smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Despartirea in relatia de cuplu

În Dragoste & Sex 12 noi 2009
Daca tocmai ai trecut printr-o despartire in relatia de cuplu, primul lucru pe care il poti face este sa te mobilizezi sa treci cu bine peste aceasta situatie. Afla ca nu esti singura/singurul careia/caruia i se intampla acest lucru.
Despartirile sunt dureroase, cu atat mai mult cu cat sunt definitive si iremediabile. Cati dintre noi nu visam la o dragoste romantica in care ne gasim jumatatea si sa traim acea fericire a iubirii mult asteptate?

Cum recunoastem daca o relatie este cea de care avem nevoie?

In linii mari, o relatie armonioasa se stie ca duce la progres, la dezvoltarea personala a celor doi si la dezvoltarea unei relatii sanatoase. Ca o constatare generala, s-a observat ca cel mai adesea intre doua persoane care se iubesc au loc schimburi de sentimente reciproc acceptate, iar acceptarea manifestarii sentimentelor poate fi un indicator care arata disponibilitatea fiecaruia de a se implica in aceasta dinamica de cuplu in care au loc schimburi de genul „se ofera” si „se primeste”. Ne referim aici la interesul pentru celalalt, atentia acordata celuilalt, gesturi care exprima atractia unuia fata de celalalt, afectiune, furie, iertare, etc.

Pentru a analiza propria situatie in care te afli, urmatoarele randuri pot sa se constituie intr-un prim pas spre intelegerea a ceea ce s-a intamplat in cadrul relatiei tale. Spun un prim pas pentru ca este greu sa ne imaginam ca poti intelege ce s-a intamplat in cazul relatiei tale doar citind cateva repere teoretice, fara a analiza ce s-a intamplat in cazul tau. Pentru a afla mai multe despre tine si despre ce s-a intamplat de fapt in relatia voastra, fapt care a dus la despartire, si mai mult, pentru a depasi perioada de durere care este specifica in situatia despartirii, se poate opta pentru un program terapeutic specializat pentru acest tip de probleme.

Aspecte opuse care pot genera echilibru, respectiv dezechilibru intr-o relatie.

In functie de interesul celor doi unul fata de celalalt, si respectiv in functie de disponibilitatea pe care o au cei doi de a se afla in relatie cu celalalt, putem identifica mai multe aspecte care pot sa aiba dubla conotatie in cadrul relatiei, in functie de momentul sau de tipul de relatie respectiv.

„Nevoi exprimate” versus „Reprimarea nevoilor”.

Intr-o relatie armonioasa increderea este un elementul central care nu trebuie demonstrat si castigat permanent, deoarece schimburile pe care se bazeaza relatia raspund nevoilor si asteptarilor celor doi parteneri. In cazul in care exista multa tensiune, acest lucru se intampla ca urmare a unor nevoi neimplinite sau insuficient satisfacute, fapt care determina exprimarea frustrarii traite fie sub forma de conflict, fie de evitare a confruntarii.

In unele cazuri declansarea conflictului si escaladarea acestuia duc la descarcarea tensiunii, ceea ce in explicatie simplista ar reprezenta un mecanism de reglare naturala a relatiei, fiind oarecum spre beneficiul celor doi si implicit spre progresul relatiei. Poate pare paradoxal cum escaladarea unui conflict (disputa pe un anumit subiect, discutie contradictorie) poate sa aduca ceva bun, dar de asemenea explicatia consta in faptul ca un conflict daca se desfasoara in termeni pozitivi si se incheie prin “negociere amiabila” are un rol foarte important in cunoasterea celor doi (cu atat mai mult cu cat valorile si pattern-urile lor de interactiune sunt mai diferite).

Astfel in cadrul disputelor sunt exprimate in mod deschis sentimente, atitudini, nevoi, asteptari ale celor doi, reprezentand un prim pas spre constientizarea si schimbarea atitudinii in cazul in care se doreste mentinerea relatiei. De asemenea, aceste situatii sunt folosite ca prilej de a discuta despre toate acestea si gasirea semnificatiei si sensurilor unor modalitati de exprimare specifice folosite de fiecare din ei (de ex: clarificari aduse asupra a ce anume reprezinta un anumit gest, o anumita expresie) fapt ce poate fi considerat ca un castig in planul relatiei, deoarece ajuta la intelegerea anumitor gesturi, expresii, emotii, si gasirea unor semnificatii comune si chiar dezvoltarea unui “limbaj” comun. Acest mod de confruntare este de fapt ceea ce numim “confruntarea patternurilor” si “clarificarea sentimentelor” unul fata de celalalt.
„Curajul de a se confrunta cu situatii noi in relatie” versus „Evitarea situatiilor noi. Evitarea reactivarii ori evocarii unor situatii vechi”.

Pentru ca o relatie sa nu se scindeze la un moment de tensiune maxima este nevoie de rabdare, dorinta si motivatia de a continua escaladarea in continuare a confruntarilor cu celalalt si nu in ultimul rand, este nevoie de curaj! Aici este vorba de a avea curajul sa te confrunti cu situatii noi in planul concret al relatiei. De asemenea, se mai poate vorbi aici de curajul de a confrunta situatii noi in cadrul relatiei de cuplu in care ar putea sa apara rani ale trecutului care aparent sunt inchise (este vorba despre evitarea inconstienta a unor momemente sau situatii care ar putea evoca amintiri, slabiciuni, vicii, ori pattern-uri dobadite in trecut in mediul educational).

Toate aceste mecanisme apar in plan subconstient si actioneaza in paralel cu dorintele sau actiunile noastre care se manifesta intr-un plan concret al relatiei. Aceste mecanisme sunt recunoscute ca fiind mecanisme de aparare, dar din nefericire, daca nu sunt identificate la timp, duc la sacrificarea relatiei de cuplu. In alte cazuri, decizia de separare nu se regaseste in paleta explicatiilor prin intermediul acestor mecanisme, in acel caz pot exista diferite motive, specifice de la caz la caz.

„Increderea in celalalt” versus ”Erodarea increderii”

Daca in cadrul unei relatii apar emotii, sentimente si atitudini negative (precum: critica, sentimente de culpabilitate, furie, agresivitate), primul lucru care va fi afectat este increderea, aceasta reprezentand pilonul central al relatiei. Increderea poate fi definita in termeni diferiti de fiecare dintre noi, in functie de experientele de viata anterioare si, de asemenea, de pattern-urile cu care ne-am obisnuit in familia sau in mediul in care fiecare dintre noi a crescut.

„Durerea iubirii neampartasite si neacceptate” versus „Indiferenta celuilalt sau Detasarea”

Dupa cum am constatat, din nefericire, unele relatii nu pot continua si acest lucru se intampla ca urmare a diferitelor motive, de la caz la caz, iar pentru cei care sunt prinsi in capcana acestei situatii a sentimentelor neampartasite si neacceptate de catre celalalt, apare durerea respingerii. Pentru unele persoane, o astfel de situatie este asemanatoare cu o stare de permanenta asteptare, dorinta intensa neimplinita, stare de frustrare si instalarea sentimentul acut de abandon si de esec.

Aceste trairi pot aduce drept consecinte dezechilibre in mai multe planuri ale existentei precum: ineficienta in munca, dezinteres fata de propria persoana, iar in cazurile extreme, cand nu se gasesc mecanismele necesare pentru a te reechilibra, putem vorbi de consecinte mult mai grave precum depresia profunda sau chiar suicid-ul.

In aceste situatii persoana care sufera trebuie sa inteleaga ca progresul unei astfel de relatii nu este vizibil. Intr-o astfel de relatie sentimentele de iubire sunt cele care determina suferinte si uneori chiar situatii tragice. Pentru captivii acestor sentimente, lumea incepe si se termina cu persoana iubita. Sperante desarte adesea ii tin blocati intr-o lume imaginara din care singuri nu pot iesi din dorinta si speranta ca ar mai putea face ceva in a-l determina pe celalalt sa-i iubeasca.
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr