Horoscop 2020 - Un an EXCELENT pentru LEI, SĂGETĂTORI şi...

Citeste mai mult»

Câte calorii au, de fapt, nucile

Citeste mai mult»

Lipsa acestor vitamine îți dă dureri de cap

Citeste mai mult»

Legătură surprinzătoare între CAFEA, diabet şi obezitate

Citeste mai mult»

3 efecte NEGATIVE ale consumului de sfeclă roşie

Citeste mai mult»

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra...

Citeste mai mult»

Cele mai bune 6 melodii de Crăciun din 2019

Citeste mai mult»

Cum să realizezi bilanțul de sfârșit de an

Citeste mai mult»

3 idei pentru a trece cu bine peste sărbători

Citeste mai mult»

20 de filme marca Hallmark, speciale pentru perioada...

Citeste mai mult»

Dietă eficientă: A slăbit 49 de kilograme, deşi era...

Citeste mai mult»

Descoperirea mayașă care a cutremurat lumea

Citeste mai mult»

Gest controversat - De ce dau indienii din cap tot timpul

Citeste mai mult»

Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de...

Citeste mai mult»

Cei care fac asta regulat au salarii mai mari şi posturi...

Citeste mai mult»

Zodiile şi incompetenţa - Vărsătorii sunt cei mai...

Citeste mai mult»

Slăbeşti DUBLU, fără efort, dacă bei asta zilnic

Citeste mai mult»

Când găteşti carne de pui, trebuie neapărat să...

Citeste mai mult»

Astrologul confirmă: ACESTE 4 zodii au toate şansele de a...

Citeste mai mult»

Află din următoarele rânduri ce se întâmplă cu Pământul

Citeste mai mult»

Reguli pe care să nu le uiţi când iubeşti

Citeste mai mult»

Ce îi intimidează pe bărbaţi la tine, în funcţie de zodie

Citeste mai mult»

Cercetătorii dezvăluie cum să-ţi controlezi visele

Citeste mai mult»

Horoscop: Când ÎNCETEAZĂ fiecare zodie să iubească

Citeste mai mult»

Vezi unde poți găsi cea mai bună sare din lume

Citeste mai mult»

Menstruaţie mai scurtă cu ajutorul unui truc simplu şi...

Citeste mai mult»

8 adevăruri pe care orice cuplu ar trebui să le știe ca...

Citeste mai mult»

9 tipuri de dureri care te induc în eroare

Citeste mai mult»

6 remedii naturale pentru a-ți curăța și dezinfecta limba

Citeste mai mult»

Este bine să mâncăm ouă? Cum ne dăm seama care sunt cele mai bune

De în Sanatate 17 iul 2015

Un ou mediu în mărime conţine 186 mg de colesterol, asigurând 62% din doza zilnică recomandată pentru o persoană. Într-adevăr, consumul de ouă periodic/ridicat poate creşte nivelul de colesterol total şi de LDL (aşa numitul "colesterol rău"). Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, consumul moderat de ouă nu dăunează însă. Astfel, este bine să mâncăm ouă?

oua

Consumul de ouă: este bun sau nu pentru sănătate?

Ouălele asigură mulţi componenţi importanţi pentru organismul uman, iar un consum moderat nu va dăuna sănătăţii, atunci când vorbim de persoanele sănătoase. Oul conţine proteine, minerale, folaţi, vitamina B etc.

Persoanele care au deja probleme cu nivelul crescut al colesterolului, boli de inimă etc., trebuie să consulte un medic specialist pentru a-i indica o dietă benefică.

De asemenea, în urma studiilor, s-a observat că  riscul bolilor de inimă nu a crescut. O mică dereglare a fost observată la persoanele cu diabet, dar nu s-a stabilit exact că ouălele au cauzat creşterea riscului. Bineînţeles, persoanele diabetice trebuie să respecte cu stricteţe regimul alimentar prescris de medic.

Valori nutriţionale, beneficii, recomandări

-          Un ou asigură 3% din necesarul de energie pentru un bărbat şi 4% pentru o femeie;

-          Proteinele conţin toţi aminoacizii necesari;

-          Vitamina H îmbunătăţeşte activitatea neuronală;

-          Complexul vitaminic B ajută organismul să transforme alimentele în energie;

-          Luteina conservă sănătatea oculară;

-          Mineralele asigură buna funcţionare a creierului;

-          Colesterolul asigură dezvoltarea şi buna funcţionare a celulelor din corpul uman etc.;

-          Oul este un aliment săţios, deci ar trebui inclus în orice dietă alimentară pentru că ajută la scăderea în greutate;

-          Cantitatea de grăsimi saturate nu este atât de mare (aproximativ o treime dintr-un ou), deci ar trebui să se renunţe la mitul conform căruia ouălele cresc drastic nivelul de colesterol rău, implicând diverse boli. Oul este un aliment foarte important, cu proteine complexe, ce trebuie să fie inclus în orice regim alimentar, doar cu supraveghere mai mare şi o reţetă exactă în cazul în care persoanele au deja boli cardiovasculare sau diabet.

Este bine să mâncăm ouă. Cum ne dăm seama care sunt cele mai bune?

-          Ouălele ar trebui consumate fierte (ou fiert moale). Ouăle fierte tari sau omleta se vor digera mult mai greu. De asemenea, ar trebui evitate ouălele prăjite, având în vedere că se adaugă şi ulei, iar compuşii toxici sunt greu de digerat;

-          Când se depozitează în frigider, ouălele nu se spală. Însă, înainte de gătire, este recomandat ca ele să fie spălate;

-          Cele mai bune sunt ouălele organice şi de ţară, nu cele industriale/găsite în supermarket-uri. Din prima categorie, acestea provin de la găini care au fost crescute cu hrană naturală şi sănătoasă, fără concentrate, antibiotice, hormoni de creştere;

-          Culoarea cojii nu este importantă. Un ou este mai închis ori deschis, în funcţie de penajul păsării;

-          Raţa, gâsca, bibilica etc. au ouă la fel de bune, însă ele pot fi infectate mai uşor cu Salmonella;

-          Cele mai bune ouă sunt cele de găini sau de prepeliţă;

-          Gălbenuşul de ungalben intens sugerează că pasărea a mâncat sănătos, dar nu furnizează neapărat mai multe beneficii organismului decât gălbenuşul mai pal;

-          Cele mai bune ouă de găină sunt cele provenite de la găinile de vârstă intermediară;

-          Ouălele de prepeliţă sunt şi ele foarte populare şi sănătoase. Faţă de cele de găină, conţin mai multe proteine, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, complexul vitaminic B etc. În schimb, au şi câteva minusuri în comparaţie cu cele de găină: acizi graşi saturaţi, vitamina D, luteină, fluor, glucide, furnizează mai multă energie şi au mai multe lipide;

-          Ar fi de evitat să fie consumate crude pentru a scădea riscul infectării cu Salmonella. Persoanele diabetice, cu boli cardiovasculare, copiii, femeile însărcinate şi bătrânii trebuie să fie mai atenţi la consumul de ouă;

-          Ouălele se scufundă în apă sărată pentru a le fi verificată prospeţimea (acasă): ouălele de o zi vor cădea la fund, în timp de cele de 5 zile vor pluti.

Sursa: diete-sanatoase.ro

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
17 feb