nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Egipt - calatorie in timp de trei ori

În Calatorii 6 mar 2010
Egipt - primul lucru care iti vine in minte atunci cand auzi cuvantul Egipt sunt piramidele, impreuna cu toate povestile despre faraoni, o pleiada de zei, temple mortuare, hieroglife si multe-multe taine inca ascunse sub dunele infinite de nisip ( - se crede ca doar circa 30% din vestigiile antice ale Egiptului au fost scoase la lumina). Fascinantele locuri pot crea o legatura speciala, as putea spune chiar inedita, pentru care nu gasesti explicatie, ea doar exista. In cele din urma, nu-ti mai ramane nimic de facut, poti doar sa te lasi purtat de dorinta de a reveni iar si iar in acele locuri, in care timpul nu respecta notiunile sale logice, timpul este propriul sau stapan.

Asa s-a intamplat si in cazul meu. In 1992 am pasit pentru prima data pe nisipurile egiptene. Am ales aceasta destinatie din curiozitatea si atractia provocata de povesti exotice despre locuri exotice, pline de istorie. Am pornit intr-un tur prin zona continentala a Egiptului (mai exact in Valea Nilului) pe urmele lumii antice egiptene, plina de simboluri si mistere. Se stie ca Egiptul are, totusi, cele mai multe si mai bine conservate vestigii ale istoriei antice vechi (comparand de pilda cu cele contemporane lor din Mesopotamia – Irakul de astazi). Iar eu am pornit in "redescoperirea" lor.

Calatoria mea inapoi in timp a fost o experienta ce mi-a depasit cu mult asteptarile. M-am simtit in multe momente ca un arheolog care face o descoperire. In fiecare sit arheologic am simtit ca eu sunt primul care paseste pe urmele istoriei, ca inaintea mea se intinde acea civilizatie iar eu sunt cel care ii dezvaluie povestea, eu pot sa-i dezleg misterele...

Am trecut, printre multe alte locuri, si prin magnificele: Karnak, Luxor si Valea Regilor,  unde am vizitat temple vechi ultracelebre (cel de la Karnak (Templul lui Amon de la Karnak), inceput in sec. XVI i.Hr. si extins in circa 1500 de ani – fiecare faraon dintre cei implicati mai adauga cate ceva, si eventual deplasa pe o pozitie secundara statuile celor dinaintea lui) precum si morminte regale de tip hipogeu (- in pamant sau stanca, adica nu de tip piramida cum s-au construit in perioada Regatului Vechi), construite de regi din dinastii din perioada noua a Egiptului faraonic. Astfel, un loc de neuitat a fost Valea Regilor. A ramas un spatiu misterios, inca plin de secrete; aici au fost inmormantati conducatorii Egiptului din dinastiile 18 – 20. In acest loc sunt 63 de morminte, cele mai multe de regi (cel mai celebru fiind, evident, cel al modestului rege Tutankhamon, singurul mormant de faraon scapat nejefuit!), dar si cateva apartinand unor regine precum si unor inalti demnitari. In apropiere de Valea Regilor, in Valea Reginelor, a fost descoperit, de asemenea, un mare numar de morminte, dar de data aceasta apartinand doar sotiilor de faraoni, unor printi si nobili, de asemenea din dinastiile 18 – 20. Unul dintre cele mai interesante este mormantul reginei Nefertari, sotia cea mai iubita a vestitului Ramses II.

Pe langa momumentele istorice, Egiptul mai are o comoara, speciala, omniprezenta si atotputernica (cel putin sub aspectul caldurii...): Soarele. Pe cerul vesnic senin, un ochi mare, luminos si orbitor imi umarea fiecare pas. In fiecare zi Soarele (zeul Ra, nu-i asa?, doar eram pe teritoriul lui...) ma insotea peste tot. A fost singurul martor continuu al "descoperirilor" mele, dar si un fel de calauza. Razele sale imi dezvaluiau unghere tainice ale locurilor vizitate, cu hieroglifele care ascundeau intreaga poveste a civilizatilor care traisera acolo.

Odata fascinat si fermecat inexplicabil de tara piramidelor, drumurile mele au continuat sa se indrepte spre aceasi destinatie. In consecinta, in 2006 m-am intors in locul „primelor mele descoperiri arheologice”, mai matur, mai curios, mai pregatit sa inteleg misterele egiptene. Am ales din nou excursia-tur prin Valea Nilului, pentru ca aveam o multime de obiective de [re]vazut si de [re]descoperit... Mi-am reluat drumul prin istoria egipteana si am urmarit cursul Nilului inapoi in timp...

Pentru mine Egiptul inseamna istorie, arta, cultura, dar anul trecut, in 2009, am ajuns sa cunosc si partea turistica de divertisment a tarii, cand am ajuns in Peninsula Sinai, in statiunea Sharm el-Sheikh. Piramidele au fost de nelipsit, dar de data aceasta piramide de mancare se inaltau in restaurantele luxoase ale hotelurilor de pe malul Marii Rosii. Nu este greu sa-ti imaginezi cum era viata unui faraon pentru ca in aceste statiuni esti rasfatat 24 de ore din 24. Fiecare hotel are un centru de relaxare si spa, dar si un centru special de scuba diving si snorkeling. Daca iti doresti sa descoperi misterele subacvative, te poti aventura in adancuri alaturi de un instructor personal specializat in fauna si flora marina, care iti va arata tot ceea ce este mai frumos in Marea Rosie – sute de corali si alte sute de speciii de pesti exotici.

In Marea Rosie (temperatura minima a apei sale este de 220C) inoti de fapt intr-un mare curcubeu, alaturi de o diversitate de pestii multicolori. Dar pentru ca le invadezi spatiul nu scapi foarte usor. Pestii mai indrazneti incearca sa te atentioneze ca le incalci teritoriul si te ciugulesc sau te ciupesc. In plus, cu ocazia primei sesiuni de snorkeling am mai descoperit faptul ca fiecare peste are piatra sau coralul sau, iar daca il indepartezi de „casa” intr-o clipa se intoarce in acelasi loc.

Intr-o alta zi, in care mi-am continuat periplul in Marea Rosie m-am intalnit cu un stimat peste de aproximativ 1 m lungime (l-am zarit destul de tarziu...), de o combinatie aparte de alb cu negru ("sare-si-piper"). In momentul in care m-a zarit, s-a oprit, fara teama, cam la 2-3 metri distanta de mine, m-a privit cu un ochi pentru destule secunde ca sa m-apuce oarece teama, dupa care a plecat mai departe agale, indiferent. Stia ca sunt pe teritoriul sau si stia in egala masura cine este in avantaj... Nu reprezentam nici un fel de pericol, eram doar un trecator dornic sa-i cunoasca lumea.

Pentru mine Egiptul reprezinta locul in care poti calatori in timp, in trecut. Mai mult decat atat, daca esti norocos este tara in care poti descoperi nu doar tainele istoriei, dar si tainele tale, ca om.

Articol oferit de Autoritatea Nationala de Turism a Egiptului (ETA)

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr