Loredana Groza

Loredana Groza a cântat alături de mama ei la petrecerea...

Citeste mai mult»
Aya Nakamura

Cântăreața Aya Nakamura are o statuie din ceară la muzeul...

Citeste mai mult»
Tora Vasilescu

Ce consumă Tora Vasilescu pentru a se menține în formă la...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Relația dintre Katy Perry și Orlando Bloom ar fi ajuns la...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de agresiune...

Citeste mai mult»
Gabriela Cristea

Gabriela Cristea, probleme în vacanța petrecută în...

Citeste mai mult»
amalia

Prințesa Amalia a Țărilor de Jos a suferit o fractură de...

Citeste mai mult»
justin baldoni si blake lively

Un judecător a respins procesul de 400 de milioane de...

Citeste mai mult»
rochii

Rochii de vară extrasezon – cum să le porți în zilele mai...

Citeste mai mult»
frum

Self-care feminin în era digitală: Cum evoluează...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Obiecte de vestimentație care i-au aparținut prințesei...

Citeste mai mult»
Malia

Malia, fiica lui Michelle şi Barack Obama, renunţă la...

Citeste mai mult»
sejur

Antalya sau Bodrum? Ce destinație ți se potrivește mai bine?

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness

Citeste mai mult»
jane

Prima geantă Hermès concepută în 1984 pentru Jane Birkin...

Citeste mai mult»
David Beckham

David Beckham va primi titlul de cavaler din partea...

Citeste mai mult»
Cătălin Crișan

Cătălin Crișan, acuzat că și-a agresat fizic partenera, a...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry a analizat posibilitatea de a-și schimba...

Citeste mai mult»
Rod Stewart

Cântărețul Rod Stewart a anulat două concerte în Las...

Citeste mai mult»
Michael J. Fox

Michael J. Fox lansează un apel pentru găsirea unei...

Citeste mai mult»
Morten Harket

Morten Harket, solistul trupei a-ha, suferă de Parkinson

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle sărbătoreşte ziua de naştere a fiicei sale...

Citeste mai mult»
crbl

De ce își vede rar CRBL fiica: „E complicată toată treaba...

Citeste mai mult»
Nicoleta Luciu

Nicoleta Luciu a slăbit 7 kilograme în trei săptămâni:...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul Kardashian: Sentințele 'bunicilor bandiți' au...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift a recâştigat controlul asupra muzicii sale,...

Citeste mai mult»
Opal Suchata Chuangsri

Opal Suchata Chuangsri din Thailanda este Miss World...

Citeste mai mult»
buchet

Buchete de 101 trandafiri pentru aniversări speciale

Citeste mai mult»
dlllf

Când să te oprești: Semnale că este timpul să iei o pauză...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a pledat nevinovat la acuzațiile de viol și...

Citeste mai mult»
Mako a Japoniei

Fosta prințesă Mako a Japoniei a născut primul său copil

Citeste mai mult»
vancea

Cum se menține în formă Roxana Vancea. Fosta asistentă TV...

Citeste mai mult»
Angelina Jolie si Brad Pitt

Brad Pitt, prima reacție după încheierea divorțului de...

Citeste mai mult»
Maria

Maria Grazia Chiuri a demisionat din funcția de director...

Citeste mai mult»
maicu

O sesiune de beatboxing a unor călugăriţe braziliene la o...

Citeste mai mult»
cuplu

Mituri despre dragoste care pot distruge o căsnicie

Citeste mai mult»
cancer

Medicii au descoperit o posibilă cauză a creșterii...

Citeste mai mult»
giulia

Giulia a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat...

Citeste mai mult»
Ilona Brezoianu

Ilona Brezoianu este însărcinată: „Suntem mega fericiți!”

Citeste mai mult»
borcea

Pe ce cheltuie Cristi Borcea 500.000 de euro lunar: „E...

Citeste mai mult»

Cum sa savurezi bucataria traditionala frantuzeasca in Paris

De în Calatorii 7 dec 2010
Atunci cand calatoresti prin diferite regiuni ale Frantei, bucataria poate varia la fel de mult precum peisajul.

Vizitezi partea de nord? E foarte probabil sa te trezesti inconjurata de platouri copioase ce contin porc mistret sau caprioara. Daca te afli in climatul cu miros de lavanda din Provence, pregateste-ti papilele gustative pentru mese pline de rosii, usturoi, ceapa si masline. Majoritatea restaurantelor din regiunea rurala Dordogne iti ofera cu siguranta trufe negre (atunci cand e sezonul lor). Iar lista poate continua la nesfarsit. Cu asemenea delicatese la indemana, e tentant sa vizitezi cat de multe regiuni ale Frantei, doar pentru a¬-ti permite sa incerci variate specialitati. Dar, desigur, exista un mod mai simplu sa realizezi asta – mergi la Paris. Orasul e plin de restaurante si bistrouri specializate in diferite bucatarii regionale. Continua lectura pentru a afla mai multe despre 4 cele mai populare bucatarii specifice si unde le gasesti in Orasul luminilor.

1.    Bucataria lioneza
Orasul Lyon situat in sudul Frantei este renumit pentru bucataria sa extraordinara.
In zilele noastre este cel mai cunoscut in calitatea sa de detinator al restaurantelor si braseriilor nemaipomenitului bucatar Paul Bocuse. Dar noua bucatarie delicata apartinand maestrului Bocuse este departe de mancarea zdravana, traditionala din regiune. Specialitatile traditionale lioneze pot fi gasite in micile bistro-uri numite “bouchons”, care pe vremuri serveau lucratorii din industria matasii din Lyon. Un meniu tipic e bazat la greu pe carne, incluzand mancaruri precum andouille (carnatii facuti din intestine de porc asa-numitii chitterlings), tripe (stomac de porc sau de vaca) sau boudin noir (carnati in sange). Daca nu esti pasionata de organe, fii linistita, vei gasi si alte feluri principale, cum ar fi friptura de porc, pate de gasca, quenelles (faina, oua si galuste cu smantana) sau Cervelle de canut (care inseamna “creier de tesator de matase” si consta in branza grasa amestecata cu usturoi si arpagic). Unul dintre cele mai autentice “bouchons” din Lyon poate fi gasit la Aux Lyonnais, Rue St Marc 32, 75002, Paris, Tel. 01 42 96 65 04.

2.    Bucataria alsaciana
Regiunea Alsacia se afla la granita cu Germania (si periodic a apartinut de fapt Germaniei de-a lungul istoriei sale), asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca mancarea de aici are puternice influente germane. Iubitorii de carne de porc se vor simti ca in Rai intr-un restaurant alsacian, intrucat felurile principale contin carne de porc si pot fi porc si choucroute (varza), Baeckeoffe (amestec de carne de porc, vaca si oaie cu cartofi si ceapa) sau un platou simplu cu mezeluri de porc (carne gatita, uscata, afumata sau sarata). Alte mancaruri traditionale includ foie gras, flammeküche (o combinatie intre pizza si quiche facuta din costita, ceapa si smantana) si matelot (peste de apa dulce innabusit). Painea alsaciana si deserturile sunt si ele notabile si ma refer aici la tarte, covrigei si turta dulce. In Paris, locul clasic pentru a servi o cina alsaciana este la braseria L’Alsace, Avenue de Champs-Elysées 39, 75008. Tel. 01 53 93 97 00.


3.    Bucataria provensala
Provincia sudica insorita Provence are o bucatarie foarte mediteraneeana, ducandu-te cu gandul la cea italiana. Aici vei gasi platouri cu rosii, masline, ceapa, masline, anghinare, vinete, ulei de masline, ardei si /sau condimente. Ratatouille este un fel de mancare clasic, pe baza de peste, ce contine bouillabaisse (peste innabusit), soupe aux poisson (o supa de peste picanta) si salata Niçoise (salata cu ton, fasole verde, oua fierte tari, rosii si cartofi). Pentru o cina provensala autentica in Paris, iti recomand Le Petit Niçois, Rue Amelie 10, 75007 Paris. Tel. 01 45 51 83 65.

4.    Bucataria basca
In sud-vestul Frantei se afla Tara Bascilor, regiune independenta, care imparte numele, limba si unele traditii cu Bascii din nordul Spaniei. Aflata aproape de apa, fructele de mare se regasesc in multe dintre platourile basce, in special codul sarat, merluciu, ansoa, tiparul si platica de mare. Calmarul (numit txipirones) este si el popular, servindu-se preparat in propria sa cerneala sau intr-un sos din rosii fierte, usturoi, ardei iute si vin alb. Alte feluri de mancare clasice includ Piperade, o omleta facuta din rosii, ardei iute si jambon de Bayonne (sunca) si Piquillo, ardei gras rosu umplut cu tipar sau cod. Pentru desert vei vedea inevitabil in meniu gateau basque (placinta cu cirese negre) sau budinca de orez (uneori aromata cu piment d’Espelette, un fel de boia). Pentru o mancare basca de exceptie in Paris, iti recomand restaurantul L’Ami Jean, Rue Malar 27, 75007, Paris. Tel. 01 47 05 86 89.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 iun