Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Barometrul preturilor de iarna

De în Monden 3 noi 2009
De la 1 ianuarie 2010 benzina se va scumpi cu 20%, pretul pachetului de tigari va fi mai mare cu 34%, iar energia electrica va fi mai scumpa cu 30%. Veti spune ca va stric ziua cu aceste lucruri, insa am si vesti bune. Va reamintesc ca incepand cu anul viitor veti plati mai putin pentru un yaht, o haina de blana sau o arma de vanatoare. Feminis.ro a schitat un "barometrul preturilor de iarna" in care expertul financiar Constantin Rudnitchi si seful ANAT, Traian Badulescu au facut cateva estimari despre evolutia preturilor spre sfarsitul anului 2009, inceputul lui 2010.

Preturi si mai mari la alimente, servicii, tigari

Daca pentru accizele anului 2009, cursul de schimb a fost cotat de Banca Centrala Europeana la 3,73 de lei pentru un euro, in 2010 va trebui sa scoatem si mai multi bani din buzunare. Deprecierii leului in raport cu euro a dus la stabilirea unui curs de 4,26 lei pentru un euro. Cu alte cuvinte, accizele se vor calcula la o valoare mai mare, deoarece moneda nationala este depreciata fata de 2008. Ceea ce va determina o scumpire a produselor accizate: combustibili, tigari, energie. Astfel primele scumpiri certe pentru 2010 arata ca pretul tigarilor va creste cu 34%, energia electrica cu 30%, in timp ce benzina s-ar putea scumpi cu 20%.

Bunurile de larg consum vor prelua parte buna din ultimele doua cresteri de preturi, potrivit economistului Andreea Vass care comenteaza plastic pe blogul sau ca "mersul pe jos este optiunea pentru iarna, dar bicicleta ne salveaza la primavara", precizand ca putem profita de reducerile de final de sezon pe care le gasim acum la biciclete.

Aceste scumpiri are si efecte indirecte, potrivit economistului citat printre acestea fiind precizate  cresterea comertului ilegal si a economiei subterane. "Imbunatatirea colectarii si a administrarii fiscale se lasa indelung asteptate. Implicatiile asupra bugetului sunt incerte" mai spune Andreea Vass.

Ce ne-a adus nou criza?

"Pe multe piete din Romania se produce un fenomen destul de ciudat: desi vanzarile au scazut pe multe dintre piete preturile produselor nu au urmat tendinta de scadere a vanzarilor. O reactie logic-economica ar fi fost ca si preturile sa scada, insa n-am vazut aceast lucru. Din acest motiv mi-e teama ca aceasta tendinta s-ar putea intinde si in 2010", a declarat pentru Feminis.ro expertul financiar Constantin Rudnitchi.

Pretul la imbracaminte/incaltaminte, dependent de raportul leu/euro

Cea mai mare parte a produselor de imbracaminte si incaltaminte disponibile pe piata romaneasca este de import ceea ce face ca evolutia preturilor acestor produse sa depinda de evolutia monedei nationale in raport cu euro. "Aici exista doua scenarii. Unii experti financiar-bancari spun ca pe de o parte vom avea un leu mai slab in raport cu euro, cursul urmand sa ajunga la 4,5 - 4,7 lei/ euro, deci importuri si implicit preturi mai scumpe, in timp ce altii estimeaza un leu intarit fata de euro, situat undeva la 4,1-4,2 lei/euro, ceea ce ar duce la o scadere de preturi la produsele din import", a mai spus Constantin Rudnitchi.

Expertul financiar crede insa ca, in ceea ce priveste evolutia preturilor produselor de import, acestea vor creste, deoarece importatorul tinde sa-si ia o marja de eroare si vor merge pe scenariul pesimist privind raportul leu/euro, deci preturile vor fi mai mari.

Constantin Rudnitchi a vorbit si despre chiriile din spatiile comerciale, deoarece si acestea pot influenta evolutia pretului. Rudnitchi estimeaza o scadere a chirilor, insa la valoarea nominala, adica daca acum chiria pentu un spatiu comercial este de 500 de euro, ea ar putea sa scada la 400 de euro, insa in termeni reali, cu un euro mai puternic, ar fi cam acelasi lucru.

Pretul aliementelor, dependent de evolutia mediului economic romanesc

Constantin Rudnitchi considera ca evolutia preturilor alimentelor va depinde de ceea ce se intampla in mediul economic romanesc, insa crede ca acestea nu ar trebui sa creasca mai ales ca am avut un an agricol rezonabil. Totul depinde insa de Guvern si de actiunile pe care acesta le va lua. Totodata, valoarea TVA-ului poate determina evolutia preturilor, lucru valabil pentru toate pietele, influentand intr-un raport de directa proportionalitate evolutia acestora.

Rudnitchi spune ca este de vazut care vor fi efectele controversatului cod de bune practici si daca acesta va duce la scaderea preturilor la raft, sau din contra, la cresterea lui, asa cum sustin reprezentantii hipermarketurilor.

Salariile din mediul privat: semi-inghetate in 2010

In ceea ce priveste forta de munca in mediul privat, un alt factor care poate determina costul unui produs sau serviciu, aceasta nu va suferi modificari substantiale fata de aceata perioada. Salariile vor fi semi-inghetate, o crestere sau scadere a acestora urmand sa depinda de la companie la companie si de felul in care aceste se vor adapta inntr-un mediul economic in coninuare tulbure.

In pivinta vacantelor aici vestile sunt bune, daca se mai gasesc ceva bani prin buzunar si pentru concediu. Reprezentantul ANAT, Traian Badulescu, a declarat pentru Feminis.ro ca majoritatea operatorilor din turism au recurs deja la micsorari sau stagnari ale preturilor, tendinta ce se va mentine si in 2010. " Criza a determinat un soc pe piata serviciilor din turism, si acesta se va mentine in continuare. De exemplu, hotelierii din statiune Albena, au anuntat deja reduceri de 20% pentru vara 2010".

Cea mai semnificativa scadere de preturi o inregistreaza insa pachetele de lux, unde se inregistreaza scaderi si de peste 30 % fata de anul trecut. " Pe langa hotelieri si companiile aeriene au scazut preturile, iar anul viitor cu siguranta vom avea acelasi trend", ne spune Traian Badulescu.

Se ieftinesc produsele de lux, cafeaua si chiriile

Vestile bune insa pentru amatorii de produse de lux. Printre ieftinirile care se anuta in 2010, la loc de cinste stau produsele exclusiviste. Astfel, iahturile, parfumurile, blanurile, armele de vanatoare, bijuteriile si alte produse de lux ar putea fi mult mai ieftine incepand de anul viitor, cand vor fi eliminate accizele aplicate in prezent.

In Romania cele mai mari accize sunt aplicate la armele de vanatoare, unde taxa este de 100%, urmate de confectii din blanuri naturale, cu accize de 45%. Cote semnificative se platesc si pentru parfumuri, unde acciza variaza intre 25% -35% si ape de toaleta 10-15%, in timp ce in cazul iahturilor, ambarcatiunilor si motoarelor peste 25 CP pentru ambarcatiuni, acciza poate ajunge la 50% din valoare. Pentru bijuterii  in prezent se aplica o acciza de 10%, iar la cristale taxa este de 15%.

Accizele la toate sortimentele de cafea se vor reduce

In Europa, doar Romania, Danemarca, Germania si Lituania platesc accize la cafea, insa incepand din 2006 se aplica un program gradual de reducere a acestora. Daca in 2008 acciza era de 459 euro/tona la cafeaua verde, 675 euro/tona la cafeaua prajita si 2.700 euro la cafeaua solubila. In 2009, accizele au scazut la 306 euro/tona (cafea verde), 450 euro/tona (cafea prajita) si 1.800 euro/tona (cafea solubila), urmand sa ajunga, in 2010, la niveluri corespunzatoare de 153, 275 si 900 euro/tona. Acciza la cafea va fi eliminata total incepand cu 2011.

Bucurestenii vor platii chirii tot mai mici

Dupa ce in luna octombie chirile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu 4-5%, pentru urmatoarele 2 luni reprezentantii serviciului de anunturi imobiliare Casefaraintermediari.ro se mai asteapta la scaderi de 5-10%, fata de finalul lunii trecute, avand in vedere estimarile analistilor financiari legate de deprecierea leului fata de euro, dar si de scaderea salariilor si cresterea ratei somajului. "In cazul in care vor fi semne de revenire economica anul viitor, chiriile vor inregistra cresteri de 5-8%, acesta fiind un comportament tipic in randul proprietarilor romani", spune Gabriela Enescu, managing director al portalului CaseFaraIntermediari.ro, citat de dailybusiness.ro.
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr