De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii

De în Sanatate 16 iun 2016

Afirmaţia potrivit căreia femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii este o ghicitoare tentantă pentru oamenii de ştiinţă. Cercetătorii vor să înţeleagă fenomenul, pentru a putea da naştere unor tratamente care să prelungească durata de viaţă.

Steven Austad şi Kathleen Fischer de la University of Alabama at Birmingham au încercat să înţeleagă fenomenul în cadrul unui studiu publicat în jurnalul Cell Metabolism.

"Oamenii sunt singura specie în care unul dintre sexe are un avantaj în ceea ce priveşte supravieţuirea", scriu cercetătorii UAB în lucrarea care acoperă studiul a numeroase specii. "Într-adevăr, diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte longevitatea poate fi una dintre cele mai robuste caracteristici ale biologiei umane."

Cu toate că şi alte specii prezintă diferenţe în ceea ce priveşte longevitatea în cazul unuia dintre sexe, la om, femeia este întotdeauna cea favorizată.

"Nu ştim de ce femeile trăiesc mai mult. E uimitor faptul că nu a devenit un subiect fierbinte de cercetare în biologia umană", explică Austad.

Austad a fost interesat de subiect încă din 2003, când a ţinut o prelegere pe această temă la Georgetown University.

Diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte longevitatea pot fi generate de hormoni, în special de creşterea bruscă a nivelului de testosteron în timpul diferenţierii sexuale masculine în uter. Un alt factor poate consta în diferenţele existente la nivelul sistemului imunitar, răspunsul la stresul oxidativ, forma mitocondrială sau chiar faptul că bărbaţii au doar un cromozom X, în timp ce femeile au doi.

Există, însă, o eningmă majoră identificată de cercetători.

"Unul dintre aspectele cele mai enigmatice, ceva care nu are echivalent cunoscut la alte specii, este că deşi par mai robuste în comparaţie cu bărbaţii în ceea ce priveşte supravieţuirea, femeile sunt, totuşi, mai slabe în ceea ce priveşte sănătatea pe parcursul vieţii adulte."

O explicaţie pentru acest paradox poate avea legătură directă cu problemele de sănătate care apar la vârsta adultă. Femeile sunt mai predispuse la probleme articulare şi osoase, iar acest lucru se poate traduce prin privare de somn şi stres suplimentar. Astfel, diferenţele de sex în ceea ce priveşte longevitatea ar putea fi generate de maladiile ţesutului conjunctiv la femei, ţesut conjunctiv care răspunde la influenţa hormonilor sexuali feminini.

Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...vor să înţeleagă fenomenul, pentru a putea da naştere unor tratamente care să prelungească durata de viaţă. Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 noi