Astrologia, iubita Papilor

De în Monden 23 feb 2012
In secolul al 14-lea si in cel urmator nu exista niciun semnal ca astrologia va intra intr-un con de umbra. Dimpotriva, raspandirea ei continua in Franta, Anglia, Flandra, Germania, Boemia, in Tarile de Jos. Astrologia este un subiect disputat, se lanseaza atacuri la adresa ei, insa nu din cele serioase.

In secolele al 15-lea si al 16-ea, astrolgia devenise indispensabila papalitatii,  mai mult ca oricand. Imediat dupa inceputul secolului, al 16-lea, Papa Iulius al II-lea a  primit textul de numerologie a lui Antonio Campanazzo. Leon al X-le (1513-1521, fiul lui Lorenzo Magnificul), isi baza actiunile pe predictiile astrologului sau personal, Franciscus Priulus, care a scris o carte despre astrograma patronului sau, in care a relatat fapte din copilaria papei pe care nu le stia decat acesta din urma. Leon intotdeauna a sustinut ca Priulus a fost capabil sa faca predictii exacte, la zi, si a fost un adevarat soc atunci cand Priulus s-a sinucis. Astfel ca, Leon a fost nevoit sa consulte alti astrologi ca Pellegrino Prisciano din Ferrara, Thomas Filologul, Castaneolus, Nifo si Bernard Portinarius, dar niciunul nu s-a ridicat la nivelul lui Priulus.

Succesorii lui Leon, Adrian al VI-lea si Clement al VII-lea, au permis editarea unor almanahuri astrologice care le-au fost dedicate lor. Paul III-lea(1534-1549) a incurajat astrologii sa vina la Roma si activitatea lot a trecut sub protectia sa, si odata inscaunat papa l-a ales ca astrolog neoficial al papalitatii pe Luca Gaurico, care a fost facut episcop. Gaurico, implicat in diferite controverse legate de viata lui Isus (data rastignirii, numarul de ore intre moartea acestuia si invierea etc.), a fost folosit de Papa, in principal, pentru chestiuni practice precum alegerea precisa a momentului in care sa fie pusa piatra de temelie a noilor cladiri din cartierul San Pietro.

Personalitatea Papei Paul al III-lea nu a fost de natura sa aduca o contributie la respectabilitatea ei, dar Gaurico l-a sustinut in afacerea cu elixirul al barbatiei, praful de corn de unicorn, pentru achizitionarea caruia a platit 12000 monede de aur, Papa fiind foarte superstitios si dependent la chiromanție. Gaurico a avut o scoala de astrologie la Ferrara, pozitie care a facut sa tina cursuri pentru cei mai cunoscuti astrologi.

Astrologia era predata nu numai la scoli private, ci si in universitati; probabil cel mai bun exemplu in acest sens il constituie Universitatea din Bologna secolului al 16-lea  de unde profesorii trimiteau volume anuale cu predictii. 

Intre 1501 si 1528 Jacobus Benatius a conferentiat despre astrologie zi de zi, impreuna cu un coleg, lacobus Petramellarius, doctor in arte si medicina, care a predat astrologia la Bologna inca din 1496. Nimanui din corpul profesoral de la Bologna nu i-ar fi trecut prin cap ca isi pierde timpul militand pentru respectabilitatea intelectuala a astrologiei.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
05 dec