Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Barbatii si noua femeie

De în Explicit 14 mai 2009

Rolurile asumate de barbati si femeie se modifica (tipologia feminina se modifica), iar aceasta ar putea fi unul din motivele care fac ca relatiile fericite si durabile sa fie din ce in ce mai greu de obtinut. Relatiile celor din jurul nostru par sa dureze din ce in ce mai putin si exista din ce in ce mai multe persoane singure. Felul in care ne asumam aceste roluri si felul in care privim rolurile asumate de ceilalti ar putea fi "nodul gordian"!

Daca privim in urma, observam ca, de-a lungul anilor, rolul femeii in societate a suferit schimbari uluitoare. Ne-am apropiat din ce in ce mai mult de barbati, de rolul pe care il au in societate, de nivelul de educatie la care au acces - ba chiar l-am depasit, in unele Universitati romanesti existand de doua ori mai multe fete decat baieti - si chiar am inceput, incet-incet, sa tindem catre aceleasi slujbe - femeile sunt mai prezente in posturile de top decat au fost vreodata - si catre aceleasi salarii.

Si poate ca cele mai mari schimbari s-au produs in generatiile bunicilor si mamelor noastre, primele pentru ca lor le-a fost - vorbesc acum strict de tara noastra - mai usor sa isi poata continua studiile, sa poata obtine un loc de munca si sa se emancipeze. Instrumentele care au stat la baza crearii acestei "noi femei" sunt politica, urbanizarea si presa.

Si rolul barbatului?

La fel cum rolul femeilor s-a modificat, de-a lungul timpului s-a modificat si cel al barbatilor. Barbatii au jucat, in Romania bunicilor si strabunicilor nostri, rolul singurului om din familie care castiga bani. Din acest motiv, toata familia gravita in jurul lui. La fel au ramas lucrurile pana la primul razboi mondial, cand femeile au inceput sa munceasca, fortate de imprejurari si sa "tina casa". De acolo si pana la emanciparea si, mai tarziu, la independenta lor nu a mai fost decat un pas.

Cum vad barbati "noua femeie"?

Nu trebuie sa va inchipuiti ca "noua femeie" inseamna o femeie noua din toate punctele de vedere. E vorba, mai degraba, de aceeasi femeie dintotdeauna, imbogatita doar.

Psihoterapeutul Jeni Chiriac ne explica felul in care barbatii precep aceasta femeie. "Barbatii vor tinde intotdeauna spre o tipologie feminina care se apropie de imaginea mamei sau vor tinde catre o relatie de tipul celeia pe care au avut-o cu mama lor. De exemplu, un barbat poate fi atras de catre femeile puternice si independente, cele care pot rezolva orice sau de o femeie suferinda si neajutorata, in functie de felul in care si-a perceput mama."

Iar daca acesti barbati nu sunt constienti de acest cordon ombilical invizibil, si de aceasta atractie si sensibilitate fata de o tipologie, se intampla ca acestia sa aiba aceeasi relatie - in unele cazuri chiar si abuziva - ca aceea dintre parintii lor, precizeaza specialistul Clinicii Terapia M.

Faptul ca un barbat, fie el si educat, emancipat si aflat la o varsta tanara - ceea ce presupune ca nu ar fi avut de unde ca capete o educatie traditionalista - are reminiscente ale barbatului traditionalist are legatura, crede Jeni Chiriac, cu cei sapte ani de-acasa si, odata cei sapte ani trecuti, este destul de greu sa mai poti "umbla" la lucrurile acumulate in acei ani.

Se pare ca acesti barbati se adapteaza prescriptiilor de rol. Astfel, spune psihoterapeutul, "am intalnit cupluri in care femeia castiga la fel de mult ca barbatul, dar acesta nu renunta la masculinitate si forta si nici chiar la ideea ca el este singurul care poate dispune de acesti bani. In acest caz, statusul masculului si al femelei in relatie nu sunt afectate."
Parerile sunt acum impartite. Una dintre femeile cele mai puternice si mai demne de admiratie pe care le cunosc sustinea, in urma cu ceva ani, ca nu vede dovada de iubire mai puternica decat sa ii duci absolut toti banii castigati sotului tau. Acum casnicia e terminata, iar ea regreta controlul suprem pe care i l-a daruit barbatului iubit. Am incercat sa descopar care poate fi felul in care mentalitatea unor astfel de barbati poate fi schimbata. Iata parerea specialistului de la Clinica Terapia M: "Din pacate, acesti oameni au prescriptii atitudinale adanc implantate in subconstient, pe care nu ai cum sa le schimbi."

Sfatul psihoterapeutului este sa nu ne dorim schimbarea partenerului si sa facem ceva in acest sens, pentru ca nu ai sanse de reusita, oricat iti doresti de mult ca el sa se schimbe si oricat de multe eforturi faci in acest sens. Asul din maneca il reprezinta descoperirea unui motiv pro-schimbare, iar in acest caz partenerul tau se va convinge singur.

Iar daca nici asta nu functioneaza exista, spune Jeni Chiriac, vechea formula folosita de femei: "Zici ca el si faci ca tine!"

Asteptarile sunt prea mari!


Multi dintre barbati se asteapta ca noi sa ajungem mai devreme decat ei acasa, sa ii asteptam cu o masa calda, cu parul aranjat si, daca se poate, iubitoare si pline de intelegere. Imaginea femeii care munceste, se intoarce acasa dupa munca si cu o mana amesteca in ciorba si cu cealalta tine copilul e total nerealista, in zilele noastre.

In aceste cazuri nu ai cum sa ii schimbi asteptarile, ne explica psihoterapeutul. Gradul de egocentricitate al fiecaruia dintre noi este destul de ridicat. Si, mai ales, exista si lucrurile pe care i le povestesc colegii sau prietenii lui, asa ca el afla ca exista femei care merg la munca, se ingrijesc de copil, fac mancare pana la 2 noaptea si isi fac timp sa isi rasfete si sotul.

De cele mai multe ori, aceste reminiscente de traditionalism sunt reprimate si adanc ascunse in subconstientul acelui barbat. In situatia cuplului de mai sus, in care ea castiga la fel de mult - sau mai mult chiar - decat barbatul, acesta se bucura de un confort financiar, cu toate ca il jeneaza situatia in care se afla. Am putea spune ca il deranjeaza si nu prea. Acel barbat va avea alte probleme - cauzate si de aceste ganduri reprimate - si va ajunge la psihoterapeut cu alte probleme de cuplu. Ajuns acolo, va descoperi adevaratele increngaturi care ii dauneaza in relatia sentimentala.

Felul in care ne punem in locul celuilalt si in care incercam sa il intelegem este important pentru acceptarea acestor roluri. Tu ai avut de-a face cu mentalitati traditionaliste?
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

alina brusture (16.12.2010, 17:37)
nu pot sa spun ca am avut de-a face cu mentalitati traditionaliste din parte sotului.ma ajuata destul de des la treburile casnice,ma lasa sa ies cu prietenele in oras,il las sa iasa cu baietii la bere...cand nu am timp sau chef sa gatesc ,iesim in oras sau mergem la soacra mea.totul se rezolva cu intelegere reciproca
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Explicit
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr