Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Atat singuratatea cat si fericirea sunt in noi. Ce alegem?

De în Dragoste & Sex 3 dec 2008
Singuratatea reuseste sa ne altereze si cele mai ascunse cotloane sufletesti. E prezenta, intr-o mai mica sau mai mare masura, in vietile multor oameni. Una din aceste persoane era, in urma cu cateva luni, si Alina, una dintre cititoarele noastre. Magda Bunea, coach la Win Win Coaching, este cea care a ajutat-o. Cum a inceput totul si unde a ajuns Alina cu progresele va invit sa descoperiti in acest material.
In urma cu cateva luni Feminis.ro le propunea cititoarelor sale aflate in lupta cu singuratatea sa participe la un concurs a carui miza era ambitioasa: ne propuneam sa ii schimbam viata castigatoarei, alungand singuratatea din viata ei, printr-un program de coaching. Mai multe cititoare ne-au trimis atunci povestea lor, una mai emotionanta decat alta. Alegerea argumentatiei castigatoare s-a facut cu foarte mare atentie, pentru ca, spune Magda Bunea, felul in care decurgea mai apoi proiectul de coaching depindea 100% de gradul de implicare al persoanei respective.

Pentru ca proiectul nostru sa reuseasca, aveam nevoie de un specialist deschis unei consilieri virtuale, mai greu de facut, si implicarii intr-un proiect "pro bono" (stiut fiind ca o sedinta de coaching costa, in medie, intre 50  si 100 de euro). Magda Bunea, pe care o puteti gasi pe blogul sau personal a fost coachul care a spus da acestei provocari. Cu un "portofoliu" de 84 de ore de instruire in coaching, in cadrul unor programe acreditate de ICF (International Coaching Federation), ea spune ca si-a ales aceasta meserie "pentru ca in coaching este vorba de admiratia fata de increderea celuilalt in el insusi, de preocuparea consecvent onesta fata de celalalt, de respectul pentru ceea ce este celalalt. Pentru ca putem sa ne antrenam pentru comportamente sociale de succes! Cu totii incercam acest lucru, dar nu reusim atat de des cum credem ca am putea : intervine obisnuinta cu un anumit nivel de energie de care nu mai trecem si avem anumite tipare de comportament prin care ne pastram zona de confort, atata cata e. Dar ce te faci daca simti ca poti face lucrurile mai bine? Ca mai e ceva ce ai putea sa faci? Coaching!"

Care a fost primul pas dupa desemnarea castigatoarei? Magda Bunea povesteste: "Mai intai am vrut sa vorbesc cu cea desemnata castigatoare pentru a vedea in ce masura problema era una autentica. Pentru o activitate mai putin cunoscuta la noi cum e coachingul, e important sa transmiti adevaruri despre modul in care functioneaza, iar o situatie 'jucata' poate duce la o perceptie gresita asupra modului in care e utilizabil coachingul. In coaching e vorba de rezultate pe care le simti - pe care cel care primeste coaching le foloseste in viata lui pentru a progresa spre cel-mai-binele lui. O problema falsa, desi tratata cu seriozitate de catre coach, va duce la o solutie falsa, cu care clientul va simti ca nu are ce face in viata lui reala si va spune ca nu i-a folosit la nimic sa aiba un coach."

"Eram singura si ma pierdusem de mine..."


Urmatorul pas a fost momentul in care coach-ul de la Win Win Coaching si Alina, castigatoarea noastra, s-au cunoscut (mai intai online). Alina isi aminteste astfel despre acel moment: "Era multa tristete, multa disperare in sufletul meu cand v-am scris, cand am inceput sa discut cu Magda. Am recitit totul si am realizat ca gandurile puse pe hartie… se aseaza odata ce le scrii; devii mai constienta de ele, de perspectiva din care le privesti. Poti sa le analizezi, sa le intorci pe toate fetele, si daca ai chef, sa le faci bucatele si sa le arunci 'la cos'".

Situatia prin care Alina trecea nu era una pe care sa nu o intelegem. Din nefericire, ajungem uneori ca singuratatea sa ne "ajute" sa ne indepartam de cei din jurul nostru. Alina isi continua povestea: "Pentru ca, daca va amintiti, cand v-am scris, spuneam ca sunt singura pentru ca m-am indepartat de mine, ca ma pierdusem de mine. Cu ajutorul Magdei am invatat sa ma privesc, sa ma analizez si sa ma regasesc. Inca mai lucrez la anumite capitole si probabil voi lucra toata viata, pentru ca e firesc sa invatam si sa incercam sa corectam ce e 'defect' la noi; dar in fond, asta era scopul, nu? Sa invat sa functionez iar ca un om normal."

Magda Bunea, la randul sau, avea temerile sale in privinta sesiunilor de coaching: "A fost o adevarata provocare pentru mine sa realizez si virtual acea relationare speciala de care e nevoie in coaching, bazata pe incredere si atentie, 'o camera pentru sinele celuilalt, in care tu esti acolo ca parte a ei - complet absent din viata ta, complet prezent pentru celalalt', cum spuneam acum doi ani, la Coaching 07, prima conferinta de coaching din Romania.

Am inceput prin a "asculta" primele mailuri, prin a tace "bine" in fata tastaturii mele pentru a oferi spatiu celuilalt, am trimis un emoticon zambaret uneori, pentru a arata ca sunt acolo, ca inteleg ca tot ce imi spune este extrem de important. Apoi am citit atent si de multe ori ce mi-a scris Alina, am pus o intrebare legata de textul ei si am semnat "Admirativa, Magda". In coaching nu minti niciodata, si celalalt stie asta. Au fost multe felicitari - si pot sa adaug inca unul acum: "Great, draga mea, ai muncit extraordinar!" E o modalitate de a recunoaste puterea celuilalt de a alege viata pe care doreste sa o traiasca. "
In ce a constat coaching-ul?

Exista multe pareri preconcepute despre coaching si mai toate se datoreaza lipsei de cunostinte pe care le avem despre acest domeniu de activitate. Magda Bunea ne clarifica unele din aceste pareri.

"Despre coaching se spune uneori ca este o metoda de 'asistare' - ceea ce poate da impresia gresita ca ai scapat de griji, ca e cineva langa tine care e asistentul tau, unul care iti face treaba. Nimic mai fals. Singura valabilitate a termenului de 'asistare' e in contextul performantei sportive, manageriale sau artistice: coach-ul e acolo cand tu insuti actionezi si castigi, e un insotitor cu care ai vorbit, caruia ii spui ce vrei sa realizezi si despre care stii ca e atent la tot ceea ce faci, care te intreaba numai lucruri legate de cadrul tau de referinta si de modul in care vrei sa faci schimbarea pe care singur ti-ai propus-o", spune ea.

Daca te intrebi in ce a constat interactiunea dintre coach-ul de la Win Win si Alina, iata ce raspunde Magda Bunea. "Interactiunea noastra a insemnat si evaluari ale unor aspecte si intrebari privind caile de crestere a scorurilor declarate la respectivele chestiuni; a insemnat si 'teme pentru acasa' sau pentru la... serviciu - de explorare si practicare a unor comportamente sau a unor limbaje nonverbale dorite; clarificarea unor continuturi prin recursul la formulari alternative sau sinonime; multa observare si descriere a amanuntelor; multe intrebari 'tintite', intrebari paradoxale si intrebari care proiecteaza persoana in viitor; intrebari de consolidare a rezultatelor obtinute pe parcurs; multa practica; si mai multa practica; multa munca orientata pe rezultat".

Intrebari de coach

Iata cateva din "intrebarile grele" pe care Magda Bunea le adreseaza celor pe care isi propune sa ii ajute:

- ce doresti exact de la coaching? descrie, te rog, specific;

- cum anume o sa stii ca ai obtinut ce ai spus - ce o sa spui, ce o sa simti?

- cum arata o situatie in care actionezi si ai ceea ce iti doresti sa obtii prin coaching?

- cum vor recunoaste ceilalti ca tu ai ajuns la situatia dorita?

- ce ai putea sa faci pentru asta?

Magda Bunea explica: "Este interesant cum persoanele care beneficiaza de coaching internalizeaza tehnicile speciale de interactiune - acele intrebari deschise, acei 'cum', acei 'care, ce, cand'; acea atentie mai mare la tine insati si la ceilalti, la limbajul verbal, dar si la cel nonverbal. Si este minunat sa vezi cum reactioneaza oamenii la problemele lor 'urmatoare' dupa ce au interactionat cu un coach: 'Cum stam?' a intrebat Alina la ultima noastra intalnire virtuala."
Rezultatele

Nu vreau sa ramaneti cu parerea ca coaching-ul face minuni. Magda Bunea spune: "In coaching e vorba despre intrebari. Si despre faptul ca fiecare avem toate raspunsurile sa traim frumos si bine cu noi insine si cu lumea."

Alina, castigatoarea concursului Feminis si cea care a beneficiat de experienta coach-ului, ne spune care au fost efectele acestor sedinte de coaching.

"Am redescoperit-o pe Alina aceea tanara, plina de viata, speriata de viata in acelasi timp, dar care, cu toate temerile, merge totusi mai departe. Am ajuns sa inteleg ca e greu sa stii ce vrei, si ca e usor dupa ce afli ce vrei, sa ajungi la destinatie. Trebuie doar munca, vointa si energie.

Incercand sa imi recapat increderea in mine (acesta a fost telul stabilit de mine si cel pe care il doream in urma coachingului), am ajuns sa gasesc si calea catre o comunicare mai buna cu ceilalti oameni din jurul meu.

Am realizat, prin analiza, ca totul era in mine: singuratate, tristete, deprimare, dar si viata adevarata, zambetul, veselia, fericirea. Si ca de mine depinde, mereu, sa aleg ce imi doresc sau ce am nevoie."

In loc de sfarsit, un nou inceput

Alina poate sa recunoasca acum ca "Toata singuratatea care m-a facut sa va scriu voua, fetelor de la Feminis, era din interiorul meu. Si acum mai este, dar am invatat ca e buna si ea, ca face parte din mine, si ca ma domina numai atunci cand o las eu. Deci, aviz amatoarelor: singuratatea e buna, ajuta, dar tot voi o puteti pune la punct"!
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

gorila marius (04.12.2008, 17:07)
omg, nu stiam. cine nu vrea sa fie fericit????!!!!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr