zmeura

Fructul care întrece căpșunele și roșiile la capitolul...

Citeste mai mult»
Jussie Smollett

Actorul Jussie Smollett, invinuit că şi-a înscenat un...

Citeste mai mult»
covid-19

Anthony Fauci: Este ”aproape sigur” că Omicron nu este o...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 7 decembrie 2021: Berbecii trebuie să fie mai...

Citeste mai mult»
coronavirus

Un medicament dezvoltat de Roche împotriva artritei,...

Citeste mai mult»
fostul principe nicolae

Fostul principe Nicolae şi soţia sa, Alina de Roumanie,...

Citeste mai mult»
sandra bullock

Sandra Bullock spune că a crezut că o să moară din cauza...

Citeste mai mult»
william si printesa diana

Prinţul William, mărturisire neașteptată. Momentul în...

Citeste mai mult»
condimente

Pericolul din condimente. Nutriționistul Laura Ene te...

Citeste mai mult»
casnicie

Top cinci motive pentru care a doua căsătorie poate fi...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, despre cine e vinovat pentru incidentul...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a câştigat bătălia juridică cu tabloidul...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 3 decembrie 2021: Racii au parte de bucurii,...

Citeste mai mult»
antidepresive

Alimentele pe care nu ai voie să le consumi dacă iei...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, despre incidentul fatal de pe platoul de...

Citeste mai mult»
relatii

Trei calități feminine pe care bărbații le respectă cel...

Citeste mai mult»
branza

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci brânză de vaci

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Cazul Alec Baldwin: Armuriera a neglijat să verifice...

Citeste mai mult»
gaga

Familia Gucci critică filmul lui Ridley Scott: Un...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Prinţul moştenitor al Japoniei contestă relatările media...

Citeste mai mult»
pantofi

Ce tipuri de pantofi iubesc femeile acum?

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 30 noiembrie 2021: Balanțele riscă să stârnească...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney, mărturisiri despre accidentul din 2018:...

Citeste mai mult»
Lindsay Lohan

Lindsay Lohan, în culmea fericirii. Actrița s-a logodit...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 27 noiembrie 2021. O zodie are parte de...

Citeste mai mult»
albert si charlene de monaco

Prinţul Albert de Monaco dezminte existenţa unor probleme...

Citeste mai mult»
Bryan Addams

Bryan Adams, spitalizat în Italia după ce a fost din nou...

Citeste mai mult»
Will Smith

Will Smith, dezvăluire neașteptată despre timpul petrecut...

Citeste mai mult»
vancea

Roxana Vancea s-a răzgândit și a schimbat numele...

Citeste mai mult»
bautura

Cum să elimini toxinele din organism cu ajutorul unei...

Citeste mai mult»
horoscop 5 martie 2021

Horoscop 26 noiembrie 2021: Taurii sunt foarte norocoși,...

Citeste mai mult»
coronavirus

A fost detectată o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2....

Citeste mai mult»
keanu

Keanu Reeves şi Winona Ryder, căsătoriţi „în ochii lui...

Citeste mai mult»
cafea

Când ar trebui să bei cafeaua. Regula de care ar trebui...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 25 noiembrie 2021.Taurii întâmpină probleme, iar...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum să-ți salvezi relația. Sfaturi de care să ții cont

Citeste mai mult»
vaccin

Riscul de infectare cu COVID-19 la persoanele vaccinate...

Citeste mai mult»
pantaloni de trening dama

Arată chic și simte-te confortabil în pantaloni de...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 24 noiembrie 2021: Taurii nu au încredere în ei,...

Citeste mai mult»

Cât de nocive sunt alimentele hiper-procesate

În Sanatate 15 noi 2021

Consumul ridicat de alimente ultra-procesate creşte riscul de hipertensiune şi nivel mărit de grăsimi în sânge în rândul întregii populaţii, dar şi riscul de inflamaţie la persoanele care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, conform constatărilor unui studiu recent, condus de cercetători de la Universitatea din Haifa, Israel, relatează agenţia TPS.

alimente procesate

''Consumul ridicat de alimente procesate în rândul celor care suferă de ficat gras este asociat cu exacerbarea bolii, în special în rândul fumătorilor'', a explicat unul dintre autorii studiului, Dana Ivancovsky-Wajcman de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Haifa.

Ficatul gras non-alcoolic este răspândit cu precădere în rândul persoanelor cu greutate excesivă, care au diabet şi/sau care au o alimentaţie nesănătoasă. Aceasta este cea mai frecventă boală hepatică din lume şi este întâlnită la aproximativ 30% din populaţia generală adultă din Israel. Această boală hepatică este cauzată în principal de alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitate şi poate fi tratată prin modificarea stilului de viaţă.

Alimentele ultra-procesate se caracterizează adesea prin calitate nutriţională scăzută, pe de o parte, şi densitate energetică ridicată, pe de altă parte.

Astfel de alimente sunt comercializate în ambalaje închise şi conţin diverşi aditivi meniţi să îmbunătăţească aroma sau durata de valabilitate a produsului. Aceste substanţe includ zaharuri, uleiuri şi diverse grăsimi, cum ar fi uleiul de palmier, care este grăsime saturată, sare, antioxidanţi, stabilizatori şi conservanţi. Alimentele procesate sunt acelea care au suferit procedee de procesare, precum încălzirea sau gătitul, însă fără adaos de substanţe industriale.

''Studiile anterioare au demonstrat că un consum sporit de alimente ultra-procesate este asociat cu mortalitatea şi morbiditatea cronică. Cu toate acestea, asocierea cu boala ficatului gras nu a fost examinată'', au explicat cercetătorii.

În acest studiu, Shira Zelber-Sagi, directoarea Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa şi doctoranda Dana Ivancovsky-Wajcman, alături de Revital Kariv, Oren Shibolet, Naomi Fliss-Isakov şi Muriel Webb de la Centrul Medical din Tel Aviv şi de Itay Bentov de la Universitatea din Washington au dorit să analizeze asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate şi sindromul metabolic, boala ficatului gras şi afectarea ficatului.

În total, 789 de persoane, bărbaţi şi femei, au participat la acest studiu, dintre care 39% au fost diagnosticate cu boala ficatului gras.

Rezultatele studiului, care a fost publicat în jurnalul Liver International, au arătat că persoanele care consumă o cantitate mare de alimente ultra-procesate se confruntă cu un risc de 1,5 ori mai mare de a suferi de hipertensiune arterială, hipertrigliceridemie, adică un exces de grăsimi în sânge, şi niveluri scăzute de ''colesterol bun'' (HDL).

În plus, consumul ridicat de alimente ultra-procesate aproape dublează riscul de a dezvolta sindrom metabolic şi derivate ale acestuia (cel puţin trei dintre următoarele simptome: glicemie mare, obezitate abdominală, niveluri crescute de lipide în sânge, hipertensiune arterială şi nivel scăzut de HDL).

''Rezultatele studiului vin în completarea studiilor anterioare care indică o corelaţie între alimentele ultra-procesate şi obezitate şi apariţia cancerului, diabetului şi bolilor de inimă. Rezultatele evidenţiază importanţa consumului de alimente preparate în casă şi alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legume, fructe, seminţe, nuci, leguminoase, produse lactate neîndulcite, peşte, pui şi carne de vită neprocesată'', a subliniat Shira Zelber-Sagi.

În rândul persoanelor cu boala ficatului gras, s-a constatat că un consum de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 1,89 ori mai mare de apariţie a unor semne la nivelul sângelui ce sugerează o inflamaţie a ficatului gras şi un risc de 2,26 ori mai mare de hipertensiune arterială. Mai mult, în rândul pacienţilor cu ficat gras care sunt fumători, un consum ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 3,5 ori mai mare de apariţie a semnelor care sugerează prezenţa fibrozei, potrivit Agerpres.

''Este o idee bună reducerea consumului de alimente şi băuturi care vin în ambalaje, gata pentru consum, inclusiv a produse de patiserie ambalate, gustări de diferite feluri, deserturi îndulcite pe bază de lapte şi, desigur, carnea procesată şi băuturile îndulcite. În schimb, este important şi benefic să se consume alimente proaspete, să se gătească acasă şi, desigur, să se mănânce multe legume, fructe, leguminoase şi cereale integrale. Acest stil de viaţă este benefic pentru sănătatea ficatului şi pentru sănătatea noastră în general'', a concluzionat Zelber-Sagi.

Tag-uri: ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
07 dec