prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»

Cum ne alegem domnisoarele de onoare?

În Familie 25 mar 2009
Domnisoarele si cavalerii de onoare ocupa, dupa miri si nasi, cele mai importante roluri in cadrul ceremonie de nunta. Din acest motiv rolurile lor nu trebuie subestimate sau neglijate, iar alegerea persoanelor potrivite nu este tocmai o alegere usoara.

Traditia romaneasca versus obiceiurile imprumutate

Traditia cavalerilor si domnsioarelor de onoare porneste de undeva din Evul Mediu, cand cand mirele punea la cale impreuna cu prietenii lui, rapirea miresei, atunci cand familia miresei se impotrivea iubirii lor. Din acele vremuri, rolul cavalerilor si domnisoarelor de onoare era foarte important, caci fara ajutorul acestora nu se putea realiza complotul, respectiv furatul persoanei iubite. Atat domnisoarele de onoare cat si cavalerii, erau imbracati asemanator mirilor si stateau in jurul acestora, tocmai pentru a proteja cuplul de indragostiti, iar in cazul rapirii aveau rolul de a deruta urmaritorii pusi pe urmele miresei furate.

La noi, alegerea domnisoarei si a cavalerului de onoare este cu atat mai dificila cu cat in traditia poporului roman se aleg una, respectiv unul singur. De exemplu, in tari precum SUA, Italia sau Franta, alegerea nu este atat de dificila, pentru ca ai posibilitatea sa alegi pentru aceste roluri fix cate persoane doresti.

Atat rolul de domnisoara de onoare cat si rolul cavalerului implica anumite responsabilitati si sarcini ce trebuie indeplinite in cele mai bune conditii, de aceea este bine sa optati pentru persoane mature, capabile sa indeplineasca cererile voastre. In Romania, domnisoara si cavalerul de onoare au ca principala sarcina insotirea mirilor, respectiv a alaiului de nunta, de la gatirea mirilor acasa, la ploconitul nasilor, apoi la intrarea in biserica,  culminand cu primirea oaspetilor la restaurant, pentru ca apoi la finele petrecerii, tot domnisoarele de onoare si cavalerii sa fie cei vizati pentru a prinde buchetul, respectiv jarteaua miresei.

Cum faci alegerea potrivita?

Pentru aceste roluri indicat ar fi sa alegeti dintre prietenii sau rudele necasatorite. Se pot alege persoane diferite din grupuri de prieteni diferiti, care formeaza sau nu un cuplu, important este ca persoanele alese sa fie atat din partea miresei cat si a mirelui, pentru a nu supara vreuna din parti. Este bine sa stiti ca indiferent pe cine alegeti in aceste roluri onorifice, persoanele alese se vor simti flatate si mandre ca au fost solicitate sa joace acest rol in cea mai importanta zi din viata voastra. Cum sa faci alegerea fara ca ceilalti sa se simta jigniti sau discriminati de optiunea ta? 

Fiecare mireasa este tentata sa aleaga in rolul de domnisoara de onoare o prietena foarte buna, fie ca este vorba de o prietena din copilarie, o prietena din facultate sau o verisoara foarte apropiata. La randul lui mirele va face alegerea bazandu-se fix pe aceleasi criterii de prietenie (cel mai bun amic din gasca de baieti). Dar oare cum sa alegi dintr-o gasca de prieteni cu care ai impartasit atatea momente importante din viata ta, persoana cea mai potrivita pentru acest rol? Iata cateva situatii reale si deciziile pe care mirii au reusit sa le ia, pentru a rezolva in mod placut si diplomat orice situatie discriminatorie.

Oana visa din copilarie ca prietena ei cea mai buna sa ii fie domnisoara de onoare la nunta. Cele doua facusera o promisiune pentru viitor, prin care s-au angajat reciproc sa-si fie alaturi in ziua cea mare, indiferent de ordinea in care se vor casatori. Din pacate, prietena Oanei s-a casatorit in alta tara, avand parte doar de ceremonia civila (fara domnisoara de onoare) iar Oana, care isi dorea prezenta prietenei sale in calitate de domnisoara de onoare, nu va mai avea parte de asa ceva, pentru ca prietena sa este deja casatorita, iar rolul se potriveste unei persoane necasatorite. Aceasta este una din situatiile extreme in care oricat de mult si-ar fi dorit cele doua prietene sa–si pastreze promisiunea, destinul a avut alte planuri, iar mireasa noastra a trebuit sa se orienteze catre o alta persoana la fel de draga ei. Cum viitorul sot al Oanei avea o sora, cea mai buna alegerea a fost viitoarea cumnata. Pentru rolul cavalerului, a fost numit prietenul domnisoarei de onoare si asa alegerea a fost una onesta si echitabila.

O alta situatie dificila, cand alegerea domnisoarei sau a cavalerului de onoare este aproape imposibila, este atunci cand mireasa sau mirele au un grup foarte mare de prieteni si este foarte greu sa alegi intre atatea persoane dragi, fara sa faci discriminari. O varianta salvatoare ar fi alegerea din cadrul grupului de prieteni, a unui cuplu format, necasatoriti inca, care se fie numiti in rolurile de onoare. In acest fel numirea unui cuplu de prieteni in aceste doua roluri ar fi una fireasa si nu ar crea discutii in randul gastii.

A treia situatie si o varianta facila sa alegeti persoanele pentru aceste roluri importante ar fi ca ambii miri sa aiba frati sau surori. In acest fel, fiecare dintre cei doi miri ar numi pe fratele, sora in rolurile de cavaler/domnisoara de mireasa. Este daca vreti cea mai fireasca si placuta alegere, care nu ar determina comentarii si nici nu ar starni sentimente discriminatorii in randul prietenilor dragi. 

Nu excludeti de pe lista voastra atunci cand selectati persoanele pentru rolul de domnisoara, respectiv cavaler de onoare, nici familia, respectiv verisorii primari, secundari etc. Puteti sa alegeti cate un reprezentant din partea fiecarui neam al mirilor, astfel numiti o verisoara din partea neamului mirelui si un cavaler din partea familie miresei, sau invers. Nu conteaza cine este numit din partea unui neam sau altul, important este sa aveti persoane apropiate, tinere si evident necasatorite.

Daca totusi va doriti sa numiti in aceste roluri cele mai apropiate persoane voua prieteni dragi de o viata pe care sa va puteti baza cu maxima incredere

in ziua nuntii, faceti-o fara sa stati pe ganduri! Pana la urma alegerea va apartine si este important ca voi sa fiti relaxati in ziua nuntii si sa gasiti in cei alesi niste ajutoare de nadejde, care sa se bucure alaturi de voi de fericitul eveniment. Ceilalti prieteni vor intelege si va vor respecta alegerea intocmai. Important este sa aveti alaturi de voi exact acele persoane care v-au fost alaturi si in vremuri mai grele, acele persoane care se vor bucura sincer de intamplarea fericita prin care treceti, dar mai ales pe care sa va puteti baza neconditionat in calitate de ajutoare.

Rolul domnisoarei si al cavalerului de onoare

O data alegerea facuta, nu ramane decat sa informati domnisoara si cavalerul de onoare de toate indatoriile lor, fie ca este vorba de traditii si obiceiuri sau strict legat de sarcini organizatorice din ziua nuntii.

Pentru a nu avea suprize neplacute, este bine sa faceti impreuna un rezumat si un plan al momentelor importante din acea zi. Impartiti sarcinile, astfel incat sa va asigurati ca toate micile detalii vor fi lasate pe maini buni. Pentru a include si restul de prieteni in planificarea si organizarea zilei nuntii, este bine sa trasati cateva sarcini si pentru acestia. Fie ca este vorba de pus marturiile pe mesele invitatilor, de primirea invitatilor, de tinut poseta miresei, de barbierit mirele sau de transportat rudele cu masina, fiecare dintre cei implicati in sarcinile zilei se va simti onorat si bucuros ca a participat intr-o masura mai mica sau mai mare la buna desfasurare a nuntii.

Nu uitati, la restaurant tot cei tineri (respectiv prietenii apropriati) fie ei cavaleri sau domnisoare de onoare, vor da startul petrecerii si vor incinge dansul pana in zori de zi.

Asa cum se stie, nunta este mai frumoasa atunci cand ai alaturi de tine prieteni si oameni care se bucura sincer alaturi de voi in aceasta zi unica in viata voastra ca miri.

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...Tot acum, puteti da comanda pentru tortul de nunta, dar si pentru marturii. Nu uitati de cadourile pentru cavalerul de onoare si domnisoarele de onoare si, mai ales, alegeti-va verighetele! Chiar daca nu pare important acum si aveti atatea pe cap, de rezolvat, puteti sa va faceti cumparaturile pentru...
...si oameni care se bucura sincer alaturi de voi in aceasta zi unica in viata voastra ca miri.   Sursa: feminis.ro ...
Diana Sirghi (15.12.2010, 21:56)
Este oare un obicei romanesc? Mie nu mi se pare...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr