Călătoreşti în China? 11 lucruri pe care trebuie să le ştii

De în Calatorii 7 iun 2017

China este acum printre cele mai vizitate 5 destinaţii din lume, din ce în ce mai mulţi turişti îi trec pragul. Internetul oferă foarte multe informaţii despre diverse locuri de văzut, dar sunt şi lucruri despre China care sunt extrem de rar menţionate, pe care este bine să le ştii, dacă vrei să ai o vacanţă plăcută.

China este o ţară extraordinară, dar ca să călătoreşti acolo ai nevoie de câteva informaţii suplimentare, pentru a trăi o experienţă cu adevărat memorabilă. Printre acestea se numără:

1. Nu călători niciodată în China dacă e sărbătoare naţională

În China nu există o adevărată vacanţă şi singura şansă pentru locuitori să călătorească este în timpul sărbătorilor oficiale. În acele zile toată lumea călătoreşte în acelaşi timp, ceea ce îţi poate îngreuna drumurile. În plus, toate locurile tursitice sunt de-a dreptul pline de oameni, deci nu vei vedea mare lucru.

2. Mergi cu trenul

Cel mai bine este să cumperi bilete de tren cu cel puţin o lună înainte, altfel nu vei prea putea sa călătoreşti liber şi vei fii ţintuită acolo unde te-ai cazat. Ca şi preţ, diferenţa dintre clasa 1 şi clasa a 2-a este de cele mai multe ori foarte mică, dar în ceea ce priveşte confortul, acesta diferă foarte mult, deci locurile de la clasa I se dau foarte repede. Dacă chiar vrei să mergi undeva se pot lua bilete fără loc, dar va trebui să stai pe podea până la destinaţie. Dacă mergi cu un tren care are cuşetă şi nu urci la prima staţie trebuie să ştii că aşternuturile vor fi cele folosite de călătorul anterior.

3. Să ai tot timpul paşaportul

Un alt lucru important este că poţi intra pe un peron doar arătând atât biletul cât şi paşaportul. Va trebui să stai la coadă pentru această verificare şi să treci prin verificări ca la aeroport, deci ia-ţi mai mult timp.

4. Transport public în comun excelent

Poţi ajunge aproape oriunde cu autobuzul chiar dacă probabil va trebui să schimbi de câteva ori şi să ai mai mult mărunţiş la tine. Singura problemă este că sistemul public de transport în comun încetează să mai lucreze relativ devreme, la 22:30, dar mereu vei da peste un taximetrist ieftin şi binevoitor.

5. Nu lăsa bacşiş

Toată lumea în China plăteşte exact serviciul pentru care s-a dus, nimic în plus sau în minus, nici la taxi, nici la restaurant sau hotel. Nu este considerat acceptabil nicăieri, chiar dacă ţi-a plăcut foarte mult şi eşti extrem de mulţumit.

6. Cine invită plăteşte

Dacă eştin invitată la masă de către un chinez atunci acesta va plăti pentru ceea ce consumaţi amândoi. Reciproca este valabilă şi cum oamenii de acolo mănâncă la ore fixe, atunci îţi va fi destul de greu să găseşti o masă liberă la prânz sau cină.

7. Nu ştiu engleza

Fii pregătită ca nimeni să nu te înţeleagă, dacă vorbeşti engleza. Chiar şi în servicii publice vei avea această dificultate, iar ghidurile de conversaţie te vor ajuta prea puţin, pentru că depinde şi de accentul pe care îl foloseşti. Este de ajuns să memorezi câteva caractere legate de mâncare şi să ai un appcare să traducă anumite fraze pentru tine.

8. Fără Facebook şi Google

Anumite programe, site-uri şi aplicaţii sunt interzise în China. Acolo nu ai acces la Facebook, Google, Gmail, Google Maps sau YouTube şi cei care au sisteme de operare tip Android vor avea probleme de încărcare a aplicaţiilor.

9. Hoteluri care nu primesc străini

În China există o lege care cere străinilor să se înregistreze şi sunt unele hoteluri care nu pot face asta. Când îţi rezervi o cameră, verifică să nu aibă vreun semn pe care să scrie "Only for citizen of mainland China".

10. Apă caldă peste tot

În China poţi găsi oriunde apă caldă, în gări, aeroporturi, parcuri şi restaurante, deci dacă ai un termos îl poţi lua cu tine, ca să fii sigură că îţi poţi face oriunde un ceai, o supă sau altceva ce necesită apă caldă.

11. Oameni primitori

Chinezii sunt oameni foarte primitori şi politicoşi, dar rişti ca atunci când le ceri îndrumări să îţi arate calea greşită chiar dacă nici ei nu ştiu exact drumul. Ei vor doar să te ajute şi se gândesc că dacă nu o fac vei avea o părere proastă. Aşa că asigură-te că ai o hartă în buzunar sau pe telefon.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 iul