Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Cum sa savurezi bucataria traditionala frantuzeasca in Paris

De în Calatorii 7 dec 2010
Atunci cand calatoresti prin diferite regiuni ale Frantei, bucataria poate varia la fel de mult precum peisajul.

Vizitezi partea de nord? E foarte probabil sa te trezesti inconjurata de platouri copioase ce contin porc mistret sau caprioara. Daca te afli in climatul cu miros de lavanda din Provence, pregateste-ti papilele gustative pentru mese pline de rosii, usturoi, ceapa si masline. Majoritatea restaurantelor din regiunea rurala Dordogne iti ofera cu siguranta trufe negre (atunci cand e sezonul lor). Iar lista poate continua la nesfarsit. Cu asemenea delicatese la indemana, e tentant sa vizitezi cat de multe regiuni ale Frantei, doar pentru a¬-ti permite sa incerci variate specialitati. Dar, desigur, exista un mod mai simplu sa realizezi asta – mergi la Paris. Orasul e plin de restaurante si bistrouri specializate in diferite bucatarii regionale. Continua lectura pentru a afla mai multe despre 4 cele mai populare bucatarii specifice si unde le gasesti in Orasul luminilor.

1.    Bucataria lioneza
Orasul Lyon situat in sudul Frantei este renumit pentru bucataria sa extraordinara.
In zilele noastre este cel mai cunoscut in calitatea sa de detinator al restaurantelor si braseriilor nemaipomenitului bucatar Paul Bocuse. Dar noua bucatarie delicata apartinand maestrului Bocuse este departe de mancarea zdravana, traditionala din regiune. Specialitatile traditionale lioneze pot fi gasite in micile bistro-uri numite “bouchons”, care pe vremuri serveau lucratorii din industria matasii din Lyon. Un meniu tipic e bazat la greu pe carne, incluzand mancaruri precum andouille (carnatii facuti din intestine de porc asa-numitii chitterlings), tripe (stomac de porc sau de vaca) sau boudin noir (carnati in sange). Daca nu esti pasionata de organe, fii linistita, vei gasi si alte feluri principale, cum ar fi friptura de porc, pate de gasca, quenelles (faina, oua si galuste cu smantana) sau Cervelle de canut (care inseamna “creier de tesator de matase” si consta in branza grasa amestecata cu usturoi si arpagic). Unul dintre cele mai autentice “bouchons” din Lyon poate fi gasit la Aux Lyonnais, Rue St Marc 32, 75002, Paris, Tel. 01 42 96 65 04.

2.    Bucataria alsaciana
Regiunea Alsacia se afla la granita cu Germania (si periodic a apartinut de fapt Germaniei de-a lungul istoriei sale), asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca mancarea de aici are puternice influente germane. Iubitorii de carne de porc se vor simti ca in Rai intr-un restaurant alsacian, intrucat felurile principale contin carne de porc si pot fi porc si choucroute (varza), Baeckeoffe (amestec de carne de porc, vaca si oaie cu cartofi si ceapa) sau un platou simplu cu mezeluri de porc (carne gatita, uscata, afumata sau sarata). Alte mancaruri traditionale includ foie gras, flammeküche (o combinatie intre pizza si quiche facuta din costita, ceapa si smantana) si matelot (peste de apa dulce innabusit). Painea alsaciana si deserturile sunt si ele notabile si ma refer aici la tarte, covrigei si turta dulce. In Paris, locul clasic pentru a servi o cina alsaciana este la braseria L’Alsace, Avenue de Champs-Elysées 39, 75008. Tel. 01 53 93 97 00.


3.    Bucataria provensala
Provincia sudica insorita Provence are o bucatarie foarte mediteraneeana, ducandu-te cu gandul la cea italiana. Aici vei gasi platouri cu rosii, masline, ceapa, masline, anghinare, vinete, ulei de masline, ardei si /sau condimente. Ratatouille este un fel de mancare clasic, pe baza de peste, ce contine bouillabaisse (peste innabusit), soupe aux poisson (o supa de peste picanta) si salata Niçoise (salata cu ton, fasole verde, oua fierte tari, rosii si cartofi). Pentru o cina provensala autentica in Paris, iti recomand Le Petit Niçois, Rue Amelie 10, 75007 Paris. Tel. 01 45 51 83 65.

4.    Bucataria basca
In sud-vestul Frantei se afla Tara Bascilor, regiune independenta, care imparte numele, limba si unele traditii cu Bascii din nordul Spaniei. Aflata aproape de apa, fructele de mare se regasesc in multe dintre platourile basce, in special codul sarat, merluciu, ansoa, tiparul si platica de mare. Calmarul (numit txipirones) este si el popular, servindu-se preparat in propria sa cerneala sau intr-un sos din rosii fierte, usturoi, ardei iute si vin alb. Alte feluri de mancare clasice includ Piperade, o omleta facuta din rosii, ardei iute si jambon de Bayonne (sunca) si Piquillo, ardei gras rosu umplut cu tipar sau cod. Pentru desert vei vedea inevitabil in meniu gateau basque (placinta cu cirese negre) sau budinca de orez (uneori aromata cu piment d’Espelette, un fel de boia). Pentru o mancare basca de exceptie in Paris, iti recomand restaurantul L’Ami Jean, Rue Malar 27, 75007, Paris. Tel. 01 47 05 86 89.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr