jane

Geanta originală creată special pentru Jane Birkin a fost...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a împlinit 91 de ani, își anunță...

Citeste mai mult»
Chris Brown

Acuzat de agresiune, cântărețul Chris Brown a pledat...

Citeste mai mult»
Violeta Bănică

Violeta Bănică, despre celebritatea părinților și ce...

Citeste mai mult»
Michael Madsen

Cauzele morţii actorului Michael Madsen, dezvăluite

Citeste mai mult»
fiv

Nu aștepta prea mult, alege FIV: Când este momentul să...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu s-au despărțit după...

Citeste mai mult»
barbie

Mattel a prezentat prima sa păpușă Barbie care 'suferă'...

Citeste mai mult»
Elton John

Mick Jagger și Elton John, printre vedetele britanice...

Citeste mai mult»
kel

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în...

Citeste mai mult»
chanel

Colecția haute couture toamnă-iarnă a casei de modă...

Citeste mai mult»
fff

Specialiștii Momirov Cosmetics te învață cum să-ți...

Citeste mai mult»
Irina Fodor

Irina Fodor dezvăluie care este secretul siluetei sale:...

Citeste mai mult»
ney

Neymar şi Bruna Biancardi au devenit din nou părinţi. Ei...

Citeste mai mult»
 Katy Perry și Orlando Bloom

Katy Perry și Orlando Bloom s-au despărțit după nouă ani...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul american A$AP Rocky și-a anulat participarea la...

Citeste mai mult»
michael

Michael Madsen, actorul din „Reservoir Dogs” şi „Kill...

Citeste mai mult»
irina si irinel columbeanu

Irina Columbeanu consideră că este responsabilitatea ei...

Citeste mai mult»
Kanye West

Australia anulează viza rapperului Kanye West din cauza...

Citeste mai mult»
Richard Gere

Richard Gere promite că va lupta în continuare pentru...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Prințesa Kate a dezvăluit că a trebuit să afișeze în...

Citeste mai mult»
Mel Gibson

Mel Gibson a ajuns recent la Muntele Athos şi laudă...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy, achitat de trafic sexual şi asociere de...

Citeste mai mult»
EC

Revoluție: SOLE.ro lansează prima campanie "Beauty ×...

Citeste mai mult»
Corina Caragea

Ce a pățit Corina Caragea înainte de prima ei apariție în...

Citeste mai mult»
charles si camilla

Călătoria în Samoa, pe primul loc în clasamentul celor...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren Sanchez

Charlize Theron și Rosie O'Donell critică nunta lui Jeff...

Citeste mai mult»
Emma Răducanu

Emma Răducanu pune capăt zvonurilor privind o idilă cu...

Citeste mai mult»
Kira

Gheorghe Hagi a devenit socru mic: Kira s-a căsătorit

Citeste mai mult»
jesus

O presupusă complice, arestată în Venezuela, în urma...

Citeste mai mult»
Marion Cotillard

Actorii francezi Marion Cotillard și Guillaume Canet...

Citeste mai mult»
Thalia Besson

Thalia Besson, fiica regizorului Luc Besson, revine...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

Casa lui Brad Pitt din Los Angeles a fost spartă. Hoţii...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren2

Jeff Bezos și logodnica sa au ajuns la Veneția pentru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey declară că îi iartă pe cei care s-au grăbit...

Citeste mai mult»
Daisy Edgar-Jones

Daisy Edgar-Jones va juca în noua adaptare...

Citeste mai mult»
Koba LaD

Rapperul Koba LaD, în fața justiției după un accident mortal

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Taylor Swift și Travis Kelce, pentru prima dată în...

Citeste mai mult»
masina

Recondiționarea turbinei: o soluție eficientă pentru...

Citeste mai mult»
crbl

De ce a șters CRBL pozele cu iubita de pe rețelele de...

Citeste mai mult»

Bogdan Hrib: "Reteta succesului e diferita pentru fiecare scriitor"

De în Cariera 25 mar 2011
Bogdan Hrib este un inginer constructor care, asa cum marturiseste, nu a profesat niciodata, a fost ziarist si, din 2001, conduce Editura Tritonic. Este autorul unei serii de romane politiste care il au ca personaj principal pe jurnalistul Stelian Munteanu si a acceptat sa ne vorbeasca despre cea mai noua carte a sa, "Ucideti Generalul", dar si despre cele mai mari provocari pentru directorul unei edituri, dragostea sa pentru romanele politiste si...cele mai mari greseli pe care le fac tinerii scriitori.

Care au fost gandurile cu care ati deschis Editura Tritonic si cum s-au schimbat ele pe parcurs? Care sunt cele mai mari provocari si probleme ale unui director de editura care este, la randul sau, si scriitor?

Cred ca mai curand au fost sperante si sentimente, nu ganduri... Multe sperante. O buna parte dintre ele s-au spart, s-au tocit, au disparut... Am pornit cu mult entuziasm si multa ignoranta, pe drum am invatat (de multe ori din greseli!) si am mai corectat din asteptari... Au fost multe dezamagiri, din fericire si multe bucurii... Am vrut sa creez o institutie care de la un moment dat sa functioneze singura, nu prea am reusit... Cred ca ideile mele despre un capitalism romanesc erau prea idealiste...

Provocari si probleme? Simplu, lipsa timpului este o mare provocare. Administratia este o mare provocare pentru ca geme de birocratie... Incerc sa-mi impun un program foarte strict inclusiv in ceea ce priveste scrisul... O agenda plina de insemnari, un blackberry, cu ochii tot timpul la email... Agitatie multa. Dar cand scriu inchid toate device-urile si ma rog sa nu apara vreo problema urgenta... Cam asta-i! Ca doar si acum sunt cam pe fuga...

Vi se intampla sa va plictisiti de scris, de documentare sau de carti in general? Cum treceti peste acele perioade mai putin creative?

Sa le luam pe rind… De carti in general nu ma pot plictisi, e o boala grea si incurabila. Documentare? Poate pot obosi, dar imi trece repede, un pic de somn si curiozitatea ma cuprinde din nou. La scris, depinde si de inspiratie, de locul in care ma aflu… Dar oricum nu ma pot plictisi. Niciodata. Perioadele mai putin creative sunt determinate de chestiuni de alta natura, organizarea participarii la targuri, si nu ma refer neaparat la cele din tara… Sau pauzele pe care le iau pentru a fi si jurnalist… Fiind consilier editorial la Flacara, o revista social-culturala lunara, trebuie sa-i acord si acesteia atentia mea… Si chiar destul de consistent. Apoi mai sunt licitatiile pentru titlurile noi…O multime de lucruri pe care trebuie sa le fac, nu toate cu maxima placere… Nu ma plictisesc niciodata, doar obosesc…

Aveti o metoda anume pentru a trece peste critici?

Nu, nu am nici un fel de metoda. Incerc sa-mi dau seama daca sunt fondate sau nu. Daca simt ca nu sunt, ma enervez. Pentru ca atunci se numesc rautati. Si sunt multe de genul asta. Sau mai rau, sunt atacuri sub centura... Daca sunt corecte ma rusinez si sper sa nu mai repet greselile... Imi cer scuze si promit sa fiu mai atent. Sunt o persoana repezita si isterica, tocmai pentru ca sunt sub presiunea multor lucruri de facut... Dar imi gasesc intotdeauna si un pic de timp pentru a ma analiza critic... Am persoane foarte apropiate pe care le ascult... Incerc sa evoluez.

Cand ati inceput sa scrieti prima oara intr-un mod organizat? Aveti un program zilnic sau scrieti doar cand aveti un termen limita de respectat?

Organizat? Adica? Dupa un program zilnic? Abia acum, la "Ucideti Generalul". Cam 8 ore pe zi. Am hotarat sa termin romanul pana la sfarsitul anului trecut si am reusit, am scris ultimul cuvant pe 31 decembrie la ora 18.15... La precedentele romane mi-am impus termene mai elastice. Primul, "Filiera Greceasca" a fost scris doar in vacante, cu pixul pe hartie si a durat cam 3 vacante, adica 3 ani. Blestemul a fost scris in 6 luni, dar lucrul cu Razvan Dolea m-a disciplinat, ne vedeam saptamanal de cel putin 2 ori si lucram cam 10 ore... Somalia fost primul roman la care am avut un plan prestabilit al capitolelor, dar termenele nu erau atat de stricte. "Ucideti Generalul" a fost ca un job pe durata de terminata, totul a fost planificat. Cred ca acum am trecut de la amatori, la profesionisti... Sper.

Reteta unei carti de succes marca Tritonic ar fi?

Nu stiu. As zice ca trebuie sa-mi placa mie. Dar nu am avut intotdeuana nas. Unele nu au iesit chiar ce am vrut. Pot sa ma mandresc cu "54/24" a lui Bogdan Teodorescu, scrisa la ideea mea. Ca si reteta de slabit a Monicai Ramirez... Teoretic fac o analiza atenta a fiecarui manuscris nou, dar evident sunt si foarte subiectiv. Si apoi succesul depinde de multi factori... prea multi intr-o societate fara reguli cum este a noastra.

Dar reteta cartii preferate a lui Bogdan Hrib, eventual a unei carti care l-a influentat?

Nu scriu dupa retete. Iubesc romanele lui John Steinbeck, Raymond Chandler, Agatha Christie, George Arion, Luis Miguel Rocha... Reteta e diferita pentru fiecare scriitor... Cred. Si se tot imbogateste pe masura ce scriitorul prinde curaj si acumuleaza experienta. Nu scriu pentru mine, dar nici exclusiv pentru gustul publicului... Exista o cale de mijloc. Si mai cred ca asa zisele retete se mai modifica in timp pe masura ce autorul se maturizeaza... Sau asa ar trebui.

Care sunt cele mai mari greseli pe care ati observat ca le fac tinerii scriitori sau cei aflati la primele experiente literare? Cum credeti ca ar putea fi corectate?

Se grabesc! Cei foarte tineri sunt foarte grabiti. Un bun prieten, scriitor sarb imi spunea cu argumente ca e greu de scris un roman greu, serios, bogat, mai devreme de varsta de 50 de ani... Mai devreme nu ai suficienta viata in spate ca sa intelegi semnificatia existentei umane... In fine...Cred ca ar trebui sa citeasca mult, foarte foarte mult pe genul pe care vor sa debuteze. Si cred ca trebuie sa munceasca mult pe text. Sa se consulte cu cei mai experimentati. Sa aiba incredere in parerea editorului lor... Cam astea ar fi... Corectate? Cunosc multe cazuri de autori care dupa prima carte au renuntat sau din contra au crezut ca sunt cel putin Hemingway sau Twain.. Rabdare si multa experienta. Asa cred eu. Parere personala. Filiera greceasca a aparut atunci cand aproape implinisem 40 de ani. Dar sigur asta nu e un argument, cei tineri or sa zica, iar s-a trezit un babalac sa ne dea noua sfaturi... Si asa e!

Ce i-ati sfatui pe cei care viseaza sa devina scriitori si, eventual, sa se poata intretine din scris?

Sa se gandesca bine inainte. Scrisul nu e o joaca. E un job, o meserie. Trebuie sa inveti multe, in primul rand limba romana… Apoi umilinta, perseverenta, seriozitatea, respectul, multe de tot… Talentul e al naibii de important, dar nu e suficient. Asta in cazul in care chiar exista… Si oare cine este in masura sa-l valideze?

A te intretine din scris este, inca, in Romania, un vis frumos. Sau poate mai curand un cosmar. Pe fondul crizei economice si mai ales pe fondul crizei cartii pe hartie, ce au determinat o prabusire a tirajelor (Acum putine saptamani una dintre cele mai mari retele de librarii din lume, Borders, a anuntat falimentul!) e greu sa mai poti crede ca asa ceva va mai fi posibil. Si totusi romanii vor intelege in timp importanta echilibrului in viata si atunci cartea, aducatoare de liniste si echilibru, isi va gasi (sau regasi) locul in viata noastra. Dar va mai trece un pic de timp. Nu vreau sa repet greseala lui Brucan, asasar voi spune 50 de ani… poate exagerez…

Dar greselile pe care editurile le fac?

Greseli?! Nu stiu la ce te referi? Alegerea titlurilor, tirajele, promovarea?... Eu cred ca editorii romani sunt foarte bine pregatiti (si ma refer la burse prin lumea buna din Franta, Germania, Anglia sau America), dar se confrunta cu probleme noi, neasteptate. Nici nu am intrat bine in capitalism si, poc, ne trasneste criza in cap... Sa nu uitam ca industria cartii de la noi a mai avut o mica perioada de recesiune in ultimii ani 90... Atunci ne-am revenit, acum?... Intr-o vreme puteam reprosa editorilor romani ca nu editeaza si promoveaza autorii autohtoni. In ultimii 2, 3 ani lucrurile au inceput sa se schimbe. Mai ramane sa convingem si putinii cititori ramasi pe baricade (nici macar vreun milion!) sa renunte la un pachet de tigari pe saptamana, sau la 2 litri de suc sau la o cafea si banii ramasi sa-i dea pe o carte... Sa calculam 10 lei x 52 saptamani pe an x aproximativ 800.000 cititori... mie imi rezulta vreo 416 milioane de lei noi! Cum suna? E urias, enorm... Si nu e vorba decat de 10 lei pe saptamana... Ce ziceti, ne dati o mana de ajutor?

Spuneti-ne cateva cuvinte despre cel mai nou roman al dumneavoastra, "Ucideti Generalul", care il are ca personaj principal tot pe Stelian Munteanu.

Aveam de incheiat un razboi pe care eu singur il duceam cu mine… Cu amintirile mele. Ca sa pot castiga acest razboi, am scris romanul. S-ar putea sa sune cam ciudat, dar m-am eliberat abia acum de lunile de armata din '85-'86… Nu sunt numai amintirile mele… Sunt multe povestite de altii. Dar nu este un roman despre armata, ci unul despre prietenie, despre loialitate, responsabilitate si iubire… O carte pe care am scris-o scrasnind din dinti pentru ca am retrait unele clipe pe care as fi vrut sa le uit.. Acum m-am impacat cu amintirile mele. Despre intriga politista nu va spun nimic. Doar ca un general care stie prea multe ar trebui sa fie ucis… Iar Stelian Munteanu este ales sa fie ucigasul… Asa cum scrie pe coperta – Intre bine si rau este doar o apasare pe tragaci!... Va astept pe 29 martie la Cafepedia, la ora 18… eu voi fi acolo. Multumesc.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
13 iul