Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

D&G, Armani si Hugo Boss de la lux la kitsch

De în Moda 29 oct 2008
Ne plac brandurile de lux, insa de ce etalam eticheta? Vom deveni in curand o lume in care valoarea si calitatea stau in eticheta? Ce se afla in spatele acestei "dependente de brand" si cat bun gust aflam de la psihologul Lucian Trasa si Oana Kogalniceanu, stilist.
E oare eticheta un etalon al valorii? Ne ghidam dupa acest tip de "artificii" pentru a crea o imagine mai buna? Din punctul meu de vedere, in curand vom ajunge sa ne ghidam dupa o moda a etichetelor mai mult decat dupa o moda a texturilor luxuriante si a croielii bine definite  Dar oare de ce purtam etichete? Vrem sa completam anumite "deficite", dar oare nu cream in timp o personalitate care nu ne reprezinta?

Remarc mereu pe strazi oameni ce poarta tinute pe care sunt inscriptionate semnaturile unor branduri mari. Fie ca sunt tinute originale, fie ca sunt "fake-uri", e clar ca se poarta haina "de firma". Si cum poti atrage atentia asupra ta si a conditiei tale sociale daca nu avem un semn mare pe tricou Armani sau o geaca care are in piept D&G? Poate purtand o tinuta de calitate, insa cati recunosc calitatea? Sa vedem ce au de spus specialistii in aceasta privinta.

Din punct de vedere stilistic, e in tendinte sa purtam eticheta? M-am intrebat si am discutat cu Oana Kogalniceanu, stilist, pentru a afla de ce doresc oamenii sa poarte etichete fie ele si de lux, fie chiar copii.

De ce doresc unii oameni sa poarte "fake-uri" cu semnatura brandului la vedere? O parte din aceste persoane vor sa arate ca au o situatie sociala mai buna, iar unele nu stiu ce e acela un Armani sau un Hugo Boss, astfel, ajungand sa fie imbracati “de firma” din cap pana in picioare.

Scump, da' prost

Insa cand vorbim de produse care vin de la o casa de moda arhicunoscuta, care lanseaza colectii pentru toate gusturile, pentru ca totusi traim intr-o lume unde castigam prin a fi pe plac tuturor, exista si colectii pentru persoane care vor un look mai sclipitor. De aceea intalnim tricouri sau diferite bluze cu un simbol mare al brandului creat cu paiete sau diferite pietre. Marea greseala a unor branduri e ca nici nu mai produc in tara mama, iar croitoresele din alte tari unde se mai distribuie brandul, nu respecta modelul original, croiala si nici nu aleg materialele de cea mai buna calitate. De aceea ajungem sa intalnim tinute extrem de scumpe, dar de proasta calitate si care au castig pe piata numai datorita etichetei scumpe.

Uneori se intampla sa intalnim si "fake-uri" care sa arate mai bine ca unele tinute din colectia de lux. De ce? Pentru ca se poate intalni un designer cu mult bun gust dar care sa doreasca sa vanda mai bine si aplica o eticheta cunoscuta. Tinuta poate valora la fel de mult, insa fara acea eticheta probabil nu ar castiga nici pe jumatate. Din nou concluzia, valoarea sta in nume.

Dar oare ofera pretiozitate si calitate afisarea brandului? "Nu, in niciun caz. Unde brandul este afisat mare pe haine, acea tinuta nu va avea deloc pretiozitate si calitate. Din contra, unde este afisat cat mai subtil cu putinta, se observa calitatea deoarece designerul ofera mai multa atentie produsului. Cu cat este mai mica semnatura, cu atat este mai de valoare. Un exemplu ar fi chiar Diesel, care datorita scrisului patinat pe tinute, pierde din valoare," arata Oana Kogalniceanu.

De multe ori chiar daca nu este afisat la vedere brandul, atitudinea persoanei da de gol accesoriul sau tinuta care trebuie remarcata ca fiind "de firma." Din pacate designerii fac tinute si pentru persoane cu bun gust si fara, pentru ca incearca sa satisfaca toate cererile.Dar ce tip de oameni poarta astfel de "artificii"? Oamenii cu adevarati snobi, care reusesc sa se impuna cu aceste lucruri."Daca o femeie ar da 2000 de euro pe o geanta si nu ar avea succes cu ea afisand-o, nu ar mai cumpara o asemenea geanta. Din pacate romanii sunt foarte snobi. Nu avem o educatie prea dezvoltata in acest mod", concluzioneaza Oana.

Defapt, nu ne cunoastem stilul, ne lasam conduse de tendinte si de alte modele din societate la care dorim sa ne raportam si uitam de stilul propriu.

Am mai aflat de la Oana Kogalniceanu ce este mai "grav": sa porti o tinuta "no name" dar de bun gust sau una cu eticheta la vedere de bun gust? In ciuda faptului ca ne "ciocnim" foarte des de astfel de tinute pe strada, magazine, restaurante si cluburi, cea mai buna alegere conform Oanei este cea "no name". Niciodata nu reusesti sa creezi o tinuta de bun gust, afisand brandul.

Sfatul Oanei Kogalniceanu pentru femeia Feminis:
"Sa fii cat mai atenta cu tine, sa te simti bine cu tine, sa arati cat mai bine prin sport si alimentatie, si cel mai important, sa fii binedispusa, iar cu aceste rezultate sa faci cea mai buna alegere la shopping."

"Bazele" dependentei de brand

Dar oare ce este in spatele acestei "dependente de brand" din punct de vedere psihic? Sa aflam alaturi de psiholog Lucian Trasa, coordonator al Centrului de Studii in Transbranding.

De cele mai multe ori, brandul este purtat ca semn distinctiv al apartenentei fie la o clasa sociala anume, fie la un segment social exclusivist. Purtarea produselor "cu nume" si achizitionarea de produse-brand reprezinta o transpunere actuala a vechilor ritualuri de trecere de la un nivel social la altul. In societatile actuale de tip european, cumpararea unui automobil "de marca", spre exemplu, semnalizeaza "trecerea" la un alt nivel social, aceasta semnalizare fiind facuta atat pentru cei din jur, cat si pentru propria persoana. O astfel de actiune este facuta cu scopul de a usura acceptarea si integrarea in plan interior a noului statut.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand produsul-brand nu mai este doar purtat, ci etalat cu ostentatie. Etalarea "numelui", a brandului este rezultatul unor probleme psihologice care sunt astfel "pansate". Diversele rani narcisice, stima sau imaginea de sine scazuta, supracompensarea unei lipse sau a unei insuficiente personale – sunt tot atatea denumiri pentru acest tip de probleme psihologice care determina "etalarea" brandului. Stim cu totii bancurile legate de o persoana de o inaltime modesta care-si cumpara un automobil de teren foarte mare cu care circula doar prin oras si care dupa ce ridica fotoliul la maximum mai are nevoie de inca doua perne ca sa poata vedea ceva prin parbriz. In esenta, mecanismul este acelasi. Din pacate insa, acest tip de conduita compensatorie si de reparare a unei rani narcisice a fost intretinuta si chiar recompensata prin marketingul de pana acum, bazat pe principiile economiei si societatii de consum. Actuala criza financiar-economica, dincolo de cauzele strict economice care, in treacat fie spus, sunt secundare, isi are radacinile fundamentale in aceste principii gresite ale economiei de consum. Se vorbeste despre "criza capitalismului global", dar nu capitalismul este problema, cat felul in care societatea s-a bazat conduite economice in care brandurile au fost folosite ca mijloace de compensare si recompensare psihosociologica, fara ca aceste branduri sa vina in intampinarea nevoilor reale si fundamentale ale oamenilor.

Ce tipologie de oameni apeleaza la aceste "artificii"?

Persoanele care apeleaza la aceste mecanisme sunt de doua mari feluri, fara ca pentru aceasta tipologizare sa utilizez un criteriu explicit:

a) noi toti, in virtutea functionarii dupa principiile societatii de consum si a brandurilor "cult"; dar majoritatea noastra o face la modul de "purtare" a brandurilor si nu de "etalare" a lor;

b) cei cu probleme psihologice mai mult sau mai putin grave, care nu dispun de un nivel prea inalt de integrare a sinelui si nici nu sunt foarte preocupati de sanatatea si firescul etalarii brandului, care devine in plan inconstient un paleativ si un "pansament" provizoriu al respectivelor probleme.

In concluzie, nu brandul pe care il porti conteaza, ci tu ca individ. Poarta o tinuta care iti ofera incredere in tine pentru ca te avantajeaza, chiar daca eticheta poate nu e una cunoscuta, iar daca e stii doar tu. Calitatea unui produs sta in modul in care il porti, in materialul din care e facut si tipul de design, niciodata nu sta in nume.

Tu ce zici? Care este "eticheta" ta?
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Rusu Alina (16.12.2010, 14:06)
Asa este, oamenii sunt orbiti parca de etichete si tind sa eticheteze si ei la randul lor, dar asta-i alta poveste. Cert e ca foarte multi oameni prefera sa cumpere produse, branduri de lux, fara sa clipeasca, ce mai conteaza materialul, croiala, daca e de firma?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Moda
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr