Avantajul de a fi prima - Vezi ce ai de castigat!

De în Monden 6 iul 2012
Deciziile oamenilor depind de multi factori, insa un studiu recent arata ca de regula sunt de preferat primele variante pe care le au la dispozitie.

Deciziile oamenilor depind de multi factori, insa un studiu recent arata ca de regula sunt de preferat optiunile initiale.

Fie ca este vorba despre a fi primul care sta la coada, primul pe lista la admitere sau un restaurant de prima mana, primul este intotdeauna considerat cel mai bun.

Un studiu recent arata ca atunci cand sunt pusi in situatia de a alege rapid, oamenii prefera prima varianta, indiferent daca este vorba despre oameni sau lucruri.

"Ordinea concurentilor care participa la emisiuni precum American Idol, ordinea companiilor recomandate de un broker, ordinea celor admisi la o anumita facultate - in toate aceste cazuri, primul are un statut privilegiat.", arata autorul studiului.

"Cercetarile arata ca managerii, spre exemplu, in domenii precum management sau marketing, isi vor dezvolta strategiile de afaceri stiind ca prima intalnire este decisiva pentru clienti sau consumatori.", a subliniat acesta.

Si daca ordinea conteaza, intrebarea care ramane este, evident, de ce? Autorul sustine ca dovedita teorie potrivit careia intaietatea are putere ne poate oferi cea mai buna explicatie. "Preferinta pentru intaietate isi are originile in adaptarea evolutiva ce i-a favorizat pe cei dintai."

Spre exemplu, in majoritatea cazurilor, oamenii au o tendinta innascuta de a prefera primele persoane pe care le intalnesc: mama, membrii familiei. In plus, aceste preferinte sunt asociate cu ideea de siguranta. 

Ai observat si tu influenta factorului de intaietate in interactiunea cu ceilalti? Spune-ne cand te-a ajutat si cand te-a impiedicat aceasta preferinta a oamenilor in cariera sau viata personala.

Tag-uri: , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 noi