chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Experiment: 7 metode prin care sa iti mentii creierul "in forma"!

De în Sanatate 19 mar 2009
M-am gandit zilele trecute ca nu ar strica sa mai trec putin de la sporturi pentru remodelare corporala la cateva activitati pentru creier. Ce-i drept, ideea mi-a venit simtindu-ma un pic epuizata si chiar apatica, si cum nu organismul nostru oboseste primul, ci totul porneste de la creier, a trebuit sa actionez ca atare. Nu am facut exercitii speciale si nici nu mi-am luat carti sau dvd-uri pentru a face exercitii "ca la carte", ci ca de obicei am mers pe adaptare. Insa aceste adaptari sunt general valabile si pot fi preluate de oricare dintre voi. Invata dorintele creierului tau!
Deseori simt ca sunt epuizata; de multe ori fizic, insa de alte ori recunosc exact starea de oboseala psihica: lipsa de concentrare, stare de somnolenta, apatie, proasta dispozitie, chiar si dureri de cap. Este o stare mai accentuata decat de obicei; eu una trebuie sa ma refac bine dupa o astfel de stare inainte de a trece mai departe la alte ativitati. Uneori nu am foarte mult timp la dispozitie pentru a ma recupera, sarcinile si activitatile obligatorii de zi cu zi opunandu-se cu desavarsire unui "tratament" indelungat.

Cel mai bun remediu pentru o revenire strasnica este o vacanta, fie ea si de 2-3 zile intr-un loc linistit unde sa te recreezi si sa iti reincarci bateriile. Mintea ta striga deseori dupa asa ceva! Stiu cum e! Dar ce faci cand ti-e pur si simplu imposibil sa iti iei cateva zile libere? Trebuie sa iti indrepti atentia si resursele spre alte mijloace de recuperare! Eu am reusit! Poate ca unele dintre ele nu sunt testate stiintific, insa important este sa te simti tu bine si sa iti descoperi strategiile prin care creierul tau sa fie "in forma" in fiecare zi!

1. Joaca-te cu mintea!

Uitam de multe ori sa ne jucam; stiu, suna copilareste ceea ce spun, si te gandesti imediat unde sa mai introduci jocurile printre activitatile zilnice; daca tii cu adevarat la tine le faci loc si iti spun sincer ca daca reusesti sa descoperi jocurile potrivite care sa se plieze pe personalitatea ta, nu te vei mai instraina de ele.

Eu am momente in care simt nevoia sa ma joc si atunci o provoc pe sora mea la o partida de sah (ei ii place mai mult sahul) sau la una de table in timpul liber; in weekend am adunat o gasca de prieteni si ne-am "razboit" pe cinste intr-o partida de cateva ore de remi. Dupa ce ne-am plictisit de remi am trecut la carti si am jucat whist; nu prea usor de jucat, dar amuzant. Concentrarea este maxima in unele momente si uneori ai o falsa impresie ca mai mult obosesti jucandu-le, decat sa te relaxezi, dar exact cum te alegi cu febra musculara dupa primul antrenament de sport in care te aventurezi, cam acelasi lucru se intampla si cu functiile creierului - le-ai pus la lucru si acest lucru se resimte! Pe langa faptul ca ne-am pus mintea la contributie a fost foarte distractiv si relaxant totodata: floricele, suc, muzica, distractie. Si pentru a nu-mi iesi din mana, pentru ca toate acestea s-au intamplat in weekend, am ales in drum spre serviciu sa imi cumpar carte plina cu enigmatice joculete de sudoku - pare atat de simpla amestecarea cifrelor, dar in realitate este un adevarat labirint, in care o simpla greseala costa intregul joc.

De ce jocuri strategice? Pentru ca acestea iti permit sa iti testezi capacitatile intelectuale si logica pe care o ai; imbunatatindu-ti gandirea strategica vei resimti un imbunatatire a timpului de raspuns la situatii similare in viata reala si mai ales in aptitudinile profesionale. Alege jocuri pe calculator, dar si cele de grup: remi, table, sah, monopoly sau chiar cele care se joaca cu pixul si hartia in mana.

2. Dezintoxica-ti mintea!


Una dintre rezolutiile pe care trebuie sa le bifezi neaparat sezonul asta este sa te lasi de fumat! E oblogatoriu! Nu de alta, dar afectezi si lumea din jurul tau cu acest viciu! Eu chiar ma simt afectata de aceasta "placere" a altora si de cele mai multe ori las de la mine,  desi stiu ca nu este normal si ca ma afecteaza in aceeasi masura ca si pe ei. Nu este corect fata de noi, "fumatorii-pasivi", si nici pentru sanatatea ta!

Eu nu sunt fumatoare si incerc pe cat posibil sa ma feresc de fumatorii care ma inconjoara, care sunt foarte multi! Respir si asa un aer poluat, nu mai vreau sa inhalez si viciul altora!

Nu are rost sa mai enumar multitudinea de riscuri la care te expui si pe care inevitabil ti le vei asuma la un moment dat, dar in conformitate cu scopul articolului, trebuie sa stii ca fumatul prezinta un risc crescut pentru dementa si provoaca deteriorari grave ale sistemului cognitiv, mai ales la o varsta mai inaintata. A te lasa de fumat nu este usor, dar nici imposibil; totul tine de determinare: eu am numai imaginea fumului ducandu-se in toate organele corpului, ceea ce ma sperie ingrozitor, poate ca de aceea nici nu m-a tentat.

3. Hobby-ul dezvolta creierul!

A-ti cultiva pasiunile, chiar si la un nivel amatoricesc, este sanatatate curata si cel mai bun exercitiu pentru creier. Plus de asta, implica si alte aspecte de luat in seama: exercitiu, relaxare, distractie, eventual interactionare - un cumul de bine. Personal, am foarte multe hobby-uri, insa unele sunt de sezon, altele sunt dependente de diverse lucruri, de aceea, in acest week-end m-am limitat la muzica din plin, cateva documentare restante, citit si la cateva plimbari cu rolele (una dintre marile mele pasiuni).

Am inceput ziua de sambata cu muzica: am reactualizat tot playlist-ul cu zecile de piese marca Michael Jackson (odata cu anuntul revenirii pe scena din acest an, multe amintiri au revenit in aceasta perioada) si nimic nu m-a incarcat cu energie mai mult decat Beat it, Dangerous, Jam, Billie Jean, Smooth Criminal sau legendarul Thriller. Chiar m-am simtit bine ascultand aceste piese fantastice printre maruntele activitati casnice pe care le-am avut de facut. Si am avut si mai mult spor!

M-am odihnit apoi in fata calculatorului cu mai multe documentare si interviuri din trecut ale aceluiasi "king of pop". Pot spune ca a fost un weekend semnat "Michael Jackson" - care m-a relaxat profund. Am iesit cu prietenul la o plimbare cu rolele in parc, dezmortindu-ne oasele dupa o iarna intreaga si acest lucru s-a simtit dupa febra musculara de care am suferit duminica.Activitatile creative stimuleaza partea dreapta a creierului, in timp ce logica si rationamentele (jocurile strategice) antreneaza partea stanga a creierului. Mentinand ambele parti in forma maxima reusesti sa ai o "minte brici" si sa iti tii creierul conectat intotdeauna la intamplarile si sarcinile zilnice, fara a-l epuiza.

Nu iti trebuie mult timp pentru hobby-ul tau: rupe-ti o ora din program pentru a o dedica unei activitati preferate: pictat, citit, inot, fotografiat sau chiar gatit.  Daca simti ca nu reusesti sa te automotivezi, alege o activitate de grup pentru mai multa distractie si pentru a te responsabiliza.

4. Cititul - o activitate de neinlocuit!

Tratez cititul separat de alte pasiuni, pentru ca este una dintre activitatile cheie pentru un creier in forma si dezvoltat la cote maxime. Vreau sa accentuez faptul ca Pc-ul si alte resurse digitale de informatii dezvoltate in epoca moderna nu egaleaza "puterea" cititului unei carti pagina cu pagina. Alege o carte la indrumarea unei prietene sau a cuiva care iti cunoaste gusturile, pentru a fi sigura ca subiectul te va tine conectata pana la final, si savureaz-o fila cu fila.

Si eu m-am apucat de citit de luni. Poate ca este o carte veche si "expirata", dar eu abia acum am descoperit-o si ca urmare a faptului ca am semnat acest weekend ca fiind unul dedicat lui M.J., am imprumutat de la o colega autobiografia lui din '88, "Moonwalk", si o savurez de cate ori prind cate un pic de timp liber. E placut sa devii dependenta de o carte pana la finalul ei si mai ales, beneficiind de efectele pozitive asupra dezvoltarii sistemului cognitiv de pe urma acestei activitati, care pare sa paleasca in epoca noastra.

5. Mananca pentru creier!

Greu de crezut sau nu, exista anumite legume care sunt chiar "dedicate" sanatatii mentale; legumele verzi sunt extrem de bogate in vitamine si antioxidanti care te ajuta sa previi afectiuni cognitive grave: vitamina E (broccoli, spanac), vitamina C (broccoli), fier (broccoli) si vitamina B (frunze de laptuca).

Astfel ca m-am documentat si am ales sa fac o salata din toate aceste ingrediente minune: frunze de spanac, broccoli, rosii, salata verde, seminte de floarea soarelui, nuci si ulei de masline. Am adaugat si cateva bucati de pui la gratar si ou fiert pentru a completa nutrientii cu proteine si a iesit o salata satioasa, gustoasa si foarte sanatoasa, drept "hrana" pentru creierul meu.

6. Relaxare - o dorinta implinita in fiecare zi!


Fiecare dintre noi are modul lui in care simte ca se relaxeaza cel mai bine si, desi multe dintre activitatile pe care le-am enumerat mai sus au si acest efect, relaxarea trebuie sa fie maxima pentru ca si mintea noastra sa se "odihneasca". Nu putem tine creierul in priza tot timpul, cum nici noi nu putem sta conectati non-stop la o singura activitate; relaxarea este o necesitate care trebuie satisfacuta la nivel maxim.

Eu stiu ce ma relaxeaza profund: sa stau pur si simplu in canapea si sa ma uit la tv sau la un film bun. In acest week-end, sincera sa fiu m-am relaxat uitandu-ma la documentarele de care am mentionat mai sus; dar este o senzatie placuta si reconfortanta pentru mine sa stau pur si simplu in fata tv-ului sau calculatorului. Si nu numai in weekend poti face acest lucru, ci in fiecare seara cand vii de la serviciu; eu una am rezervata cel putin o ora inainte de culcare pentru emisiuni si filme tv.

7. Somnul dulce, mult aduce!


Nu sunt o fire care sa reuseasca sa isi faca acel somn de dupa-amiaza nici macar in weekend-uri; pur si simplu mi-e imposibil sa adorm, iar putinele dati cand reusesc sunt ingrozitoare: ma scol mai obosita decat atunci cand am adormit, am dureri ingrozitoare de cap, iar starea este de completa moleseala; de aceea prefer sa vina seara si sa imi fac atat somnul de frumusete inainte de ora 24:00, cat si cele 8 ore standard ideale pentru un adult. Ei bine, mai fur eu cate o ora plus/minus pe ici pe colo, dar reusesc sa ating intotdeauna cele 8 ore de somn!

Insuficienta orelor de somn, dar si lipsa lui afecteaza toate sistemele organismului, in special functiile cognitive, precum memoria si atentia. Creeaza-ti propriul program de somn de la care sa incerci sa te abati cat mai rar. Fa o rutina din ora de somn, organismul se va obisnui sa "ceara" ulterior singur aceasta ora pentru a se odihni!

Cam atat am facut eu pentru sanatatea mea mentala. Ce pot sa spun la sfarsitul acestui experiment? Ca nu il voi opri si ca imi va face o deosebita placere sa ma mai confrunt cu prietenii in diverse jocuri, sa mai merg cu rolele in parc, sa citesc si asa mai departe. Sunt lucruri pentru care nu depun efort; fac parte din placerea vietii. Poate ca acestea nu sunt cel mai bun exemplu de exercitii, dar fiecare dintre ele are efecte pozitive asupra mentalului, insa tu poti alege altele in functie de preferintele personale. Ma simt odihnita si cu un tonus bun; nu mai obosesc pana seara, asa cum o faceam inainte si nici nu ma mai trezesc atat de greu!

Tu cum iti "hranesti" creierul? Ce trucuri folosesti pentru a-l tine in forma?

Spune-mi mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar