Dezvoltarea copilului: de ce e important să te joci cu cei mici în aer liber

De în Familie 9 oct 2015

Când vine vorba de dezvoltarea armonioasă a copiilor - şi nu ne referim la dezvoltarea fizică, ci a personalităţii - părinţii trebuie să reţină că este important să se joace cu cei mici nu doar în interiorul casei, dar şi în aer liber.

"Du-te şi te joacă afară!" Îţi aminteşti dacă primit acest tip de ordin de la un adult atunci când erai copil? Dar îţi mai aminteşti cât de repede ieşeai pe uşă pentru a profita de fiecare secundă petrecută în aer liber?

Din păcate, în decurs de o generaţie, specialiştii spun că cei mici au pierdut libertatea de a ieşi pur şi simplu afară la joacă. Potrivit unui studiu, în medie un copil american petrece doar 4 până la 7 minute pe zi afară, în aer liber.

Există tot felul de motive care ar putea explica această schimbare ce s-a produs în vieţile copiilor, şi nu ne referim aici doar la copiii din studiul american, ci şi la copiii români.

În inima acestei probleme se află o schimbare a stilului de viaţă, care este acum "echipat" cu mai multe ecrane, mai multă protecţie din partea părinţilor şi mai multe vieţi programate după un calendar bine ştiut. Iar din această cauză, copiii noştri au ajuns la un aşa-numit "arest la domiciliu".

O copilărie din ecuaţia căreia a fost scoasă natura îi costă mult pe copiii noştri, scriu cei de la sierrasun.com, iar preţul plătit de cei mici se referă la sănătatea lor fizică şi mentală.

Absenţa unui interval de timp structurat petrecut în aer liber limitează înţelegerea copiilor noştri în ceea ce priveşte lumea naturală şi dezvoltarea unor puncte esenţiale precum: rezolvarea problemelor, creativitatea, gândirea critică, raţionamentul şi capacitatea de a observa.

În plus, forţa fizică este mult mai bine dezvoltată la copiii care petrec timp în aer liber, iar cei mici se bucură de mai multă vitamina D de la razele soarelui, o vitamină atât de vitală pentru sănătatea lor.

Joaca în aer liber este esenţială pentru dezvoltarea celor mici, deoarece ea contribuie la bunăstarea cognitivă, fizică, socială şi emoţională a tuturor copiilor. Joaca în aer liber le oferă, de asemenea, o oportunitate ideală părinţilor şi celorlalte persoane care au grijă de cei mici să se implice deplin în activităţile copiilor lor.

În ciuda beneficiilor care derivă din joacă, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, timpul pentru jocurile în aer liber s-a redus semnificativ pentru unii micuţi. Mai mulţi factori au redus timpul de joacă, printre care şi stilul de viaţă tot mai alert şi grăbit, schimbările în structura familiei şi atenţia sporită acordată activităţilor academice sau sportive.

Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea optimă a copilului, încât ea a fost recunoscută chiar de către Comisia pentru Drepturilor Omului din cadrul ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) ca fiind un drept al fiecărui copil.

Fiecare copil merită oportunitatea de a-şi dezvolta la maximum potenţialul său unic. Aşa cum unele organizaţii luptă pentru drepturile copilului, şi părinţii trebuie să promoveze şi să creeze mai multe oportunităţi pentru copii, pentru ca cei mici să culeagă beneficiile asociate cu joaca în aer liber.

Chiar dacă vara s-a terminat, iar noul an şcolar a început de aproape o lună, chiar dacă programul tău de soţie şi mamă continuă să se aglomereze, aminteşte-ţi să ieşi afară, în aer liber, cu copiii tăi. Mai mult, poţi invita şi unii dintre copiii vecinilor tăi pentru a vă bucura împreună de toamnă şi pentru a vă juca în mijlocul naturii.

Nu ştii de unde să începi şi cum să te joci în aer liber cu copiii tăi? Iată mai jos câteva idei:

1. Faceţi o plimbare în natură şi vorbiţi despre ceea ce vedeţi, auziţi şi mirosiţi. Încurajează-i pe cei mici să atingă elementele naturale – să descopere cât de fină este o piatră sau cât de fragilă este o frunză uscată.

2. Stabileşte o cursă cu obstacole, iar startul şi finişul pot fi delimitate cu lucruri pe care le găsiţi în aer liber. Mutându-le pe măsură ce faceţi cursa cu obstacole, acest lucru îi va învăţa pe cei mici concepte importante precum "peste", "sub", "prin" şi "în jurul".

3. Organizaţi o vânătoare de "comori" care include doar lucrurile găsite în natură.

4. Faceţi o plimbare de "ascultare", iar astfel veţi avea parte de o activitate minunată în care vă concentraţi doar pe sunete. Pe măsură ce te plimbi cu copiii, atrage-le atenţia asupra sunetelor pe care le fac păsările, chiar şi asupra paşilor pe care îi faceţi pe trotuar. Ce sunete pot identifica cei mici pe cont propriu? Care sunt sunete puternice şi care sunt sunete mai slabe? Care sunt sunetele preferate de cei mici?

5. Scoate afară, în curte, un cearceaf mai vechi şi jucaţi-vă jocuri de-a paraşuta (zguduiţi cearceaful, mişcaţi-l, faceţi valuri etc.), te sfătuieşte Holly Galbo, mamă a două fetiţe, care scrie pentru site-ul sierrasun.com.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 ian