Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Boli ale anului 2008: profilaxie pentru 2009!

De în Sanatate 26 ian 2009
Statisticile medicale in privinta bolilor care au predominat in 2008 nu sunt imbucuratoare. In loc sa constatam o scadere si o diminuare a numarului bolilor in lume, si mai ales in Romania, tara in interiorul careia incercam sa supravietuim, bolile se innmultesc si devin din in ce in ce mai puternice in calea noastra, noi insine fiind motorul care le "stimuleaza" sa ia amploare. Afla cu ce s-a confruntat in 2008 tara noastra pentru a te "pune la adapost" in 2009!
Maladiile si insistenta cu care isi fac loc in viata noastra nu ne dau pace si ne ingradesc ca intr-o inchisoare, in fata careia eforturile noastre de supravietuire sunt din ce in ce mai diminuate, iar armele cu care luptam pentru a le cotropi sunt insignifiante. Noi luptam cu ele si incercam sa le combatem, insa sansa de a izbavi este atat de mica, in ciuda eforturilor consistente, incat singura sansa de a „lupta" cu ele este sa le evitam. In unele cazuri mai mult, in altele mai putin.

Cream cu mana noastra cele mai multe boli, noi suntem principalii „aliati" ai maladiilor, chiar daca de multe ori nu recunoastem sau suntem inconstienti. Ajutam bolile sa se dezvolte in organismul nostru prin diverse actiuni pe care le intreprindem sau nu.  

Ma gandesc ca poate este timpul sa renuntam la a ne mai plange sau a ne mai mira: "vai, cati au murit din cauza diabetului", „vai, ce mult a crescut rata bolilor cardiovasculare in lume, am auzit ca e prima cauza a mortalitatii ", si sa renuntam la a mai fi impasibili si indiferenti  in fata lor. Multe dintre ele sunt incontrolabile, dar altele depind de noi si de stilul de viata pe care-l ducem.

De aceea, m-am gandit ca o statistica a preponderentei bolilor anului 2008 in Romania, ne poate face mai constienti de pericolul care ne paste in viitor si ne poate determina sa luam atitudine pentru a castiga macar o batalie cu ele, daca nu chiar razboiul.

Bolile cardiovasculare – „fruntase" la numarul de decese din Romania

In ultimii ani, se pare ca „topul" a luat o alta intorsatura. Daca pana de curand, cancerul, sida, diabetul si altele ocupau primele locuri in ceea ce priveste cauzele decesurilor din tara noastra, in Romania anului 2008, avem parte de statistici alarmante in ceea ce priveste predominanta mortalitatii din cauze cardiovasculare in care intra afectiuni ca: hipertensiunea arteriala, miocardita, cardiopatia ischemica, pericardita si endocardita.

Statisticile arata ca la fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unei boli cardiovasculare, in timp ce in evidentele medicilor de familie din 2008  s-au inregistrat  un milion de persoane cu boli cardiovasculare, desi in realitate numarul ar putea fi mult mai mare.

Este foarte trist si dureros faptul ca tocmai acest tip de boli care pot fi controlate usor si care ar putea fi evitate printr-un stil de viata sanatos, constituie cauza numarull 1 a mortalitatii din Romania. Ce sa intelegem din asta? Ca romanilor nu le pasa de sanatatea lor nici macar atunci cand au arma potrivita pentru a lupta cu o boala? Important este sa intelegem ca factorii care conduc la aparitia acestor boli cumplite sunt la-ndemana noastra si putem jongla cum dorim cu ei: fumatul, alcoolul, stresul, cafeaua, suprasolicitarea, sedentarismul, kilogramele in plus, munca in conditii grele, dar exista de asemenea si factori genetici care influenteaza foarte mult, varsta si sexul (barbatii fiind mai predispusi la infarct decat femeile).

Obezitatea – 1 din 2 romani este obez

Tristele statistici arata ca unul din doi romani este obez, ceea ce denota gravitatea acestei boli si preponderenta pe care a luat-o in Romania, cu atat mai mult in anul 2008, multi specialisti in domeniu depunand eforturi substantiale pentru a combate aceasta afectiune care „atinge" din ce in ce mai multa lume.  Pentru a ne face o imagine privind gravitatea situatiei in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inregistrat la nivel mondial un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind diagnosticati clinic.

Cele mai recente statistici arata ca peste 8 milioane de romani au probleme cu greutatea, 4.5 milioane dintre ei fiind deja obezi.

Evident ca si in acest caz, ne putem pune la adapost de cumplita afectiune care da nastere la boli precum: hipertensiune arteriala,  boala coronariana a inimii, diabet tip 2, anumite tipuri de cancer sau accident vascular, prin simplul stil nutritional, comportamentul alimentar fiind principala cauza a declansarii bolii, dar si prin evitarea sedentarismului, o alta cauza esentiala a obezitatii.

Hepatita ataca 1 din 10 romani

Statisticile in privinta diferitelor tipuri de hepatita este ingrijoratoare, iar Romania se afla printre locurile fruntase la acest capitol. Ultimele statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata  ca peste 2 milioane de romani sunt infectati cu virus hepatic B sau C si pana la ora actuala este posibil ca numarul sa fi crescut.

Caile de transmitere a hepatitei B si C sunt multiple si asemanatoare, si de multe ori iau nastere din ignoranta: ace de seringa refolosite, instrumente nesterilizate din cabinete stomatologice sau de infrumusetare, sex neprotejat , etc.

Cum ne protejam? Prin mai multa atentie acordata cailor de transmitere a acestei boli, dar si printr-un stil de viata alimentar sanatos, igiena corespunzatoare, si sa nu uitam de vaccinul  impotriva hepatitei de tip B, care se poate face la orice varsta.

Sida –  o boala „definitiva si irevocabila"


Sida este o boala cumplita care se transmite in principal prin contact sexual neprotejat. Noi statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii ofera rapoarte de-a dreptul ingrijoratoare, numarul de persoane afectate de virusul HIV pe glob se apropie de 33 milioane.In Romania statisticile nu sunt la fel de ingrijoratoare ca in alte tari, numarul de infectati ajungand undeva la peste 11.000, iar cazurile aparute anual se apropie de aproximativ 240.

Un tratament care sa vindece complet aceasta boala cumplita inca nu a fost creat, insa descoperirile recente au adus in atentia lumii diverse medicamente care lupta eficient cu aceasta maladie, intarziindu-i efectele dezastruoase.

Pe principiul „mai bine previi, decat sa tratezi", recomandarea este sa acorzi o deosebita atentie metodelor prin care acest virus se transmite, mai ales contactului sexual neprotejat, principala cale de transmitere.

TBC – Romania in fruntea Uniunii Europene

Greu de crezut sau nu, se pare ca numarul cazurilor de TBC de la noi ne arunca direct in fruntea clasamentului printre tarile din Uniunea Europeana. Astfel, anual, la noi in tara se inregistreaza aproximativ 140 de cazuri la suta de mii de locuitori, o cifra nu la fel de alarmanta ca in cazul altor maladii, dar care ne asigura un loc fruntas printre tarile Europei.

Tuberculoza este o maladie provocata de bacilul Koch, care afecteaza in principal, plamanii, dar si alte organe, iar atentia trebuie sa fie maxima, deoarece cale de transmitere este cea aeriana.

Cancer – la fiecare 2 minute o femeie moare de cancer de col uterin

Cancerul este cea mai cumplita maladie care nu numai ca nu are leac, dar ucide zilnic fara nici o remuscare sute de oameni. Lupta cu cancerul este inutila, ne-a dominat inca de la primele aparitii si se preconizeaza ca pana in anul 2010 va deveni principala cauza de mortalitate de pe glob.

Numai in 2008, peste 12 milioane de oameni au fost diagnosticati cu o forma de cancer, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar 8 milione dintre ei au si decedat. Cele mai frecvente forme de cancer la femei sunt: cel de san si cel ovarian. S-a constatat ca la fiecare 2 minute, la nivel mondial, o femeie moare de cancer de col uterin, iar Romania este tara care ocupa primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin, aproximativ 23,9 %.

Un simplu test Papanicolau facut periodic sau vaccinul impotriva acestui tip de cancer, va pun la adapost de efectele dezastruoase ale bolii.

Diabetul – 5 din 100 romani au diabet


Diabetul reprezinta la ora actuala o problema globala din cauza numarului mare de bolnavi de aceasta afectiune, care creste de la an la an. Nici Romania nu este ferita de aceasta crestere a bolnavilor de diabet, astfel ca in ultimii ani s-a constatat o ascensiune de la 3, 5% la 8 %  in randul populatiei afectate de aceasta maladie.

Statistica arata astfel ca 5 din 100 de romani sunt afectati de diabet, iar 40% dintre romani prezinta risc crescut de diabet in urma analizelor obligatorii din cadrul programului de evaluare a sanatatii publice realizat de CNAS anul trecut.

Nu uitati ca aceasta boala cumplita poate fi evitata printr-o dieta corespunzatoare si prin activitate fizica constanta.

Acestea sunt cele mai cumplite boli care au suferit o ascensiune in anul 2008 si care prezinta cele mai mari riscuri pentru populatie. Pe tot globul pamantesc boala este la ea acasa; doar oamenii mai pot fi „vaccinul" salvator anti-boala, macar in anul  2009. Sa incercam sa evitam pe cat de mult lupta cu aceste boli, singura arma impotriva lor fiind un trai decent. Un efort minim, pentru rezultate mari. Tu cum te protejezi impotriva acestor cumplite boli? Spune-ne mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr