Eviţi să speli vasele? Ce beneficii surprinzătoare are această activitate

De în Sanatate 9 dec 2015

Gândeşte-te de două ori înainte de a pasa altcuiva această activitate casnică.

spalatul vaselor

"Mindfulness-ul" (un termen dificil de tradus în limba română, care numeşte un concept psihologic definit prin a fi ancorat în prezent; mai înseamnă concentrarea atenţiei şi conştientizarea sau acceptarea deplină a prezentului, fără a judeca) este adeseori asociat cu meditaţia, reflecţia şi o stare de spirit paşnică. Aparent este asociat şi cu activităţile casnice. Nu este tocmai ceva ce ţi-ar fi venit în minte când te gândeşti să meditezi.

Dar un nou studiu condus de cercetătorii de la Florida State University sugerează că simplul act de a spăla vasele ar putea, de fapt, să încurajeze o stare de "mindfulness", care a fost legată de faptul că favorizează bunăstarea, reduce nivelul de stres şi chiar stimulează sistemul imunitar.

51 de studenţi de la această universitate au participat la studiul menţionat, care a fost publicat în jurnalul "Mindfulness".

Puţin peste jumătate dintre participanţi au fost învăţaţi să se concentreze pe experienţa conştientă a spălatului vaselor (cu alte cuvinte, să fie prezenţi în ceea ce fac, fără a lasa gândurile să zboare), cum ar fi să se concentreze pe mirosul detergentului pentru vase, să simtă spuma făcută de apă, să simtă temperatura apei, dar şi forma şi designul farfuriilor şi celorlalte vase pe care le spălau.

Ceilalţi participanţi la studiu, care au acţionat în cadrul studiului ca grup de control, s-au concentrat pur şi simplu pe ideea de a termina treaba şi atât.

Concluziile studiului au fost semnificative. Studenţii care au învăţat despre abordarea inspirată de "mindfulness" au raportat o scădere cu 27 de procente în ceea ce priveşte nervozitatea, iar 25% dintre participanţi au înregistrat o creştere în stimularea mentală după spălatul vaselor.

Grupul de control nu a observat niciun fel de beneficii precum cele de mai sus – ceea ce sugerează că pentru minţile tensionate şi suprasolicitate, spălatul vaselor folosind tehnica "mindfulness" poate fi o formă convenabilă de terapie.

"Timp de mai mulţi ani am avut un interes legat de conceptul de "mindfulness", atât în calitate de practicant, cât şi în calitate de cercetător. Am fost, în special, interesat de modul în care activităţile cotidiene din viaţa noastră pot fi folosite pentru a contribui la o stare atentă şi conştientă (n.r. în original – "mindful") şi, drept urmare, pot creşte sentimentul general de bunăstare", a declarat Adam Hanley, unul dintre autorii studiului.

Concluziile cercetării au fost iniţial descrise de publicaţia The Wall Street Journal. Sursa.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
12 noi