Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

De ce sa nu eviti pragul de sus?

În Cariera 13 oct 2010
"The character of how you live your life influences the character of your "self"". Bruce H. Lipton
Baietelul meu de patru ani a venit la mine in lacrimi: "Mami, uite ce mi-a facut usa de la bucatarie, m-a lovit…"

Da, asta se intampla la un copil de patru ani care inca nu este constient de optiunile pe care le are si de faptul ca poate preveni actiunile din afara lui, ca isi poate adapta raspunsul si ca, prin urmare, consecintele raspunsului il vor duce intr-o directie sau alta. Vedeti, multi clienti imi spun ca sunt stresati si ca mediul este de vina. "Mediul este de vina" pana in momentul in care cineva este constient de puterea interna pe care o are si de faptul ca isi poate directiona gandirea, emotiile, cuvintele, actiunile. Asta nu se intampla de pe o zi pe alta, necesita antrenament, asa cum cele dintre voi care faceti sport va antrenati corpul pentru a fi mai agile, puternice, etc. Exista nenumarate scoli de gandire care propun solutii in acesta priviinta.

Am experimentat efectele negative ale stresului "la prima mana", cum se zice. Anii in care nu am avut prea multa grija de sanatatea mea mi-au influentat in mod negativ imunitatea. Dupa prima nastere, dupa schimbarile majore hormonale, toti factorii necesari pentru a declansa boala cronica de tiroida au fost prezenti. De 10 ani am boala care se numeste Hashimoto, tiroidita.  Corpul meu imi ataca tesutul tiroidian crezand ca este corp strain. Petru a compensa cat de cat  urmez un tratament cu hormoni sintetici. Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, asezata la baza gatului si care are diverse functii foarte importante in organism. O tiroida care nu functioneaza bine poate influenta negativ calitatea vietii: de la dereglari in metabolism cu consecinte asupra greutatii corporale, functiile cognitive ingreunate, nivel scazut de energie, etc...Pana la urma acesta a fost darul meu, pentru ca am inceput sa fiu curioasa in privinta felurilor in care pot sa imi dezvolt alte reactii la ceea ce se intampla in jurul meu, cum sa imi gestionez starea din care operez un comportament, cum pot sa-mi creez mai multe optiuni care sa ma faca mai puternica si sa-mi cresc calitatea vietii, in ciuda faptului ca traiesc avand o conditie cronica. Mai mult, stiati ca foarte multe femei, in special dupa 35 de ani, au probleme cu tiroida si ca aceste probleme sunt de multe ori nediagnosticate?

Multi oameni se gandesc ca a fi expert in managementul stresului inseamna ca devii ca un calugar budhist, calm si senin tot timpul. Nimic mai departe de ce vreau sa va sugerez: ce ziceti de un compromis? Aveti in tolba voastra o paleta larga de emotii: veselie, tristete, suparare, anxietate, relaxare, pe care le folositi corespunzator situatiei. Cu cat avem reactii exagerate fata de intensitatea situatiei (in emotii negative) in comparatie cu nivelul optim pentru fiecare dintre noi, cu atat ne folosim mai mult din rezervele de energie. Cu cat nivelul nostru de energie este mai scazut, cu atat avem mai putin de dat (de exemplu: mai putina afectiune copiilor sau partenerului nostru)…Cu cat va dezvoltati capabilitatea de a gestiona stresul intr-o maniera optima pentru voi, cu atat mai mult veti trai mai putin in anxietate, in furie, in discomfort fizic si mai mult intr-o stare generala de bine. Cu cat veti invata sa eliminate grijile inutile si sa va relaxati chiar si atunci cand mediul nu neaparat este propice, cu atat veti avea mai multa energie, veti gandi mai bine, deci veti deveni mai eficiente si mai implinite.

Multi oameni stiu despre impactul negativ pe care stresul il are asupra relatiilor cu ei insisi si cu alte persoane, asupra performantei la lucru, asupra apetitului sexual, asupra memoriei etc. Din pacate, stresul a devenit ca un inamic tacut si omniprezent, iar unii oameni sunt atat de obisnuiti cu el ca se gandesc ca nu exista alte optiuni si ca asa trebuie viata traita. Foarte putini se trezesc la timp si spun, “STOP! E timpul sa fac ceva”. De obicei un eveniment extern (ca de exemplu pierderea jobului, a relatiei, o boala) ii influenteaza sa se opreasca din inertie si sa ia in considerare alte posibilitati de a aborda viata. Ganditi-va: cati oameni in jurul vostru si-au pierdut simtul umorului, sunt irascibili, violenti, anxiosi…Vreti sa fiti unul dintre ei sau puteti mai bine?
Evolutia speciei umane ne-a ajutat sa ne dezvoltam diverse mecanisme de supravietuire, de exemplu cele de protejare si dezvoltare/crestere. Aceste procese sunt esentiale pentru supravietuirea oricarui organism. In fiecare zi miliarde de celule in corpul vostru trebuie sa fie inlocuite pentru ca devin neputincioase. Pentru a putea mentine acest proces de reinnoire celulara corpul vostru consuma o cantitate imensa de energie. Studii facute la Universitatea Standford in SUA de catre Dr. Bruce Lipton au aratat ca aceste mecanisme crestere si protectie sunt esentiale pentru supravietuirea noastra. Problema este ca ele nu pot opera in mod optim simultan. Cu cat functionam in modul de protectie, cu atat stagnam cresterea si doar folosim energie. Asta are un impact puternic asupra vitalitatii voastre si ne simtim obosite. Spre deosebire de procesele care stimuleaza cresterea si dezvoltarea unui organism: cand un organism creste foloseste energie, dar si produce energie. Cand suntem stresati glandele adrenale dau alarma si hormonii de stres fight-flight care sunt in sange influenteaza redirectionarea fluxului de sange catre tesuturile mainilor si picioarelor (ne luptam sau o luam la sanatoasa?). Ce se intampla? Sangele care alimenta procesele de digestie, absorbtie, excretie- procese care sustin viata- a fost redistribuit din zona viscerala catre alte parti ale corpului pentru a pune in functiune mecanismul de fight-flight.  Organele viscerale nu pot sa-si indeplineasca cum trebuie functiile care ajuta la cresterea celulelor si producerea de energie. Mai mult, hormonii stimulati de catre glandele adrenale interfereaza negativ cu sistemul imunitar pentru a conserva rezervele energetice. Asta poate insemna ca capacitatea organismului nostru de a lupta impotriva infectiilor scade. Totodata, in timpul stresului activitatea in cortexul prefrontal, zona din creier care se ocupa cu procesele cognitive ca: analiza, luare de decizii, etc., este mai putin irigata...Ce credeti ca inseamna asta?

Daca va intereseaza sa va cresteti calitatea vietii si sa va bucurati de calatoria pe acest pamant (nu e vorba numai de cati ani traiti, ci si de calitatea vietii in acesti ani) incepeti sa va ganditi si sa va creati un plan de eliminare a surselor de stres pe cat posibil, dar si sa cautati modalitati active prin care sa va creati vieti interesante, care sa va stimuleze procesele de crestere si dezvoltare. Invatati sa reinterpretati cauzele stresului si sa reactivati sistemul natural de reducere a stresului. Exista atatea resurse pe care puteti sa le folositi pentru a avansa in aceasta directie, inclusiv rubrica aceasta.

Va propun un exercitiu: ganditi-va la o situatie pe care simtiti ca nu o puteti controla si care va face sa va simtiti plina de griji. Faceti o lista cu toate detaliile necesare legate de aceasta situatie. Pe cat posibil nu faceti evaluari, ci doar descrieti faptele. Apoi imaginati-va ca traind in stres pentru o perioada mai lunga de timp si la toate consecintele care pot apare, prin urmare, in viata voastra.

Imaginati-va apoi o versiune mai in varsta a voastra care vine din viitor si va spune ca totul se va rezolva in bine pentru voi si ca o sa fiti ok. Ce ati fi inspirate sa faceti azi pentru a opera dintr-o mentalitate de crestere/dezvoltare (sau, de exemplu Ce ati face azi pentru a progresa in directia obiectivelor voastre?) si nu de protejare?

Acum, as putea sa demolez “usa care l-a lovit” pe baietelul meu, sau pot sa-l ajut sa invate cum sa recunoasca traiectoriile usii si sa sa anticipeze miscarea optima de trecere prin acel spatiu fara sa se loveasca de ea…

Bucurati-va de viata! Pe data viitoare,

Catalina D. Flore
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina brusture (14.11.2010, 20:25)
trebuie sa invingem stresul si sa nu ne lasam "purtati" de toate efectele sale negative. trebuie sa fim calmi, optimisti si fericiti, in orice situatie...Vom trai mult mai mult si veti fi sanatosi!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr