile cu anestezic.Winebot: Robotelul degustator de vinuri

Ultima gaselnita a inginerilor pasionati de inteligenta artificiala, un robotel degustator de vinuri, demonstreaza ca pana si cele mai rafinate abilitati umane pot fi inlocuite! Simpaticul Winebot creat de NEC System Technology Research Laboratory poate identifica zeci de sortimente de vinuri, totul cu ajutorul unui spectometru instalat in bratul stang al acestuia. Cum functioneaza? Simplu! E de ajuns sa apropii paharul de vin langa senzorul acestuia pentru ca robotelul sa analizeze ad-hoc compozitia chimica a acestuia.

Winebot iti va raspunde apoi, cu o voce de copil, care este sortimentul vinului, brandul acestuia, recomandandu-ti totodata inca alte doua vinuri asemanatoare precum si cateva feluri de mancare la care sepreteaza acestea. Te-a dat deja pe spate? Cred si eu! Atunci ce-ai sa mai spui cand vei afla ca acelasi robotel poate fi personalizat astfel incat sa-ti memoreze poreferintele in materie de vinuri, fiind in acelasi timp capabil sa analizeze si alte cateva alimente si sa te atentioneze cu privire la valorile nutritive ale acestora.

Momentan, Winebot nu este comercializat din cauza costurilor prea ridicate de productie. Inventatorii sai incearca sa gaseasca o varianta prin care simpaticul si ingeniosul robotel sa poata fi produs in masa si comercializat la pretul de 500$.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

valentina bloanta (09.08.2011, 11:19)
Daca ar fi si un Simroid pentru studentii nostri la stomatologie,poate ca ar fi mai putini pacienti nemultumiti de indemanarea medicului stomatolog.
Răspunde-i
elena chirila (07.08.2011, 09:41)
Pe mine ma baga in sperieti.
Răspunde-i
Cristina Victoria Tudor (01.08.2011, 23:10)
Ce bine ar fi sa a un robotel care sa imi aduca micul dejun la pat...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar