mark

Pentru actorul care l-a interpretat în 'The Social...

Citeste mai mult»
Karla Sofia Gascon

În urma controverselor, Karla Sofia Gascon anunță că 'va...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West anunţă că a fost diagnosticat cu autism

Citeste mai mult»
Sabato

Casa de modă Gucci se desparte de directorul său de...

Citeste mai mult»
Anna Wintour

Anna Wintour, redactor-șef al revistei Vogue, decorată cu...

Citeste mai mult»
BS

Black Sabbath anunţă un concert uriaş în oraşul natal...

Citeste mai mult»
sandra bullock

Sandra Bullock îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
bianca

Bianca Censori ar putea face închisoare din cauza...

Citeste mai mult»
Baldoni și Lively

Prima audiere în procesul dintre Justin Baldoni și Blake...

Citeste mai mult»
Travis si Taylor

Travis Kelce spune că trebuie să se inspire din energia...

Citeste mai mult»
act

O actriţă turcă a fost acuzată de „propagandă teroristă”...

Citeste mai mult»
Beyonce

Premiile Grammy 2025: Beyoncé își încununează cariera cu...

Citeste mai mult»
lily

Actriţa Lily Collins anunţă naşterea primului copil cu...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a lansat în premieră noul single şi videoclip...

Citeste mai mult»
bianca

Soţia lui Kanye West a pozat nud iar fiul lui Will Smith...

Citeste mai mult»
Sean ''Diddy'' Combs

Sean ''Diddy'' Combs a traficat cel puțin trei femei,...

Citeste mai mult»
Kim

Kim Jones a demisionat din funcția de director artistic...

Citeste mai mult»
crema

Cum influențează rutina de îngrijire a pielii încrederea...

Citeste mai mult»
The Beatles

The Beatles concurează la Premiile Grammy datorită...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep, nevoită să taie gardul proprietății sale...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, acuzații către Donald Trump după ce a interzis...

Citeste mai mult»
prințesa Beatrice

Prințesa Beatrice a născut o fetiță cu câteva săptămâni...

Citeste mai mult»
sarpe

Ce trebuie să știi despre Anul Șarpelui, noul An...

Citeste mai mult»
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu

Alina Sorescu, după ce a divorțat de Alexandru Ciucu după...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Stella McCartney răscumpără participaţia deţinută de...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Cântăreţul Chris Brown cere 500 de milioane de dolari de...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant cere investigarea tabloidelor britanice ale...

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney cere guvernului britanic să „protejeze”...

Citeste mai mult»
flori

De ce ambalajul este la fel de important ca florile?...

Citeste mai mult»
sof

Karla Sofía Gascón, starul din „Emilia Pérez”, devine...

Citeste mai mult»
oscar

Nominalizări Oscar 2025 - Sebastian Stan a fost selectat...

Citeste mai mult»
narcisist

Care sunt semnalele de alarmă care îți arată că...

Citeste mai mult»
sting

Sting amână două concerte din SUA la sfatul medicilor

Citeste mai mult»
Bruce Dickinson

Bruce Dickinson, solistul Iron Maiden, a fost invitat de...

Citeste mai mult»
Ryan Gosling

Ryan Gosling este în discuţii pentru a juca în următorul...

Citeste mai mult»
studio

Care este frecvența ideală pentru bronzarea la solar?

Citeste mai mult»
 Bertrand Blier

Regizorul francez Bertrand Blier, premiat cu Oscar, a...

Citeste mai mult»
omleta

Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Rețeta...

Citeste mai mult»
Jennifer Aniston

Antrenamentele care o țin mereu tânără pe Jennifer Aniston

Citeste mai mult»

Cât de nocive sunt alimentele hiper-procesate

În Sanatate 15 noi 2021

Consumul ridicat de alimente ultra-procesate creşte riscul de hipertensiune şi nivel mărit de grăsimi în sânge în rândul întregii populaţii, dar şi riscul de inflamaţie la persoanele care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, conform constatărilor unui studiu recent, condus de cercetători de la Universitatea din Haifa, Israel, relatează agenţia TPS.

alimente procesate

''Consumul ridicat de alimente procesate în rândul celor care suferă de ficat gras este asociat cu exacerbarea bolii, în special în rândul fumătorilor'', a explicat unul dintre autorii studiului, Dana Ivancovsky-Wajcman de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Haifa.

Ficatul gras non-alcoolic este răspândit cu precădere în rândul persoanelor cu greutate excesivă, care au diabet şi/sau care au o alimentaţie nesănătoasă. Aceasta este cea mai frecventă boală hepatică din lume şi este întâlnită la aproximativ 30% din populaţia generală adultă din Israel. Această boală hepatică este cauzată în principal de alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitate şi poate fi tratată prin modificarea stilului de viaţă.

Alimentele ultra-procesate se caracterizează adesea prin calitate nutriţională scăzută, pe de o parte, şi densitate energetică ridicată, pe de altă parte.

Astfel de alimente sunt comercializate în ambalaje închise şi conţin diverşi aditivi meniţi să îmbunătăţească aroma sau durata de valabilitate a produsului. Aceste substanţe includ zaharuri, uleiuri şi diverse grăsimi, cum ar fi uleiul de palmier, care este grăsime saturată, sare, antioxidanţi, stabilizatori şi conservanţi. Alimentele procesate sunt acelea care au suferit procedee de procesare, precum încălzirea sau gătitul, însă fără adaos de substanţe industriale.

''Studiile anterioare au demonstrat că un consum sporit de alimente ultra-procesate este asociat cu mortalitatea şi morbiditatea cronică. Cu toate acestea, asocierea cu boala ficatului gras nu a fost examinată'', au explicat cercetătorii.

În acest studiu, Shira Zelber-Sagi, directoarea Şcolii de Sănătate Publică de la Universitatea din Haifa şi doctoranda Dana Ivancovsky-Wajcman, alături de Revital Kariv, Oren Shibolet, Naomi Fliss-Isakov şi Muriel Webb de la Centrul Medical din Tel Aviv şi de Itay Bentov de la Universitatea din Washington au dorit să analizeze asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate şi sindromul metabolic, boala ficatului gras şi afectarea ficatului.

În total, 789 de persoane, bărbaţi şi femei, au participat la acest studiu, dintre care 39% au fost diagnosticate cu boala ficatului gras.

Rezultatele studiului, care a fost publicat în jurnalul Liver International, au arătat că persoanele care consumă o cantitate mare de alimente ultra-procesate se confruntă cu un risc de 1,5 ori mai mare de a suferi de hipertensiune arterială, hipertrigliceridemie, adică un exces de grăsimi în sânge, şi niveluri scăzute de ''colesterol bun'' (HDL).

În plus, consumul ridicat de alimente ultra-procesate aproape dublează riscul de a dezvolta sindrom metabolic şi derivate ale acestuia (cel puţin trei dintre următoarele simptome: glicemie mare, obezitate abdominală, niveluri crescute de lipide în sânge, hipertensiune arterială şi nivel scăzut de HDL).

''Rezultatele studiului vin în completarea studiilor anterioare care indică o corelaţie între alimentele ultra-procesate şi obezitate şi apariţia cancerului, diabetului şi bolilor de inimă. Rezultatele evidenţiază importanţa consumului de alimente preparate în casă şi alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi legume, fructe, seminţe, nuci, leguminoase, produse lactate neîndulcite, peşte, pui şi carne de vită neprocesată'', a subliniat Shira Zelber-Sagi.

În rândul persoanelor cu boala ficatului gras, s-a constatat că un consum de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 1,89 ori mai mare de apariţie a unor semne la nivelul sângelui ce sugerează o inflamaţie a ficatului gras şi un risc de 2,26 ori mai mare de hipertensiune arterială. Mai mult, în rândul pacienţilor cu ficat gras care sunt fumători, un consum ridicat de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc de 3,5 ori mai mare de apariţie a semnelor care sugerează prezenţa fibrozei, potrivit Agerpres.

''Este o idee bună reducerea consumului de alimente şi băuturi care vin în ambalaje, gata pentru consum, inclusiv a produse de patiserie ambalate, gustări de diferite feluri, deserturi îndulcite pe bază de lapte şi, desigur, carnea procesată şi băuturile îndulcite. În schimb, este important şi benefic să se consume alimente proaspete, să se gătească acasă şi, desigur, să se mănânce multe legume, fructe, leguminoase şi cereale integrale. Acest stil de viaţă este benefic pentru sănătatea ficatului şi pentru sănătatea noastră în general'', a concluzionat Zelber-Sagi.

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
07 feb