Ce este febra Q: Cum se transmite boala care a pus pe jar românii din Cluj

De în Sanatate 13 sep 2019

Query fever sau boala Derrick-Burnet, ce se transmite, de regulă de la animale la om, creează probleme în Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară, unde a fost descoperit un focar de febră Q.

Ce este febra Q

Query fever, cunoscută drept febra Q sau boala Derrick-Burnet, este o boală infecţioasă cauzată de bacteria Coxiella burnetti, un parazit patogen întâlnit atât la animalele domestice, cât şi la cele sălbatice. Agentul patogen supravieţuieşte până la câteva luni, graţie formei care poate rezistă la căldură, deshidratare şi la acţiunea dezinfectantelor obişnuite.

Cum se transmite febra Q

Febra Q poate afecta şi omul, însă se transmite numai de la animal la om, neexistând risc de contaminare la contactul cu un om diagnosticat cu această boală.

Cele mai expuse sunt persoanele care iau contact cu particule de praf sau substanţe contaminate cu secreţii sau excreţii de origine animală, cum ar fi bălegarul, urina, placenta, lâna, blana şi chiar pielea animalelor.

Mare atenţie şi la laptele nepasteurizat, întrucât poate reprezenta o sursă de infecţie cu febra Q.

Care sunt simptomele febrei Q

La animale, febra Q nu are simptome evidente, motiv pentru care se transmite rapid şi extrem de uşor. Un semnal de alarmă este avortul indus de această boală la bovine, ovine şi caprine.

Nici la om nu se observă simptome grave, evidente, ale acestei boli. De cele mai multe ori, la 2-3 săptămâni de la expunere, persoanele contaminate cu febra Q prezintă simptome asemănătoare gripei. Dacă aceste simptome persistă nefiresc de mult, o vizită la medic este neapărat necesară pentru evitarea complicaţiilor, printre care se numără pneumonia şi infecţia valvelor inimii la persoanele ce suferă de afecţiuni cardiace.

Febra Q este periculoasă mai ales în forma cronică, întrucât poate ajunge în timp să afecteze organele vitale ale persoanei contaminate, dând naştere unor afecţiuni ale inimii, ficatului, creierului şi plămânilor.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...vitale ale persoanei contaminate, dând naştere unor afecţiuni ale inimii, ficatului, creierului şi plămânilor. Mai mult pe feminis.ro Arata toata stirea...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
13 noi